Archive for February, 2013

Un articol foarte mișto despre perseverență

Thursday, February 28th, 2013

Much is made of genius and talent, but the foundation of any life where you get to realize your ambitions is simply being able to out-last everyone through the tough, crappy times — whether through sheer determination, a strong support network, or simply a lack of options.

De aici.

Uneori întâlnești oameni care te surprind

Wednesday, February 27th, 2013

Ieri am ieșit la o bere cu Cosmin Mihaiu, un băiat din Cluj care construiește un startup.

Îmi place mult când mă întâlnesc cu oameni buni, deștepți, și despre care simt că vor reuși, mai devreme sau mai târziu, să facă tot ceea ce își propun.

Dacă sunteți implicați în startupurile din România, stați cu ochii pe Cosmin. He’s going to do great things.

Despre întrebări și răspunsuri

Saturday, February 9th, 2013

Mă gândeam zilele astea că până acum, în viață, cea mai tare chestie pe care am învățat-o este cum să pun întrebări, și ce întrebări să pun.

Îmi dau seama din ce în ce mai des de ce acest skill este extrem de important.

Cantitatea de lucruri pe care le știi va fi întotdeauna minusculă față de lucrurile pe care nu le știi.
Ba mai mult, o parte din ce crezi că știi este probabil incorect. Și ca să complice lucrurile, lumea este într-o continuă schimbare, așa că ceea ce știi azi, mâine este posibil să nu mai fie valabil.

A te specializa în a oferi răspunsuri înseamnă să te limitezi la o cantitate minisculă de chestii, cele pe care le știi, și știi că le știi, cu riscul de a deveni arogant despre ceea ce știi și să pierzi din vedere că anumite chestii s-au schimbat.

A te specializa în întrebări îți deschide orizonturile, pentru că întrebări pot fi puse despre orice, și ceea ce știi, și ceea ce nu știi.

A avea răspunsuri este intimidant și un pic arogant. A pune întrebări este mult mai accesibil.
Gândește-te la cei cu care interacționezi. Gândește-te la toți cei care ți-au spus vreodată “băi, hai să îți spun eu cum stau lucrurile”. Cât de mult ți-a plăcut de ei, și cât de mult i-ai ascultat? 🙂

Nu în ultimul rând, a pune întrebări ajută pe ceilalți să găsească singuri răspunsurile.
Când cineva îți spune “băi, fii atent, fă așa și așa” aproape niciodată nu faci treaba aia. Cât timp tu, intern, nu ești convins emoțional că este ceea ce ți se potrivește și că într-adevăr trebuie să faci chestia respectivă, o să accepți poate rațional ca ceva ce da, ar trebui poate să faci, dar n-ai chef.

În schimb, atunci când celălalt îți tot pune întrebări și te face să ajungi singur la concluzia că într-adevăr, singurul răspuns logic și corect este că trebuie să faci ceva, atfel percepi acest răspuns. Altfel îl internalizezi, altfel acționezi ca urmare a acestei realizări. Și totul pentru că celălalt a știut să empatizeze cu tine și să pună întrebările corecte.

În concluzie? Pune-ți întrebări, este mai eficient și mai sănătos decât să ai răspunsuri.

Conversația serii

Saturday, February 9th, 2013

Nu știu exact de ce, dar mă amuză foarte tare. 🙂