Archive for the ‘Startup life’ Category

Ce mai fac eu în ultima vreme

Wednesday, July 3rd, 2013

Știu că scriu aici destul de rar, și de mai multe ori m-am întâlnit cu oameni care chiar dacă îmi mai citesc blogul uneori, îmi spun că nu știu cu ce mă mai ocup. 🙂

Așa că o să vă spun. Acum doi ani am plecat de la Google ca să văd cum e viața și în lumea reală. Timp de aproape un an și jumătate am trecut prin mai multe abordări și am experimentat. Am încercat să lucrez la idei care păreau bune, am încercat să lucrez de unul singur la idei de care eram pasionat. Am trecut prin TechStars NYC (un accelerator de startup-uri) ca și HackStar.

Ce au avut toate în comun a fost că m-au ajutat să cresc dintr-un punct de vedere sau altul. Am învățat, m-am maturizat, am văzut de aproape cum funcționează o lume diferită de cea a inginerilor de la Google. Am internalizat ce înseamnă să construiești un business, am început să înțeleg la ce sunt bun și la ce nu sunt, am învățat ce funcționează pentru mine și ce nu.

Din ianuarie, împreună cu cofondatorul meu Alan, am pornit o companie a cărei viziuni este să reinventeze comerțul electronic.

Timpul meu zilele astea se împarte între multe întâlniri – suntem foarte focusați pe a construi o echipă bună și recrutarea oamenilor potriviți cere mult efort și timp investit, scris de cod, și niște overhead general cu tot altceva ce ține de construirea unui business în stadiul ăsta – analize, conversații, decizii, stres.

Și nu în ultimul rând încă petrec foarte mult timp învățând din ceea ce facem și încercând mereu să mă îmbunătățesc pe mine și compania pe care o creăm.

Un articol foarte mișto despre perseverență

Thursday, February 28th, 2013

Much is made of genius and talent, but the foundation of any life where you get to realize your ambitions is simply being able to out-last everyone through the tough, crappy times — whether through sheer determination, a strong support network, or simply a lack of options.

De aici.

Uneori întâlnești oameni care te surprind

Wednesday, February 27th, 2013

Ieri am ieșit la o bere cu Cosmin Mihaiu, un băiat din Cluj care construiește un startup.

Îmi place mult când mă întâlnesc cu oameni buni, deștepți, și despre care simt că vor reuși, mai devreme sau mai târziu, să facă tot ceea ce își propun.

Dacă sunteți implicați în startupurile din România, stați cu ochii pe Cosmin. He’s going to do great things.

Săptămâna viitoare voi fi din nou la Burning Man

Thursday, August 23rd, 2012

Pentru al treilea an, mă pregătesc din nou de Burning Man. Abia aștept, o vacanță o să îmi prindă bine, și Burning Man este întotdeauna o sursă de inspirație și revelații.

Câteva vorbe despre una și alta

Friday, July 20th, 2012

Cei de la School For Startups au vrut să mă întrebe una alta. Le-am răspuns, găsiți interviul aici.

Îmi place titlul “Octavian Costache, fost antreprenor, ex-Googler, viitor antreprenor de succes”. 🙂

Vechea gardă, noua gardă

Thursday, July 12th, 2012

Lucrul care m-a amuzat cel mai mult la venirea asta în România a fost contrastul între vechea gardă a internetului Românesc (cei câțiva oameni care ne duceam la Internetics prin 2000) și noua generație de dezvoltatori și antreprenori.

Cineva din vechea generație mi-a cerut să ne întâlnim. Conversația a mers cam așa:

– Salut Vivi, aș vrea să te întreb niște chestii.
– Sigur, luni sau marți sunt around pentru o cafea.
– Eu pot luni de la 19:00, uite-mi numărul de telefon, sună-mă tu ca să stabilim când pot să te văd.
– … really?!?

În contrast, aproape toți cei care au vrut să mă vadă din noua generație au știut cum să pună problema:

– Salut Vivi, aș vrea să ne vedem, spune-mi oricând, oriunde poți, și voi fi acolo.

Un sfat: dacă aveți nevoie de cineva, stați-i la dispoziție oricând, oricum, oriunde.

Normal că nu m-am întâlnit cu vechea generație. În schimb m-am întâlnit probabil cu toți cei care au vrut să vorbească cu mine și au știut cum să ceară.

Un film necesar pentru antreprenori

Wednesday, July 11th, 2012

“Vino la mine și impresionează-mă, emoționează-mă, stoarce-mi o lacrimă. […] Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primește pomană. Fii profesionist, ce dracu!” spune Gheorghe Dinică, și mare dreptatate are.

Unul dintre lucrurile despre care am povestit săptămâna trecută cu antreprenorii din Cluj la întâlnirea Startup Weekend și Open Coffee a fost că poveștile, mai ales la începuturile unui startup, sunt foarte importante.

Este un lucru care se aplică atunci când încerci să strângi bani, încerci să angajezi, încerci să îți convingi utilizatorii să îți dea o șansă. Este un lucru care se aplică în marketing, relații, și de fapt se aplică destul de bine în foarte multe locuri în viață.

Le-am recomandat tuturor să mai vadă o dată Filantropica, dacă încă nu l-au văzut, pentru că se aplică foarte bine.

Același lucru vă recomand și vouă.

Toate în viață se conectează într-un fel…

Wednesday, May 30th, 2012

Recent cineva cu care lucrez m-a întrebat ce știu despre cineva din România.

Nici o problemă, am spus, și am trimis câteva emailuri ici și colo, în nici câteva ore aveam întreaga poveste despre persoana respectivă. 🙂

Asta m-a făcut să îmi dau seama de un lucru: am putut face asta doar pentru că am lucrat la harta publicității timp de câțiva ani. Așa am cunoscut oameni cu care acum sunt amic și pe care acum îi pot întreba despre alți oameni din România. 🙂

Când am făcut harta publicității nu ăsta era scopul meu.

Dar am pus tot sufletul în ea, mi-am investit timpul și pasiunea, am fost corect cu oamenii care înțelegeam ce vreau să fac și nu i-am supărat decât pe cei care aveau de ce să se supere. 🙂

Lucrez deseori la multe proiecte în paralel și îmi place să lucrez la lucruri de care sunt pasionat, indiferent dacă pe termen scurt nu există un beneficiu vizibil.

Toate aceste proiecte, toate aceste interacțiuni cu diverși oameni, duc la conexiuni aleatoare care eventual vor fi conectate într-un fel sau altul. De aceea pune-ți tot sufletul în ceea ce faci. Construiește relații bune, fii corect, poartă-te ca și cum totul depinde de proiectul pe care îl faci.

Pentru că nu știi niciodată când, undeva în viitor, toate eforturile astea separate și întâmplătoare se vor lega într-un fel.

Ceea ce faci este greșit

Monday, May 21st, 2012

Unul dintre cele mai interesante efecte secundare ale faptului că sunt înconjurat de oameni care fac startup-uri este că tot timpul există cineva care îmi spune că ceea ce fac, ce am făcut sau ce plănuiesc să fac este greșit. 🙂

Îi înțeleg, și eu sunt la fel, și cred că întreaga lume a startupurilor este așa. Pentru că dacă nu am crede că înțelegem mai bine lumea decât alții, nu am face ceea ce facem.

Este o constatare interesantă și deși pe termen lung este extenuant ca asta să se tot întâmple, îi respect pe toți acești oameni.

Mi se pare că și-au câștigat dreptul să facă asta pentru că sunt și ei participanți, sunt oameni care crează, construiesc, investesc, participă activ, nu sunt doar comentatori din tribune.

Și-atunci deși este obositor, este o realitate cu care trebuie să trăiesc.

Am apărut în Inc. Magazine

Sunday, April 1st, 2012

La capitolul “nu contează ce scrii despre mine cât timp îmi scrii numele corect”, am apărut și eu cu poză cu tot în Inc. Magazine. 🙂

[update] Link la articol aici, și la bucata cu fața mea aici.