Pământul promis și poporul ales

După o săptămână în pământul promis, aeroportul din Israel a fost primul aeroport în care m-am bucurat că m-au ținut două ore în security checks și mi-au cotrobăit sistematic și minuțios toate catrafusele.

Cred că unul din principalele subiecte de discuție cât timp am stat aici au fost tensiunile dintre Israel și palesinieni. Palestinienii își doresc independența și pamântul. Evreii extremiști religioși, în loc să accepte asta, încearcă să colonizeze pamântul promis pentru poporul ales. 🙂

Din gură statul spune că nu e de acord cu coloniștii și ca sunt acolo doar temporar, urmând sa îi scoată din teritoriile palestiniene cât de curând posibil. În practică insă Ma’ale Adumim, o colonie de lângă Ierusalim, era probabil cel mai semnalizat oraș pe drumurile din Ierusalim, armata pune garduri în jurul coloniilor ca să “îi protejeze pe coloniști” și numai “temporar”, evident, timp în care coloniștii obțin exact ceea ce își doresc, settlementuri permanente care devin imposibil de evacuat și care vor deveni parte din Israel atunci când se va defini o graniță, dacă vreodată va fi pace.

Evacuarea coloniștilor din fâșia Gaza pare acum mai degrabă o minune, facută sub un lider care, nu se mai știe cum, a reușit să aibă suportul atât partidelor religioase cât și al liberalilor.

Colac peste pupăză, cel mai sfânt loc al evreilor este zidul moscheii unuia dintre cele mai sfinte locuri ale arabilor, un loc unde bine spunea un prieten, ai putea porni al treilea razboi mondial dacă ai pune o bombă.

Și cireașa de pe tortul de deasupra colacului peste pupăză este rata natalitații, peste șase în Ierusalim și în colonii, doar 1.8 în rândul oamenilor normali la cap. E greu să vorbești rațional cu niște oameni care fac câte zece copii și au o misiune de la Dumnezeu să colonizeze pamântul făgăduinței.

O țară foarte interesantă, care clar merită văzută măcar o dată, dar după care m-aș ține departe pentru o vreme. 🙂

[update] Mai multe poze din Israel, aici.

10 Responses to “Pământul promis și poporul ales”

  1. Ionut says:

    Mda…ma gandeam si eu sa vizitez Israelul…dar cred ca as sta mereu cu teama

  2. mihai says:

    Foarte tare, si eu vreau sa ajung de mult sa vizitez Israelul, dar e mai greu sa-mi conving prietena, care tinde spre locuri mai tourist-friendly 🙂

    Problema evreilor din Israel e foarte complicata (doh :D), ideea e ca dupa ce li s-a intamplat in WW2 eu unul ii inteleg ca au fost nevoiti sa-si ia soarta in propriile maini si sa nu mai astepte favoruri de la altii. Acum vreo cateva luni am citit o carte despre razboiul din ’67, ai ajungeai sa-i admiri pentru cum au reusit sa castige in 6 zile un razboi in care au avut de luptat cu toti vecinii. Seful Statului Major de atunci, Rabin, a fost cel mai aproape de a aduce pacea, dar au avut grija de el baietii indoctrinati si l-au casapit.

  3. Blegoo says:

    Vivi, tu esti pro-palestinian? 🙂

  4. Vivi says:

    Cred că sunt pro-pace.

    Pare să fie destul de clar că un stat Israel mare care să ignore Palestina nu este posibil (atentatele s-ar înmulți considerabil), singura întrebare este unde și când se desenează granița și în ce condiții.

    În plus dacă West Bank ar fi integrat în Israel ar însemna că jumatate din populația Israelului ar deveni arabă, lucru innacceptabil ptr evrei care s-ar vedea dintr-o dată aproape minoritari în propria lor țară. 🙂

  5. ovidiu says:

    Aprope minoritari acum, complet minoritari in 10 din cauza diferentei de natalitate.
    Problemele sint de amindoua parti dar cum vad eu problema palestinienii sint mai batuti in cap. Cu israelineii se poate discuta cu hamas/ hezbollah nu. Pe ei nu-i intereseaza pacea ca ies din biznis.

  6. George says:

    Nu reusesc sa inteleg abordarea cu security check-ul. Cand am intrat in Israel, nu m-au intrebat absolut nimic. In schimb la intoarcere m-au intretinut tot vreo doua ore.

    Sa presupunem 5 minute ca iti intra o persoana rauvoitoare in tara. Care e probabilitatea sa faca rau doar la plecare?

  7. Vivi says:

    Poate că e mai ușor să faci rost de bombe în Israel/West Bank decât în afara țării, caz în care problema nu mai este una de intenție, ci una de facilitare a intenției. 🙂

  8. Blegoo says:

    George, atunci cand te-ai dus la imbarcare la avionul cu DESTINATIE in Israel, chiar nu te-a intrebat nimeni nimica? 🙂
    Nu e foarte cunoscut, dar israelienii au oameni la orice punct de plecare care are ca destinatie Israel, indiferent de compania aeriana.
    Fireste, daca intri in Israel pe bicicleta, treaba se schimba radical. 🙂

  9. Sabau Ioana says:

    E inca periculos de vizitat…dar sa speram ca in viitorul apropiat vom merge fara probleme, sau nu?

  10. Ion Pafnutie says:

    Vivi draga !
    De ce nu ne scutesti de criticile tale , remarcile si sfaturile si lamentarile tale .Nimeni nu te obliga sa vi in Israel , poti foarte bine ramane la Slobozia si sa te ocupi de rromi, daca tot ai veleitati de umanism excesiv care nu-ti da liniste.

Leave a Reply