Despre empatie

A empatiza este un lucru care pentru mine nu vine natural. Sunt băiat și sunt inginer – două dezavantaje care mă fac să pornesc de la zero când vine vorba de a înțelege pe alții.

Cu toate astea am ajuns să cred că tot ce este important în viață se învârte în jurul empatiei – și sunt extrem de bucuros că am ales să îmi investesc timpul în a deveni mai bun la asta.

Când vorbesc de “empatie” nu vorbesc de “compasiune” sau de “simpatie”. Mi se par concepte diferite, empatie este atunci când înțelegi, compasiune este atunci când îți pasă. 🙂

Mi se pare esențial să pot înțelege alți oameni, fie că asta este în viața mea personală sau în viața profesională, prieteni sau de parteneri de afaceri, politicieni sau chelneri.

Asta vă doresc tuturor în noul an – mai multă empatie.

8 Responses to “Despre empatie”

  1. Vivi says:

    @Alexandru: mulțumesc pentru link, cred că surprinde foarte bine sentimentul la care mă refer.

  2. Andreea says:

    Nu este greu a fii empatic daca te pui in locul celuilalt si intelegi ca poate si tu o sa fii in locul sau odata. Practic trebuie sa intelegi prin ce trece.

    Empatia te face sa te simti mai bine, de folos. Daca “practici empatia”, in timp devii un om mai bun si fara sa vrei incepi sa te cunoasti … lucru destul de greu.

  3. Cred ca este ceva ce pur si simplu este trait doar de anumite persoane!

  4. Empatia este in stransa legatura cu inteligenta emotionala, in opinia mea. Daca stai bine cu inteligenta emotionala, ai sanse mari sa fii o persoana empatica.

  5. MARIANA T. says:

    sunt perfect de acord cu tine….inteligenta emotionala si stima de sine sunt foarte importante cand vine vorba de a fi o persoana emapica sau nu….

  6. anca says:

    cred ca empatia vine natural atunci cand esti deschis la minte si atunci cand constientizezi ca exista atatea pareri, moduri de viata, etc. pe cati oameni exista in lumea asta, si ca tu, ca si individ dintr-o sociatate, trebuie sa le intelegi.. nu neaparat sa le si accepti, e diferit, dar sa intelegi… o chestie de genul asta poate salva o viata.. la propriu.. cei mai buni negociatori sunt cei care pot empatiza.. nu cei care arata compasiune.. pt ca oamenii in general vor sa fie intelesi si nu compatimiti

  7. Banner Mesh says:

    Subiectul este foarte interesant, articolul insa, foarte scurt. Sunt baiat din nastere si aproape inginer prin pregatire. Intradevar nu exista foarte multi oameni care sa empatizeze in adevaratul sens al cuvantului. Poate ca extrema cealalta este egoismul! Inca din copilarie m-am transpus in “pielea” a tot ceea ce ma inconjura. Este fascinant sa vezi lucrurile prin alti ochi. Cu timpul am observat ca imi era din ce in ce mai usor sa ma adaptez oricarei situatii, deoarece o “traisem” deja la un moment dat. Uneori ma implicam foarte mult in viata altora astfel incat ma gaseam influentand deciziile acestora intr-o masura mai mare decat mi-as fi dorit. Nu stiu cat de usor se invata acesta “traire”, dar iti doresc succes. Sotia mea ma are pe mine alaturi si abia reuseste sa “mimeze” empatia.

Leave a Reply