Ora s-a oprit la 5:54, probabil 1991

Într-o ironie simbolică, ceasul de la consulatul României la New York s-a oprit. Ora este 5:54, probabil undeva în 1991, pentru că fiecare vizită este o mică expediție în timp.

Cât timp am fost acolo apare un nene care încearcă să obțină viza de România. Venise înarmat cu multe hârtii, aparent era a doua oară când venea la ambasadă.

După ce răsfoiește tanti hârtiile, se pare că nenea nu avea nu știu ce asigurare medicală făcută unde și cum trebuie, pe ce perioadă. Domnul încearcă să îi explice că de fapt era acoperit nu știu cum, cucoana nu și nu.

După o vreme, enervat că doamna nu dădea nici un semn că ar vrea să îi explice mai clar ce trebuie, își ia jucăriile și pleacă.

Îi explică că o să își anuleze vizita în România pentru că s-a săturat de consulatul românesc. Flutură pașaportul și îi spune cum asta nu i s-a mai întâmplat niciodată, în multele țări în care a fost până acum.

N-am avut prezența de spirit să îi spun că experiența lui probabil este doar o parte din brandul nostru de țară: “România, mereu suprinzătoare”. 🙂

10 Responses to “Ora s-a oprit la 5:54, probabil 1991”

 1. Am avut o experienta asemanatoare la consulatul din DC. Un roman care plecase din tara in timpul comunismului incerca acum sa reobtina cetatenie romana. Imi explica ca dupa cateva mii de dolari si un an mai tarziu, nu parea sa fie mai aproape de vreun rezultat. Omul spunea ca fusese avertizat si avea rabdare 🙂

 2. jules says:

  Daca ai sti ce conditii are Romania pentru acordarea unei vize, cel mai probabil o sa spui ca americanii sint niste pufuleti cu ciocolata.
  Ma rog, asta daca nu se aplica cealalta metoda cu “formalitati” mai putin oficiale inainte.
  De la depozite de nus cite zeci de mii de dolari, pina la dracu stie mai ce, ca am uitat.

 3. A.M. says:

  Și eu am asistat la ceva asemănător… Un tip, plecat din România de vreo 15-20 de ani, între timp trecut prin două divorțuri și tot atâtea re-căsătorii. Ca să obțină nu știu ce act oficial românesc i se cerea să-și pună la punct starea civilă din România (unde, conform înregistrărilor oficiale, continua să figureze ca fiind căsătorit cu prima soție… el aflându-se la a treia de p-acum). Tipa de la ghișeul consulatului (tot nord-american) i-a spus cam așa: mergeți în România și divorțați de prima soție, vă căsătoriți cu a doua, divorțați de ea, și apoi recăsătoriți cu a treia. Omu’ nu mai știa dacă să râdă sau să plângă. A sfârșit prin a întreba dacă un formular simplu pentru renunțat la cetățenie există, și cum răspunsul a fost afirmativ, l-a cerut pe acesta spre completare.

 4. Vivi says:

  Da, cred că toată lumea are povești din astea, din nefericire.

  N-avem noi nevoie de banii turiștilor imperialiști. Nu ne vindem țara! 🙂

 5. Adrian says:

  Dar hai sa privim si invers, cam de cate formalitati este nevoie sa obtii o viza de US?

 6. jules says:

  Citeva acte personale gen buletin, pasaport, rezervare hotel/hirtie de la firma care te trimite, plata viza.
  Nu e chiar capat de lume in principiu. Si nu, nu iti cer depozit in banca de 20.000 $ cum fac romanii.

 7. dojo says:

  Adrian, ultima data cand am verificat, SUA era un pic mai sus decat noi. Deci mi se pare normal sa aiba pretentii, mai ales ca sunt mai multi romani care doresc sa plece acolo, decat americani dornici sa vina aici. Cand nu ne putem compara nici cu al mai amarat stat al lor, tot noi avem pretentii sa se puna in genunchi, ca deh, vrem sa mergem acolo.

  Revenind.

  Prietenul nostru din NY este inca decis sa nu renunte la cetatenie, desi in ’83, cand a plecat, statul roman l-a lasat fara certificat de nastere, deci teoretic pe stat il doare in dos de el. Si totusi inca insista, desi e cetatean american de hat bine si a venit in tara de cateva ori doar sa vada niste prieteni.

  Am tot glumit ca eu cel putin as renunta sa ma mai agit. Nu se poate civilizat? Adio cetatenie, mai ales ca nu se va intoarce niciodata sa stea aici. Ar trebui sa fie nebun, la ce situatie are in NY sa revina in mizeria de aici (si nu discut despre mizeria pe strada, ca nici NY nu este chiar pahar :D)

  Asa cum spui, Vivi, noi nu dorim banii imperialistilor. Aia cativa fraieri care, in loc sa mearga prin Caraibe sau ce chestii misto mai au pe acolo, inca insista sa vina in tara asta

 8. Vali says:

  Probabil ca pe el nu l-au chemat la 6 dimineata pe minus nu stiu cate grade la consulat pentru viza, dupa care nu i-au cerut numarul de la chiloti, avizul pentru ventilele de la bicicleta. BRX300 UTG60, XYZ56 si vreo 10 alte formulare, adeverinte, mama, tata, catel, purcel… Dupa care sa-l respinga pentru ca nu ii place de fata lui, fara nicio explicatie, macar sa stie unde a gresit sau ce formulat nu a avut.
  Si nici nu l-a pus sa declare pe cuvant de onoare ca nu aduce arme chimice, nucleare, biologice, etc etc in tara de destinatie
  Cam cum se intampla cand vrem noi sa obtinem o viza de SUA.
  Stiti (probabil ca nu), exista principul reciprocitatii in relatiile internationale. Asa ca omului i se aplica o pocedura similara cu cea care ni se aplica noua.
  Dar daca vrem sa comentam la sentiment, putem sa o facem…

 9. Flo Alex says:

  Avea cucoana o zi mai rea…se mai intampla sa te scoli si cu fata la cearceaf…. hahahaha

 10. Mark-3000 says:

  Americanii au nevoie de viza ca sa intre in Romania?

Leave a Reply