Despre Personal Democracy Forum si gafa recenta a lui Basescu

La Personal Democracy Forum s-a vorbit si despre cum noii politicieni trebuie sa fie mult mai atenti cu ceea ce spun pentru ca fiecare dintre noi suntem deveniti reporteri peste noapte, cu telefoane mobile care pot inregistra video. Eric Schmidt spunea cam asa

“People are going to be much, much more careful,” Schmidt said, “about living with a historical record.” They’ll also have to be aware that the cameras are everywhere. “People are always now in the media in some form,” Schmidt explained. “Since everyone is carrying a mobile phone, and every mobile phone has a camera, everyone in the room has a camera. You’re all digital agents of photography.”

Cred ca lui Basescu i-ar fi fost bine sa mearga la prezentarea asta. N-ar mai fi facut gafa de ieri cu ziarista agresiva in cautare de senzational, pe care a cam injurat-o. 🙂

Noroc ca in Romania se poarta, altfel faptul ca a facut-o tziganca ar fi fost catalogat drept discriminare, minoritatile ar fi iesit in strada simtindu-si drepturile amenintate, asociatiile de aparare a drepturilor minoritatilor ar fi facut si ele scandalul mai mare si tot asa. 🙂 Bine ca political correctness inca n-a ajuns si pe la noi.

Ca observatie personala, cand am citit prima oara articolul nu m-a surprins faptul ca a jignit-o pe jurnalista, ci ca a facut o afirmatie discriminatorie. M-au spalat americanii astia pe creier, e clar. 🙂 Ma intreb daca vreun ziar o va interpreta asa (ca afirmatie discriminatorie, nu ca jignire personala).

18 Responses to “Despre Personal Democracy Forum si gafa recenta a lui Basescu”

  1. dragos says:

    Exact — contextul conteaza, iar in romania este cu totul diferit fata de ce e in usa sau aiurea.

    Pentru ca in US ar fi fost big deal la nivel de societate iar in Romania, pe orice parte, ce a facut Basescu (afirmatie privata in cadru privat) este doar o gaselnita jurnalistica sau motiv politic de injuraturi, romanii in genere nu sunt afectati de intamplare si nu judeca decat ceea ce a fost. O ametita ce te calca pe nervi is an everyday fact la miorita.

  2. Jo says:

    Din comunicatul Romani Criss:

    Referitor la afirmatiile presedintelui Traian Basescu la adresa unui
    reprezentant mass media, careia i s-a adresat cu “pasarico”, “Cat de
    agresiva era tiganca asta imputita”, Romani CRISS a trimis azi dimineata o
    sesizare la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii,
    intemeindu-si sesizarea pe prevederile Ordonantei de Guvern 137/2000
    republicata, privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de
    discriminare (articolele 2, alineatul 4 si 6 si articolul 15), dar si pe
    prevederile Constitutiei Romaniei. Sesizarea se refera la comportamentul
    d-lui Basescu, Presedintele Romaniei, comportament prin care a vizat
    atingerea demnitatii si crearea unei atmosfere degradante, umilitoare cat si
    ofensatoare, indreptate impotriva femeilor si a minoritatii romilor.

  3. Neagrigore says:

    da, ziarele au interpretat in cheie discriminatorie, poate si pentru ca tiganii au inceput sa se spele mai des decat romanii [merg cu RATB-ul, stiu ce spun :)] cat despre gafa, Basescu poate spune despre el ca a gafat, noi ceilalti ar trebui sa spunem ca a cam dat-o in bara [iar aici iti dau dreptate fara sa fiu influentat de political corectness, o sa treaca de la sine tot episodul asta]. Ce bine ca a fost agresiva ziarista, ca altfel, zau, nu stiu ce s-ar fi intamplat …

  4. […] De citit pe subiect: aici, aici, aici. […]

  5. Vivi says:

    @Sprancenatul: mda, ditamai protestul de 20 de oameni. 🙂 Ma rog, mai bine decat nimic.

    Eu ma intreb de ce nu se face un training obligatoriu de relatii cu presa si interactiune cu jurnalistii atunci cand te faci presedinte. Sa te invete cum sa te comporti in public, cum sa ii refuzi pe jurnalisti, ce vor de la tine si asa mai departe…

  6. ar trebui. sa-mi zici tu ce s-ar intampla in SUA daca Bush ar scapa un “damn nigger”

  7. Jo says:

    Vivi, lui Basescu i s-au facut 10 mii de paracursuri. Am lucrat cu unul dintre consilierii lui de imagine multi ani si tot ce stiu e asta: este incontrolabil. N-are nici un fel jena, nu se gandeste de 2 ori la ce vrea sa zica. Zice. Si culmea e ca de asta e asa popular, ca e complet lipsit de diplomatie si de bun-simt.

  8. Andrei says:

    Vad ca nimeni nu pomeneste ca cuvantul “tigan” in limba romana, conform dex, are si sensul de “Epitet dat unei persoane cu apuc?turi rele.” Deci intr-adevar, contextul conteaza, in limba romana fiind zeci de expresii peiorative continand cuvantul tigan fara sa fie vorba neaparat de rasism.

    http://dexonline.ro/search.php?cuv=tigan

  9. Ovidiu says:

    Political corectness e inainte de toate (in formele normale nu in cele extreme) o chestie referitoare la politete si bun simt. E un cretinism sa te legi de orice aspecte fizice ale unui om, fie el schiop, negru, ochelarist etc. In Romania toata ideea de politete e straina, asa ca normal PC chiar si in formele atenuate pare spalare pe creier.
    Cit despre Basescu, e simplu, e cel mai bun presedinte avut de Romania vreodata. Asta nu ineamna prea mult tinind cont ca inaintea lui au fost 3 criminali/genocidari si un impotent (politic, evident:)) care nu a facut nimic. Comparatia cu Bush nu tine.

  10. andressa says:

    Daca se intampla chestia cu telefonul inainte sa merg la vot, nici ca mai calcam in sectia de vot. Mi s-a parut inadmisibil sa ia telefonul. Si pe mine m-a enervat injuratura. Pe cuvantul meu, daca zicea de mama ei era mai bine. Dar asa… Mi s-a parut oribil.
    Si bine ca au facut scandal ONGurile ca suntem totusi in 2007. Foarte urat momentul

  11. Dumi says:

    Vivi,

    E okay in Romania. Merge si cu “tiganca imputita” si cu “pasarica” si cu ce vrei tu. De altfel ma mir ca n-a auzit de “ziarizda”… Cum naiba sa nu mearga, cand orice sondaj ti-l pune pe locu’ 2 pe Becali = Vadim 2.0?

    Romania e tara in care frustrarile nu se aduna, ci se rasufla imediat. E tara lui “le-a zis-o frate!”, “le-a tras-o tata, ‘r-ar mama lor de europeni/ americani/ tigani/ evrei, mai baga o cinzeaca la mosu’ acilea”. E tara pentru care Base e un model ideal. Am pariat cu prieteni pe 75% si bineinteles am castigat… vroiam sa pun chiar 85% dar am vrut sa play safe.

    Ovidiu,

    Exista asemanari intre Base si Bush, si exista fie si numai pentru ca natura umana se aseamana si nu variaza chiar asa dramatic across the geographies, ca sa dau c-un pic de marketing speak. De ce crezi c-a pierdut Kerry? De cat de tare era rivalul? Nu neaparat… de cate greseli de imagine, la categoria (“identificati-va cu oamenii”) a facut. Cu alura lui Harvard-ista, cu raspunsurile pline de virgule si idei semi-intoarse… ce sanse avea in fata unui Bush care, perfect sfatuit, nu a spus decat “ceea ce zic, aia fac”, neglijand sa mai analizeze daca mai e si bine ce face? Amandoi, si Base si Bush:
    1) au la baza o imagine de “om cinstit”, de “ce-i in gusa si-n capusa”, de “nu-mi plac frazele smechere, eu trec direct la treaba”… fara sa precizeze si daca s-a gandit vreun pic la treaba in sine;
    2) creeaza cel mai puternic aliat din lume: “dusmanul comun”: teroristii pe de o parte, marii baroni/ corupti/ hoti/ etc, pe de alta… lucru care abate perfect atentia de la defectele lor.

    Disclaimere:
    — nu sunt anti-Base, sunt doar trist de ce se intampla in tara mea.
    — nu cred ca avem un om mai bun ca Base acum, care sa poata deveni cat de cat popular… si aici vezi punctul anterior. Cand matelotul nervos devine cel mai bun… nu e de bine.
    — nu-mi plac ziaristii, aproape prin definitie (scuze Andressa), dar asta e topica separata. Dar gafa lui Base e impardonabila.

    –Dumi

  12. stirist says:

    e rusinos ce a zis dl basescu, indiferent care ar fi fost sensul cuv-lui “tigan”. oare sa fi fost adevarat ca dansul posteaza in victima, sa fie doar o pojghita cuvintele frumoase si promisiunile?

  13. Andrei says:

    Quote:

    e rusinos ce a zis dl basescu, indiferent care ar fi fost sensul cuv-lui “tigan”

    Bine, bine, si ziarista cand isi cere scuze ca a facut publica o convorbire total particulara? Mai ales ca spunea in inregistrare ca “nu va folosi” imaginea lui Basescu capturata cu mobilul?

    Poate 1% din preoti nu au injurat niciodata in viata lor in particular. Asa ca sa nu mai fim ipocriti.

  14. totusi se omite ca era o discutie privata. intre el si sotia lui.

  15. Mircea says:

    Unii ziaristi cred ca daca sunt ziaristi li se permite orice…sub pavaza jurnalismuluii cred ca pot face orice, isi pot baga ochii cand mai adanc in viata altora.
    Cateodata nu au ei bun simt sa mai stea deoparte…de ce ar mai avea bun simt cel agresat??
    Omul era intr-un loc public cu sotia (iar in locul ala public camerele de luat vederi parca erau interzise)…vazandu-si de viata privata. Chiar tot timpul trebuie un ziarist sa stea cu lumanarea??

    Ma mir ca nu intra si in casa sa-l surprinda dormind…si apoi sa dea la ziar in ce pozitie doarme si ce face in somn…

    Sper, Andressa, sa nu ajungi sa te infigi si tu ca jurnalista celalalta…adica sa ai totusi o anumita limita…ca pun pariu ca daca tie ti s-ar face asa ceva ai fi reactionat si nu intr-un mod placut…
    E bine sa ne mai punem si in pielea celuilalt cateodata…

    Da, Base nu ar fi trebuit sa injure…dar cred ca-i mai ajunge si lui cateodata pana in gat…

  16. ics says:

    daca cineva, intr’o discutie privata, ar spune “jidov speculant” iar informatia ar ajunge la anumite urechi, poate sa se reverse Iordanul de mii de ori ca nu l’ar mai spala nimic, pe vecie. asa, ca termen de comparatie!

  17. Auras says:

    @Mircea: nu poti sa mai ai pretentia la “viata privata” in acel loc cand ai anuntat toata presa ca vei fi acolo. E la mintea cocosului ca vroia atentie, nu sa faca pe victima sa nu vrea sa fie filmat.

Leave a Reply