Vreau si eu telefon ca’n Japonia

Japan Phone

M-am lamurit azi care este nivelul telefoanelor mobile si a tehnologiei in Japonia. Un telefon mobil normal de pe aici stie cam asa:

  • internet browsing cu cu viteze de pana la 11Mb/s. Asta inseamna ca poti sa faci audio si tv streaming sau video calls fara prea multe probleme. Video calls sunt cam scumpe asa ca nu sunt foarte la moda.
  • sa tina bani pe un RFID intern cu care poti sa intri la metrou sau sa cumperi chestii in magazin doar trecand telefonul pe langa un cititor de RFID. Da, e destul de comun pentru oameni sa faca asta, folosesti telefonul in loc de portofel.
  • cititor de coduri de bare. Faci poza la un cod de bare (care apare in majoritatea reclamelor de exemplu) si te duce la o adresa web unde afli mai multe despre respectivul produs or whatever.
  • GPS, maps, informatii despre trenuri si zboruri, cam orice informatii vrei atunci cand esti in miscare. Sa verifici vremea e deja trivial. ๐Ÿ™‚
  • online shopping. Pentru multi aici se pare ca telefonul este principalul mod de a accesa netul asa ca atunci cand ‘cumperi online’ inseamna ca de multe ori faci asta de pe telefon decat de pe calculator.
  • receptor broadcast TV. Nu prin reteaua mobila ci pur si simplu din aer, cu o mica antena, te uiti la canalele publice de tv. Imi aduce aminte de vechile TV Sport din anii ’90 de la noi… numai ca e mult mai mic. ๐Ÿ™‚
  • Pentru ca telefoanele sunt atat de raspandite in Japonia, este normal sa gasesti incarcatoare mobile in magazine, cu baterii, pe care le conectezi la telefon ca sa ti-l incarci cand esti in drum.

In timp ce majoritatea sunt imaginabile, partea cu receptorul TV pe mine m-a dat pe spate si habar nu a aveam ca se poate.

Am simtit din nou pe pielea mea o diferenta de care doar auzisem si pe care puteam sa o inteleg rational, dar pe care am priceput-o cu adevarat de-abia atunci cand ma uitam ca prostul la un canal de TV, si nu pentru ca nu intelegeam ce spuneau ci pentru ca eram uimit de unde a ajuns tehnologia moderna. ๐Ÿ™‚

20 Responses to “Vreau si eu telefon ca’n Japonia”

  1. Auras says:

    Si.. televiziunea e prin DVB si widescreen ?:D Canale porno free-to-air sunt?

    Cam cat e abonamentul la telefon la ei?

  2. vivi, si verizon are v-cast-u. stiu ca nu e acelasi lucru, dar e tot tv pe mobil.
    si pe de alta parte..daca nu la japonezi atunci unde? ๐Ÿ™‚

    mai e si alta chestie. asiaticii nu prea inghit ipod-u. asta pt ca ei au jucarii mult mai bune pentrua da bani pe produsele apple…

  3. Dan says:

    Cam ce greutate/dimensiuni are “jucaria” aia din Japonia? ๐Ÿ˜€

  4. Vivi says:

    @Auras: cam 30usd

    @Adrian: am vazut destul de multe ipod-uri. Nu atat de multe ca in US, dar suficiente. Cat despre tv, poate nu ai inteles bine… nu ai nevoie de retea de mobil. Chiar daca nu ai acoperire, merge, prinde semnalul TV, nu functioneaza prin reteaua de telefonie.

    @Dan: nu mai greu decat palm-ul meu. Decent.

  5. Christiansen says:

    Vivi iti multumim! Pentru mine o mare parte din ce stie sa faca “jucaria” asta tine de SF.
    Cam pe cand sa ne asteptam ca asa ceva sa fie ceva normal si in Europa?

  6. Ovidiu says:

    Revolutia asta tehnologica asiatica (situatia e identica in Coreea – de sud, evident) vine din anumite nevoi pe care noi DIN FERICIRE nu le avem (aglomeratia, munca multa, naveta lunga, dimensiunile reduse pentru orice). Eu nu m-as uita la TV pe un ecran de telefon nici sa ma platesti d-apoi viceversa. Dar cind stai vreo 2-3 ore pe zi pe tren la naveta ce naiba sa faci (ma rog, unii ar citi ceva)? In rest e fascinatia asiaticilor cu jucarelele pe care vesticii nu o au. Majoritatea americanilor privesc telefonul ca o scula de vorbit si atit si nu cred ca s-ar da nimeni pe intenet de pe telefon… trebuie sa ai ochi ai dracu de buni si degete de japonez :). Adica eu nu stiu cum sa-mi cumpar un ecran cit mai mare de Tv sau PC si sa incep sa ma uit la internet pe telefon? Dar daca as fi mereu prin metrou si niciodata acasa, m-as mai gindi.

  7. BogdanM says:

    Chestia ca un telefon mobil poate avea o antena pentru TV nu mi se pare deloc iesita din comun. Pana la urma tine doar de o tehnologie care permite miniaturizarea dusa la extrem si atat. Nimic revolutionar.

  8. […] Ce au reusit sa faca dintr-un… telefon […]

  9. Catalin says:

    E ca-n bancul ?la:

    – Formidabil, dom’le, e ceva incredibil… dar ๎n valizele alea ce c?ra?i?
    – Bateriile!

    N-am g?sit ceva mai inteligent de comentat ๐Ÿ™‚

  10. Teofil says:

    Da cine n-ar vrea… oricum ๎n curโnd alea or s? fie ๎nvechite pentru ei ?i atunci vom avea ?i noi… Sunt ?i eu optimist. ๐Ÿ™‚

  11. Bubu says:

    Pai la capabilitati suna a Nokia N95… doar ca N95 nu are DVB&RFID, doar FM, dar are accelerator video 3D si camera foto auto-fokus de 5MP. OK, noi europenii suntem cam inapoiati cu HSDPA/HSUPA pe la 3Mbps, dar come-on, acasa am ADSL2+ 16MBps si nu am ce face cu ei.

  12. Znuff says:

    Erm, telefoanele cu receptor DVB sau DMB nu sunt chiar atat de noi, Nokia, de exemplu (nu, nu sunt nokia fanboy!) are de mult modelul asta:

    http://www.gsmarena.com/nokia_n92-1346.php

    Cu receptor DVB-H, sau Samsung:

    http://www.gsmarena.com/samsung_p900-1427.php

    Cu receptor T-DMB.

    Standardele pentru TV mobil exista de cam multicel.

  13. […] Apropo si de recenta mea calatorie in Japonia cu telefoanele lor mobile cu tot, azi mi-a placut foarte mult un mesaj de pe Google Public Policy Blog cu titlul “Americans invented the Internet, but the Japanese are running away with it.” Yesterday’s Washington Post reports that Japan has some of the fastest Internet connections in the world — up to 30 times as fast as those in the United States. As the Post put it, “Americans invented the Internet, but the Japanese are running away with it.” Accelerating broadband speeds in Japan, South Korea, and most of Europe are “pushing open doors to Internet innovation that are likely to remain closed for years to come in much of the United States.” […]

  14. Andrei says:

    Chestia cu folosirea telefonului pe post de card nu mi se pare foarte practica.Ce se intampla daca-ti fura telefonul?Ma rog…banuiesc ca e tot cu coduri si porcarii, dar e aiurea.Si nu pot sa cred ca in Japonia nu se fura ๐Ÿ™‚
    Cam cat costa o jucarie d-aia?

  15. Zuzu says:

    Japonia este o tara foarte dezvoltata fata de noi!
    Asa k la noi nu se gasesc lucruri asa de bune k la ei
    La ei mobilele sunt mult mai ieftine decat la noi…….si au telefoane sooper!

    Dak cel mai scump laptop la ei este 600 yeni,asta in banii nostri fiind 1.200 lei,imaginati-va cat este un telefon mobil!

  16. Sakura says:

    Andrei, nu zic ca in Japonia nu se fura deloc, dar… nu ca in Europa. In fiecare oras din Japonia exista depozite pentru lucruri gasite de oameni. Si nu e vorba numai de umbrele, ajung acolo si mii de telefoane si alte chestii. De ex. daca iti pierzi laptop-ul in Japonia, ai mari sanse de al regasi in depozitul lucrurilor pierdute din orasul respectiv. Pentru noi poate e mai greu de inteles, dar civilizatia lor e mult diferita de “civilizatia” noastra.

  17. LostSoul says:

    Zuzu,cel mai scump laptop e 600 de yeni (adica vreo 5 $)?!?! Inseamna ca nu am fost prin aceleasi magazine de electronice,nici macar machetele nu sunt asa ieftine… (dar banuiesc ca te refereai la 60 000 yeni,adica echivalentu la aprox 1.200 lei).

    telefoanele mobile sunt gratuite la abonare sau sunt destul de ieftine iar internetul/tv ,etc intra in pretul abonamentului.

  18. jeidy says:

    cel mai scum laptop costa 1.200 de lei sau un laptop normal:D?
    daca sunt asa de ieftine mar tenta sa merg si eu pe acolo sa ma umplu de tehnolgia lor la preturi mult mai mici si in plus fac si o exursie

  19. LostSoul says:

    la putin peste 1200 lei iti iei si din romania lappy ๐Ÿ™‚

  20. elena says:

    buna
    eu locuiesc in japonia dar sa stiti ca imi plac mult mai mult telefoanele din europa si sant si alea dotate .
    pa

Leave a Reply