Despre dresajul câinilor… și al copiilor :-)

Un talk foarte mișto despre dresajul câinilor, care m-a făcut să mă gândesc la un lucru pe care nu îl realizam până acum: atunci când chemi un câine la tine, cu cât strigi mai tare si devii din ce în ce mai isteric, cu atât ideea de a veni la tine devine din ce în ce mai puțin atrăgătoare din punctul de vedere al câinelui.

Lucru care deși pare de bun simț pare să fie ignorat de mult prea mulți oameni. 🙂 Uitați-vă la talk, mai ales dacă aveți câini, copii, sau plănuiți să aveți cândva.

10 Responses to “Despre dresajul câinilor… și al copiilor :-)”

  1. BilZone says:

    Si ar trebui sa fie un video ca sa-l vedem si noi ? Asa de curiozitate.

  2. A.Faith says:

    nu văd nimic :-s

  3. A.M. says:

    Am si copil, am si ciine — mari diferente intre ei! 🙂 Inclusiv in ceea ce priveste “dresajul” lor.

    Mai intii, copilul nu il dresez; adicatelea nu aplic un sistem de pedepse si recompense, ci caut sa interactionez intr-un mod rational, cu multe explicatii si inca si mai multa rabdare.

    Pe ciine insa cred c-as putea spune ca (incerc sa) il dresez. Si asta pentru ca:
    (1) limba e o metoda de comunicare uni-directionala cu patrupedul, nu si cu copilul; si
    (2) oricum o sucesc tot numa’ 60×24 minute pe zi am la dispozitie, din care cea mai mare parte a celor pe care nu le dorm si nici nu le “sacrific” la lucru, prefer sa le petrec cu copilul, nu cu ciinele. (Relativ putine jucindu-ma cu amindoi in acelasi timp.) Asta ma face sa fiu mai expeditiv cu ciinele, adicatelea sa nu-mi pot permite patru ceasuri in care sa numar de cite ori se ridica de pe rogojina lui si sa-i spun pe o voce calma sa nu o faca.

    Pe urma, ciinele ma depaseste la capitolul sport/viteza; copilul (inca) nu. Daca intre mine si o strada cu trafic intens sunt 10 metri, iar intre ciine (fara lesa) si aceeasi strada sunt 50 de metri, pun pariu ca tot ciinele e in masura sa ajunga primul pe capota unei masini daca ar vrea (nu ca eu as tine neaparat sa ajung acolo :-)). Iar asta are consecinte — lesa. Pe copil l-as ajunge la timp dac-ar avea 5 metri avans; ceea ce ma face sa fiu mult mai relaxat in ceea ce priveste copilul.

    In sfirsit, cind copii/oameni straini imi vad copilul cea mai frecventa reactie e una de indiferenta (eventual, in cazul persoanelor mai putin stresate, un zimbet mai mult sau mai putin vizibil). Cind imi vad ciinele insa reactia e de cele mai multe ori una de nervozitate/crispare (ciinele are 35 de kile), indeosebi daca pare sa fie liber in miscare (i.e. fara lesa).

    Si toate astea luate la un loc ma fac sa apeleze mult mai des la ceea ce Dunbar numea faza a treia a dresajului, “Because I’m the Daddy — that’s why!”, cind interactionez cu ciinele decit atunci cind interactionez cu copilul.

    Da’ nah, toate astea se aplica intr-un caz particular (copilul meu, ciinele meu, interactiunea mea cu ei). Imi inchipui ca lucrurile pot fi mult diferite in alte cazuri.

    In alta ordine de idei, faza cea mai memorabila (pentru mine) din clipul referit, e cind vorbitorul spune: “Calculus […], geometry […], quantum mechanics — these are cool things! But they don’t save marriages, they don’t raise children!”. Yep! O observatie excelenta, una care ar putea da de gindit vizavi de ce anume ar trebui sa incercam a-i invata pe copii (ohh, well, si pe ciini ;-))…

  4. Vivi says:

    Safari stricase embed-ul pentru video, am reparat.

  5. BlogGeorge says:

    ted.com – o sursa continua de inspiratie si challenge intelectual

    Mi-am propus sa-mi compar bilet la conferinta pana in 2010, desi e cam piperat.

    Apropos, trebuia sa ii faci embed de pe site-ul lor.

  6. Foarte-foarte nice talk! 🙂 Thanks for sharing. 😛

  7. Sebastian says:

    Noi l-am dresat pe Athos după metodele lui Cesar Millan.
    Și au funcționat! 🙂 Atitudinea contează în proporție de 90%.

  8. Vivi says:

    Dap, și Cesar e foarte tare, mă mai uit uneori la Dog Whisperer și pare să aibă mult sens tot ce spune.

    @A.M. : Mulțumesc pentru mesajul lung, e foarte posibil să ai dreptate. Cum nu am nici câine și nici copil, nu pot împărtăși din experiențele personale. 🙂 Ce cred însă că până la o vârstă (1 – 1.5 ani) și copilul (măcar parțial) se dresează, că e cam greu să explici rațional și să comunici la vârsta aia, nu? 🙂

  9. Gloria says:

    Am un Shar Pei care este foarte incapatanat, are un caracter foarte deosebit…comod, un caine care vrea sa faca numai ce vrea el…
    Nu il dresez,dar spre noroc meu este un caine inteligent si intelege ce i spun…Ptr el cunvantul NU este NU si il respecta,altfel stie ca isi i-a bataita…
    Cand voi avea copii am sa aplic metoda pedepsei, sunt convinsa sa o sa inteleaga prin acest sistem.

  10. Sebastian says:

    bătăița = no no.
    i liniuță a = fail.

Leave a Reply