Despre bloggeri, credibilitate si votul uninominal

Platforma Program

Tot intorcand pe toate partile ideea celor de la Netoo despre bune practici in blogging, am ajuns sa ma gandesc la credibilitate.

Blogging-ul, spre deosebire de jurnalism, este o preocupare unde pragul de intrare este foarte jos. Este o modalitate de exprimare complet needitata si nesupervizata. Nu ai un editor care sa iti aprobe articolele, nu risti sa stirbesti credibilitatea ziarului pentru care scrii sau sa iti bagi patronii in belea pentru ca ai publicat o calomnie. Singura responsabilitate este fata de tine, dar cine o sa dea in judecata un om fara bani?

N-as vrea ca bloggerii sa aiba credibilitate ca si categorie. Nu vreau sa existe un grup care printr-o declaratie de apartenenta sa iti dea un statut. Nu vreau ca toti Dan Diaconestii si Vadim Tudorii care misuna pe internet sa capete un statut doar pentru ca sustin ca adera la niste reguli ‘oficiale’.

Diferenta dintre credibilitatea bloggerilor ca asociatie si credibilitatea individuala este ca diferenta dintre listele de partid si votul uninominal, dintre a avea placa si a fi un snowboarder bun, dintre a avea un blog despre programare si a fi programator.

Doar pentru ca platesti cotizatia la partid nu inseamna ca esti destept si cu totii invatam asta in fiecare contact cu politica romaneasca. Cam la fel este si cu bloggerii.

13 Responses to “Despre bloggeri, credibilitate si votul uninominal”

 1. E foarte simplu Vivi, tot ce ai de facut este sa nu … aderi la practicile lor.
  Asa cum orice bloger e liber sa se asocieze cu altii daca i se pare ca acest lucru il face mai important / ii ofera recunoastere, etc.
  E o optiune perfect libera pentru fiecare dintre noi.

  Si sa fim seriosi, acest statut nu inseamna nimic daca nu e dublat de content pe blog si opinii mature si pertinente. Daca vrei sa incepem un flame, iti dau cateva exemple de bloguri care se baga in seama la netoo dar sunt…. pe langa orice subiect

 2. Daca ai citi ceva presa locala din Romania, probabil ti-ai schimba parerea despre jurnalisti si despre ce greu se ajunge acolo. am o gramada de cunostinte care au facut pt o perioada gazetarie. In blogosfera, multi dintre ei ar fi anonimi.

 3. ovidiu says:

  Blogurilea au fost si in parte sunt chestii misto, independente, vii, dinamice mai ales pentru ca nu cad sub nici un fel de jurisdictie. In momentul in care incepi sa le pui legi si reguli in spate le transformi in old media, unelete corporatiste etc. Dar nu-i nimic, o sa apara altceva, sunt optimist.

 4. Absolut offtopic: ce teribil de funny suna expresia “am o gramada de cunostinte”. 😛

 5. de_ce says:

  oricum nu o sa reusesca ideea cu “fratia” sau “sindicatul bloggerilor”. Zicea un prieten – or sa existe si bloggeri de guerila, pentru ca li se pare alinierea o stupizenie sau doar de dragul de a fi contra, asa ca nu o sa-i bage pe toti in aceasi oala in vecii vecilor 😉

 6. Christiansen says:

  Toti ne-am apucat sa scriem pe blogul personal pentru ca avem ceva de spus si este clar ca nu putem permite nimanui sa intre cu bocancii in gandurile noastre … Ce am vayut la Netoo5 a fost o incercare de a pune bazele unei asociatii, pentru ca altfel demersul cu acest Cod … nu isi are rostul. Eu pledez pentru flexibilitate si dialog … Detest violenta fizica si de limbaj … Deeeci … putem discuta civilizat. Oricum trebuie sa fim convinsi ca este necesara o astfel de asociere … asa cum se pusese si problema blogvertisingului …

 7. Corina says:

  Eu nu inteleg obiectivele principale ale celor de la Netoo… De ce nu au incredere in puterea de adaptare si auto-regularizare a pietei? Blogurile bune si de cariera rezista cu cititori multi, bloguri slabe nu rezista… Pe de alta parte, desi mi-ar placea sa fie asa, nu e misiunea blogger-ilor sa educe publicul (astfel incat, spre exemplu blogul ala – daca ii putem spune asa – cu fete de liceu sa nu mai fie in top 10). In plus, e posibil sa se creeze la un moment dat un fenomen de genul mainstream blogging (organizat in sindicat, sau cum ii spui tu) si underground blogging, iar underground blogging sa ajunga treptat sa detroneze mainstream blogging :)) Ma rog, cred ca anticipez cam mult. Dar plachetutza ta cu vivi.ro categoric face toti banii. 🙂

 8. Z3Ro says:

  deci te facem sef in CAP-u` nostru, al bloggerilor 🙂

 9. zoso says:

  eu nu inteleg cum un nene care vre coduri si deontologii scrie gresit numele clubului din care face parte.

  /troll

 10. In mod clar problema credibilitatii este spinoasa pentru toti jurnalistii care s-au apucat de blogging.

 11. Alex says:

  Asta e un fel de sedinta de bloc. Cine nu apare, nu exista pentru participanti. O groaza de neni cu mult timp pe maini care cred ca ei fac regulile.

 12. Mordax says:

  Apropo de postul tau despre ce este Web 2.0 si ce este Web 1.0, cred ca impunerea unui cod de buna conduita in blogging ar fi impotriva principiilor Web 2.0. Sau mai bine zis a filozofiei Web 2.0, ca nu exista un set de reguli.

  La urma urmei, bloghez pentru ca pot sa injur cand sunt nervos, pot sa scriu frumos cand ma simt intr-o stare poetica, pot sa fac reclama produselor favorite sau sa injur producatorii care m-au enervat. Lucruri pe care nu le poti face in audio-vizual, presa scrisa sau alte medii traditionale de comunicare. In plus, da, mama si tata pot sa scrie pe blog. Dar nu vor fi (si nici nu trebuie sa fie vreodata) jurnalisti.

  Corect?

 13. […] Cineva pe un blog ma provoaca sa scriu despre incercarea de club Netoo. Well, pe langa faptul ca am mai scris despre asta, o sa incerc sa scriu in general despre networking pentru ca am mai discutat despre asta cu Mirela, care organizeaza e-vangelist. […]

Leave a Reply