Despre cum să facem și noi niște bani

Unul din lucrurile pe care le realizez recent este diferența între felul în care americanii spun “hai să facem niște bani” și în care unii români spun același lucru.

Sunt înconjurat de oameni care doresc să facă bani. Antreprenori, oameni care vor să construiască business-uri, oameni care vor să construiască ceva de succes.

Când vorbesc cu ei, am sentimentul că se gândesc real la cum să găsească o nevoie, să o satisfacă, să găsească niște clienți care plătesc pentru serviciul pe care ei îl fac. Oamenii realizează că a face bani este greu și cere o grămadă de muncă, convingere, vânzări, și că probabil de cele mai multe ori totul va fi în zadar și nu va reuși. În mod cert nimeni nu ignoră faptul că este greu, și succesul nu apare niciodată peste noapte.

Focusul lor este pe a crea valoare pentru cineva, pentru că ăsta este cel mai previzibil mod de a produce bani.

Dar de multe ori când am astfel de discuții cu români tonul pare să fie despre cum să facem un șmen care să facă într-un fel să fie ușor să tipărim bani, și, dacă este posibil, să facem asta cât mai repede.

Focusul pare să fie pur și simplu pe bani, nu pe valoare.

Nu e nimic în neregulă cu a vrea să faci bani. Dar diferența în atitudine pare să fie de la cer la pământ. Sau poate doar am citit eu prea mult Ayn Rand. 🙂

7 Responses to “Despre cum să facem și noi niște bani”

  1. Alex says:

    buna observatie. in americana accentul ar fi pus pe “make”, in timp ce in in romana pe “bani” – de unde si diferenta de abordare – americanii sunt dispusi sa puna osul la treaba, sa lucreze pentru afacerea respectiva, in timp ce romanii urmaresc doar scopul si incearca sa sara peste cat de multe etape intermediare se poate..

  2. […] articolul (care merita citit și analizat atent) aici. Tweet {lang: 'ro'} (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if […]

  3. Si eu am fix acelasi sentiment uneori. Si trebuie sa recunosc ca “uneori” e “de cele mai multe ori”. Trebuie sa invatam sa “oferim” inainte de a ne astepta sa “primim”.

  4. andrei says:

    nu vorbesti cu cine trebuie 🙂

  5. kellogs says:

    as, asta e acuma.. matale ne vorbesti din tara in care oamenii se nasc pt a muncii si o fac pe parcursul vietii cu zambetul pe buze; acolo, a fi la zi cu toate darile catre stat este o virtute. Te iei acum de tara lui Papura Voda in care fentatul statului este sportul rege, iar pentru ai de sus, fentatul poporului e sportulrege. Daca e bal, bal sa fie! 🙁

  6. Lenus Musat says:

    mi-ar placea sa fac niste bani! da’ cu meseria mea, pe care inca o fac, nu am prea multe sanse…
    salut, pustiule! am facut introducerea ca sa nu zici ca n-am citit ce chestii iti mai trec prin minte… am frunzarit p-aci, p-acolo blogul si se pare ca esti fericit . asta-i o mare realizare…
    si eu sunt. am clasa pregatitoare, deci sunt pionier in ale educatiei… imi place mult ca fac ceva cu totul nou, ca m-am rupt de rutina… hai mai trimite-mi un mail si povesteste-mi ce-ai facut in ultimii 7 ani, asaa, ca unui prieten vechi, cum mi-ar placea sa ma consideri.

Leave a Reply