Un necunoscut mi-a scris sa ma intrebe cum am reusit eu ca freelancer. M-am gandit sa ii raspund direct pe blog, ca poate intereseaza si pe altii. ๐ Atentie, iar urmeaza un mesaj lung. ๐
Cine vrea sa se faca freelancer trebuie sa ia in considerare mai multe lucruri:
1. Nu o sa te imbogatesti niciodata ca freelancer, decat daca esti mult prea tare. Un freelancer mediu nu poate sa adauge proiectelor pe care le face valoarea adaugata de o echipa. Un freelancer face one-man-jobs si astea rareori te imbogatzesc.
2. A existat o varsta la care freelancingul mi s-a potrivit pentru ca:
a) in timpul facultatii nu am vrut sa am un job si cu toate astea am simtit nevoia sa fac lucruri in afara facultatii.
b) mi-a placut sa am banii mei si am reusit asta, spre sfarsitul facultatii castigam mai bine decat multi altii.
3. Freelancer nu este o ocupatie pe care sa o practici mai mult de cativa ani. Te saturi din mai multe motive
a) a lucra acasa este misto, dar daca o faci prea mult timp incepi sa te saturi sa muncesti in acelasi loc in care dormi, mananci, te relaxezi sau practici alte activitati… personale. ๐
b) cand esti singur faci ce vrei, dar dupa o vreme simti nevoia ca si altii sa inteleaga ce faci si sa te aprecieze pentru asta. In plus, singur nu poti sa realizezi lucruri grandioase si vei fi mereu limitat de cele 24 de ore dintr-o zi.
c) ca freelancer te maturizezi mai greu. Intri in contact cu putini oameni care fac aceleasi lucruri ca tine si e mai greu sa inveti unele lucruri. Exista si lucruri pe care ca angajat nu le inveti (sa fi independent, sa duci de unul singur la capat proiecte, etc).
Pentru ca felul meu de a fi s-a potrivit cu cele de mai sus, iata si motivele pentru care am avut succes ca freelancer.
1. Am fost tipul de om cu care cineva si-ar dori sa lucreze ca freelancer.
Desi la inceput freelancerul nu are prea multa experienta, contactul cu el este mult mai personal. Un freelancer este in primul rand un om. Este un entuziasmat care are ambitia si capacitatea de a face singur ceva. Un freelancer este un om flexibil care elimina overheadul din comunicarea cu o companie.
Daca nu prezinti entuziasm, ambitie si un strop de talent, nu m-as astepta sa reusesti sa convingi oamenii ca poti.
2. Am investit in relatiile cu oamenii care m-au apreciat si de care mi-a placut.
Este foarte important sa iti formezi un grup de oameni care sa te placa. Ei iti vor aduce noi proiecte, te vor recomanda, te vor ajuta atunci cand ai nevoie. Ei sunt prietenii tai si trebuiesc tratati ca atare. Iti vor cere si ei ajutorul, vei face si munca voluntara, dar este ok.
Mi se pare important ca si tu sa ii placi pe acei oameni si sa ii consideri prieteni, altfel relatia nu va rezista in momentul in care iti vor solicita ajutorul voluntar cu lucruri mai putin placute.
3. Am investit in proiecte personale pe care le-am facut din placere.
E important sa capeti experienta si incredere in tine. De multe ori cele doua compenseaza lipsa ideilor geniale si te ajuta sa te vinzi si sa convingi.
4. Am investit in contactul cu comunitatea din care am facut parte (de webasteri, adica). ๐
Ca angajat faci proiecte de mai lunga durata specializat pe o nisa anume. Ca freelancer joburile sunt mult mai mici si ceea ce faci poate fi mult mai dinamic. Am facut php, mysql, design, logouri, flash, java, animatie, creatie, prelucrare si editare de sunet… doar ca sa mentionez cateva ๐ Mi-a prins bine contactul cu o comunitate care sa ma tina la curent cu ce se mai intampla, ce se mai face, cum, de ce.
5. Probabil cel mai important, lasa o impresie buna celor cu care lucrezi.
Cand faci un job pentru cineva nu te razgandi pe parcurs, nu incerca sa ‘il faci’, nu te duce in vacanta. Daca pe parcurs relatia nu te multumeste poti sa nu mai colaborezi cu el dupa ce termini contractul asta, dar nu il lasa cu buza in soare decat daca lucrurile devin insuportabile.
Gandeste-te ca un client nu lucreaza cu prea multa lume. Efortul de a incepe colaborarea cu altcineva si riscul ca respectivul sa nu il multumeasca sunt prea mari ca sa merite. Data viitoare cand va avea de facut un site, respectivul client va sti la cine sa apeleze pentru ca a fost multumit. Te va recomanda altora pentru simplul motiv ca nu stie pe altcineva (daca e multumit de tine, de ce sa caute?). Nimenui nu plac necunoscutele (nu va ganditi ma la prostii ๐ ).
6. A ajutat ca m-am crezut buricul pamantului. ๐
Pentru ca freelancerul trebuie sa se si vanda, este important sa se creada bun. Un client destept va vedea valoarea reala, dar daca simte ambitie si entuziasm, va sti ca respectivul va da tot ce poate din el. Clientii maturi realizeaza ca important nu este ca un proiect sa fie castigator de premii ci sa serveasca scopului propus: sa transmita mesajul corect, sa convinga end-userii caruia se adreseaza.
A fi freelancer este este o ocupatie care implica si compromisuri, joburi care nu iti plac dar le faci pentru ca ai nevoie de bani sau de cunostinte, nopti nedormite, absenta beneficiilor, lipsa unui grup din care sa faci parte.
Overall insa experienta a meritat din plin. Am avut multa flexibilitate, vacante cand am vrut si cat de lungi am vrut. Este o ocupatie foarte boema si frumoasa, am fost independent, cool si mi-a placut sa ma simt foarte liber. Am luat contact cu multe tipuri de proiecte, oameni, tehnologii si am putut sa imi dau seama ce anume imi place sa fac.
Este una din etapele care isi au timpul si rostul lor si prin care eu sunt bucuros ca am trecut.