Archive for July, 2013

Un pic despre identitate și naționalism

Monday, July 15th, 2013

În ultimele câteva săptămâni a tot apărut discuția asta despre identitatea fiecăruia dintre noi. Cum se identifică fiecare? Cum se gândește fiecare la cine este el, ca om?

Am realizat că nu e o întrebare atât de simplă și e ciudat de subtilă. Am amici emigranți care, din câte știu eu, se identifică drept americani. Ei și-au dorit să se mute în US, își doresc să rămână aici, se simt parte din crearea acestei națiuni, simt că esența ideii de a fi american este aceea de a fi emigrant.

Eu încă mă identific drept Român, sau poate, mai degrabă, un fel de cetățean global. Știu că nu mă voi simți niciodată American și nu cred că voi uita vreodată cum era viața în România.

În același timp, nu sunt atașat de nici una din popoarele astea ca și popor, ci mai degrabă de anumite comunități de prieteni și de oameni de care am fost și sunt apropiat.

E oricum un pic ciudat să te identifici, ca om, prin națiunea din care faci parte. De ce aș simții eu emoții pentru o bucată de pământ doar pentru că acolo locuiesc oameni care vorbesc aceași limbă ca și mine?

Ce mai fac eu în ultima vreme

Wednesday, July 3rd, 2013

Știu că scriu aici destul de rar, și de mai multe ori m-am întâlnit cu oameni care chiar dacă îmi mai citesc blogul uneori, îmi spun că nu știu cu ce mă mai ocup. 🙂

Așa că o să vă spun. Acum doi ani am plecat de la Google ca să văd cum e viața și în lumea reală. Timp de aproape un an și jumătate am trecut prin mai multe abordări și am experimentat. Am încercat să lucrez la idei care păreau bune, am încercat să lucrez de unul singur la idei de care eram pasionat. Am trecut prin TechStars NYC (un accelerator de startup-uri) ca și HackStar.

Ce au avut toate în comun a fost că m-au ajutat să cresc dintr-un punct de vedere sau altul. Am învățat, m-am maturizat, am văzut de aproape cum funcționează o lume diferită de cea a inginerilor de la Google. Am internalizat ce înseamnă să construiești un business, am început să înțeleg la ce sunt bun și la ce nu sunt, am învățat ce funcționează pentru mine și ce nu.

Din ianuarie, împreună cu cofondatorul meu Alan, am pornit o companie a cărei viziuni este să reinventeze comerțul electronic.

Timpul meu zilele astea se împarte între multe întâlniri – suntem foarte focusați pe a construi o echipă bună și recrutarea oamenilor potriviți cere mult efort și timp investit, scris de cod, și niște overhead general cu tot altceva ce ține de construirea unui business în stadiul ăsta – analize, conversații, decizii, stres.

Și nu în ultimul rând încă petrec foarte mult timp învățând din ceea ce facem și încercând mereu să mă îmbunătățesc pe mine și compania pe care o creăm.