Gay pride parade and stuff

Gay Pride Parade

Cand am plecat din Romania ma credeam deschis la cap. Homosexualitate? Nici o problema. Romanii intoleranti? Neah, noi nici macar nu avem probleme cu negri sau evrei, cum sa fim intoleranti?

Vizitand MoMA am vazut pentru prima oara un cuplu de baieti tinandu-se de mana si am avut o surpriza. M-am blocat, am fost surprins, n-am stiut exact ce sa cred, m-am uitat un pic ciudat. Toleranta pe care o stiam doar teoretic a fost invinsa de instinctele normalitatii in care traiam si care m-au facut sa ma simt ciudat.

Am inteles in sfarsit pe pielea mea ca intoleranta inseamna in principal respingerea lucrurilor care nu fac parte din normalitatea personala si ca in Romania avem parte de asta cat cuprinde. De la indivizii care ma faceau poponar pe email cand faceam doizece pana la cocalarii de pe strada care se iau de tine daca te vad in vreun fel ‘altfel’.

A trecut vremea de atunci. M-am mutat in East Village unde tatuatii si ciudatii sunt ceva normal. Am fost in baruri gay cu un prieten al meu foarte bun care este gay. M-am plimbat prin Chelsea unde cuplurile de baieti care se tin de mana pe strada sunt probabil mai multe decat cele de sex opus. Toate astea au intrat in normalitate si am devenit, cred eu, tolerant si instinctual, nu doar rational.

Nu pot sa nu ma amuz uneori imaginandu-mi un cocalar de-al nostru, teleportat in mijlocul East Village-ului, incercand sa faca pe shmecherul luandu-se de ciudatii de aici. 🙂 I-as ura multa multa bafta si ma intreb cat timp ar rezista. 🙂 Cred ca ar fi un exercitiu foarte interesant.

20 Responses to “Gay pride parade and stuff”

  1. Andrei says:

    Heh, persoanele inteligente au o gândire flexibil?.

  2. silviu says:

    Cocalarul de care vorbesti ar tacea malc daca ar fi teleportat in East Village. Ei fac pe smecherii cand sunt in majoritate. Ma intreb insa cum ar gandi si cum s-ar purta acelasi coca-cola intors in Romania, dupa un an, sa zicem, petrecut in NY.

  3. Hellene says:

    Oamenii civilizati se abtin de la comentarii rautacioase, ceilalti improasca cu noroi in fiecare moment.

  4. cm says:

    La fel ar fi daca ai teleporta si un redneck din midwest, un cowboy din Texas sau un fundamentalist crestin din Bible Belt-ul Americii. Exista destula intoleranta si la americani.

  5. Vivi says:

    @cm: Foarte adevarat, nu cred ca a spus cineva ca n-ar fi. Eu ma refeream foarte local la New York.

  6. Ovidiu says:

    Intoleranta redneckului e foarte diferita. La cocalari e violenta (cel putin daca sint in haita). Cocalarul vine cu pietre si bite la gay parade. Redneckul e ca taranul roman traditional si “teoretic” (pentru ca el nu exista de fapt) care se inchina si isi scuipa in sin si trece mai departe. Nimeni nu e obligat sa iubeasca homosexualii, tatuatii, rockerii sau mai stiu eu ce, a face din asta o obligatie e de fapt la fel de nasol si nedemocratic ca ce face Noua Dreapta in Romania. In mod normal, nu-ti place, nu te uiti, nu te intereseaza, si gata. Nu dai cu pietre. OK, esti liber sa faci o contra parada pasnica, dar impotriva ce o faci sa nu arate ridicol?
    Apoi e trist ca am ajuns sa comparam cocacalarul de Bucale care de bine de rau traieste intr-un oras mare cu toate atributele si avantajele oraselor mari (acces la informatie, educatie, diversitate) cu redneckul care traieste intr-un fund de padure in Alabama.

    Astept ca in urmatoarele posturi sa aud timpeniile clasice cu propaganda homosexuala, asemanarile cu zoofilii si pedofilii si “de ce sa nu facem si parada heterosexualilor” (raspuns rapid, o facem in fiecare zi).

  7. M says:

    Apropo de MoMA…Am fost si eu acum cateva zile acolo cu niste prieteni. Niciunul dintre noi nu facem parte din specia artistilor, asa ca nu am inteles mare lucru din ce am vazut… However, am fost impresionat de Project 85 care am aflat ulterior ca a fost desenat de un roman: Dan Perjovschi. Nu este relevant faptul ca este roman si faptul asta nu spune nimic despre Romania…insa totusi m-am simtit bine cand am aflat ce nationalitate este artistul. http://www.moma.org/exhibitions/exhibitions.php?id=3956

  8. Vivi says:

    Si eu vreau sa vad expozitia respectiva. Dar topicul asta nu este despre MoMA.
    Sunt surprins ca de data asta extremistii anti-homosexualitate nu s-au manifestat aici. 🙂

  9. Ovidiu says:

    Ti-a scazut audienta :).

  10. angeldust says:

    “cuplurile de baieti care se tin de mana pe strada sunt probabil mai multe decat cele de sex opus”
    ce nasol. eu vreau sa vad mai multe cupluri de fete tinandu-se de mana, unde ma duc? 🙂
    as vrea ca sa confirm si sa infirm (in acelasi timp) ceea ce a zis vivi. m-am dus acum ceva timp la o petrecere unde era un travestit. l-am vazut, m-am intrebat daca e oare o femeie sau un barbat, m-am prins mai apoi insa nu am putut sa nu ma simt putin inconfortabil in prezentza lui/ei. pe de alta parte, la fel de “putin inconfortabil” ma simt si cand sunt pus in oricare alta situatie neobisnuita, de exemplu cand am vorbit cu un dealer de masini care avea mana stanga ca o foarfeca, doar cu 2 degete si foarte ciudata, trebuia sa ma controlez foarte bine ca sa nu imi alunece ochii pe mana lui si sa ma pot concentra in ceea ce voiam sa discut cu el. un sentiment oarecum similar am experimentat prima oara cand am facut scufundari cu tubul. totusi dupa 2 zile eram in elementul meu. nu cred ca e vorba de intolerantza in ceea ce ai simtit tu, vivi, ci doar de un sentiment de inadecvare normal atunci cand esti intr-o situatie neobisnuita si/sau ciudata. de ce e ciudat sa vezi doi baietzi sarutandu-se? pai.. e ciudat pentru ca n-ai vazut niciodata. la fel de ciudat e sa respiri pe gura cu capul in apa, ar trebui sa fie foarte confortabil dar mi-a luat o gramada de timp sa ma obisnuiesc.
    dpmdv, repet:
    e vorba de raspunsul pe care tu il dai (in mod normal) oricarui stimul iesit din cotidian, nu inseamna ca discriminezi pe nimeni!

  11. cm says:

    @Vivi si Ovidiu: Intr-adever in orase, mai ales intr-un oras ca New York, exista mai multa toleranta. Totusi nu cred ca cei doi baieti care se tineau de mana in East Village ar risca sa se urce noaptea in subway, sa mearga uptown pana in Harlem si sa se plimbe mana in mana prin unele zone ale Harlem-ului. Deci exista intoleranta si in orase mari. Se poate argumenta ca Harlem-ul se schimba, nu mai este cum era, dar si Romania incepe sa se schimbe lucrurile. Exemplu la acest link
    http://gramos.wordpress.com/2007/06/09/marsul-gayfest-2007/

    Faptul ca in America exista deja anumite zone de genul East Village cu o istorie indelungata de toleranta demonstreaza ca, in mare, in America exista mai multa toleranta decat in Romania. Dar cred ca incet incet Romania is catching up.

  12. Corina says:

    de acord cu multe din cele spuse de mai sus; ce mi se pare pozitiv e ca new york-ul are puterea transformativa pe care putine alte locuri o au; pe mine m-a schimbat mult si m-a schimbat in bine (inclusiv la partea cu toleranta din instinct, asa cum bine diferentiaza vivi)… pe cand vizitand midwest-ul sau alte locuri de genul nu cred ca un om deschis poate brusc sa devina precum turma si sa inceapa cu gesturi discriminatorii si alte cele. ceea ce e bine 🙂

  13. Vivi says:

    @Corina: In cate alte locuri ai trait timp de un an ca sa faci comparatie despre cat de mult te-a schimbat NY fata de altele? 🙂

    @cm: Cred ca in Harlem ai probleme daca esti alb nu daca esti gay, din cauza dealerilor si a diferitelor gangs. 🙂

  14. cm says:

    @Vivi: nu cred ca un gay negru ar fi lasat in pace printre gangsters care de obicei au atitudini de gen machismo

  15. Blegoo says:

    Eh…ia sa ma bag si eu in seama p-aici…ca prea sunteti toti toleranti si inteligenti. Hai, o latratura din cotet, ceva.
    Una la mana…nu poti compara America si Romania. Ce au ei, noi n-avem…si ce-avem noi, lor le lipseste.
    Doi la mana…nu poti compara New York si America. Cultural, social, alea, alea. Noi ne-am obisnuit sa credem ca New York ESTE America…ceea ce e mai mult decat aiurea.
    Trei la mana…(ca sa revin la topic) intoleranta americana se manifesta altfel decat oriunde altundeva pe planeta. Americanii sunt cel mai tolerant popor din din lume, asta e un fapt, nu o presupunere. Intoleranta la ei se manifesta atunci cand ii atingi fie la buzunar cu forta, fie cand dai iama peste ei cu de-a sila si incerci sa impui ceva ce lor nu le place. Daca tot frecati “intoleranta”, de ce nu vorbiti despre xenofobia franceza, ori japoneza?

    Revenind la homosexualitate si intoleranta. Nimeni n-are nimic cu ei…pana la punctul la care vor sa se impuna cu forta, sa ne bage pe gat stilul lor de viata, si sa ne oblige sa zicem ca e normal. Nu, bai! Nu e normal! Treaba voastra daca va place sa faceti “trenuletze”…dar nu-mi spune dup-aia ca eu trebuie sa accept asta. Si la fel si cu “casatoria”…Mare taraboi, discriminare, alea, alelalte.
    Zic din nou: nu, bai, voi n-aveti “dreptul” la casatorie…voi aveti dreptul la “uniune civila”. Ceea ce vi s-a si dat! In America, cel putin.
    Normal ca oricine s-ar pishca de scufita cand diferiti avocati ai “tolerantei” incep sa impuna texte de “toleranta si intelegere” prin scoli si gradinitze. Si cand unele din textele alea preaslavesc si preamaresc bucuriile sexului anal. Hai, copii, incercati si voi! Hai, sa va arat eu cum!…
    Bleah! Zic.

    @Ovidiu: Zici tu: “…Astept ca in urmatoarele posturi sa aud timpeniile clasice cu propaganda homosexuala, asemanarile cu zoofilii si pedofilii si “de ce sa nu facem si parada heterosexualilor” (raspuns rapid, o facem in fiecare zi).”

    Homosexualitatea, zoofilia, pedofilia, coprolalia, necrofilia, etc, sunt, medical vorbind, boli mintale. Nu sunt “tampenii” clasice. Tampenia apare atunci cand cineva incepe sa spuna ca e normal, ca e bine. Cat despre raspunsul tau “rapid”, precum ca facem parada heterosexualilor in fiecare zi…Chiar as fi curios sa stiu unde se intampla. Vorbim parada, vorbim steaguri, vorbim pancarde, vorbim oprire de circulatie, nu-i asa?
    Poate la tine in dormitor…

    Hai, gata…ca am ragusit…

  16. […] Am tot amanat partea a doua…fiindca e necesar sa gandesc cu capul…deasemenea, ceva cercetare. Adica, nu e post din categoria “LAS’CA MERGE”. Dar mai devreme, m-am bagat pe bloaga lui vivi, pe motiv ca el e plecat peste mari si tari, si deci, poate nu baga de seama si nu pune hingherii pe mine. Avand el un post acolo, mi-am adus aminte ca ar trebui sa complectez si partea a doua. Fiindca tot comenta un fel de Ovidiu p-acolo, ca unde sunt homofobii. Eh, taica, ia sa incerc sa joc rolul… […]

  17. Blegoo says:

    Scapari de tastatura: in cele doua locuri unde scrie New York, ar trebui scris New York City.

  18. Alex says:

    Pai ai uitat de KKK ? eu daca eram in USA intram in KKK 😉 oricum sunt anti gay si anti poponari 😀

  19. ovifumi says:

    Sunteti cu adevarat bolnavi! Aveti mentalitalea ca totul este permis…Ma intreb cum s-ar simti 1 copil avand doi tatici…invatatoarea cheama pe parinti la scoala si intreaba pe copil…mama ta unde e…??la care unul din tatici se ridica in picioare si zice…”Saptamana asta eu sunt mama”…
    S-a ajuns prea departe cu voi…sunt de acord ca fiecare persoana sa aiba libertatea de a face ceea ce vrea cu viata lui…dar nu in public dragii nostrii si parada care s-a facut de catre voi in locul in care s-a facut si marsul uniri romaniei(tara romaneasca), stiti voi …ROMANIA…tara aia ortodoxa unde nu se accepta asha ceva…deci va rog…sa va sinucideti daca sunteti gay sau lesbiene si pe langa crestini ortodoxi precum cel care asculta muzica tiganeasca si parazitii. pa! Nu va pup bolnavilor

  20. Emi says:

    @vivi:”Cand am plecat din Romania ma credeam deschis la cap. Homosexualitate? Nici o problema. Romanii intoleranti? Neah, noi nici macar nu avem probleme cu negri sau evrei, cum sa fim intoleranti?”

    Mda, nu avem probleme cu negrii si evreii, ca nu prea avem, in schimb avem tigani (versiunea locala a negrilor) si unguri cu care suntem intoleranti. Si in privinta homosexualitatii cum iti explici ca d-abia in 2001 a fost scoasa legea in care homosexualitatea era ilegala, si asta doar pt ca SUA a trimis un ambasador gay si nu au vrut sa se faca de rusine autoritatile de la Bucuresti, ca altfel legea aia ramanea acolo mult si bine.
    Mitul romanului tolerant e doar in mintea noastra.

    @Blegoo:”Homosexualitatea […] = boli mintale.”
    Nu mai este considerata de mult o boala in nici un manual de psihologie. Homosexualitatea exista din cele mai vechi timpuri, in timp ce crestinii exista de doar 2 milenii. In plus comportamentele gay si bi au fost observate la aproape toate speciile de animale.

Leave a Reply