Ai dreptate, și la ce bun?

Într-un post al meu recent de pe Harta Publicității cineva a comentat “Bine, ai dreptate, și la ce bun?”. Chiar așa, la ce bun?

Întrebarea m-a pus pe gânduri, pe lângă setea personală de cunoaștere, dorința de a fi cât mai aproape de adevărul absolut și de a înțelege lumea, la ce bun să ai dreptate?

Mi-am dat seama că dreptatea este un fel de punct de sprijin pe care, atunci când ai pârghia corectă, poți schimba lumea, oamenii, opiniile, societatea.

Deci la ce bun să ai dreptate? Ca să ai un punct de sprijin atunci când găsești o pârghie și vrei să muți lumea din loc. 🙂

17 Responses to “Ai dreptate, și la ce bun?”

 1. jocker12 says:

  dreptatea e relativa vivi…..asta este unul din primele lucruri care te invatza shcoala americana…..depinde din ce unghi priveshti lucrurile….la urma urmei, fiecare poate avea dreptatea lui….ia uita-te pe fereastra, retzine imaginea, shi apoi fugi in strada shi vezi daca mai vezi acelashi lucru….asha shi cu dreptatea….
  mai important este altceva…..shi ecuatzia asta nu are nimic de a face cu creierul…..ia priveshte in oglinda….hmmmm….am dreptate?

 2. Life Tester says:

  nice post (btw: imaginea e CC? 🙂 )

 3. evalica says:

  imaginea e plagiata xkcd.com (vivi, cum ai putut?)

 4. andrei says:

  foarte reusita imaginea 🙂 completeaza foarte bine articolul

 5. Victor says:

  Misto poza. Cu cat ideea este mai departe de adevarul absolut cu atat poti misca mai usor lumea. Parghia sa fie suficient de lunga… 🙂
  Cum vine asta?

 6. gulbin2204 says:

  “si tu ai dreptate, si tu ai dreptate” a raspuns intzeleptul Solomon in celebra disputa. fiecare relativ la sistemul lui de referinta, fatalmente dependent de lungimea pirghiilor cunoasterii si intelegerii strict personale. de aici “decalajele” gen “la ce bun?”, selectia naturala.
  uf, mai, vivi, you’re so complicated:)

 7. popescul says:

  pe sistemul:ce sa fac eu cu respectu’,eu vreau procentu’.asa si aici:ce sa fac eu cu dreptatea? “imi dai dreptate?” “da” “pai si eu ce sa fac cu ea?”(dialog imaginar)

 8. […] desenul lui Vivi … Insa am impresia ca a uitat ceva […]

 9. Paula says:

  Ce am inteles eu din desen este ca daca esti un om “greu”, cu o oarecare importanta poti sa inclini balanta in favoarea ta si lumea o sa sara in sus, o sa aiba o alta pozitie, modificata de tine si ideea ta

 10. Canadianul says:

  paula poti arunca lumea in sus si cu o bomba, in felul asta dovedindu-ti dreptatea pe care cu siguranta o ai, right? :))

 11. alina says:

  Ce poate reprezenta dreptate pt uni, pt alti poate fi cea mai mare nedreptate….
  Nu poti multumi pe toata lumea, niciodata.
  Dar, exista si o categorie speciala de dreptate, general valabila oriunde, pentru care chiar merita sa lupti si sa gasesti parghiile necesare ca sa existe, iar lumea, oameni, sa se bucure de ea.

 12. jst.dnth says:

  Poate ca daca n-as fi avut dreptate ar fi fost mult mai bine.

 13. Ovidiu says:

  “- Adevărul nu se confundă întotdeauna cu dreptatea.
  – Unde ai citit asta?
  – În toate cărţile bune…”

  Un citat din Faulkner care stă de ani buni în pagina 2 din Dilema, locul unde sunt publicate articolele (adesea polemice) ale cititorilor. Parafrazând, aş zice că adevărul absolut nu se confundă niciodată cu dreptatea, pentru că dreptatea e relativă în esenţa ei.

  Dincolo de asta, a avea dreptate este util mai ales pentru cel ce crede sincer că se află în această situaţie, pentru că este o bună motivaţie să continue.

 14. Andra says:

  Vivi,
  Si au am avut aceeasi problema din cauza Monicai Macovei (datorita faptului ca am vazut pt. prima oara ca “se poate” si la noi … :))
  Si atunci mi-am pus si eu aceeasi intrebare. Primul raspuns era ca in felul asta (dreptate+ adevar) descoperim “norma”, adica ceva fara de care, societatea – adica “noi impreuna” as opposed to “fiecare in parte” – – n-am putea exista

  Dar, apoi: cine te obliga sa traiesti in societate?
  Sau: daca “societatea” nu e buna?
  (Desi, exista teorii care spun ca instinctul socializarii – si nu “munca” – a creat omul din maimuta)
  Sau: daca societatea nu MAI e buna?

  Al doilea raspuns ar fi altul: e nevoie sa stim ce este “adevar+dreptate” tocmai pentru ca sa nu se schimbe nimic IN RAU –

  Sau, pentru ca ceea ce e bun sa nu se schimbe in rau…

  Bun, dar atunci, ce e BUN si ce e RAU ?

  Nu mai stiu… 🙂

  Vivi, eu sunt o babutza de 100 de ani (echivalent pt. anii tai), adica am 50 de ani. Si, in virtutea varstei, vreau sa te rog sa ma ajuti cu ceva. Vreau sa gasesc ceva care sa transforme muzica din filmele lui Chaplin de pe youtube in MP3

  Am descoperit ca Chaplin reprezenta pt. mine lumea atunci cand era “buna”… 🙂
  Nu pot sa-mi explic deloc de ce, pur si simplu “cred” asta
  http://www.youtube.com/watch?v=xoKbDNY0Zwg&feature=related

  Poti sa ma ajuti? Te rog mult.
  Multumesc

  Andra

 15. […] subliniază foarte bine că atunci când nu ai dreptate legat de ceva te simți exact la fel ca atunci când ai dreptate. Diferență apare atunci când îți dai seama că nu ai […]

 16. Zoli ZzZ says:

  Arhimede: “Dati-mi un punct de sprijin si voi urni lumea din loc.” 🙂

Leave a Reply