Despre tinerii angajati

Orlando are un post destul de interesant despre tineri angajati. Daca sunteti studenti sau n-ati avut inca un job, cititi-l, merita.

Pe mine mesajul m-a facut sa ma gandesc la un lucru pe care nu l-am inteles cu adevarat niciodata, eterna dilema despre a avea sau nu avea experienta.

Nu am reusit sa imi imaginez niciodata cum, daca esti istet si ai entuziasm, vrei sa faci treaba si esti motivat, ducandu-te la interviu cu incredere in ceea ce stii si ceea ce esti capabil sa inveti, un angajator ar putea sa te refuze pentru ca nu ai experienta. Intotdeauna am crezut ca pentru astfel de angajatori (unde experienta conteaza mai mult ca entuziasmul si istetimea) nici macar nu merita sa lucrezi.

Pot sa inteleg ca

  • Exista unii angajatori carora le e teama sa riste angajarea unei persoane care nu a fost inca ‘verificata’ ca fiind ok de catre cel putin un alt angajator.
  • Exista unii angajati care nu sunt pasionati de ceea ce fac si nu au incredere in ei, caz in care experienta este probabil singurul lor atu.

Insa daca cineva nu se incadreaza in una din cele doua situatii de mai sus, nu pot sa inteleg de ce i-ar fi teama de lipsa de experienta. Daca esti istet si entuziasmat de ceea ce faci si ceea ce vrei sa faci, nimic n-ar trebui sa iti stea in cale, si lipsa de experienta ar trebui sa fie probabil una din ultimele tale griji.

Cristi Parvan a mai comentat pe tema asta, alte discutii inrudite gasiti plegand din posturile celor doi.

Despre teama de a iti pierde locul de munca poate intr-un post viitor.

12 Responses to “Despre tinerii angajati”

  1. Adrian says:

    Vivi, mi-e teama ca simplifici enorm. Uneori se doreste inlocuirea unui om care-ti pleaca si atunci cauti o persoana cu o experienta similara. Sau pur si simplu descoperi ca ai nevoie de inca un om experimentat pe un anume tip de proiecte, ori acestia se formeaza in ani de zile nu-ti poti permite sa iei un junior.

    Nemaivorbind de faptul ca daca mi-ai da 100$ pentru fiecare junior pe care l-am vazut demisionand dupa 4-6 luni, proaspat trainuit, inainte ca sa se rentabilizeze cheltuiala – da cheltuiala ! – mi-as lua lejer o masina supersport. Si stii de ce pleaca ? Pentru ca au acumulat “experienta” in astea cateva luni, au pus-o pe CV si concurenta le da cu 50-100 de euro in plus. Ironic, nu ?

  2. parvan says:

    vivi pot sa incerc eu un raspuns… fara a avea pretentia ca are grad de generalitate:

    – exista o problema in recrutare si selectie, de cele mai multe ori plecand chia de la “brief” … se cauta oameni “buni” … la salarii “decente” si eventual ccu specificatii baiat/fata poate varsta. + lipsa de expertiza (in domeniu pt care angajeaza) a celui care recruteaza + multa ipocrizie ale intervievatilor (provenita la randul ei din zecile de mii de retete despre cum trebuie sa fie un CV sau raspunsurile la interviu)
    => experienta si banii sunt masurabile si usor justificabile. => exagerarea criteriilor astea.

    -nu stiu daca e vorba de “pasiune pt ceea ce fac” dar cu siguranta exista angajatori care incearca sa scurteze cat mai mult perioada de “adaptare” din motive de resurse de timp al seniorilor dar poate si din experiente in care un junior crescut n-a putut fi securizat sai te trezesti ca dupa ce-l inveti una alta se duce la cmpetitie si mai agata cu el si “diverse”.

    – ce povesteste Orlando cu “experienta unui loc de munca” e o kestiune absolut frustranta pt cei mai “batrani” .. dupa ani de zile in care ai tras de tine si ai venit la timp la birou indiferent ca esti bolnav, te doare capul, e copilul bolnav, ai inundatie sau ti-ai gasit masina lovita … sa trebuiasca sa “inghiti” scuze de genul a fost ziua lu’ prietena lu frate’miu si n-am putut sa ma trezesc dimineata.

  3. Eugen says:

    chiar ca ironic – practic iti raspunzi singur 😉

    daca experienta devine currency, atunci piata o va folosi ca atare.

    sunt de acord cu vivi, experienta (privita cantitativ) e un criteriu secundar si spune ff putin despre candidat.

  4. Daniel says:

    Diferenta intre un om experimentat si unul neexperimentat nu o realizezi decat atunci cand tu insuti esti experimentat. Exista situatii unde experienta este necesara. Si nu o poti scoate in mod magic din joben.

  5. Adrian says:

    Eugen, cred ca te contrazici. Nu inteleg de ce – daca devine currency – experienta este in acelasi timp secundara. Zic asta pentru ca evaluarea monetara este una dintre cele mai comune si importante metrici de pe o piata. Hai sa ne decidem, ori este important – ori nu.

  6. mihai says:

    As angaja oricand un om lipsit de experienta, dar la care se vede ca e cat de cat pasionat de ceea ce face sau ar vrea sa faca. Case in point, web-ul.

    Mi-aduc aminte cum ma chinuiam in anul II de facultate sa urc niste fisiere php printr-un dial-up pe hostul free de la membres.lycos.fr. Mi-aduc aminte cum mi-am tras la imprimanta doace pentru instalarea apache+mysql+php, pentru ca telefonul era scump 😀 Sau cum stateam prin ED011 si citeam primele doace despre JavaScript.

    Acum e mult mai usor. Documentatia e practic permanent la 2 click-uri departare, pt. ca toti au net acasa. Nici nu mai ai nevoie de free hosting. La fel, poti folosi un comp vechi pe post de server, pe care sa il ascunzi in debara si sa il lasi sa mearga 24×7.

    Si sa zicem ca nu ai idei, nu stii de ce proiect sa te apuci. Nu-i nimic, nu tb sa creezi al 345-lea magazin virtual. Incepi cu ce te intereseaza. Sa zicem ca esti revoltat de demolarile abuzive din Bucuresti. O iei o zi la picior, faci 30-40 de poze cu cladiri afate in primejdie, ajungi acasa, te gandesti cum sa le pui pe net, iti zici hai sa fac eu ceva, poate dai peste un framework de genul Django sau Rails, cu care ocazie apuci sa inveti Python sau Ruby, iti zici ca ar fi cool daca ai pune pozele alea si pe o harta, voila Google Maps, primii pasi in Java Script, si la sfarsit ai realizat un site care face un bine societatii si care te ajuta si pe tine, pt. ca arata viitorilor angajatori ca nu esti un simplu code-monkey in devenire, deoarece ca tu ai pasiune.

  7. Adrian says:

    Corect, Mihai. Rar vezi cate un om care face asa ceva. Dar, eu n-as folosi termenul de “code monkey” in sens peiorativ 🙂

  8. Vivi says:

    @Adrian: intr-adevar, ma refer la pozitiile entry-level, nu la pozitiile speciale pentru seniori (leaderi de echipa, oameni cu experienta in anumite sisteme, etc). Sunt de acord ca exista foarte multe joburi pe piata de munca pentru oameni ‘cu experienta’.

    Principalul lor atu este insa ca sunt buni din cauza experientei, nu doar simplul fapt ca au lucrat undeva timp de 5 ani.

  9. Rares says:

    Cred ca ai dreptate in ceea ce priveste pasiunea, care este mandatory cam in orice domeniu. Cat despre experienta, exista o intreaga discutie in care nu as vrea sa intru, insa bottom line, experienta pe care o acumulezi lucrand cu pasiune este de sute de ori mai valoroasa decat experienta pe care o acumulezi lucrand “in scarba”.

    In legatura cu comentariul de pe blogul lui Orlando, legat de absolventii de Poli, pot sa iti arat om fara facultate care lucreaza ca si consultant in DB la Oracle, si om fara facultate Sysadmin la IBM. De asemenea, anul trecut, la un concurs de angajare la Cluj pentru o firma multinationala, doi absolventi de ISE le-au dat clasa Politehnistilor plictisiti si obositi de “fuga prin facultate”.

    Deci dupa parerea mea, nu poti generaliza, daca ai pasiune pentru ceea ce faci, documentatie gasesti cata vrei, mai ales in ceea ce priveste bazele Computer-Science.

  10. Ovidiu says:

    Daca vorbim de taiat lemne ce spui tu Vivi e foarte normal.
    Daca vorbim de proiecte complicate nici nu se mai pune problema asa. Eu am doctorat de 5 ani si 3 ani de munca fix in domeniul in care lucrez acum si mai am nu mult, ci ENORM, de invatat. Slujbele de nivel mai inalt necesita minim 10 ani de invatat peste scoala. Adica 10 ani de experienta, dar nu orice experienta, ci 10 ani de entuziasm.
    Acum o firma care are totul redundant poate (si e foarte recomandat) sa angajeze tineri, dar pe un post critic unde nu esti supervizat chiar la fiecare pas, e mai greu.
    Acum sa nu fiu inteles gresit: exista multi tineri mai buni decit multi oameni cu experienta. Eu vorbesc pur si simplu de acelasi om care la 25 e sigur mai putin bun in ce face decit la 35.
    Bineinteles o firma care nu angajeaa oameni fara experienta din principiu e o timpenie. Singura chestie e ca un tinar nu se potriveste pe orice post ci numai pe anumite posturi. Asa ca pina la urma conteaza unde e postul vacant.

  11. Ovidiu says:

    @parvan:
    eventual ccu specificatii baiat/fata poate varsta.
    *****************
    Asta e ilegal in orice tara civilizata.

  12. Alex Lapusan says:

    Vivi, de ce nu punem problema asa: daca omul venit la interviu nu are nimic in CV extracuricular, nu a lucrat in alta parte, si singurele “proiecte” pe care le poate mentiona sunt temele de laborator… ok, poate e istet. Dar este el oare si pasionat?

    Si atunci, il angajezi ca “pare” istet la un interviu ?

    Ori in IT (si nu numai) nu trebuie sa fi fost angajat la o firma ca sa poti sa-ti manifesti talentul si pasiunea. Macar “situl pisicii mele” daca ar fi facut si tot era o treaba 🙂

Leave a Reply