Cum se defășoară debate-ul între români


click pentru poza mai mare

În plus discuțiile sunt inevitabil pline de “hai bă, mă lași!?“, “lasă-mă frate, că știu eu că“, “spui prostii” sau “nu bă, hai să îți zic eu cum stau lucrurile“.

În funcție de gradul de familiaritate al participanților pot apărea și alte sintagme pe care mie mi-e rușine să le reproduc pe blog, c’așa-i în tenis.

10 Responses to “Cum se defășoară debate-ul între români”

  1. Madalina says:

    Imi pare rau ca romanii cu care porti discutii de obicei te-au facut sa desenezi asta. Poate ar trebui sa schimbi grupul, pur si simplu, dupa prima iteratie. Eu una nu as suporta sa am parte de astfel de “debate” pe care il descrii tu.

  2. Da, iti dau dreptate. Oarecum, insa. Treaba-i ca si eu am observat ca dezbaterea intre romani, mai nou, nu trece de o dezbatere care ar trebui sa aiba loc in gradinita. Madalinei i-as spune ca are foarte mare noroc pentru ca nu a avut astfel de dezbateri (majoritatea dintre noi am avut si poate ca inca au). As putea spune ca romanu’ se aprinde repede dar cred ca si celelalte nationalitati o fac destul de repede daca ne gandim, nu stiu, la natiunile nordice insa, romanu’, din pacate, nu neaparat mai nou ci poate ca din istorie, daca nu i-ai facut pe plac ti-o taiat capu’. Frumoasa postare 🙂

  3. Vivi says:

    @Madalina: eu am remarcat stilul ăsta la foarte mulți români. De-asta poate îi cam evit. Mi-am schimbat grupul de mai multe ori, dar na, până la urmă am rămas mai mult cu străini decât cu români. 🙂

  4. Madalina says:

    Adevarul e ca eu evit sa discut politica cat se poate. Ajung sa imi stric relatii de prietenie si oricum am impresia ca nu pot schimba parerea politica a nimanui, oricat de multe argumente as aduce. Probabil ca situatia politica din Romania te-a inspirat sa faci acest desen?

    Ma gandesc daca e tipic romanesc sau nu de fapt asta: Daca ai o parere, e ca tine, iar ceilalti din jur care nu gandesc ca tine sunt prosti. Chiar daca petrecem timp si cu oameni de alte nationalitati decat romani si le vorbim foarte bine limba, parca mai degraba suntem atinsi si afectati de ce se discuta in limba noastra si detectam orice nuanta. Ne deschidem mai mult, devenim vulnerabili si primim asadar si mai multe palme de la romani. Asta e, cel putin, experienta mea “multi-nationala”.

    Iar ca imigranti intr-o tara straina, privim totusi din exterior si mai putin subiectiv discutiile, situatia politica, framantarile, etc. Nu avem radacini acolo astfel incat sa ne doara si sa ne aprindem la fel de tare. Bineinteles ca ai putea sa faci un grafic de “debate” si pentru alte nationalitati, insa va fi totusi din perspectiva unui strain, chiar daca ai stat foarte multi ani printre ei.

    Asta e parerea mea, si sunt deschisa la contra-argumente. 🙂

  5. iannis says:

    ..deci romanii argumenteaza in..engleza! schimba antuajul frate. relaxeaza-te, bea un ceai, fa-ti o prietena

  6. Vivi says:

    @Mădălina: în politică poate se remarcă stilul ăsta mai des decât în altele pentru că politica este atât de polarizatoare și românii par implicați foarte emoțional în ea.

    Dar diagrama asta a fost inspirată de argumente de-ale mele generale, pe orice temă, cu un subset de români.

    Și am făcut-o că e fun și distractiv să faci generalizări. 🙂 Ca orice generalizare este evident falsă, dar mie mi se pare că fiecare dintre noi știm pe cel puțin cineva care argumentează în felul ăsta.

  7. Marius SP says:

    Vivi, deci habar n-ai. 😀

  8. mihai says:

    IMHO, e si un confirmaiton bias (asa cred ca-i zice) la mijloc, in sensul ca banueisc ca romanii cu care te combatzi prin State sunt un pic peste media (de inteligenta) a celor ramasi aici (plecati la studii, la munca nu cules de capsuni etc.), si din cauza asta au probabil o parere mai buna decat media despre inteligenta lor.

    In rest aici in Romania eu nu prea am intalnit aceste debate-uri, cel putin nu in viata de zi cu zi, toti de la mic la mare suntem de acord ca lucrurile sunt naspa si ca toti (nu noi, cei implicati in discutie) sunt niste dobitoci 🙂 Aa, si ca se fura, toata lumea fura.

  9. Dorin M. says:

    Mi-am adus aminte de articolul tau cand am vazut asta: How to Disagree on the Internet
    https://medium.com/editors-picks/540bb0cf557c 🙂

Leave a Reply