“Americans invented the Internet, but the Japanese are running away with it.”

Apropo si de recenta mea calatorie in Japonia cu telefoanele lor mobile cu tot, azi mi-a placut foarte mult un mesaj de pe Google Public Policy Blog cu titlul “Americans invented the Internet, but the Japanese are running away with it.”

Yesterday’s Washington Post reports that Japan has some of the fastest Internet connections in the world — up to 30 times as fast as those in the United States. As the Post put it, “Americans invented the Internet, but the Japanese are running away with it.” Accelerating broadband speeds in Japan, South Korea, and most of Europe are “pushing open doors to Internet innovation that are likely to remain closed for years to come in much of the United States.”

Ce ma pune pe mine pe ganduri insa este de ce oare totusi cele mai populare site-uri si cele mai inovative idei vin totusi din Silicon Valley. Oare e doar o chestiune de timp pana cand Japonia, Koreea si Europa vor profita de conexiunile internet superioare pentru inovatii care in US nu sunt inca posibile?

Discutam recent cu un prieten si meditam la ideea ca eu nu stiu nici un startup care sa aiba succes la nivel international si sa fi pornit de oriunde altundeva decat din US si mai precis din Silicon Valley. Ma gandesc la startup-uri internet, nu la companii de tehnologie (vezi Logitech). Cunoasteti vreo exceptie?

19 Responses to ““Americans invented the Internet, but the Japanese are running away with it.””

  1. Cotiso says:

    Skype, Joost, Kazaa, pornite de doi suedezi.

    Altele cu succes din Europa nu stiu. Poate e lipsa de investitii in start-ups, poate sunt europenii mai putin dispusi sa-si asume riscuri, poate e visul american care face diferenta.

  2. Dever says:

    Mai este un aspect demn de notat zic eu … chiar daca exista start-up-uri de succes (depinde si unde tragi linia dintre succes si esec) care pornesc din Europa sa zicem, multe sunt “acquired” rapid tot din Silicon Valley.
    cam asa ceva

  3. Sergiu says:

    Netvibes ๎n Fran?a.

  4. Sergiu Biri? says:

    Finan??rile pornesc din Silicon Valley, nu neap?rat ideile.

  5. Maria says:

    Web-ul a fost creat la Cern in Elvetia ;-).

  6. Dragos says:

    Problema e de fonduri. Si noi am avut ceva idei carora le si dadusem drumul pana la un punct. Am cautat investitori, am reusit sa intram pe la majoritatea fondurilor de investitii din Romania. Numai ca sa aflam ca in Romania, nu se investeste in Internet, pentru ca nu exista nici macar experti care pot evalua un plan de afaceri in acest domeniu.

    E mult mai usor sa dai drumul la 1000 de idei cand esti fully funded si nu trebuie sa pui zeci de mii de dolari din buzunar. Asta se intampla in Silicon Valley si niciunde altundeva la scara asta.

  7. Dan says:

    Uite Paul Graham isi da cu parerea despre subiect. http://www.paulgraham.com/siliconvalley.html
    Daca nu l-ati citit deja, e interesant ce zice.

  8. Vivi says:

    Maria: www-ul a fost inventat la CERN. Internetul a fost inventat de armata americana (DarpaNet?) si apoi dezvoltat de universitatile din US, nu?

  9. Dumi says:

    Hmm…

    (1) Broadbandu’ merge intr-adevar de rupe in Japonia, Franta, nordul EU, etc. Nu se compara cu “broadband-ul” din US. Motive: the big bad telco companies, monopolies, etc.

    (2) Un procent imens din start-ups pornesc in Bay Area.

    Okay, dar… care e legatura intre (1) si (2)? ๐Ÿ™‚ Asta nu m-am prins. Din postu’ tau se intelege ca daca ai internet la greu, ai sanse de start-up misto; daca nu, nu prea. Care e corelatia?…

    In SV se intampla stuff pentru ca exista o cultura entrepreneuriala care nu mai poate fi gasita nicaieri. Acolo a inceput treaba (treaba = start-ups), acolo sunt companiile mari, acolo s-a creat efectul bulgarelui de zapada, acolo sunt investitorii… Degeaba downloadezi in Franta la viteza de scriere pe HDD daca iti ia saptamani intregi sa obtii un act pentru a face firma, luni intregi pentru a gasi pe cineva sa bage o suta de euro in firma, iar oamenii tai pleaca la pranz 2 ore. Climatu’ de start-up e-n SV, chiar daca internetu’ merge doar decent, nu super. (Astept provincia… BogdanM ๐Ÿ™‚ )

    So, bottom line, ai avut 2 idei misto de tot si le-ai ingramadit intr-un post. Prima: de ce internetu’ in US sucks? (merita o gramada de discutii, iar “e tzara mare, domle” n-ajunge, ca sunt altii cu densitate de populatie mai mica si cu conexie mai buna). A doua: de ce start-up-urile sunt in US, si-anume in SV, in proportie de 95%? (iarasi merita discutat). Doua idei faine intr-un singur post… dupa ce postu’ precedent faci shameless self-promotion cu insigna aia ๐Ÿ™‚ Offf, cat mai tre’ sa te invatz cum sa bloghezi? ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ™‚

    –D

  10. Vivi says:

    Conexiunea pe care o fac eu intre cele doua idei este urmatoarea:

    Acolo unde tehnologia este on the bleeding edge vor fi posibile lucruri care nu sunt posibile in alte parti. Asta ar trebui sa duca la inovatii, la idei care inainte nu erau posibile. Download mai rapid inseamna ca poti sa accesezi mai repede web-apps mult mai mari, ca poti sa lucrezi online mai bine, si multe multe altele.

    Posibilitatile care se deschid sunt fantastice si ma intrebam mai mult retoric de ce oare nu apar si oamenii care sa profite de aceste posibilitati.

    Argumentele au fost date de cei din comentarii si sunt de acord cu marea lor majoritate si inteleg situatia. Asta nu ma opreste sa nu ma intreb oare cand vor aparea si contextele alea sociale, de business si de smart people care sa profite de the bleeding edge si de internetul mult mai avansat din alte parti.

  11. Maria says:

    Nu te contraziceam. De www am zis ca exemplu de chestii care au pornit altundeva.

  12. Ovidiu says:

    Recomdand articolul:
    http://www.paulgraham.com/america.html
    Citeste si comentariile. E interesant. Chiar daca nu 100% adevarat.
    N-are treaba cu banii decit intr-o mica masura. E altceva.

  13. Ovidiu says:

    @Dumi: Prima: de ce internetu’ in US sucks?

    *****

    Stiu ca nu te satisface raspunsul dar intradevar prima problema responsabila pentru 70-80% din failure este densitatea mica. E foarte interesant cum USA a ajuns din pionier al internetului pe un loc ceva mai la coada (sa nu exageram, ramine intre primele 5 probabil). Si stii ce? nici nu vad vreun motiv sa se schimbe treaba curind pentru ca si wimaxu merge tot la distante mici si in zone dense.
    Intimplator am lucrat de 2 ori pe partea hardware la internet: o data in Galati unde s-a pus una din primele retele de internet pe cablu in Romania. O data in US unde am lucrat (si inca mai am conexiuni) la un proiect VDSL2. In Galati am lucrat la sirme, in US la chipuri. VDSL e un DSL foarte rapid care trasporta teoretic 3 canale hdtv simultan. Piata mare e in Asia unde insa se confrunta si cu fibra si in Europa. In USA e aproape imposibil de implementat, costurile sint prea mari.
    Daca vrei e la fel ca transportul in comun. Costul REAL al rularii unui metrou in US este suficient de mare pe calator ca sa poti face un lease la un BMW X5. Pe om.
    Acum intrebarea cum e in orasele mari… eu locuiesc in San Francisco si am un DSL de 2mb/500kb down/up. Pentru mine e arhisuficent, dar evident pentru unii asta e direct din Africa, deci explicatia geografica nu acopera 100% totul, iun SF sau NY ar trebui sa fie ca in Japonia.
    Bineinteles inca un procent oarecare vine din dezinteresul americanilor pentru tehnologie de dragul tehnologiei, si interesul exagerat al asiaticilor pentru jucarele. Pai daca tu te plingi de internet, de celulare ce mai zici? Da stii ce? celularul meu verizon imi ofera cam tot ce am nevoie. Si aici criteriul greografic e la fel de puternic.

    Pina la urma eu cred ca daca vrei internet si transport in comun de calitate, orase misto cu tambalau, trebuie ridicat pretul la benzina. ๐Ÿ™‚

  14. Blegoo says:

    Amuzant cum deviaza topicul in posturile precedente…(no offense, people, just couldn’t help).
    Vivi a pus o intrebare simpla, cred: anume: unde sunt aplicatiile de soft care ar trebui sa profite de structura tehnologica avansata? Si daca nu sunt, atunci de ce?
    Un raspuns complect ar fi probabil lung si plicticos, dar personal cred ca motivele sunt in principal, urmatoarele:
    1) Factorul social/cultural (a se vedea comentariul lui Ovidiu)
    2) Perspectiva redusa de profit financiar (intr-adevar, banii nu sunt totul, dar nimeni nu o sa investeasca intr-o aplicatie destinata sa functioneze doar pe un net cu upload/download de 300 Mb pe secunda – piata e prea mica, nu? excludem soft pentru armata, etc)
    3) Perceptia de “necesitate” – cu totii cunoastem cazuri de aplicatii extraordinare care nu au prins la public.

    Partea a doua a postului, cea despre start-ups, e mai simpla…acolo sunt banii, acolo se afla creatorii cu talent si viziune si nu in ultimul rand – acolo exista spiritul de antrepenoriat. In America, zic.

  15. ovidiu says:

    As mai remarca cateva lucruri. In primul rand in Silicon Valley vei gasi un amalgam de specialisti geniali din toate colturile lumii, inclusiv japonezi, americanii sunt in minoritate. In al doilea rand, din motive probabil legate de traditie, accesibilitate si infrastructura, diversele industrii isi aleg anumite zone geografice unde isi stabilesc cartierele generale. Daca vrei finante, mergi la New York, vrei petrol mergi la Houston, vrei film, la Los Angeles etc. Apoi mai e si faptul ca Asia se joaca in online pe un alt teren, cu alt target si cu reguli proprii mai ales din cauza diferentelor culturale imense, cea mai vizibila fiind alfabetul.

  16. Horea says:

    Nu stiu daca in cazul startup-urilor pe internet e vorba in primul rand de bani, e un domeniu in care cu o suma relativ modica fata de necesitatile unei afaceri clasice poti incepe ceva de succes.
    Cred ca sunt doua aspecte mai importante: in primul rand mediul, cultura internet in care ia nastere un startup, adica e mult mai usor sa ai succes intr-o zona in care lumea e obisnuita sa cumpere aproape tot de pe internet, cum e in America.
    Si al doilea aspect e clasicul deja: majoritatea geniilor aleg sa plece spre tari care au banul ca sa le sustina ideile. Sau cel putin sa plateasca salariul destul de mare pana vin cu o idee geniala :).
    Oricum, eu cred ca o sa avem surprize placute in viitor si in zona noastra, odata cu schimbarile de mentalitati. Dar asta implica sa apara schimbari mari si la anteprenori, pentru ca de multe ori o idee geniala nu ajunge, trebuie si sustinere, marketing, etc.

  17. Ovidiu says:

    Horea: de ce crezi ca o sa apara surpize placute in Romania daca in Europa de Vest nu au aparut de 50 de ani? Pe ce te bazezi, ca sa citez clasici?
    @ovidiu: intrader specilaistii geniali sint din toate tarile dar intreprinzatorii, adica aia conteaza, sint americani in general… in sensul de cetateni americani (ma rog, asta e singurul tip de american). Legile imigratiei nu lasa geniile sa-si deschida start upuri pentru cel putin primii 6-7 ani. De altfel cu totii stim ca “genialitatea” nu valoreaza doi bani cind e vorba de viabilitate economica. Firmele celebre nu au fost deschise de genii (sau nu numai), ideile din spatele lor sint relativ simplute si existau dinainte de multe ori.

  18. Strainu says:

    Eu cred ca pe langa tot ce s-a spus mai sus, este si o problema culturala.

    De exemplu japonezii au un umor cu totul iesit din comun. Stiti clipurile alea de pe net cu emisiuni japoneze la care toata lumea rade in hohote? Sunt cool, dar nu apar copii in europa si america. De ce? Prea mult strica ๐Ÿ˜€ M-am uitat pe un post frantuzesc la o emisiune completa (90 de minute). Prima jumatate de ora am ras cu lacrimi, apoi a devenit plictisitor.

    Si mai e si faptul ca pentru o mare parte din lume ce vine din SUA e “de bine”, iar Europa e doar o remorca. Cat despre cultura asiatica, nici nu s-a auzit de ea…

    Si in sfarsit, colac peste pupaza, mai apar si problemele de scriere. Limbile vestice au schimbat multe cuvinte intre ele si se scriu intr-un acelasi alfabet, pe cand limbile estice n-au nicio legatura si se mai scriu si cu caractere ciudate…care nici macar nu sunt afisate bine de toate calculatoarele.

  19. […] “Americans invented the internet” – 31aug07 – vivi.ro […]

Leave a Reply