Archive for December, 2012

V-ați antrenat vreodată la copiat?

Saturday, December 29th, 2012

Tocmai m-a pălit o realizare care mă face să mă întreb cât de inteligent eram oare în liceu sau facultate. 🙂

Ca probabil marea majoritate dintre noi, în liceu și facultate am trecut prin suficiente lucrări de control, examene, teste surpriză, în care am încercat să copiem. Testul ăla idiot la chimie de clasa a 11-a, când știi că nu vei deveni chimist și nu înțelegi de ce îți bagă ăștia tâmpenii pe gât, sau la Eletrotehnică 2, când eu vreau să mă fac programator și ei mă învață să sudez tranzistori.

Dar ce mi-am dat seama acum este că niciodată nu mi-a trecut prin cap, atunci când făceam asta, să mă pregătesc înainte. Să mă antrenez. Să învăț cum să copiez. În practică, în teren, în viața reală.

Dacă tot știam că urmează să fac fapta respectivă, de ce oare nu mi-a trecut prin cap să minimez riscul de a fi prins?

Să mă antrenez cu ceilalți care erau suficient de curajoși să încalce regulile, ca și cum te-ai antrena la tenis, sau ca și cum te-ai antrena să joci fotbal. Nu te bagi direct în turneu, întâi joci cu prieteni, mai un amical, mai o miuță pe maidan, una mică așa de antrenament.

Unul să facă pe profesorul, iar restul să ne facem că scriem un subiect aiurea, și să încercăm să copiem. Să îmbunătățim sistemul, să iterăm, să vedem ce e prea evident și ce nu e.

Voi v-ați antrenat vreodată la chestia asta? Acum că m-am gândit la ea mi se pare o idee foarte evidentă, mă întreb de ce atunci nu mi-a trecut asta prin cap.

Dacă n-aveți ce face de sărbători

Friday, December 28th, 2012

Dacă v-ați plictisit să vă uitați la emisiuni cretine la televizor, vă recomand cu foarte mare căldură seria Crash Course World History, episoade de câte 10 minute despre perioade din istoria omenirii, povestite așa ca pentru oameni normali, și explicate foarte interesant.

Ce tare ar fi fost dacă profesorii mei din liceu sau măcar facultate ar fi fost atât de entuziasmați de materiile pe care le predau, în loc să fie niște blazați care mi-au băgat manuale pe gât fără să îmi explice nimic.

Dragă internet, îți mulțumesc că exiști.

Bă, deci fii atent

Tuesday, December 18th, 2012

Că tot mă gândeam la debate-ul la români, tocmai am realizat că “bă, deci fii atent” este o sintagmă foarte des inclusă în conversațiile în contradictoriu între români.

Este o sintagmă foarte nocivă și care probabil ar trebui eradicată, pentru că atunci când cineva o folosește practic spune “bă, urmează să spun ceva foarte inteligent și care îți va demonstra că am dreptate, deci te rog să mă urmărești cu atenție”, iar ăsta este un mod foarte tâmpit de a începe orice argument ai avea, pentru că dovedește că nu ești deloc deschis la a asculta părerea celuilalt.

Da? Deci, fii atent: nu mai începe propoziții cu sintagma asta, că nu e bine.

Infiltrare apoape completă

Tuesday, December 18th, 2012

Ieri, după ce am vorbit 30 minute cu o americancă născută și crescută aici, m-a întrebat dacă nu cumva sunt din Boston.

Adevărul este că și eu acum ceva vreme când am vorbit cu cineva care era născut și crescut în Boston, mi s-a părut că ar putea fi din Europa de Est. 🙂

Dar lăsând astea deoparte, dacă unii americani nu mai pot detecta cam de pe unde vin, îmi pot declara infiltrarea la nivel superficial în sânul imperialiștilor aproape completă. 🙂

Cum se defășoară debate-ul între români

Tuesday, December 11th, 2012


click pentru poza mai mare

În plus discuțiile sunt inevitabil pline de “hai bă, mă lași!?“, “lasă-mă frate, că știu eu că“, “spui prostii” sau “nu bă, hai să îți zic eu cum stau lucrurile“.

În funcție de gradul de familiaritate al participanților pot apărea și alte sintagme pe care mie mi-e rușine să le reproduc pe blog, c’așa-i în tenis.

Festivalul românesc de film exportă cultură, nu doar artă

Thursday, December 6th, 2012

Festivalul Românesc de film a fost la Lincoln Center care au tot felul de festivaluri din astea mai alternative, filme de artă, chestii independente.

Aseară am văzut După Dealuri, un film foarte bun, dark, și care mi-a plăcut mult.

Un amic încerca să intre în sala de cinema și îl aude pe unul din cei care verifica bilete vorbind cu celălalt.

Băi, să vezi ce chestie interesantă am văzut.

La unele din filmele astea, intră unii în sală, apoi ies cu biletul rupt și îl dau la alții care sunt la intrare, apoi ăștia se fac că au fost deja verificați și intră și ei cu același bilet!

Noroc cu festivalurile astea românești, mai învață și americanii câte ceva util în viață. 🙂

Un video despre cum să votezi informat

Tuesday, December 4th, 2012

Andrei a făcut un video foarte tare care explică cum se informează pe harta politicii despre cu cine să voteze.

Vi-l recomand cu plăcere, dați-l mai departe dacă știți oameni care poate nu știu unde să afle care le sunt opțiunile la alegerile care vin.