Un prieten mi-a atras atenția că am fost menționat recent într-un post pe blog-ul lui Zoso. 🙂
Sunt onorat că Zoso a ales să îmi insulte inteligența afirmând că opiniile și analizele mele nu sunt interesante decât prin prisma faptului că lucrez la Google. 🙂
Mai mult însă, mesajul lui m-a făcut să simt nevoia să subliniez câteva lucruri despre ce înseamnă disclaimerul “This is my personal blog. The views expressed on these pages are mine alone and not those of my employer” pentru că pare că nu este înțeles foarte bine.
Într-o anumită măsură Zoso are dreptate. Nu poți spune orice și apoi să te ascunzi sub acest disclaimer. Regula e simplă, orice ai spune poate fi citat mâine de un ziar sub titlul “Angajatul companiei X afirmă că: …” și dacă nu ești confortabil cu asta, nu ar trebui să scrii. Exemplu recent cu Lee Brimelow de la Adobe care a fost citat pe tot internetul după ce a scris pe blog “Apple, go screw yourself”. După multe edit-uri în mesajul respectiv, well, este părerea lui personală. Adobe continuă să lucreze cu Apple pentru portarea Flash Player-ului pe iPhone.
Pe de altă parte, tocmai pentru că lucrez la Google, disclaimerul ăsta vrea să sublinieze că eu nu reprezint compania atunci când afirm ceva. Disclaimerul nu neagă în nici un fel faptul că lucrez la Google și nu încearcă să ascundă asta, dar ajută să sublinieze faptul că eu sunt singurul răspunzător pentru cele spuse aici.
Un exemplu bun este un post în care Matt Cutts face un review al ultimului iPhone. Disclaimerul spune clar că acest mesaj nu reflecta în nici un caz opinia Google despre ce înseamnă un telefon mobil bun. Ar fi stupid ca cineva să creadă că opiniile lui Matt Cutts se reflectă asupra echipei Android sau că reprezintă în vreun fel opinia Google.
Mai pe scurt, acest disclaimer subliniază faptul că eu nu voi spune niciodată tâmpenii pe acest blog, iar atunci când spun chestii necontroversate să fie foarte clar că sunt părerile mele. 🙂
Eu nu citesc blogul tau pentru ca lucrezi la google ci pentru ca faci chesti interesante, ma cam plictiseste cateodata posturile despre fotografie dar na ce sa ii faci, daca tie iti place fotografia.
In rest m-am uitat la comentarile de pe postul respectiv si ma convins inca odata ca nu am ce cauta pe blogul ala.
Nu sunt de acord cu Zoso, eu te ‘urmaresc’ de pe doizece.ro cand aveai supermanul ca logo pe forum. 😉
Oricum, postul lui Zoso nu ti-a facut rau, in mod sigur ti-a crescut numarul de vizitatori.
vezi ca ai uitat sa disclaim ca ce zici nu reprezinta punctul de vedere al primarului din New York… maine iar te ia Zoso in vizor…
Sweet reminder of the good old days on L@R … 🙂
Unii oameni creează, iar alții se uită și critică, deși ei înșiși n-au făcut nimic notabil sau comparabil. Pe CV-ul lor scrie „m-am născut, am trăit până azi și am un blog”. Se cred jurnaliști pe motiv că internetul le permite dpdv tehnic să înșire niște baliverne. Și nu li se pare necesar să se documenteze despre persoanele despre care scriu. Când cineva scrie despre că ai făcut siteul Divertis, dar ignoră următorii 10 ani din viața ta, probabil ar trebui să se lase de scris.
Câinii latră, ursul trece. Rock on!
catalin, sunt sigur ca fosta mea colega de facultate iti poate explica mai bine cum si la ce foloseste o exagerare. asta iti poate servi pe viitor, cand intentionezi sa te faci de ras.
Mie una imi place f. mult blogul tau..si il citesc mai mereu…cum zice haotik..de poze ca sunt plictisitoare..eu nu va cunosc pe nici 1 de aici mai ales pe Vivi..dar imi plac pozele pe care le postezi, arati in mai multe ipostaze NYC…ca fapt divers ca eu nu voi ajunge niciodata in NYC..cu toate ca mi`as dorii.
Iti doresc mult succes in continuare si continua sa faci ceea ce`ti place.. 🙂 GL.
@Zoso: Când te iei de Cătă sunt convins că iar exagerezi, dași de data asta nu înțeleg la ce îți folosește. 🙂
fix la ce i-a folosit si lui.
Zoso, din când în când ar trebuie să mai răspunzi și direct la întrebări. Este un pic pueril să tot răspunzi prin indirectări și să pretinzi că răspunsurile directe sunt prea evidente și sub demnitatea ta.
În plus, îl iei peste picior și îl insulți pe Cătălin complet gratuit, la o adică mare brânză, și ce dacă a făcut dexonline, a terminat MIT-ul, a lucrat la Google pe vremea când era o companie mică… nu? Ce știe el? Nimic!
Probabil o să te plângi că el a început. Știu, tovarășa învățătoare, el a aruncat primul cu hârtia, whaaaaa, wwaaaaa. 🙂 Grow up.
raspunsul e foarte direct. mi-a folosit si mie la ce i-a folosit si lui. el a insultat un strain, eu l-am insultat pe sotul fostei mele colege de facultate.
iar daca tot vorbim de copilasime, catalin ar trebui sa invete sa isi masoare si sa isi asume cuvintele.
pentru ca de debitat tampenii in stilul lui pot si eu. te iau exemplu tot pe tine, ca imi esti simpatic: vivi, tu ce ai facut in viata asta? esti unul dintre cei cateva mii de sclavi care lucreaza la google. pff, un ratat frate, eu am un blog celebru in romania!!!
ce zici? 🙂
Cătă a stat prea mult în America, a citit prea mult New York Times și de-aia nu este la curent cu această tehnică jurnalistică numită “exagerare”, distorsionarea intenționată a realității pentru a putea susține și dovedi o ipoteză. 🙂
El nu știe că tu de fapt mă cunoști, știi foarte bine ce am făcut, îți sunt simpatic, dar ai ales intenționat să scrii altceva, ca’așa e în jurnalism. De aceea a presupus (cred eu, justificat) că tu scrii exact ceea ce crezi, de unde a tras anumite concluzii (false, evident) despre tine și calitățile tale jurnalistice.
Tu, ca întotdeauna când ești atacat, ai transformat lucrurile într-un concurs de cine o are mai mare.
The end.
fox news. cnn. kthx.
Eu am menționat specific și intenționat The New York Times, dar dacă astea sunt exemplele tale de jurnalism, atunci poziția ta este de înțeles. 🙂 Glenn Beck FTW!
nu sunt ale mele, iti dadeam exemplu de jurnalism de calitate american. lumea nu e compusa doar din nyt si google 🙂
mi se pare ca ce scrie Zoso se apropie mai mult de jurnalismul de Dambovita de cat de cel de Manhattan
revin cu doua intrebari,
1. asa ai fi scris si despre un berlinez sau iti permiti sa scrii asta tocmai pentru ca il cunosti pe Vivi si esti intr-o stare in care ai nevoie de atentie?
2. e discutia asta experiment in care Vivi si Zoso vor sa vada cum reactioneaza oamenii la o cearta online, cine cu cine se coalizeaza?
Eternul “conflict dintre jurnalisti si bloggeri”….
Vivi, keep up..
Sint multi cei pe care ii citesc pentru ceea ce scriu si nu pentru ceea ce sint. “Food for the masses” nu implica un disclamer pentru ca ar ignora controversa si nu ar mai atrage.
Nefiind un “nimeni” cuantificat in vizitatori, ci “cineva” cuantificat in calitate …disclamerul tinde sa devina subiect de taraba.
Parerile mele fara disclamer…
Referitor la disclaimer. Dacă aveai unul similar şi pe vremea când erai angajat la altă companie (eventual una mai anonimă, nu în ligă cu Google) atunci aş zice că eşti printre cei mai drepţi dintre geţi, daci şi alte popoare migratoare ce-au trecut peste Carpaţi (şi, într-un final, şi peste Atlantic). Dar dacă partea cu „The views expressed on these pages are mine alone and not those of my employer” a apărut abia după ce-a răsărit Google în CV-ul tău, atunci aş fi înclinat să cred că tu ai fost cel dintâi a cărui percepţie asupra a ceea ce scrii pe blog a fost afectată de relaţia pe care o ai cu Google.
Referitor la Zoso. Din ce comentarii a lăsat aici pare a fi un dobitoc. Deci nu-s curios să ştiu ce-i debitează neuronul pe blogu-i personal.
anonimii curajosi si pertinenti ma lasa rece.
Pe mine mă lasă rece doar cei care cred că au întotdeauna dreptate. 🙂
Vivi, ce sa zic… Eu una te urmaresc pentru ca imi place cum scrii si ce subiecte abordezi. Imi e indiferent pentru cine lucrezi. Si nu te consider in nici un fel special pentru ca lucrezi la google. Pentru mine, esti unic tocmai datorita opiniilor tale. Sincer, nu urmaresc pe nimeni altcineva care lucreaza la google pentru ca nu ma intereseaza partea business a blogurilor…Poate Domnul Vali Petcu te-o fi urmarind doar pentru ca lucrezi la google, dar asta e problema lui… Nu stiu cui ii folosesc generalizarile astea, cred insa ca e un sindrom al societatii din care ‘analistul’ face parte.
Ce zice zoso e un exemplu de mentalitate de Europa si in special de Romania, unde ce faci si cum arati e mai important decat cine esti tu in realitate. Femeia in Romania e judecata dupa cum arata…oare cum de lucreaza asta la multinationala..e naspa…iar barbatul dupa unde lucreaza sau ce masina are.
Astept pe unii sa-mi spuna ce parere au despre cum arat eu, bazat pe postul asta. 🙂
Dusmanii poarta pica, si n’au cu ce sa’mi dea … tarararararaaaaa
“esti unul dintre cei cateva mii de sclavi care lucreaza la google. pff, un ratat frate, eu am un blog celebru in romania!!!”
CE plm baaaa sclavu lu gugle, va organizati ca furnicutele!! Eu sunt matca baaaa auzi tu ??