Afaceri, made in Romania

In ultima vreme ma enerveaza din ce in ce mai des cand vreau sa fac orice fel de business cu Romania.

Cel mai recent exemplu, fotoprint.ro. Vreau sa tiparesc niste fotografii digitale si mi se cere CNP-ul ca si camp obligatoriu. Mi se pare absurd sa fac asta, asa ca incerc sa vorbesc cu ei. Previzibil, discutia merge cam asa:

Eu: As vrea as comand ceva, dar nu vreau sa introduc CNP.
Fp: Asa e legea in Romania.
Eu: Care lege? Nici un alt magazin online nu cere asa ceva.
Fp: Programul nu e facut de noi, fotoprint este doar distribuitor. Contactati pe cei care au facut programul.
Eu: Deci nu vreti sa incercati sa reparati problema si preferati sa ma pierdeti ca si client?
Fp: Cu aceasta problema trebuie sa contactati Ministerul de Finante.

Ca de obicei, am ajuns sa incerc sa explic problema cat se poate de direct si de clar

Eu: Chiar vreau sa comand de la voi. Vreau sa va dau bani! Puteti sa ma ajutati sa va dau bani?
Fp: Cum va putem ajuta?
Eu: Sa eliminati necesitatea CNP.
Fp: O sa transmit mesajul celor competenti.

Am inceput sa recunosc toate fazele acestor discutii si previzibilitatea lor ma ingrijoreaza.

Desi de fiecare data eu sunt cel care vreau sa cheltui bani, rareori sunt ajutat sa fac asta. Problemele sunt intotdeauna vina altcuiva.

Solutii simple nu exista niciodata. Solutii alternative nici atat. Clientul are rareori dreptate si in astfel de conversatii, nici macar nu apare ideea de a ma convinge in vreun fel sa le dau totusi bani.

Daca ar fi vorba de orice altceva decat bani as putea intelege absenta motivatiei. Dar banii ar trebui sa stea la baza societatii de consum. Banii se transfera direct in calitate mai buna a vietii, ar trebui sa fie motivatia cea mai directa si nu pot sa pricep cum, chiar si in fata unei probleme atat de simple, reactia corecta intarzie sa apara. Foarte frustrant.

38 Responses to “Afaceri, made in Romania”

  1. Alexandru says:

    Probabil ai vorbit cu o persoana care nu e competenta in astfel de intrebari si nu are motivatia sa devina competenta – poate chiar un simplu student pus la calculator sa fie in legatura cu clientii si sa lucreze pe banda rulanta

  2. E destul de normal… la nivelul de dezvoltare de azi al României, nu avem cum să ne aşteptăm la relaţii cu clienţii extraordinare. Că situaţia în sine e frustrantă ai dreptate, dar în rest e clar cum îi penalizezi pe vinovaţi 🙂

    Problemele se rezolvă în timp, vor apărea concurenţi care să trateze oamenii mai bine şi toată lumea va fi fericită. Până atunci n-avem ce să facem decât să ne obişnuim cu situaţia şi să facem mai bune lucrurile care ţin de noi.

  3. ano says:

    Vivi ai devenit american. Ai uitat cum merg treburile in Romania si te enerveaza lucruri pe care noi le intampinam zilnic.

    BTW: Fp avea dreptate, CNP-ul (“sau macar nr. si seria de buletin” cum spun cei de la Finante) este obligatoriu la eliberarea unei facturi. Sper ca nu incurajezi economia “neagra” 🙂

  4. Alex says:

    Cat de familiar e dialogul de mai sus… Angajatul ala ar trebui sa ia Oscar la categoria relatii cu clientii. 🙂

    Oricum, cred ca tine si de pretentiile clientilor. Daca toti ar cere servicii mai bune de PR, patronul s-ar conforma si ar angaja o blonda cu voce sexy care sa-ti zica cu zambetul pana la urechi ca “nu se poate altfel, asta e politica firmei”. Dar din cate am observat, la noi inca mai exista conceptul de “la mine in magazin, tre’ sa ma respecti”.

    Apropos Vivi, de ce nu pui si tu un CNP la intamplare?

  5. CC says:

    Daca cei de la Fp insista sa iti faca factura, sau tu insisti sa iti trimita factura, atunci da, le trebuie CNP-ul tau sau seria un act de identitate.
    Daca ar sti ca pot sa iti faca numai bon fiscal, iar tu nu ai nevoie de factura, atunci nu mai au nevoie de alte date, dar asta depinde de competenta si interpretarea legii de catre contabilul lor si probabil ca prefera sa piarda 100USD decat sa faca un alt efort. (sti….e cam greu sa angajezi oameni in RO)

  6. Haotik says:

    Eu sunt unul dintre cei care vand pe net, nu conteaza ce si unde, si am diverse modalitati de plata.

    La unele dintre siteuri le cer si copie de buletin, fac si tot felul de verificari, si sincer i-as cere si adresa unde sta bunica, fratii mai mari si nevasta daca sunt despartiti.

    Da e total aiurea din puntul vostru de vedere. Dar, doar astazi dimineata m-am trezit cu 100 euro paypal furati, si la pranz alti 100 de euro.

    Ce insemana asta? Pierderi pentru mine? Cei de la paypal imi cer acum o groaza de documente, daca treba e mai nasoala cine stie ce drum mai tre sa fac la bucuresti sa dau declaratii pe la vreo sectie de politie.

    Si pentru ce toate astea, pentru ca unu ma roaga cu banii sa cumpere. Daca vrea sa cumpere dupa regulile mele bine daca nu duca-se drak, ca mai mult pierd daca bani aiai sunt furati cine stie de pe unde.

    Si nu vrei sa iti bagi cnp-ul, parca era pe net baza de date cu tota populatia bucurestiului pana in 200x, asa ca sunt satul de textele astea, nu vreau sa imi bag cnp-ul nu vreau sa stie lumea ce cumpar.

    Atunci cumpara de la magazin si lasa-ne cu textele astea.

  7. Vivi says:

    @Alex: Am incercat sa pun un CNP aleator dar sistemul il valida.

    @CC: Marius de la Fungift mi-a spus ca intr-adevar exista aceasta lege pentru comertul online (si ca nu ar fi singura chestie idioata). Halal incurajarea comertului online. 🙂 Pe de alta parte, suntem tara cunoscuta (impreuna cu Nigeria) ca fiind pe lista neagra a carding-ului. 🙂

    Cum nici un alt magazin online din .ro nu imi cere CNP si cum nici la magazinul fizic nu mi se cere, ma astept si de la Fotoprint sa nu imi ceara.

    @Haotik: Atitudinea ta este absolut ingrozitoare. 🙂 Exista sisteme de e-payment in Romania care ar trebui sa se ocupe automat de fraude, fara ca asta sa te preocupe pe tine ca magazin online. Daca respectivele sisteme de e-payment nu imi cer CNP, nici tu nu ar trebui sa mi-l ceri.

    Si cat timp tu o sa fortezi clientii sa cumpere dupa regulile tale, ei or sa se duca sa cumpere la magazinele unde pot sa cumpere dupa regulile lor. Si atunci cand concurenta va reusi sa faca sisteme care sa functioneze bine si dupa regulile clientilor, ei vor avea bani, tu nu. Cam la fel o sa fac si eu, o sa comand de la usphoto.ro (de indata ca isi vor repara adresa de email care nu ma lasa sa comand 🙂 ).

    Probabil ca asta e problema principala. Trebuie sa existe alternative mai bune (si care chiar sa mearga) care sa motiveze concurenta si sa faca lucrurile sa mearga inainte.

  8. Sebastian says:

    “Daca ar fi vorba de orice altceva decat bani as putea intelege absenta motivatiei.”

    Aici nu ai inteles tu. Cel care ti-a raspuns tie la telefon are un salariu mizer. Daca tu ii cumperi un produs din magazin nu-i maresti lui venitul direct ci patronului. De aici si dezinteresul. Ca la ghiseele de prin institutiile de stat. Nu prea conteaza ca tu platesti o groaza de bani la impozit, atitudinea angajatilor “de ghiseu” ramane aceeasi.
    Daca ai fi purtat aceasta conversatie cu patronul si ti s-ar fi raspuns pe acelasi ton, atunci argumentul tau (banii) ar fi fost valid.

  9. Vivi says:

    @Sebastian: nu as fi scris despre asta daca nu mi s-ar fi intamplat de mai multe ori. Am intalnit exact aceeasi atitudine si din partea oamenilor care aveau de castigat din asta, care nu aveau un salariu mizer si care erau direct interesati ca afacerea lor sa mearga bine.

  10. Alex says:

    Am de auzit atitudini de astea chiar la patroni. Angajatul unui club l-a tratat nasol pe un prieten de-al meu, care s-a dus apoi la patron. Si ghici cum era patronul: “dupa chipul si asemanarea… angajatului”
    Nu vreau sa generalizez, dar sunt convins ca daca patronul e destept, si angajatul va avea bunavointa sa vanda mai mult si mai bine.

  11. Blegoo says:

    Hehe… ca bine zice “ano”…
    Eu am s-o zic mai pe sleau: ti s-a urcat america la cap!
    Ma intreb (melancolic) cand ai sa incetezi sa te enervezi pe chestii d-astea.
    E doar o diferenta de mentalitate, nimic mai mult…
    Zice Sebastian: “…are un salariu mizer. Daca tu ii cumperi un produs din magazin nu-i maresti lui venitul direct…” etc.
    Acuma… tu crezi ca toti aia care raspund la telefon in America sunt “milionari”?
    Nu, Sebastian, sunt si aia niste amarasteni, muncesc pe nimica toata, nu se scalda in parale… doar au alta viziune, alta conceptie despre munca…
    Alta MENTALITATE, zic.

  12. Jean Valjean says:

    Totusi, sunt curios de ce nu ai bagat CNP-ul real ?
    Nu stiu daca isi bate cineva capul sa identifice omul dupa CNP.

    Oricum CNP-ul are un algoritm (vezi mai jos) si sunt convins ca poti baga unul aiurea dar valid, succes 😉
    http://www.validari.ro/cnp.html

  13. daleputley says:

    Vivi, eu am vrut sa imi fac abonament RATB. Din ala modern, cu card magnetic, super tare. Dar casiera imi cere CNP, ceea ce eu nu vreau sa dau.

  14. Radu says:

    vezi ca are si diverta (dol.ro) servicii de print online

  15. Vivi says:

    De ce nu vrut sa bag CNP-ul are putina importanta aici, pana la urma nu despre asta e vorba, ci despre incapabilitatea unui business de a comunica corect cu un client si de a avea atitudinea normala in fata unui client.

    Tocmai am incercat Diverta dar programul lor de upload poze este groaznic, in plus nu par sa aiba optiune de hartie mata.

  16. adi says:

    Daca vrei ca pozele sa-ti fie livrate in state poti incerca moo.com. Pentru Romania e cam delicat cu posta romana… astept de 2 luni sa vina si… inca mai astept.

  17. Vivi says:

    Daca as fi vrut poze in state, n-as fi comandat din Romania. That’s the whole point. Vreau de aici sa printez poze pe care sa le trimit in Romania.

    Mi se pare cel mai usor sa fac asta folosind un business local: platesc shipping mai putin, ajut business-urile locale, ma amuz incercand sa imi dau seama de stadiul comertului electronic de la noi. Este un experiment foarte interesant.

  18. Daniel says:

    DAp, este vorba despre un imbecilism primar si gratuit, din pacate mult prea raspandit in Romania.

  19. Bogdan says:

    Si totusi, ne zice si noua cineva legea (sau actul normativ) care te obliga sa ceri CNP-ul in momentul in care faci o comanda online ??

  20. shark says:

    mai oameni, daca legea cere cnp… atunci ce vreti sa faca omu? si da, la emag se cere cnp, la pcgarage se cere cnp , prima data cand te inscrii si-ti faci cont. si da, se cere cnp-ul pe factura. asta e legea si nu ai ce sa faci (lasand la o parte generalizarea despre patron si angajati motivati sau nemotivati :D).
    voi ce ati face? riscati control de la garda si discutii ca de ce nu aveti cnp-urile pe facturi sau obligati omu sa bage cnp ca asa e legea si gata.

  21. alex says:

    Îmi place ultimul paragraf. Ce zici tu acolo este “the american way”. La noi lucrurile sunt mai fuzzy, se mişcă mai greu, oamenii sunt mai comozi.

  22. adi p says:

    ca sa poti colecta CNP-ul de la clientii de retail trebuie sa fi operator de date personale. CNP-ul este considerat data personala sensibila, iar acceptul pentru colectarea lui il poti obtine in conditii destul de drastice. Nici unul dintre vanzatorii online nu a citit de 100 de ori Legea 677/2001, ca nu e o lege simpla, deoarece nu scrie nimeni la inrolarea pe orice site tot ce trebuie scris, asa cum spune blestematia aceea de lege.

    Pentru a evita abuzul in solicitarea si folosirea datelor personale sensibile cel mai simplu este sa soliciti serviciile in calitate de persoana juridica, asta in caz ca ai o firma (sau rogi un prieten care are).

    daca nu ti se ofera informatii pe site cu privire la numarul de operator de date personale, cel mai usor este sa faci o plangere online la Autoritatea pentru Protectia Datelor Personale. Cand vor aplica astia amenzile, si credeti-ne ca le aplica, poate romanii nu vor mai face business doar dupa ureche sau copiind paginile de private policy ale site-urilor americane, care au o legislatie cu totul diferita de cea europeana.

    Curaj !

  23. alexnicolae says:

    Datele utilizate in scop comercial nu intra in incidenta L677. (datele fiscale). CNP se poate interpreta ca find “codul fiscal” al persoanei. NU este preazut expres ca fiind necesar sa fie trecut pe factura(inainte de 2007 era prevazut expres), decat ca e prevazut expres sa fie trecut numarul de identificare pentru clienti. Pentru clientii persoane fizice daca solicita factura, acest numar poate sa fie considerat CNP sau seria nr CI, depinde de multe si multi pentru ca nu-i asa in general in romania totul e deosebit de clar. Acuma ce poate sa zica si magazinul? nu este o regula clara ca trebuie sa dai cnp, da nu-i foarte clar ca nu trebe sa dai cnp, asa ca “prudential” ca tot e un principiu contabil, tre sa dai cnp. Si oricum cnp ala e un numar standard, statistic. Nu e nimica special la el.

  24. Vivi says:

    Multumesc pentru sugestii. Cred ca pana la urma o sa imi printez fotografiile in US si o sa le trimit prin posta in Romania. 🙂 E mai putina bataie de cap.

  25. trainspot says:

    mah, poate ca-i doare la bascuta de tine. cand 99% din potentialii clienti cumpara si 1% zice ca vrea alte reguli, ma scuzi, dar nu au de ce sa schimbe sistemul. pe mine, sincer nu m-ar deranja sa bag CNP-ul.
    problema este cat se poate de minora. du-te la concurenta. care e problma defapt? ca nu ai vrut sa cumperi de la nu stiu cine? nici in state nu se dadea nimeni peste cap pentru tine, pentru un singur om (si daca-mi zici altfel iti pot da suficente exemple concrete care sa dovedeasca contrariul).
    problema cu adevarat grava este daca nu gaseai alternativa. atunci ti-as fi inteles frustrarea. altfel…
    (si daca totusi n-ai gasit itzi zic eu un site care le face fara sa-ti ceara cnp-ul….). cat scandal pentru nimic!

  26. trainspot says:

    defapt ce vroiam eu sa subliniez este ca mi se pare gresit sa generalizezi. 🙂

  27. Adelle says:

    Eu sunt de acord cu Vivi. CNPul reprezinta o info f personala si nu vad nici un rost in a fi obligatoriu sa il dai atunci cand cumperi online. Daca ma duc si cumpar de la un butic oarecare nu imi cere nimeni CNPul.

  28. Adi says:

    Vivi, sa stii ca serviciile de la FotoPrint sunt chiar ok – am comandat de multe ori, cu sutele de poze. Daca treci peste problema cu CNP-ul iti recomand calduros sa-ti duci business-ul la ei 😉

  29. Mircea says:

    @Blegoo
    ———
    Acuma… tu crezi ca toti aia care raspund la telefon in America sunt “milionari”?
    Nu, Sebastian, sunt si aia niste amarasteni, muncesc pe nimica toata, nu se scalda in parale… doar au alta viziune, alta conceptie despre munca…
    Alta MENTALITATE, zic.
    ———

    Amarastentii aia de care spui tu sunt platiti cu un salariu fix + un comision! Iar comisionul de multe ori intrece salariul…dar asta NUMAI daca vand mai mult :)…asa ca lenesi de obicei se auto-elimina…

    Cand suni la sonystyle.com un sales rep te preia si face orice ca sa-ti vanda. Stiu asta fiindca fosta firma unde lucram se ocupa de acel site si am vazut sales representativii la lucru cu ochii mei.

    Cand o sa platiti si voi salariu+comision (si nu in bataie de joc) atunci se va mai schimba si mentalitatea!

  30. Mircea says:

    Tot ptr Blegoo…
    Am vazut sales reps care aveau masini de 40-50-60,000$…asta fiindca erau productivi si pentru asta aveau comisioane bune.
    In comparatie cu ei noi eram amarastenii :)…

  31. Mircea says:

    @Jean Valjean
    Te-ai gandit poate ca nu mai tine minte numarul de CNP? Si nu are chef sa caute prin acte? Sau nu-l tine minte si e in deplasare si nu-l are cu el?

    Eu unul nu-l tin minte si nici nu o sa-l tin vreodata…

  32. eny says:

    Pacat ca se intampla mult prea des si in mult prea multe domenii, ca managementul sa fie unul prost; ca sa dezvolti un site de top si mai ales un magazin online (cu care mi s-a intamplat sa am probleme in repetate randuri) nu e ieftin; chiar nu inteleg cum unii oameni investesc sume atat de mari in ceva ce nu are logica.

  33. Irecafa says:

    Asa e la noi mult prea multa birocratie pentru nimic

  34. teekaz says:

    @ all despre CNP…legea spune asta, poate nu stiati:

    LEGE nr. 677 din 21 noiembrie 2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date

    Art. 8: Prelucrarea datelor cu caracter personal având functie de identificare

    (1)Prelucrarea codului numeric personal sau a altor date cu caracter personal având o functie de identificare de aplicabilitate generala poate fi efectuata numai daca:

    a)persoana vizata si-a dat în mod expres consimtamântul; sau

    b)prelucrarea este prevazuta în mod expres de o dispozitie legala.

    Art. 32: Prelucrarea nelegala a datelor cu caracter personal

    Prelucrarea datelor cu caracter personal de catre un operator sau de o persoana împuternicita de acesta, cu încalcarea prevederilor art. 4-10 sau cu nesocotirea drepturilor prevazute la art. 12-15 sau la art. 17, constituie contraventie, daca nu este savârsita în astfel de conditii încât sa constituie infractiune, si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000.000 lei la 250.000.000 lei.

  35. problema e simpla: e vorba de o birocratie sufocanta. eu lucrez ca si consultant in fonduri structurale, si ma lovesc in fiecare zi de ea. practic, pentru orice problema trebuie o hartie, o aprobare, o cerere, un CNP, etc. partea urata e ca birocratia incurajeaza fraudele, nu le stopeaza. de ex, in situatia descrisa puteai foarte bine sa oferi un cnp fals. iti garantez ca nu pateai absolut nimic!

  36. […] aici, se plange vehement ca fotoprint.ro i-a cerut CNP-ul cand a plasat o […]

  37. Tudor says:

    teekaz: “b)prelucrarea este prevazuta în mod expres de o dispozitie legala” se aplica aici. Codul fiscal prevede necesitatea datelor de identificare pe factura fiscala.

    Mai mult, vezi art. 155 alin. (8) lit. c) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, care zice in esenta ca comeriantii online care trebuie sa emita factura fiscala.

    Prin urmare cine nu cere CNP incalca legea. Daca reusesti sa ii prostesti sa iti ia banii dar fara cnp, in esenta iti da la negru, pt ca nu e voie sa introduci in contabilitate facturi fara date de intentificare. Amenzile se ridica cateva mii de lei si nu merita sa te risti pt un client tafnos. Mai bine il pierzi si gata.

  38. adrian says:

    Art. 155 reglementeaza ce se scrie pe factura. Scrie ca se trece numarul de identificare conform cu prevederile de la art. 153. Art. 153 este cel care reglementeaza codul de identificare IN SCOPURI DE TVA, si nu scrie NICAIERI NIMIC de CNP.
    De ore bune sunt pe google si caut raspunsul la intrebarea daca e obligatoriu pentru o firma sa treaca CNP-ul pe factura in cazul unui client persoana fizica. Peste tot scrie pe forumuri ca asa spune legea. Nimeni nu spune care lege. In codul fiscal nu se prevede asa ceva. Pana la urma cred ca obligativitatea asta nu e scrisa nicaieri, e mai mult o cutuma, toti spun ca asa cere legea, dar nimeni nu spune care lege. 🙂

Leave a Reply