Archive for October, 2008

Ce lipsește presei românești

Thursday, October 30th, 2008

Urmăresc de doua luni foarte atent alegerile din America. Citesc ziare, vorbesc cu oameni, întreb, urmăresc ce se întâmpla și încerc să înțeleg de ce.

Ca un efect secundar interesant, după atâta citire de presă americană, am avut o revelație atunci când am încercat să citesc presa noastră și mi-am dat seama ce lipsește articolelor românesti: contextul!

Cum scrie presa românească

Luați orice exemplu, orice articol, din orice zi. Acum, pe prima pagina Gândul este un articol despre o ordonață de urgență despre ridicarea pragului pentru licitații de stat. Mi se spune ce face ordonanța, ce a schimbat și câteva alte detalii care pentru mine nu înseamnă mare lucru. A doua jumătate insistă cu detalii tabloidice despre cum ordonanța naște sau nu naște suspiciuni.

Ce aș vrea mai mult? Well, mi-ar plăcea să mi se dea un context. Câte proiecte sunt afectate? Ce procent din cheltuieli reprezintă? Ce s-a întamplat până acum cu acele proiecte? Care este imaginea de ansamblu? Face asta parte dintr-o serie de inițiative și dacă da, au succes? Cine susține inițiativele astea și cine nu? Când Vozganian zice că habar nu are, e prima ordonanță de care nu știe? A mai fost ignorant și altă dată?

În forma actuală este un articol pe care și eu probabil aș fi putut să îl scriu dacă aș fi avut comunicatul de presă sau știrea Mediafax în față.

Cum scrie presa străină

În contrast, fiecare articol din presa americană enunță ce s-a întâmplat, încearcă să explice ce a însemnat asta în trecut, dacă s-a făcut asta și în alte părți și în plus ce se crede că înseamnă asta pentru viitor și mai ales îmi dă o imagine de ansamblu.

Iau un articol întâmplător din New York Times, despre cum The Fed a redus dobânda de la 1.5% la 1%. Mi se spune cum ăsta este un record și că a mai fost la nivelul ăsta în 2004 și de ce atunci era așa mică. Mi se spune cum se aștepta ca asta să influențeze stock market și de ce nu a funcționat, mi se explică contextul și mai larg din care face parte inițiativa asta, ce alte măsuri s-au mai luat și de ce.

Mi se explică că asta s-a mai întâmplat în Japonia în anii ’90 și ce se așteaptă să se întâmple dacă măsura asta extremă nu merge. Context, context, context.

Cum influențează asta politica

Atunci când nu există context, ceea ce faci în fiecare zi nu contează. Guvernul Tăriceanu poate să fi dat zece mii de ordonanțe proaste, articolul de mai sus le-a șters pe toate dintr-o lovitură și le-a făcut irelevante. Trecutul este resetat cu fiecare nou articol.

Ziarul românesc este prezentul, nu e nici trecutul nici viitorul. Ce face guvernul este un prezent tabloidizat pe care în absența contextului nu o să îl pot judeca. Și când nu pot judeca dacă e bine sau nu ceea ce face, cum să știu dacă îl realeg pe Tăriceanu?

Și atunci de ce ar fi Tăriceanu motivat să facă ce trebuie? Oricum nu o să scrie nimeni despre asta peste două săptămâni, nu o să dea nimeni imaginea de ansamblu, nu o să explice nimeni că a făcut bine sau nu în trecut, nu o să îmi dea nimeni explicații și context despre Tăriceanu.

Concluzia

Oamenii uită și este de datoria ziarelor să fie informate și să mă informeze. Ele sunt a treia patra putere în stat, presa este acea forță care ar trebui să facă imaginea de ansamblu accesibilă cetățenilor. Și nici măcar nu vorbesc de obiectivitate, nu asta e problema, ci absența contextului. Explicațiile. Faptele din trecut care mă ajută să înțeleg. Pentru că doar dacă înțeleg pot lua decizii informate.

Presa este legătura dintre aleși și alegători și când această legătură este proastă, să nu ne mirăm că lucrurile merg prost.

Iar înainte să nu fii de acord cu mine, ia o pauză și citește câteva articole din presa românească la întâmplare cu perspectiva de mai sus în minte. Abia apoi spune-mi că nu am dreptate. 🙂

Unde sunt țăranii din NY?

Monday, October 27th, 2008

Azi pe 34th street pe trotuare și fără să-i păzească nimeni sunt grămezi de dovleci.

Oare unde sunt țiganii cu o găină, un porc sau ceva capre de hrănit? 🙂 Se prăpădesc bunătate de dovleci în mijlocul străzii, să-i fure cineva ca să nu se risipească degeaba. 🙂

Lăsând gluma de-oparte, e cam tristă Romania zilelor astea după cum o văd pe bloguri, cu apucături de pe vremea C.A.P-urilor și cu o sfidare din ce în ce mai agresivă a legilor. Sper din tot sufletul ca doar mi se pare și că în realitate nu e așa rău.

Două poze cool, de weekend

Sunday, October 26th, 2008

Prima, artă stradală din East Village, NYC.

A doua, o clădire părăsită din Brooklyn.

De ce free wifi e o idee bună

Saturday, October 25th, 2008

Tocmai mi-am dat seama de ce e bine ptr un bar/club/pub să aibă free wifi. Pentru că în era asta în care mobile blogging începe să devină realitate, în care mobile uploads pe facebook încep să fie la un click distanță, bariera între intenția de a scrie despre un lucru cool și punerea în aplicare a intenției trebuie să fie cât mai mica.

Ca acum, când postez dintr-un bar/club din Brooklyn, de la un concert întâmplător despre cum au free wifi. 🙂

Eu cu cine votez?

Friday, October 24th, 2008

Vorbind cu un prieten am realizat azi că amândoi știm că sunt alegeri în România, știm că vrem să votăm ca să (încercăm măcar să) nu ajungă iarăși idioți în Parlament (sau dacă de idioți nu e posibil să scăpăm, măcar să nu mai fie cântăreți de muzică populară, că e prea jenant).

În același timp ne-am dat seama că, deconectați de la știrile deprimante din România, habar nu avem cine candidează, de ce, la ce anume sau măcar când sunt alegerile. De ce nu citim ziare o să explic într-un alt mesaj. 🙂

Așa că vă întreb pe voi, cititorii educați ai blogului meu, aveți vreo resursă despre asta? Cu cine să votez? Există vreo opțiune bună, sau iarăși trebuie să votăm răul cel mai mic? Aveți vreun sfat pentru alegerile de anul acesta?

Recunosc cu rușine că nici măcar nu știu sistemul de vot de anul acesta, se aleg parlamentari pe județ sau pot să votez cu oricine? Dacă se aleg reprezentanți pe județe, pe mine din județul America cine o să mă reprezinte? 🙂

Diacritice sau nu, asta e întrebarea

Wednesday, October 22nd, 2008

Poate ați observat sau poate nu, de la o vreme am început să scriu cu diacritice. La început pe blog, apoi și pe messenger, de se miră prietenii și mă întreabă “de ce scrii cu diacritice?”. Cred că ar trebui să le răspund “de ce nu?”, toate browserele și softurile moderne știu să afișeze corect diacriticele și nu-i așa greu să îți instalezi un layout de tastatură decent.

Însă o parte din mine se simte poate ciudat, uite-l pe ăsta din Americi, s-a găsit el să fie Pruteanu că e mai breaz și se crede naționalist.

Încerc să mă lupt cu sentimentul ăsta, deși până acum nu am reușit complet. 🙂

Voi ce părere aveți? Dacă tot se poate, de ce să nu păstrăm limba așa cum a fost ea de la mama ei? Evreii au înviat o limbă moartă și noi nu suntem în stare să păstrăm niște amărâte de diacritice? Atât de ne-naționaliști suntem?

Mă întreb cum scriu oare elevii din liceele de azi la școală. Oare s-ar putea face o statistică legată de câte diacritice lipsesc din extemporale sau teme? Ar fi interesant de văzut dacă evoluează în vreun fel scrierea de mână.

Marea Moartă, Israel, 2008

Saturday, October 18th, 2008

Vitrină de Halloween, West Village, NYC

Friday, October 17th, 2008

Corecție legată de ‘propunerea de lege’

Wednesday, October 15th, 2008

După o mică furtună declanșată de un comunicat de presa un pic prea subiectiv, mă simt dator să public și un link către un mesaj al lui Bogdan Manolea de la legi-internet.ro în care explică foarte bine ce se întâmplă de fapt.

Dacă vă interesează problema citiți-l neapărat, este foarte interesant, (cred eu) bine informat și coerent.

Note to self: nu tot ce zboară pe internet se mănâncă. 🙂

Ca la noi la nimenea?

Wednesday, October 15th, 2008

Îmi fac datoria de blogger și dau mai departe ceea ce pare a fi o propunere de lege care, poate nu foarte surprinzător pentru România, nu numai că întrece anumite limite ale bunului simț dar o dă în absurd. 🙂

Aparent, propunerea constă în instaurarea unei taxe asupra tuturor blogurilor și site-urilor care au venituri din publicitate, pentru adaugarea de link-uri sau includerea de clipuri video/audio în conținutul lor.

Pe scurt, se intentioneaza modificarea conditiilor de utilizare a muzicii pe internet cu efecte economice dure asupra majoritatii site-urilor si blogurilor din Romania. Astfel, un blog sau un site care va contine linkuri catre videoclipuri sau melodii preluate de pe site-uri de tip Youtube, Trilulilu si care are bannere de orice natura (platite sau gratuite) pentru a promova produse/servicii va trebui sa plateasca minim 1.000 RON pe luna (taxa pentru mai putin de 100.000 de afisari pe luna) pentru acele linkuri.

Propunerea este absurdă din mai multe puncte de vedere:

  • Mie, ca publisher, îmi este imposibil sa verific licențele sub care conținutul este publicat online. Cât timp apare pe Youtube/trilulilu/eOk, din punctul meu de vedere ca și consumator, ar trebui să fie legal. Este responsabilitatea deținătorilor drepturilor de autori să semnaleze site-urile care gazduiesc conținutul pentru respectarea acestor drepturi, cel puțin asta este ceea ce am înțeles eu din legea drepturilor de autor atunci când am citit-o.
  • Faptul ca eu pun un clip video la mine în pagină nu înseamnă că va fi ascultat de cineva. Este ca și cum ai cere bani librăriilor pentru că au cărți în rafturi, restaurantelor pentru că dau drumul la radio, barurilor de sport pentru că dau drumul la televizor, supermarket-urilor că pun muzică.
  • Veniturile generate de această propunere sunt, dacă nu imposibile, cel puțin extrem de greu de aplicat. Identitatea majorității bloggerilor este imposibil de verificat, auditarea traficului unui site oarecare este deasemenea imposibil de verificat corect (nu poți obliga legal pe nimeni să îți pună la dispoziție astfel de cifre), numărul celor care ar plăti ar fi infim.

Au mai scris despre asta Costin, Dan Virtopeanu, Alex Brie.

Este una din cele mai idioate idei pe care le-am auzit recent.

Ceea ce mă întreb eu însă, pe lângă reacțiile de pe bloguri care mă îndoiesc că vor ajuta mult, există în Romania vreo metodă de a influența procesul legislativ? Petiții, scrisori deschise, argumente? Voi cei care vă pricepeti la legi ar trebui să știți, haideți să se și facă ceva, nu doar să se vorbească.

Este trist că, după ce că suntem o țară mică, amărâtă și cu zeci de ani în urma pe toate planurile, în loc să fim progresiști și moderni pentru că nu avem nimic de pierdut, ne bătem singuri cuie în talpă cu legi prăfuite și încuiate, născute în miez de noapte din somnul rațiunii.

Așa ne trebuie, oare de la ce să te aștepti cu de-alde Irina Loghin în parlamentul actual și Oana Zăvoreanu în următorul? 🙂

[update] Îmi place punctul de vedere al lui Ionuț, foarte fair și echilibrat și care subliniază bine că trebuie un pic clarificat ce spune de fapt propunerea asta de lege.