Timișoara, Decembrie 1989

Ca în fiecare început de decembrie, în New York este un mini festival de film românesc. Am fost și anul ăsta la câteva filme, nu la fel de bune ca anul trecut.

M-am impresionat foarte tare documentarul despre revoluția din Timișoara, făcut în 1991-1993 de Ovidiu Bose Paștină. Este un film care nu încearcă să rezolve nici un mister sau să facă lumină, ci doar încearcă să spună povestea din perspectiva unor oameni care au fost împușcați acolo, care au luptat și au fost pe baricade.

Pe lângă povestea destul de tragică a unor revoluționari sinceri și idealiști m-a impresionat retorica simplă și clară, sinceritatea cu care vorbeau niște oameni care erau gata să moară pentru libertate. O retorică absentă mi se pare în ultimii ani, degenerată într-o bălăcăreală intelectuală și de stil, o sinceritate care a dispărut poate după interminabilii ani “de tranziție”.

Un documentar pe care vi-l recomand cu foarte mare căldură dacă îl găsiți, o poveste de suflet despre oameni visători.

Un film care poate mie mi s-a părut cu atât mai impresionant pentru că l-am văzut împreună cu fata unora din acei revoluționari, activiști politici pe timpul comunismului, emigranți la câțiva ani după ’89 dezamăgiți de o Românie care nu se contura așa cum visau ei.

10 Responses to “Timișoara, Decembrie 1989”

 1. bastylica says:

  e bine ca afla si americanii cine suntem….pana la clipurile cu pitzipoance si cocalari de pe youtube cred ca sunt bune si clipurile ce prezinta revolutia din ’89.

 2. Irina says:

  Ai auzit cumva de documentarul “Videogramele unei revoluţii”? Am citit de curând despre el şi mi s-a părut interesant.

  E făcut de Andrei Ujica şi Harun Farocki şi prezintă revoluţia din ’89 cu ajutorul unui colaj de filmări de amator. În articolul pe care l-am citit era foarte lăudată maniera asta de prezentare pentru că ar fi o faţă mai puţin cunoscută a revoluţiei. Şi mai spunea acolo că autorii au ales foarte bine şi cadrele prezentate, şi succesiunea lor.

  Din păcate nu ştiu de unde să fac rost de acest film, dar aş vrea să-l văd.

 3. ovidiu says:

  Ce americani crezi tu ca se duc la festivale de film romanesc? Si cine sitem, nu cumva sintem exact cocalarii si pitipoancele (nu toti, dar reprezentativ)?

 4. Vivi says:

  Nu cred că americanii au de ce să fie interesați de revoluția noastră (la fel cum nici românii nu știu detalii despre orice altă revoluție de oriunde, nici măcar cele importante).

  În mod cert la festival singurii străini erau cei căsătoriți cu români, sau târâți acolo de prieteni români. 🙂

 5. Kit says:

  Bose a fost un om deosebit si-i datorez multe.

  Cei buni pari sa se duca primii, nu?

 6. “revolutia” nu a fost revolutie, a fost lovitura de stat.. si nu au facut-o romanii. au aparut memoriile lui Virgil Magureanu, unde isi spune punctul de vedere.. cine a intrumentat “revolutia”. oamenii respectivi nu trebuiau sa moara.. mare pacat

 7. angeldust says:

  indiferent cine a instrumentat revolutia, indiferent cine a pus bazele, indiferent cine a furat-o dup-aceea, indiferent de jocurile de culise, o realitate ramane:
  oamenii au iesit in strada. dintre acestia unii au fost impuscatzi.
  au fost oameni care au murit pentru un ideal.
  sa spui ca n-a fost revolutie inseamna sa intri cu bocanci peste mormintele lor.

 8. Vivi says:

  @kit: Așa este. Ai văzut talk-ul lui Randy Pauch?
  http://www.youtube.com/watch?v=ji5_MqicxSo

  @Angeldust: that was my point too.

 9. ParAnoyA says:

  app de documentare… cauta “The world at war” documentar despre al doilea razboi mondial… considerat de catre multi cel mai bun in domeniu… 😛 daca nu ma-nsel il gasesti pe bittorrents.ro
  Ca un side-note aflu cu bucurie ca nu ai ZOSO la Blogroll… :))
  btw: u might wanna check http://minimanelistic.blogspot.com

 10. betzy says:

  acuma seara a fost difuzat pe b1Tv la Nasu … tare as vrea sa pun mana pe filmuletu ala

Leave a Reply