Eu cu cine votez?

Vorbind cu un prieten am realizat azi că amândoi știm că sunt alegeri în România, știm că vrem să votăm ca să (încercăm măcar să) nu ajungă iarăși idioți în Parlament (sau dacă de idioți nu e posibil să scăpăm, măcar să nu mai fie cântăreți de muzică populară, că e prea jenant).

În același timp ne-am dat seama că, deconectați de la știrile deprimante din România, habar nu avem cine candidează, de ce, la ce anume sau măcar când sunt alegerile. De ce nu citim ziare o să explic într-un alt mesaj. 🙂

Așa că vă întreb pe voi, cititorii educați ai blogului meu, aveți vreo resursă despre asta? Cu cine să votez? Există vreo opțiune bună, sau iarăși trebuie să votăm răul cel mai mic? Aveți vreun sfat pentru alegerile de anul acesta?

Recunosc cu rușine că nici măcar nu știu sistemul de vot de anul acesta, se aleg parlamentari pe județ sau pot să votez cu oricine? Dacă se aleg reprezentanți pe județe, pe mine din județul America cine o să mă reprezinte? 🙂

24 Responses to “Eu cu cine votez?”

  1. Abia aștept mesajul despre ziare. Sunt curios câte din motivele mele o sa regăsesc acolo. 😉

  2. Mihai says:

    Poate gasesti aici ( http://www.thinkopolis.eu/ ) informatiile de care ai nevoie. Asa m-am prins si eu cam care e sistemul.

  3. ovidiu says:

    Eu n-am citit vreo 5 ani ziare roamensti… pur si simplu erau neinteresante. Dupa aia m-am apucat sa le citesc, dar nu atit ziarul care tot neinteresant, neiformat si stupid e, ci mai ales comentariie de la subsolul articolelor (evz)… Spupertare frate. Am descoperit ca imi place prostia, cearta, mahalaua. Cred ca am ceva patologic.

  4. stash says:

    Interesante motivele care te împing sa votezi. “Ca sa nu ajunga idioti în parlament”. Parlament, care pe tine oricum nu te mai reprezinta.
    Daca esti atat de rupt de realitatea romaneasca – ceea ce e un lucru absolut normal – de ce vrei sa votezi? Cum poti sa alegi pe cineva daca nu stii ce vrea sa faca odata ajuns în Parlament? Decat sa-ti exerciti dreptul de vot “ca sa fie”, mai bine lasa-i pe cei din Romania sa-si aleaga parlamentarii pe care si-i merita.

  5. Vivi says:

    @stash: îmi pasă cine iese în Parlament pentru că poate va veni o zi când voi vrea să mă întorc în România. Îmi pasă pentru că acolo trăiesc foarte mulți prieteni de-ai mei, familia, cunoscuți, și îmi pasă de bunăstarea lor.

    Chiar dacă nu aș cunoaste pe nimeni în România, îmi pasă pentru că oricând, dacă aș avea de ales între a face un bine care nu mă costă nimic (un vot) pentru a face un bine (sau măcar pentru o speranță de a face un bine), l-aș face.

    Cât despre cum aș vota, m-ai înțeles greșit. Da, în primul rând aș vrea să se evite situațiile complet jenante (gen Irina Loghin). Nu aș vota la întâmplare, tocmai de aceea întreb, mă interesează cine e mai bun și de ce. Dar cred că cititorii blogului meu vor avea cel puțin o opinie demnă de luat în seamă. 🙂

    Cât timp sunt cetățean al României, vreau să votez. Și aflu de pe site-ul de mai sus dat de Mihai că și noi din diaspora avem reprezentanți în Parlament și Senat. Woohoo. 🙂

  6. CLaudia says:

    Cred ca Irina Loghin era ok fata de noile optiuni cantatoare…:(

  7. Blegoo says:

    Pai… incepe si tu aici. 🙂

  8. stash says:

    Mda..un picut de spam de la cititorii blogului tau, sa te ajute sa te hotarasti 🙂
    Vivi, în conceptia mea e un pic gresita abordarea ta. Ce spui tu seamana foarte mult cu “vreai sa-i ajut pe ai mei, pentru ca ei saracii nu se pot ajuta singuri”. Nu pricepi ca tu nu mai traiesti acolo? Raman parintii tai fara pensie? Trimite-le bani! Nu li se da medicamente compensate? Da-le tu! Asta înseamna sa-i ajuti.
    Dar sa votezi în locul lor, nu se face! Poate stii ca absenteismul e sport de masa în Romania electorala. Si iar vor ajunge romanii din afara sa voteze mai mult ca cei din tara. Ceea ce este incorect!

    Fiecare vot conteaza! De acord! Nu si al tau, daca n-ai bagat de seama. Nu esti informat, nu traiesti acolo si ar trebui sa-ti bagi putin în revizie motivatiile care te împing la vot. Jenant nu e ca Irina Loghin ajunge în Parlament. Jenant e ca se gasesc oameni – cu mult mai multi decat crezi tu – dispusi sa o trimita acolo. Asa ca ma întorc la vorba mea :”Lasa-i pe cei din tara sa-si determine soarta!”.

  9. Vivi says:

    Btw, între timp am aflat că noi, diaspora, avem reprezentanți în Parlament și Senat. Așa că e datoria noastră să votăm pentru noi, nu pentru cei de acasă.

    În rest nu sunt de acord cu tine. Cât timp sunt cetățean, ce se întâmplă în Romania mă afectează și pe mine și pe cei dragi mie, așa că e datoria mea de om inteligent să votez. 🙂 Nu vreau să las țara să-și determine soarta, pentru că e o soartă tristă. 🙂

  10. CH says:

    `între timp am aflat că noi, diaspora, avem reprezentanți în Parlament și Senat.`
    Asa, voteaza-ti un reprezentant care sa numere shpagi in numele tau.

  11. alegzandra says:

    stash, solutiile pe care le oferi tu, nu sunt decat rezolvari pe termen scurt ale unor probleme. Altii de exemplu poate considera ca sa trimiti bani sau medicamente in tara nu reprezinta o stare de normalitate. Parintii la care faci referire au muncit 30 si ceva de ani si au contribuit la un sistem, e firec ca acum sistemul sa ii sustina, si nu fiul/fiica plecati peste hotare.

    Si cum ca votul unei persoane plecate din tara conteaza mai putin sau deloc, asta e iarasi stupid. Inseamna ca cel care scuipa seminte la coltul strazii are o mai mare capacitate de discernamant politic decat cel de peste hotare doar pentru ca citeste libertatea si click la metrou.

    Iar despre ajutorul catre cei de acasa de care spune vivi cred ca poate fi inlocuit din “nu se pot ajuta singuri” cu “pentru ca pot si e de datoria mea civica” 🙂 …stiu ca am scris cam tarziu, dar am simtit nevoia sa intervin si sa ma racoresc…

  12. alexnicolae says:

    @CH: reprezentatii tai fura pentru ca te reprezinta. Daca crezi ca implicarea in politica se face numai la nivel de vot-non vot, inseamna ca nu iti dai seama ca tu il pui si ii spui ce sa faca si sa fure. sa luam asa: e macar 1 parlamentar care sa isi adune fondurile de campanie din subscriptiile celor 4500-10000 de alegatori care semneaza pt el ? normal ca daca ia bani numai de la 2-3 firme care il sustin, ii platesc campania, costumul , benzina, masina, respectivul va face in asa fel incat firmele respective sa castige licitatiile locale,sa primeasca ponturi si sa fie promovati mai departe persoane cu interese comune. Inca nu e democratie in momentul in care un alegator se implica doar in momentul votului, si il poti controla doar o data la 4 ani. Neimplicarea de la A-Z inseamna doar ca nu ai suficiente cunostiinte sa fii in democratie. Sau sa fi lenes in cazul meu. Democratia participativa e in fond o chestie grea si care te-ar solicita macar cateva ore saptamanal de implicare, de comunicare cu grupul tau politic, social, cultural, (recte ONG). Acum legat de comunicare nu prea vad o platforma viabila de comunicare. Intrebarea lui vivi ramane valabila, daca stiti unde putem obtine informatii si sa discutam concret programele electorale a partidelor, pe circumscriptii, apai sa ziceti, sau sa faceti un site.si dati linku. da sa fie implicate activ si structurile politice reale/partidele.

  13. CH says:

    Draga alexnicolae, hai sa facem un mic exercitiu mental si sa ne inchipuim ca aduni o mana de oameni (sa-le zicem ONG) care finanteaza un candidat care reuseste sa intre in parlament in detrimentul unui alt candidat finantat de baietii rai cu bani.
    Odata intrat in parlament crezi ca va ramane incoruptibil pentru multa vreme? Daca raspunsul tau la aceasta intrebare este Da, te rog sa te trezesti.

    P.S. Poate ai auzit de zicala “nu cauta virgine intr-un bordel”.
    In cazul de fata zicala se schimba in “nu cauta virgine intr-un bordel, daca totusi vei gasi vreuna sa stii ca nu o sa ramana virgina pentru multa vreme”. Istoria Romaniei din ultimii 20 de ani iti ofera multe exemple in acest sens…

  14. Vivi says:

    Bine bine, dar nu poți renunța complet la speranța că măcar vor exista niște șanse ca totuși unii candidați să fie buni și să rămână verticali și să nu devină corupți.

    Asta nu se numește realitate, se numește fatalism și nu e nici constructiv nici util în vreun fel. Nu sugerez să fim cu toții naivi ci doar să luptăm (măcar puțin) pentru speranță.

  15. CH says:

    “Bine bine, dar nu poți renunța complet la speranța că măcar vor exista niște șanse ca totuși unii candidați să fie buni și să rămână verticali și să nu devină corupți.”
    Din pacate vor ramane prea putini pentru a avea un efect la nivelul intregii tari. In Romania exista exemple de lideri politici corecti care au reusit sa faca ceva bun pentru comunitatile lor (primarul Sibiului ar fi un exemplu bun), dar fiind atat de putini nu o sa ajunga niciodata sa aiba masa critica care sa schimbe ceva de anvergura si vor ramane la stadiu de exceptii.

    Proportia lor in societate este oarecum similara cu proportia din societate a celor care-si pun aceleasi probleme ca noi, extrem de mica, aproape o eroare statistica care doar incomodeaza pe cei care numara voturile.

    Pacat…

  16. Vivi says:

    Atitudinea ta de renunțare și pesimism mi se pare groaznică, indiferent de situație, domeniu sau problemă.

  17. CH says:

    Eu cred ca sunt doar realist. M-am imbatat si eu cu apa rece la vremea mea (acum 18 ani cand demonstram in Piata Universitatii, cand ne alergau minerii, scutierii, cand tzatzele isterizate vroiau sa-mi stropeasca colegii de liceu prinsi de mineri cu benzina ca sa le dea foc sa starpeasca cozile de topor care vroiau sa vanda tzara lui Ratziu, etc…), de atunci am avut suficient timp sa-mi schimb parerea.
    Va doresc success in ce planificati sa faceti, aveti nevoie.

  18. CH says:

    P.S. Am enumerat toate de mai sus pentru ca printre cei care incearca sa schimbe ceva in Romania au impresia ca ei ar fi primii care se inhama la acest proiect. Sau cel putin asa mi se pare mie.
    Asta e o impresie gresita, de vreo 18 ani generatie dupa generatie a trait cu impresia ca va schimba ceva acolo, cu rezultatele pe care le stim cu totii.
    Poate acum cu intrarea in UE sa se schimbe ceva, sa ne schimbe aia ca singuri nu suntem in stare. Dar asta va lua foarte mult timp, in primul rand pentru ca UE este oarecum disfunctionala si se concentra in principal pe rezolvarea problemelor ei interne (clivajul intre Nord si Sud, imigratie clandestina, relatia cu Rusia, etc…) pentru a avea timp sa ne scoata pe noi din buda.
    Si cu asta am pus punct.
    O zi buna.

  19. alexnicolae says:

    Peace. Asteptarile au fost extrem de mari de acolo sunt asa de multe dezamagiri. Nu am iluzii ca o sa dureze cel putin 50 de ani. Poate 100. Dar toata lumea trebuie sa gandeasca si sa se exprime in sensul asta. Ca sa creeze curentul de normalitate. Deocamdata nu prea se stie ce e normal si cu ce se mananca democratia. Acum invatam. O sa dureze normal. SUA a scris in Constitutie in 1789 ca toti oamenii sunt egali – au desenat tinta unde vor sa ajunga, si au ajuns acolo dupa 150 de ani. Democratia se preda si se invata. Generatia de acum are cca 18 ani de exercitiu aproximativ democratic. Pur si simplu nu stie ce sa faca. E la fel cum ii arati la un copil o jucarie sofisticata. Dar asta e si ideea sa strice si sa invete din asta.

  20. Codruta says:

    Sunt cateva optiuni de vot si la noi. Eu stau in Ilfov si sunt determinata sa il votez pe Iulian Urban. Eu il aseman cu Obama, chiar este un luptator si stie ce spune.
    Doamne Ajuta!

  21. skortzy says:

    Nu văd ce relevanţă are o afirmaţie de genul “totuși unii candidați să fie buni și să rămână verticali”.

    Sistemul nostru uninominal este, de fapt, proporţional. Cu excepţia cazurilor foarte rare în care unii candidaţi vor obţine peste 50% din voturi, totul va merge la redistribuire proporţională. Aşa că, degeaba ai votat cu nenea care pare simpatic, că votul tău se numără la partid şi are şanse foarte mari să ajungă la nenea nesimpatic 🙂

  22. Hey,

    Sunt un porc si candidez la Parlamentare. Da, un porc adevarat. Sustinut de trupa Vama. Daca nu ma crezi gasesti dovada pe http://www.vamamusic.ro. Vreau s-ajung la guvernare sa ies din criza financiara ca mi-e greu cu banii.

    Am auzit si eu ca acum voturile se strang onlain. Asa ca te rog eu sa-mi pui si mie benarul asta: http://www.vamamusic.ro/site/sustine-porcu/. Colaboram si cand ajung la guvernare o sa am eu grija sa te scutesc de taxa pe trafic. Pai am vazut eu ca de aici din bloguri vine de fapt traficu’ si blocajele! Asa ca bag taxa. Da’ daca ma ajuti, pe tine te scutesc.

    Am si platforma-program, clip electoral facut de Vama. Am scris si-un blog. As scrie si-o declaratie de avere, da n-am ce trece. Deci nici pomana electorala n-am de dat. Daca-mi pui benarul astept un semn.

    ps: Daca ai timp, vino sambata, la 16, in Piata Constitutiei. Imi fac astia de la Vama miting electoral.

  23. Da Blogger says:

    Sincer sa fiu as merge pe mana PSD-ului in alegerile de anul acesta.Avem nevoie de o schimbare….

Leave a Reply