Un alt mod de a schimba România

Vacanța asta în Romania a fost chiar tare. Și nu doar pentru că m-am simțit eu bine ci pentru că, deși Românii în marea lor majoritate au rămas negativi, cinici și prea grăbiți să aibă dreptate, am cunoscut un tip cu o idee care m-a dat pe spate.

Vorbeam noi despre ce facem în viață, le povesteam cum eu vreau să schimb România și în general, să construiesc lucruri care fac viața oamenilor mai bună.

Și tipul ăsta mi-a spus că el vrea să cumpere Steaua. Sau nici măcar, ci doar să îi devină manager. Pentru că, spunea el, dacă devii manager la Steaua și reușești să transformi fotbalul Românesc, să construiești o echipă pe bune, cu valori morale, fără blaturi, fără dobitoci, care joacă exemplar și bine, atunci poți schimba România.

Pentru că vezi tu, microbiști se comportă și sunt influențați de etica echipelor ale căror fani sunt. Dacă vezi corupție în sport, ești deznădăjduit în general, nu ai role models, nu ai la cine să te uiți în sus și-ți bagi și tu picioarele.

Dar dacă Steaua ar deveni un model de etică, atunci și fanii ar fi inspirați pentru că sunt atașați de echipă emoțional, vor să fie și ei acolo, se identifică, ar avea niște modele.

O teorie foarte interesantă și care mi-a plăcut mult, chiar și numai prin faptul că cineva credea în ea și voia să schimbe lumea în felul în care știa el.

10 Responses to “Un alt mod de a schimba România”

  1. Andrei says:

    Ar merge un “crowdfunding” pe o astfel de idee.

  2. Leo says:

    @Off Topic
    Vivi, ar fi interesant daca ai face o postare despre tool-urile pe care le folosesti ca developer, de ce, cum, limbaje etc.

  3. RaduM says:

    Cum a facut Mandela 🙂

  4. Vivi says:

    @Radu: da! Și s-au mai văzut cazuri, dacă te uiți la “42”, un film despre un jucător de culoare în baseball-ul american, și el a schimbat și influențat foarte mult America.

  5. Mihai says:

    eu zic ca e cale lunga de la film la realitate, de la idee (poveste) pana la fapte – nu ca nu ar fi posibil!

    frumos oricum ca ne gandim sa schimbam Romania (lumea) in bine, pent ca la prea multi nu le pasa deloc de ea.

  6. Cristina says:

    Eu pe acelasi principiu as vrea sa fiu directorul CFR…

  7. Vivi says:

    Păi eu zic să pui mână să muncești dacă vrei să fie un scop realist.

  8. kellogs says:

    >>negativi, cinici și prea grăbiți să aibă dreptate

    cat de crunt suna, si totusi cat de bine punctat

    Ok, eu vreau sa ma fac presedinte 🙂
    Sau mai bine nu, ca ma pervertesc astia de nu stiu ce e cu mine

  9. candia says:

    Sigur ca proverbul sau idea ca liderul este cel care dicteaza inclusiv codul moral din comunitatea pe care o conduce, indiferent ce fel de comunitate e sau cat de extinsa e. Deci da, daca tot ce inseamna Steaua ar fi bazata pe valori morale mai mult decat pe infractiuni si oameni fara moralitate, atunci si fanii si microbistii ar fi niste oameni cu respect, din respect fata de echipa. Un exemplu este Poli Timisoara..pentru mine.

Leave a Reply