Archive for the ‘Blogging’ Category

Motive și disclaimer

Tuesday, April 20th, 2010

Un prieten mi-a atras atenția că am fost menționat recent într-un post pe blog-ul lui Zoso. 🙂

Sunt onorat că Zoso a ales să îmi insulte inteligența afirmând că opiniile și analizele mele nu sunt interesante decât prin prisma faptului că lucrez la Google. 🙂

Mai mult însă, mesajul lui m-a făcut să simt nevoia să subliniez câteva lucruri despre ce înseamnă disclaimerul “This is my personal blog. The views expressed on these pages are mine alone and not those of my employer” pentru că pare că nu este înțeles foarte bine.

Într-o anumită măsură Zoso are dreptate. Nu poți spune orice și apoi să te ascunzi sub acest disclaimer. Regula e simplă, orice ai spune poate fi citat mâine de un ziar sub titlul “Angajatul companiei X afirmă că: …” și dacă nu ești confortabil cu asta, nu ar trebui să scrii. Exemplu recent cu Lee Brimelow de la Adobe care a fost citat pe tot internetul după ce a scris pe blog “Apple, go screw yourself”. După multe edit-uri în mesajul respectiv, well, este părerea lui personală. Adobe continuă să lucreze cu Apple pentru portarea Flash Player-ului pe iPhone.

Pe de altă parte, tocmai pentru că lucrez la Google, disclaimerul ăsta vrea să sublinieze că eu nu reprezint compania atunci când afirm ceva. Disclaimerul nu neagă în nici un fel faptul că lucrez la Google și nu încearcă să ascundă asta, dar ajută să sublinieze faptul că eu sunt singurul răspunzător pentru cele spuse aici.

Un exemplu bun este un post în care Matt Cutts face un review al ultimului iPhone. Disclaimerul spune clar că acest mesaj nu reflecta în nici un caz opinia Google despre ce înseamnă un telefon mobil bun. Ar fi stupid ca cineva să creadă că opiniile lui Matt Cutts se reflectă asupra echipei Android sau că reprezintă în vreun fel opinia Google.

Mai pe scurt, acest disclaimer subliniază faptul că eu nu voi spune niciodată tâmpenii pe acest blog, iar atunci când spun chestii necontroversate să fie foarte clar că sunt părerile mele. 🙂

Twitter vs. Facebook în România

Wednesday, November 11th, 2009

Mai în glumă mai în serios am făcut zilele trecută pagină de facebook pentru Harta Politicii, intrigat de succesul pe care îl avea pagina balaur.ro de pe facebook.

Și cum twitter e pe buzele tuturor celor din online-ul românesc de la o vreme, m-am gândit să fac o comparație.

O imagine face mai mult decât o mie de cuvinte, iar în cazul ăsta o pagină pe facebook face mai mult decât 7 conturi pe twitter. 🙂 Și nici nu compar cât de ‘engaged’ sunt fanii de pe facebook față de twitter.

Cât despre RSS, Cronica Cârcotașilor nu își măsoară numărul de abonați dar cu toții știm că internatul român de rând abia știe să se dea pe net, d’apoi să folosească Google Reader. 😀

Perspectivele identității noastre online

Thursday, September 17th, 2009

Pe blogul personal public teorii, gânduri mai lungi sau poze. Câteva gânduri scurte pe twitter, de unde ajung pe facebook. Chestii personale (poze și prostii) direct pe facebook. Poze pe Picasa pentru trimis prin email, pe flickr doar ce îmi place în mod deosebit.

Îmi e din ce în ce mai greu să diseminez corect locurile unde public informație (gânduri, link-uri, video, poze). Prea greu de tras linii clare între personal și public, interesant pentru prieteni sau pentru oricine, în ambele sensuri.

Mai mult, îmi e foarte greu să înțeleg ce impresie las celor care consumă doar părți și filtre din conținutul pe care îl public eu online.

Poate că e ceva natural, ca și în realitate, să avem grupuri separate de prieteni, fiecare cu perspectiva lui unică asupra vieții celorlalți.

Spre deosebire de realitate însă, interacțiunea asta pasivă din online mă face să nu mă mai pot defini în ochii celorlalți, consumatori ale unor părți incomplete din stream-ul meu continuu de conținut.

Mă întreb dacă și alții sunt neliniștiți de gândul ăsta… și nu știu dacă să mă întreb și pe facebook sau pe twitter. 🙂

Harta Politicii, badges

Thursday, November 13th, 2008

Scuze că postez un pic prea des. Pentru toți cei care cred că harta politicii este o idee bună, Dorin a pus o pilă la Hyperactive-ul lui Alex Visa și mi-a făcut o mică identitate vizuală… plus niște badge-uri de pus pe bloguri, site-uri, și unde credeți de cuviință.

<a href="http://www.vivi.ro/politica/"><img src="http://www.vivi.ro/politica/badge_hpol_125x60.png"/></a>

<a href="http://www.vivi.ro/politica/"><img src="http://www.vivi.ro/politica/badge_hpol_150x100.png"/></a>

Pentru bannere mai mari, aici un banner 300×250 și aici un banner 728×90.

Câteva gânduri

Thursday, November 13th, 2008

A trecut o zi de la publicarea Hărții Politicii și mă bucur mult că a reacțiile au fost majoritar pozitive, a generat interes printre bloggeri, a fost trimisă pe email, înseamnă că este utilă. 🙂

Am mai lucrat în seara asta un pic la ea, am vrut să adaug pentru fiecare candidat câte legi a propus, câte din ele au fost aprobate și câte respinse. Din păcate nu m-am hotărât cum să le prezint încât să aibă sens și să fie ușor de înțeles așa că poate le public în câteva zile.

În mod cert datele astea ar fi utile. Pe lângă deputații care în patru ani nu au fost autorii nici unei legi care să ajungă să fie votată, există și tot felul de… cazuri interesante. 🙂 De exemplu Giurgiu Mircia a înaintat în plen 56 de propuneri de lege cu autor unic din care doar una a fost aprobată. 🙂 Din toate propunerile de lege din ultimii trei ani, doar 250 au un singur autor. 🙂

Adrian Năstase și-a pus numele pe doar 6 legi, fiecare cu cel puțin 5 alți autori. Nici nu mai zic că Năstase a chiulit cam jumătate de mandat.

Anyways, mulțumesc mult tuturor bloggerilor care au scris despre asta. Toți au înțeles despre ce e vorba, mai puțin Zoso care, tabloidic, a decis că izbitor e că avem prea mulți deputați pentru așa o țară mică. 🙂 Așa că am luat și eu alte țări, să văd la ei care e raportul? Well, suntem cam la mijloc. Sunt țări cu mai mulți reprezentanți pe mia de locuitori, țări cu mai puțini. Zoso stai jos, ai nota patru. 🙂

Harta politicii din România

Wednesday, November 12th, 2008

Știți cu toții că îmi place să fac statistici. Vă dați seama că au început să mă mănânce degetele când într-o discuție de acum o săptămână cu Dorin am realizat că toate voturile Camerei Deputaților sunt online pe www.cdep.ro, publice și organizate.

Un pic de context

Camera Deputaților este una din camerele parlamentului, cealaltă este Senatul. Doar camera deputaților oferă voturile electronice, începând doar cu 2006 pentru fiecare deputat în parte în pagini de genul acesteia. În Senat încă nu se face asta, deși ar trebui să îi presăm să o facă. (update: există voturile și la Senat, sunt doar foarte greu de găsit 🙂 ).

Mai mult, pentru fiecare deputat au pagini ca asta, unde sunt informații despre deputat, când a intrat în Parlament și când și-a dat demisia, câte minute în total a luat cuvântul și înregistrări video ale fiecărei luări de cuvânt.

Ce am făcut cu datele astea

Pentru fiecare deputat în parte am calculat absenteismul la vot (pentru că știu când, ce și dacă a votat pentru fiecare lege de pe site-ul cdep). Apoi am ordonat toți deputații după absenteism și am pus toată lista aici: www.vivi.ro/politica/.

Astfel de liste există deja pentru House Of Representatives din America, analogul Camerei Deputaților de la noi. 🙂 Ca să punem lucrurile în perspectivă am adunat datele din amandouă și am făcut un grafic. Asta ca să avem un context despre ce înseamnă normalitate politică.


Un grafic ceva mai hardcore îl găsiți aici, pentru iubitorii de grafice.

În House Of Representatives sunt 447 deputați, în Camera Deputaților la noi sunt 321.

90% din deputații americani au absenteismul sub 10%, în timp ce doar 15% de la noi sunt atât de conștiincioși. Doar 2 (0.5%) deputați americani au lipsit la mai mult de jumătate din voturi și asta pentru că au decedat. La noi, 70 de deputați (20%) au tras chiulul la mai mult de jumătate din voturi și majoritatea sunt bine sănătoși.

De ce e asta important

Deputații sunt aleși acolo să ne reprezinte și să lucreze pentru țară. Îi alegem ca, de bine de rău, să muncească pentru binele nostru, sau măcar să încerce să facă asta.

În schimb o bună parte din ei sunt absenți de la serviciu după cum le vine lor. Nu e normal! 70 dintre ei au chiulit la mai mult de jumătate din voturi! Încearcă tu să te duci la servici doar o dată la două zile și spune-mi dacă merge.

Ce mi-aș dori eu de la site-ul ăsta

Peste 200 din acești deputați candidează din nou. 40 din cei 70 care au lipsit jumătate de mandat au tupeul să candideze din nou! Foarte mulți din cei care au tras chiulul la mai bine de un sfert de voturi candidează din nou. Mi-ar plăcea să revenim la normalitate.

Dacă îl găsiți util, dați-l mai departe (www.vivi.ro/politica). Există și pagini pentru fiecare candidat, o poză, unde candidează (dacă candidează în 2008), un link către wikipedia și un google search. De exemplu, pagina despre Jipa Florina Ruxandra, deputat PRM care a trecut subtil la PSD în Septembrie, absentă la 75% din voturi.

Dacă site-ul ți se pare relevant sau găsești un candidat din colegiul tău electoral, dă-l mai departe. Dă un link la prieteni, printează pagina, dă-o părinților, prietenilor, ajută-i să voteze informat.

Nu știu dacă avem optiuni bune de vot, dar cel puțin pentru candidații ăștia știm ce au făcut timp de patru ani.

Mi-ar plăcea ca jurnaliștii care citesc asta să folosească datele astea când vorbesc despre un deputat. Oferiți context. Informați oamenii despre ce aleg.

Câteva observații

Știu că unii din oamenii de acolo sunt absenți de la vot pentru că au fost sau sunt în guvern. Din păcate nu am găsit o listă cu membri guvernului în timp ca să pot scoate voturile respective din calcul (și ca să pot semnaliza cine e sau a fost din guvern). Dacă cineva poate să mă ajute cu o astfel de listă ar fi excelent.

Deasemenea, mulțumesc Irinei că m-a ajutat să fac legătura între deputați și unde candidează, lui Dorin și Orlando că m-au ascultat în timp ce băteam câmpii despre ce vreau să fac. 🙂

În loc de concluzie

Dacă aveți sugestii, comentarii, observații, greșeli de remarcat, lăsați un comentariu. Mi-ar plăcea să fac pagina asta cât mai utilă, cât mai completă și corectă.

Dacă cineva știe cum am putea face o petiție, cerere sau ceva asemănător să obligăm și Senatul să își publice voturile, ar fi foarte cool, este nevoie de transparență și Senatul este chiar mai important decât Camera Deputaților. (update: am găsit și voturile Senatului, ascunse bine 🙂 voi încerca să le adun în weekend)

[update] Dacă vreți să puneți bannere la voi pe site să susțineți proiectul, găsiți aici câteva.

Eu o să mă informez și apoi o să votez

Friday, November 7th, 2008

Dorin are un proiect simpatic, votezi.ro, pe care adună răspunsuri de la bloggeri la întrebarea “tu o să votezi? de ce / de ce nu?”.

I-am răspuns și eu, puteți să citiți aici.

Corecție legată de ‘propunerea de lege’

Wednesday, October 15th, 2008

După o mică furtună declanșată de un comunicat de presa un pic prea subiectiv, mă simt dator să public și un link către un mesaj al lui Bogdan Manolea de la legi-internet.ro în care explică foarte bine ce se întâmplă de fapt.

Dacă vă interesează problema citiți-l neapărat, este foarte interesant, (cred eu) bine informat și coerent.

Note to self: nu tot ce zboară pe internet se mănâncă. 🙂

Ca la noi la nimenea?

Wednesday, October 15th, 2008

Îmi fac datoria de blogger și dau mai departe ceea ce pare a fi o propunere de lege care, poate nu foarte surprinzător pentru România, nu numai că întrece anumite limite ale bunului simț dar o dă în absurd. 🙂

Aparent, propunerea constă în instaurarea unei taxe asupra tuturor blogurilor și site-urilor care au venituri din publicitate, pentru adaugarea de link-uri sau includerea de clipuri video/audio în conținutul lor.

Pe scurt, se intentioneaza modificarea conditiilor de utilizare a muzicii pe internet cu efecte economice dure asupra majoritatii site-urilor si blogurilor din Romania. Astfel, un blog sau un site care va contine linkuri catre videoclipuri sau melodii preluate de pe site-uri de tip Youtube, Trilulilu si care are bannere de orice natura (platite sau gratuite) pentru a promova produse/servicii va trebui sa plateasca minim 1.000 RON pe luna (taxa pentru mai putin de 100.000 de afisari pe luna) pentru acele linkuri.

Propunerea este absurdă din mai multe puncte de vedere:

  • Mie, ca publisher, îmi este imposibil sa verific licențele sub care conținutul este publicat online. Cât timp apare pe Youtube/trilulilu/eOk, din punctul meu de vedere ca și consumator, ar trebui să fie legal. Este responsabilitatea deținătorilor drepturilor de autori să semnaleze site-urile care gazduiesc conținutul pentru respectarea acestor drepturi, cel puțin asta este ceea ce am înțeles eu din legea drepturilor de autor atunci când am citit-o.
  • Faptul ca eu pun un clip video la mine în pagină nu înseamnă că va fi ascultat de cineva. Este ca și cum ai cere bani librăriilor pentru că au cărți în rafturi, restaurantelor pentru că dau drumul la radio, barurilor de sport pentru că dau drumul la televizor, supermarket-urilor că pun muzică.
  • Veniturile generate de această propunere sunt, dacă nu imposibile, cel puțin extrem de greu de aplicat. Identitatea majorității bloggerilor este imposibil de verificat, auditarea traficului unui site oarecare este deasemenea imposibil de verificat corect (nu poți obliga legal pe nimeni să îți pună la dispoziție astfel de cifre), numărul celor care ar plăti ar fi infim.

Au mai scris despre asta Costin, Dan Virtopeanu, Alex Brie.

Este una din cele mai idioate idei pe care le-am auzit recent.

Ceea ce mă întreb eu însă, pe lângă reacțiile de pe bloguri care mă îndoiesc că vor ajuta mult, există în Romania vreo metodă de a influența procesul legislativ? Petiții, scrisori deschise, argumente? Voi cei care vă pricepeti la legi ar trebui să știți, haideți să se și facă ceva, nu doar să se vorbească.

Este trist că, după ce că suntem o țară mică, amărâtă și cu zeci de ani în urma pe toate planurile, în loc să fim progresiști și moderni pentru că nu avem nimic de pierdut, ne bătem singuri cuie în talpă cu legi prăfuite și încuiate, născute în miez de noapte din somnul rațiunii.

Așa ne trebuie, oare de la ce să te aștepti cu de-alde Irina Loghin în parlamentul actual și Oana Zăvoreanu în următorul? 🙂

[update] Îmi place punctul de vedere al lui Ionuț, foarte fair și echilibrat și care subliniază bine că trebuie un pic clarificat ce spune de fapt propunerea asta de lege.

Stilurile de viata ale tinerilor romani

Wednesday, January 30th, 2008

Manafu a postat rezultatul unui studiu foarte interesant asupra tinerilor romani care ii imparte pe acestia in 5 categorii.

LeoYouth II a identificat cinci profiluri distincte de tineri, descrisi de cinci stiluri de viata si de consum diferite: tanarul de moda veche (29.7% dintre tineri se incadreaza in aceasta tipologie), ambitiosul calculat (19.2%), pesimistul confuz (17.2%), oportunistul (15.8%) si rebelul de cartier (17.9%).

Daca e sa vedem partea plina a paharului, 50% din tineri sunt normali (fie de moda veche, conservatori, stau in banca lor fie tineri ambitiosi si moderni). Partea goala este ca restul de 50% sunt pierduti in spatiu, manelisti, baieti de cartier sau negativisti.

Mai multe detalii despre fiecare din categorii in mesajul original aici.