MapReduce, Hadoop si niste clipuri care merita vazute

(daca nu esti programator, probabil nu te va interesa mesajul asta 🙂 )

Citeam azi ca Yahoo a inceput sa foloseasca Hadoop, o implementare open-source de MapReduce, pentru a genera Yahoo! Search Webmap.

Este un video interesant de vazut pentru cei care sunt curiosi sa afle care sunt unele din provocarile lucrului la un search engine, dar mai ales pentru ca da si o idee vaga despre stadiul actual al tehnologiei la Yahoo.

Si daca articolul de mai sus va deschide pofta de a afla mai multe, aruncati o privire si pe clipul asta cel putin la fel de interesant de la conferinta despre scalabilitate din Seattle de vara trecuta. Este un video despre cum este folosit Map Reduce la Google, cu exemple de probleme din universul Google Maps.

Vazand cele doua clipuri mi-am dat seama (pentru a cata oara) cat de mult iau uneori for granted lucruri care de fapt sunt foarte foarte departe de a face parte din normalitate.

Aruncati o privire pe amandoua, merita.

2 Responses to “MapReduce, Hadoop si niste clipuri care merita vazute”

  1. Mircea says:

    E interesant si articolul asta despre cloud computing (ceea ce deja se foloseste la Google, Amazon si acum Yahoo): http://venturebeat.com/2008/02/20/xcerions-cloud-based-os-now-called-icloud/

  2. Daniel says:

    tehnica MapReduce… o folosesc si eu la Photoree

    excelenta inventie BTW, thanks Google… 🙂

Leave a Reply