Distanta Manhattan

Ieri am avut prima revelatie. 🙂 Distanta Manhattan se numeste asa pentru ca in Manhattan toate strazile sunt perpendiculare unele pe altele, tot cartierul este un mare grid regulat. Ca sa ajungi dintr-un loc in altul trebuie sa te deplasezi numai in stanga, jos, dreapta sau sus. 🙂

Cool, eu unul nu ma gandisem niciodata la asta. 🙂

4 Responses to “Distanta Manhattan”

  1. Stefan says:

    Toate marile orase Americane au acest grid. Strazile cu numere sunt de la nord la sud, perpendiculare pe cele cu litere (care sunt deci de la est la vest). Mai mult, daca ai sa cauti 1600 K street, ai sa stii din prima ca e la intersectia strazi K cu strada 16.

    In partile vechi ale orasului inca se mai pastreaza traditia cu strazile purtand nume relevante. In Manhatan in partea de sud(SOHO, Chinatown etc), strazile au nume (Wall Street, Canal Street) si nu sunt defel perpendiculare, caci sunt vechi (peste 100 de ani) si nu au fost facute conform unui plan de urbanism.

    Chiar si autostrazile interstatale au o regula de numerotare care zice ceva despre ele (par-impar, est-west sau nord sud; 2 sau 3 cifre, in afara sau in interiorul centurii unui oras).

    Simplu si usor de tinut minte si mai ales e foarte usor sa te orientezi in cam orice oras 🙂

  2. Razvan Musaloiu-E. says:

    … toate cele mai sus despre orientare fiind adevarate _dupa_ ce te obishnuieshti cu conventziile. 🙂 Mie inca nu mi s-a intamplat asta dar sunt exemplu rau. 😛

  3. George says:

    Aha, acum intelegem de ce zic aia in filme “they’re heading north on the fifth”!

  4. Adi says:

    blocks 🙂

Leave a Reply