Despre networking (live, nu pe net :-) )

Cineva pe un blog ma provoaca sa scriu despre incercarea de club Netoo. Well, pe langa faptul ca am mai scris despre asta, o sa incerc sa scriu in general despre networking pentru ca am mai discutat despre asta cu Mirela, care organizeaza e-vangelist.

In primul rand, cateva beneficii ale networkingului in jurul unui subiect comun:

1. Castigi energie si inspiratie. Cunosti oameni care au aceleasi pasiuni ca si tine si asta te face sa capeti noi energii, sa vezi din nou ca nu totul se reduce doar la proiectele tale. Iti largeste orizonturile, se formeaza un chemistry special atunci cand cunosti oameni pasionati.

2. Inveti ceva nou. Oricat de pasionat ai fi de ceva, intotdeauna mai ai lucruri de invatat. Cei care cred ca nu mai au nimic de invatat intr-un domeniu sunt… umm… naivi. ๐Ÿ™‚

3. Cunosti oameni. Oameni care te pot ajuta atunci cand ai nevoie, iti pot da un sfat, poate veti porni alte proiecte impreuna, nu se stie niciodata. Sa cunosti oameni noi este intotdeauna bine, atat in viata profesionala cat si cea personala.

Pe langa beneficii, cred ca exista si cateva conditii necesare pentru ca un club de networking sa functioneze:

1. Participantii trebuie sa accepte ca au ceva de invatat si de castigat din networking. Daca toata lumea se duce acolo ca sa dovedeasca ce meseriasi sunt ei, n-o sa mearga. Respectul reciproc este esential si cred ca asta e unul din motivele pentru care pare asa greu sa faci networking in Romania.

2. Pasiunea comuna trebuie sa fie suficient de… comuna. ๐Ÿ™‚ Fie ca este serialul Lost, lumea online, programarea Actionscript, subiectul trebuie sa fie comun tuturor celor care participa.

Ca sa ma refer la Netoo, un club de networking pentru blogging in general e prea general. Exista oameni cu bloguri personale, bloguri corporate, jurnalisti, cu totii au scopuri si criterii diferite. Mai mult, majoritatea vor sa faca blogging dupa cum ii taie capul pentru ca pentru ei bloggingul este o forma de expresie personala unde vor sa fie ei insisi.

3. Trebuie sa existe niste oameni la baza clubului. Oameni deschisi sa invete unii de la altii, formeze atitudinea despre care vorbesc eu aici, sa fie autosuficienti. Trebuie sa existe cativa oameni care sa creada cu adevarat in idee si sa nu depinda de nimeni altcineva. Daca acest grup de oameni nu exista inseamna ca ideea nu este suficient de buna si probabil nu va tine.

Sa incerci sa convingi si sa fortezi niste oameni sa creada in asta si sa participe ‘pentru ca e bine’ nu va merge, e ca si cum ai incerca sa convingi o tipa ca de fapt te iubeste desi ea nu simte asta ๐Ÿ™‚

4. Trebuie sa existe un scop. O tema recurenta comuna fiecarei intalniri. Sa fie cineva care sa prezinte ceva cool la fiecare intalnire, poate un invitat cu o alta perspectiva, nu stiu. Ceva care sa fie interesant on a regular basis si despre care sa stii ca, daca te duci, o sa castigi ceva din asta.

Nu in ultimul rand, networkingul este despre a invata ceva, nu despre a forma ceva. Este despre a impartasi experiente nu despre a impune lucruri. Organizatiile impun lucruri, nu cluburile de networking.

4 Responses to “Despre networking (live, nu pe net :-) )”

  1. […] EDIT: Domnul Petcu raspunde scurt si la obiect. Ii multumim. EDIT2: Reactia Domnului Piticu. EDIT3: Reactia Domnului Octavian Costache. […]

  2. Blegoo says:

    Multumesc. Sper sa se citeasca si la comitetul central ๐Ÿ™‚

  3. Vivi says:

    Eu speram sa citesti tu, mai ales partea cu “sa convingi si sa fortezi niste oameni sa creada in asta si sa participe ‘pentru ca e bine’ nu va merge, e ca si cum ai incerca sa convingi o tipa ca de fapt te iubeste desi ea nu simte asta”. ๐Ÿ™‚

    Daca oamenii nu reactioneaza si nu se baga inseamna ca nu cred in idee. It’s that simple. Lipsa de reactie este un raspuns in sine.

  4. Blegoo says:

    Fireste ca am citit. In linii mari, sint de acord. Romania insa, ca spatiu internetic, mioritic, este…altfel decit restul lumii. ๐Ÿ™‚
    Poate e ceva in aer, in apa… nu stiu. ๐Ÿ™‚
    Personal, nu am nici un interes material sau de alta natura in reusita initiativei curente a lui Adrian. Mi-am zis insa ca merita sprijinita, fie si din simplul motiv ca nu e o idee proasta. Mi s-a parut ca e usor grabita, negindita in forma curenta, si ca atare, sortita esecului. Am sperat sa “fortez” largirea discutiei initiale ( o tactica murdara, recunosc). Departe de mine intentia sa te fortez sa te inscrii la Netoo… ๐Ÿ™‚
    Subiectul este mult prea vast de dezbatut aici, si nici n-ar fi cazul. Eu iti multumesc insa, pentru timpul pe care ti l-ai luat si pentru parerile exprimate. Cine stie, poate cumva, undeva, ajuta pe cineva sa gindeasca mai serios.

Leave a Reply