Archive for September, 2009

“Polițist, adj.”, la Nouvelle Vague Masochiste

Tuesday, September 29th, 2009

Am fost în seara asta la Alice Tully Hall, o sală a filarmonicii din New York (chiar lângă Operă) să văd Polițist, Adjectiv în cadrul New York Film Festival.

O sală superbă, cu acustică bună și proiecție probabil mai bună decât în multe cinema-uri.

Din păcate nu mi-a plăcut filmul. Am înțeles ce vrea regizorul, s-a cam bâlbâit pe scenă dar a spus destul de clar că stilul este intenționat, parte din acest nou val de filme cu cadre lungi, lente, care insistă asupra banalităților apăsătoare ca o revoltă împotriva cinema-ului actual ultra comercializat și manipulator.

Dar deși cred că înțeleg această revoltă, nu îmi place și nu reușesc să mă identific. Gândurile mele sunt o lume vie și colorată. Ascult muzică. Când mă întâlnesc cu cineva discut despre ce mai este interesant în lume sau despicăm fire în patru. De ce am nevoie de un film care să glorifice orele de nulitate ale unor personaje care nu se remarcă decât printr-o mediocritate absolută?

Poate și Noul Val francez al anilor ’60 avea reacții asemănătoare din partea publicului, poate peste cincizeci de ani ne vom uita în urmă și vom admira portretizarea mediocrului de la începutul secolului, începând cu Caché, Le voyage du ballon rouge, Polițist, adj și altele din cinemaul european actual. Eu unul sper să treacă.

Constatare amuzantă

Monday, September 28th, 2009

În ultima vreme am tot lucrat la Harta Politicii, și singurul fel în care pot face asta este să nu citesc deloc știri sau bloguri despre politică românească.

Cele câteva bloguri despre politică la care m-am abonat le-am pus într-un cont separat și le citesc doar o dată pe lună, moment în care sentimentul de inutilitate devine copleșitor.

E o combinație între absurditatea majorității știrilor și tonul atoateștiutor și încrezător în opinia personală a autorilor care îmi crează un sentiment că ceea ce fac eu este minor, comparat cu telenovelele absurde atât de elocvent prezentate și autoritar interpretate.

Din același motiv evit să vorbesc și cu prieteni din românia despre asta, de multe ori aud același “da Vivi, e cool, dar e complet inutil”.

Și nu cred că cel mai tare mă afectează faptele în sine, oricât de absurde ar părea sunt ceva natural într-o democrație imatură ca a noastră, ci absența argumentelor și a calmului din comentariul politic, absența contextului și a analizei distante de care simt că este atât de mare nevoie dacă vrem să ajungem undeva.

Ce mi-a plăcut la Webstock

Wednesday, September 23rd, 2009

Vinerea trecută Harta Politicii a câștigat un loc 2 la Webstock, un eveniment/competiție pentru web-ul 2.0 de la noi. Am participat și eu la gala de premiere, prin skype (mulțumită celor de la Brandient și al lor CucuLand). 🙂

Nu pot să nu compar Webstock cu începuturile Internetics și mă surprinde (plăcut) cât de diferită este atmosfera care înconjoară cele două evenimente.

La Webstock am văzut în mare parte reacții pozitive, lume entuziasmată, felicitări, încurajări. Internetics era a fost aproape mereu învăluit de înjurături, nemulțumiri, proteste împotriva juriului și a competiției.

Webstock pare în sfârșit un eveniment orientat către web making, web applications, web utilitites, către tehnologie și nu către tehnică. Internetics a fost întotdeauna o competiție dominată de web design.

Felicitări organizatorilor, din punctul meu de vedere asta este una dintre cele mai importante realizări ale evenimentului.

Vreau vreau vreau

Wednesday, September 23rd, 2009

Trailerul îmi aduce aminte de Kusturica, I want I want I want!

Apus peste Hudson River, NYC

Monday, September 21st, 2009

Sunset over Hudson River

Orașul ăsta e plin de momente frumoase și de multe ori, noi și neașteptate.

Perspectivele identității noastre online

Thursday, September 17th, 2009

Pe blogul personal public teorii, gânduri mai lungi sau poze. Câteva gânduri scurte pe twitter, de unde ajung pe facebook. Chestii personale (poze și prostii) direct pe facebook. Poze pe Picasa pentru trimis prin email, pe flickr doar ce îmi place în mod deosebit.

Îmi e din ce în ce mai greu să diseminez corect locurile unde public informație (gânduri, link-uri, video, poze). Prea greu de tras linii clare între personal și public, interesant pentru prieteni sau pentru oricine, în ambele sensuri.

Mai mult, îmi e foarte greu să înțeleg ce impresie las celor care consumă doar părți și filtre din conținutul pe care îl public eu online.

Poate că e ceva natural, ca și în realitate, să avem grupuri separate de prieteni, fiecare cu perspectiva lui unică asupra vieții celorlalți.

Spre deosebire de realitate însă, interacțiunea asta pasivă din online mă face să nu mă mai pot defini în ochii celorlalți, consumatori ale unor părți incomplete din stream-ul meu continuu de conținut.

Mă întreb dacă și alții sunt neliniștiți de gândul ăsta… și nu știu dacă să mă întreb și pe facebook sau pe twitter. 🙂

Așa să fi fost?

Sunday, September 13th, 2009

This is how they felt

New York Gypsy Festival boat party. Bine ați venit în orașul în care există câte ceva pentru toate gusturile.

Toamnă, New York

Saturday, September 12th, 2009

Cea mai recentă jucărie

Thursday, September 10th, 2009

Un aparat Nikon cu film, complet manual. Tânjeam după niște fotografie pe film, să vedem cum o să iasă, poate toamna o să mă inspire 🙂 Trebuie să mai fac rost de o husă sau măcar un capac de lentilă să nu o zgârii, dar în afară de asta, sunt gata! 🙂

Faster processor. More storage. Now iPoo is better than ever.

Tuesday, September 8th, 2009

Faster processor. More storage. Now iPoo is better than ever.

Sunt extrem de mulțumit de iPhone, am un MacBook Pro, iPod-ul e deja default. Nu cred că produsele Apple merită să… faci ceva pe ele. 🙂 Dar îmi place să mă joc în Photoshop și nu am putut să nu remarc ironia noului meu capac de toaletă.