Harta politicii, date de la Senat: holy shit!

Weekendul ăsta am lucrat din nou la Harta Politicii, de data asta am adăugat datele de la Senat, mult mult mai interesante decât cele de la Camera Deputaților.

Un pic de context

Senatul a început să voteze electronic din Septembrie 2007. Asta înseamnă că statisticile pe care le-am făcut sunt doar pentru ultimul an. Chiar și așa mi se par foarte relevante, un an este un sfert de mandat.

Senat.ro s-a dovedit a fi mult mai puțin prietenos pentru procesare automată. Asta s-a întâmplat și din diverse motive tehnice (site-ul este execrabil realizat), dar și din alte cauze cum ar fi nepotrivirea de nume din sistemul de vot electronic cu numele declarate ale Senatorilor (Ioan vs. Ion, prenume în plus sau în minus, nume scrise greșit).

Deasemenea senat.ro nu are înregistrări video așa că nu putem ști cât a vorbit fiecare și nici nu îi putem vedea.

Ce am aflat

Nu știam la ce să mă aștept așa că, atunci când am văzut media de prezență, am rămas cu gura căscată și m-am dus la propriu să iau o gură de aer.

Prezența medie în Senatul României, în ultimul an, a fost de 44%.

Luați o pauză. Meditați bine la numărul ăsta și întoarceți-l pe toate părțile. În medie, senatorii au fost prezenți mai puțin de jumătate la votat legi. În medie, senatorii români lucrează part-time! Peste jumătate din senatori au forst prezenți la mai puțin de jumătate din voturi.

Comparativ, prezența medie în Senatul american este de 94.8%. Și ei sunt la fel de ocupați și importanți ca și senatorii noștri, au familii, sunt președinți de partide etc.

Dacă tot am adăugat chestii, am făcut și o medie de prezență pe partide, atât în Senat cât și în Camera Deputaților.

Ce înseamnă asta

Well, eu sper ca în primul rând să ofere un pic de context celor care îl caută.

Exemplul meu favorit este acest articol în care Vadim Tudor declară

“In Senat, din cauza proastei functionari a sistemului electronic, se voteaza, de multe ori, prin ridicare de mana, asa ca votul cu cartela este total irelevant. (…) Daca eu am doar 1% prezenta la votul electronic, cum oare a depus PRM (…)”

Ceea ce articolul uită este să dea niște context, câte voturi electronice s-au ținut în ultimul an. E foarte simplu de aflat din documente ca cel de aici și de aici că în total au fost 703 de proiecte înregistrate în Senat între Septembrie 2007 și iunie 2008. Din acestea, 623 au fost votate electronic, iar asta înseamnă aproape 90% din voturi. Un ziarist ar trebui să le numere de mână aici, dar acum știm.

Acum putem spune sigur și dovedibil că ceea ce până acum doar bănuiam: declarația lui Vadim este o minciună sfruntată, iar Vadim este unul dintre senatorii cu cea mai scăzută prezență la vot, 3.8%.

În ultimul an practic Vadim nu a trecut prin Senat să voteze aproape nici o lege.

În loc de concluzie

Cred că în ultimele zile realizez de fapt cât de important este să nu credem că toată clasa politică este toată o apă și un pământ.

Asta este ceea ce politicienii corupți și leneși își doresc, pentru că în momentul în care i-ai clasificat pe toți ca hoți, orice politician cât de cât mai bun apare va fi aruncat în aceeași oală și ales pe picior de egalitate cu ceilalți. În acel moment devine ceva normal să nu se ducă să își facă datoria, devine normal să fure, și noi toți dăm din umeri, indiferenți în fața unui inevitabil imaginar.

Informați-vă. Alegeți cu cap, uitați-vă la cei de acum care n-au făcut nimic în Senat și gândiți-vă dacă vreți din nou să alegeți oameni care să nu treacă pe acolo. Duceți-vă la vot și încercați să alegeți cum puteți mai bine pe aceia pentru care există speranța că ar putea fi buni.

Ca de obicei, dacă aveți vreo sugestie, critică, părere, corectură, lăsați un comentariu.

40 Responses to “Harta politicii, date de la Senat: holy shit!”

  1. sabina says:

    S-au mai facut studii de genul. De exemplu, IPP publica periodic rapoarte privind activitatea parlamentarilor. Numai ca ele starnesc o dezbatere de moment si atat.
    Harta asta (trista) poate servi totusi drept criteriu pentru nehotarati, cum sunt eu. Good idea 😉

  2. skortzy says:

    M-am informat! La mine în colegiu candidează unul Buda şi unul Bolovan. Cum să votez aşa ceva? Ambii au, pe lângă numele “sugestiv”, o reputaţie îndoielnică. Reacţiile celor care au auzit de ei sunt de tipul: “ăsta-i un tâmpit”.

    Aşadar, îmi rămâne să aleg între candidaţii PNL (care e, de fapt, de la PNTCD), UDMR, PRM şi PNG-CD. Grea alegere, nu?

    Va trebui să aleg între trei extremişti, un reprezentant al actualului partid de guvernământ, o budă şi un bolovan… Interesant votul ăsta uninominal, ce să zic?

  3. tiribonflax says:

    very nicely done. ai o răbdare de mic chinez bătrân 🙂

    se completează cu ce a făcut public IPP-ul azi
    http://www.ipp.ro/altemateriale/IPP%20raport%20prezenta%20si%20initiative.pdf

  4. a&m says:

    chiar ca holy crap…ar trebui vazut cat din absente sunt concedii de odihna, medicale, etc…oricum, chiar si asa, e cel mai lejer job ever daca se poate lipsi atat de mult pe atat de multi bani. plus pensie generoasa dupa.

    stii? mai era treaba aia cu deplasarile externe, si aici ar fi interesanta o statistica, cred ca s-a publicat prin presa ceva de genul.

  5. […] si de aplaudat efortul lui Vivi, care a calculat numarul de voturi la care au fost prezenti Deputatii si Senatorii in ultimii 4 […]

  6. Cosmin says:

    Am citit Raportul respectiv, destul de informativ. Cred ca a fost inspirat de munca lui Vivi de saptamana trecuta.

  7. maverick says:

    Esti in eroare cu data de la care se voteaza electronic in senat. De cand s-au mutat in Palatul Parlamentului, asta fiind cam in toamna lui 2005, senatorii au votat electronic. S-ar putea sa ca asta sa modifice putin statisticile.

  8. SlimR says:

    vivi, o mica eroare:
    la http://vivi.ro/politica/senator.php?id=81 titlul este cel aferent camerei deputatilo si nu al senatului.

  9. A.M. says:

    Nu stiu cum ai ajuns la media de 44% prezenta la vot in Senat, insa as avea o intrebare: nu exista niste cerinte de minima prezenta cind se voteaza o lege in Senatul Romaniei? Ceva de genu’: daca sunt prezenti mai putin de jumatate din senatorii alesi se amina votarea. Ar fi aiurea sa nu existe o astfel de regula…

    (ps/ O chestie minora: 623 din 703 nu inseamna mai mult de 90%, cum afirmi in articol. Fie numerele sunt gresite, fie procentaju’, fie in loc de “mai mult” trebuia “aproape”.)

  10. medusa says:

    Excelent studiu. Astfel de informatii ar trebui sa fie citite chiar pe site-urile celor doua Camere.

  11. skortzy says:

    Constitutia Romaniei: ARTICOLUL 67

    Camera Deputaţilor şi Senatul adoptă legi, hotărâri şi moţiuni, în prezenţa majorităţii membrilor.

  12. Vivi says:

    @A.M., skortzy: Uite cum arată o lege: http://www.senat.ro/votpublic/DetaliuVOT.aspx?AppID=a768e1ab-d3e7-480e-8583-73a65f2f9533. Prezența 52, total deputați sunt 136, nu este nici pe departe o majoritate.

    @Cosmin: cred că la studiul IPP s-a lucrat mai mult de o săptămână după cum arată. 🙂

    @tribonflax: problema cu astfel de studii este că sunt PDF-uri, ascunse bine în site-uri greu de utilizat al unor ONG-uri. Sunt utile pentru ziariști, dar dă tu un link unui prieten către un PDF și spune-i să îl caute pe Gigi… nu face nimeni asta.

    Este valabil și pentru lista Academiei Cațavencu, și pentru studiile APD, trebuie să înceteze să publice toate astea în format PDF că nu mai suntem în 1995 și să devină și ei mai… web2.0.

  13. andrei says:

    o idee exceleta si un studiu foarte util, mai ales pentru cei care se informeaza de pe internet si mai putin de la tv sau din presa scrisa. sa circule informatia 🙂

  14. Vivi says:

    @maverick: S-or fi mutat în 2005 dar poate nu foloseau sistemul electronic. Pe pagina de voturi electronice de pe senat.ro ( http://www.senat.ro/votpublic/default.aspx ) nu apare nici un vot înainte de Septembrie 2007 (apare doar o zi din Mai 2007, care îmi imaginez că a fost de probă). Dacă găsești zile cu voturi electronice, înainte de Mai 2007 let me know.

    @SlimR: am corectat, mulțumesc.

    @A.M.: Așa îmi trebuie dacă scriu pe blog la 2am și obosit, nu mai știu să calculez corect. 🙂 Ai dreptate, am corectat, e 88%.

  15. tiribonflax says:

    vivi, sunt total de acord.

    de fapt, din punctul meu de vedere, ce ai făcut tu e mult mai bun, şi ca prezentare şi ca realizare şi ca relevanţă, decât ce a făcut IPP-ul.

  16. tiribonflax says:

    @ A.M. – Senatul are probleme mari cu votatul legilor. S-a scris despre asta în presă, dar, din păcate, câinii latră, caravana trece. În plus, degeaba abordează presa scrisă sau cea online, că, în momentul ăsta, agenda e făcută de televiziuni. Iar televiziunile preiau doar informaţii cu care se poate încropi repede un subiect.

    În Senat sunt cazuri de legi care s-au amânat săptămâni întregi pentru că nu a fost cvorum pentru votare. Şi absenţa asta se înregistrează în condiţiile în care există activitate în plen doar luni după-masă şi marţi dimineaţă. Toate voturile finale pe legi sunt programate luni după-masă. Deci nu e ca şi cum ar trebui să-şi rupă extrem de mult din foarte preţiosul timp, nu? 🙁

  17. skortzy says:

    @Vivi: Legea pe care o mentionezi si care a fost votata in prezenta a 52 de senatori nu este adoptata, ci doar votata de Senat.

    In Romania, o lege este prezentata unei camere (prima camera sesizata), este votata aici si apoi trece in cealalta camera (camera decizionala) unde se adopta sau nu.

    Istoricul legii repective este la http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?cam=1&idp=13542. Camera deputatilor nu a votat-o inca…

  18. Vivi says:

    @skortzy: Atunci ăsta este răspunsul la întrebarea despre cum se poate să fie 44% la vot. Nu toate voturile sunt pentru adoptare și nu au nevoie de majoritate.

  19. ovidiu says:

    Vivi, hai sa-ti amintesc ca daca Vadim nu a fost la vot este un lucru BUN nu rau.
    🙂

  20. […] cifre reprezinta implicarea acestor indivizi in munca pentru care au fost alesi de fraierii de romani. Pe truda lor se cheltuie lunar cel putin […]

  21. Cosmin says:

    @Vivi eh sunt mai multi oameni care pot lucra o saptamana fiecare. S-ar putea sa le fi venit ideea independent, dar e misto ca v-ati sincronizat :).

  22. warlock says:

    […] Am gasit azi dimineata o lista care mi s-a parut foarte interesanta la link-ul […]

  23. arthur says:

    Ar fi posibil sa fie facute si alte moduri de prezentare la datele de la Camera Deputatilor si Senat? Ceva proportional cu timpul cat a fost deputat/senator persoana respectiva…
    Am vazut ca, de exemplu, pe lista ordonata dupa luari de cuvant in Camera Deputatilor, la pozitiile 8 si 9 la egalitate sunt un deputat din august 2008 si unul cu mandat intreg, primul e cam dezavantajat de comparatie.
    De asemenea, datele nu par sa fie intrutotul corecte, acelasi om de la pozitia 8 (Georgescu Filip) are 27s vorbite in 38 luari de cuvant

  24. Vivi says:

    Well, uită-te pe site-ul camerei deputaților la Georgescu Filip. http://www.cdep.ro/pls/steno/steno.lista?idv=3299&leg=2004&idl=1

    Cele 38 de “luări de cuvânt” sunt în scris. 🙂 De-aia singura dată când a luat cuvâtul vorbind a fost la jurământ așa că totalul video este doar 27 de secunde.

  25. Gramo says:

    Daca e permis un mic offtopic, voiam sa-ti spunem ca ai o leapsa de la noi. E vorba tot despre politica.

  26. vizitator says:

    Zisopol Dragoş-Gabriel – candideaza in Prahova pentru minoritatea Elena. din pacate nu stiu ce colegiu si daca este la deputati sau senatori. Dar in mod sigur era pe afisele din spatiile amenajate.

  27. mybrainquit says:

    Misto, vivi, ai facut un mare bine cu harta asta. Si multa lume te-a remarcat.

  28. Liviu says:

    Foarte frumos.
    Analize, statistici etc. => cat mai multa lume informata => asa se mentine si se imbunatateste democratia. La inceput, trebuie ca poporul (sau macar cativa indivizi) sa impuna transparenta, apoi usor-usor ar trebui ca “cei afectati de transparenta” sa si-o impuna lor si sa faca ei statisticile acelea.
    Ar fi super misto daca peste 4 ani, pe langa cifrele oficiale de pe site-urile de acum, sa afiseze ei singuri statistici pe modelul tau etc. Intrucat au facut primul pas, eu sper sa-l faca in viitor si pe al doilea, si le urez succes!

  29. Buna ziua
    Numele meu este Eduard Hellvig si am fost mentionat de dvs in analiza care a vizat prezenta si activitatea deputatilor in parlamentul national in perioada dintre Februarie 2006 și Noiembrie 2008.
    Doresc sa fac o singura precizare, in perioada ianuarie-noiembrie 2007 am avut sansa sa fiu membru al parlamentului european lucru care a facut insa imposibila participarea la activitatile derulate in Camera Deputatilor in perioada mai sus mentionata.
    toate bune,
    eduard hellvig

  30. Vivi says:

    Eduard, mulțumesc mult pentru intervenție.

    Ai idee unde aș putea găsi o listă cu perioadele în care diverși membri ai parlamentului au fost europarlamentari sau miniștri? Mi-ar plăcea să iau și asta în calcul.

  31. ovidiu says:

    Sau poate sa aduni activitatea de la PE 🙂

  32. Buna Vivi,

    Pentru perioada in care eu am fost europarlamentar ii gasesti si pe ceilalti colegi ai mei la http://www.cdep.ro/pls/parlam/afaceri_europene.euro_parlamentari,

    Cat priveste activitatea mea in parlamentul european ii invit pe cei interesati sa utilizeze adresa urmatoare de web http://www.eduardhellvig.ro/activitate,

    Multumesc, toate bune,
    eddie

  33. A.Faith says:

    pfu… da’ eşti chitit pe ei, nu glumă :))

  34. anonim says:

    Interesant ca intentie, modest la concluzii, ne spune ce stiam deja.

  35. […] Am adaugat la harta politicii și Euro Parlamentarii dintre Ianuarie și Decembrie 2007. Din câte înțeleg, acești parlamentari au fost un fel de euro-parlamentari temporari până s-au făcut alegeri (Eduard, mulțumesc de ajutor). […]

  36. […] Activitatea senatorilor in ultimul an, de la Vivi […]

  37. […] post este un duplicat al mesajului de aici. L-am duplicat pe Harta Politicii pentru a avea toate mesajele pe această temă într-un loc […]

  38. […] Am adaugat la harta politicii și Euro Parlamentarii dintre Ianuarie și Decembrie 2007. Din câte înțeleg, acești parlamentari au fost un fel de euro-parlamentari temporari până s-au făcut alegeri (Eduard, mulțumesc de ajutor). […]

Leave a Reply