Exista si brokeri draguti

Am gasit apartament si asta e o usurare. Poate mai mult din intamplare, am ajuns la niste brokeri (o agentie de imobiliare) draguti. Oameni buni de vanzari, ne-au convins ca apartamentul pe care l-am luat este ceea ce ne doream… si cred ca aveau dreptate. 🙂 Macar nu au incercat sa ne vanda prea mult bullshit, nu au incercat sa ne duca de nas si sa ne ofere aiureli, au fost chiar ok.
Daca vreodata aveti nevoie de un apt in NY, vi-i recomand. 🙂

Intre timp am reusit sa ma instalez ceva mai bine pe laptopul lui Tudor si am pus online poze de prin primele zile cu mine si NY. Nu e foarte fun sa stai si sa lucrezi incomod pe scaune de cafenea, prin parc, pe laptop… nu e deloc fun. O sa treaca si asta si e bine si asa, mi-a facut pofta sa muncesc, sa cunosc si eu oameni, sa revin la o viata ceva mai normala. 🙂

5 Responses to “Exista si brokeri draguti”

  1. George says:

    Bravo, felicitari! Banuiesc ca nu ne poti spune cit e chiria, nu? Oricum, ar fi interesant de zis cum e acolo cu contractele, intretinerea, mobila si alte chestii care ne maninca zilele in Romanea.

  2. Raluca says:

    Daca ai credit card, totul e simplu — platesti online sau prin telefon, sau trimiti un cec prin posta. Nu e nevoie de deplasari — conditia e sa ai calculator si net… Cat despre mobila, craigslist rules — se vand chestii dragute la preturi mult sub nivelul pietei. Eu as intreba si cativa americani — mereu se gasesc unii care vor mobila noua si nu stiu ce sa faca cu cea veche. Plus, cu job la google, nu mi-ar fi rusine sa intru intr-un Lowe’s sau K-mart. Felicitari, Vivi! Mie mi-a placut mult NY — e o alta lume comparativ cu Louisiana.

  3. Maria says:

    Apartament placut amandurora!

  4. ruxi says:

    super draguta zona. Sper sa iti placa viata in America… and then New York – if you can make it here, you’ll make it anywhere 🙂

    cel putin tva-ul nu e 10% ca in Washington…

  5. Vivi says:

    Mda. Credit card, totul e simplu, eu nu am inca nici Social Security Number si din cate inteleg, pe aici nu poti sa faci nimic fara asa ceva. 🙂

    Si mie mi se pare interesant cum stau lucrurile pe aici, mai ales ca nu aveam nici o idee inainte sa iau contact cu ele… asa ca incerc sa fac un mic rezumat… e doar viziunea mea dupa o saptamana de cautari, s-ar putea sa gresesc, evident.

    In Manhattan exista mai multe tipuri de cladiri:
    1. cladiri mici, cu trei patru etaje, detinute in general de diversi proprietari (oameni). Ele au interfon la intrare, eventual lift, sunt un pic mai vechi.
    2. cladiri rezidentiale mari aflate in proprietatea a diverse firme care se ocupa cu asa ceva. Si astea au interfon and stuff, sunt ceva mai bune decat primele pentru ca sunt ceva mai noi si mai moderne.
    3. Cladiri de lux, detinute tot de companii, cu doorman (receptioner 24 din 24) si tot felul de servicii, situate in locatii foarte bune si cu facilitati bune (si evident mai scumpe).

    Un broker este un agent de vanzari de la o agentie imobiliara care stie unde sunt apt disponibile si care stie unde sa te duca, la bugetul pe care il ai. Pentru asta, el ia un comision care variaza intre chiria pe o luna sau 15% din chiria pe un an (care vine cam chiria pe doua luni).

    Brokerii se impart in doua categorii:
    1. naspa, care stiu ca nu prea ai ce face si iti prezinta niste apt cat mai la limita bugetului tau chiar daca nu fac banii urmand ca tu sa alegi unul din ele pentru ca nu ai timp sa astepti, ptr ca esti fraier, sau din alte motive. Povesti de groaza cu brokeri naspa s-au tot auzit.
    2. dragut, ca astia pe care i-am gasit noi… si aparent mai sunt si altii asemenea, dar sunt un pic mai rari.

    Brokerii au succes pentru ca piata este foarte dura, foarte multe lume vrea apartament in Manhattan si in momentul in care gasesti un apt bun, toata lumea a spus ca trebuie sa actionezi instantaneu pentru ca peste o zi nu va mai fi disponibil.

    Un apt poate fi gasit in trei situatii:
    1. by owner – adica anuntul a fost dat de owner, tratezi direct cu el si inchei contractul cu el. nu mai platesti brokerul
    2. by broker no fee – fee-ul brokerului e platit de cladire care are interesul sa isi inchirieze cat mai repede apartamentul liber.
    3. by broker cu fee, cand platesti tu fee-ul brokerului.

    In general apartamentele le gasesti complet nemobilate si varuite, reparate, aranjate. Se ocupa de asta ownerii apartamentului. Bucataria si baia sunt totusi mobilate si utilate, in general ai frigider, aragaz, microunde si mobila de bucatarie, aer conditionat.

    Apartamentele aici sunt clasificate dupa numarul de dormitoare, stilul de viata fiind cam ca in Friends sau Seinfeld: fiecare cu dormitorul lui, si un living in care lumea sta, hangs out, stuff.
    Se practica destul de des inchirierea unui apt cu 1bedroom si impartirea livingului in doua cu un perete (si o usa) pentru a transforma apartamentul in doua dormitoare si un living mai mic. Bineinteles, asta daca livingul este suficient de mare.

    Chiria se semneaza pe un an. Dupa aia nu stiu exact ce se intampla, e posibil sa se reinnoiasca mereu pe cate un an.

    Site-urile pe care am cautat noi apt au fost http://www.craigslist.org si http://www.rent-direct.com.

    E foarte posibil ca mobila sa ne-o cumparam de la http://www.ikea.com/ms/en_US/ unde am inteles ca e mobila misto, mai ieftina pentru ca vine in cutii si ti-o montezi tu singur acasa. 🙂

    Nu stiu ce sa mai zic, daca mai aveti intrebari, spuneti. 🙂

Leave a Reply