Personal democracy forum

Am fost azi la un talk cu Tom Friedman si Eric Schmidt in cadrul Personal Democracy Forum, aici in New York. Eram curios, amandoi fac parte din categoria oamenilor foarte destepti. O conversatie interesanta, chiar daca nu a fost din cale afara de impresionanta, despre cum accesul liber la informatie transforma lumea in care traim si politica.

Am retinut un lucru pe care l-a un moment dat l-a zis Eric Schmidt. Fiecare dintre noi ne formam o opinie despre un lucru, bazat pe cateva fapte sau pe diverse conjucturi. O opinie despre o persoana, despre un politician, despre un cunoscut. Dupa ce ne formam parerea, apoi avem tendinta sa remarcam numai confirmari ale parerii noastre, un fenomen cunoscut ca si confirmation bias, si sa interpretam ceea ce se intampla conform propriilor noastre prejudecati. Un fenomen de care m-am lovit de multe ori, atat din partea mea cat si din partea altora.

Un alt subiect de meditatie ar fi, pe masura ce accesul la comunicare este din ce in ce mai raspandit, daca fiecare dintre noi vom ajunge sa interactionam cu oameni care gandesc la fel ca noi si sa ne convingem in felul asta si mai tare ca avem dreptate, sau vom deveni mai deschisi la minte? Probabil un pic din fiecare. 🙂

Imi place sa merg la astfel de talk-uri, ma pun pe ganduri, ma fac sa imi dau seama de cum se schimba lumea din jur si de multe ori ma fac sa privesc din nou viata in perspectiva si sa incerc sa vad the big picture.

[update] Un articol interesant aici care surprinde alte aspecte din talk. Cititi, e interesant.

[update] Intreg talk-ul aici. Uitati-va, e interesant.

3 Responses to “Personal democracy forum”

  1. Mihai says:

    Vivi, postezi te rog link-ul daca apare pe youtube sau google video.

    Mumtumesc

  2. Vivi says:

    Urmareste si tu site-ul la care am dat link, ei sunt cei care il publica. 🙂 Eu nu am nici un interes sa urmaresc daca apare online, l-am vazut deja.

  3. mariaionescu says:

    Foarte misto si reala faza cu ‘confirmation bias’.

Leave a Reply