Mâncare specific țigănească?

Tocmai m-a pălit un gând în seara asta pe care nu l-am mai gândit niciodată.

Oare există mâncare specific țigănească? Mi-am dat seama că eu nu am auzit niciodată de chestia asta… și de obicei, cel puțin pe aici pe la americani, minoritățile etnice au în general un oarecare specific, măcar stereotipic dacă nu real.

Deci… există vreun mâncare așa, mai specific țigănească?

18 Responses to “Mâncare specific țigănească?”

  1. Andrei says:

    unii zic de: “sah hai mas”
    e un fel de ghiveci cu carne. Un fel de pizza fara blat.
    O referinta aici:
    http://goo.gl/Bhj9k

    Sunt multe “categorii” (ca nu gasesc alt cuvant acum) de tigani…

  2. adrian says:

    La bulgari exista un fel de mancare numit “tigaie tiganeasca” care are basically carne de pui, vita si porc, are carnati de vreo 2 feluri, e picanta, cu ardei si e mare (vreun kil de haleala).

  3. Nicu Alecu says:

    “Ceafa tiganeasca” come to mind. La origini chiar a fost tiganeasca, zic ei, tiganii.

  4. erik says:

    muschi tiganesc a.k.a pastrama de porc (cred)

  5. george says:

    paine cu intuneric, rabdari prajite si alte specialitati.
    Lasand gluma, comparatia cu alte minoritati etnice nu e tocmai corecta, pentru ca tiganii sunt prin definitie nomazi si banuiesc ca au tot imprumutat feluri de mancare de prin zonele pe unde au trecut.

  6. Nu stiu cat de tiganesc e muschiul tiganesc :))

  7. silviu says:

    in Atlanta am vazut un “restaurant” cu “specific tiganesc”, dar nu m-a tentat fiind satul de “specificul tiganesc”

  8. Camy says:

    Singurele chestii de care am auzit sunt pastrama tiganeasca, asta in Romania, si de un fel de mici sau cevapcici in Elvetia ..Cati tigani atatea obiceiuri…;)
    In rest, ei fiind nomazi banuiesc ca frig si mananca mai tot ce gasesc si care intra la capitolul carne (lebedele vieneze come to mind :)..)

  9. kellogs says:

    lebede vieneze, sigur, gaini bolnave aruncate pe poarta din dos din gospodariile romanesti, cred singurele chestii care ii identifica pe astia traditional sunt limba, portul si dansul/cantecele. Nu scriu, nu picteaza, nu (prea) dau valori societatilor asezate, nu au bucatarie traditionala, nu au virtutii, etc.

    Probabil daca erau mari razboinici isi si putin numerosi faceau si ei un Sindhistan asa cum e astazi Magyaristanul si preluau identitatea culutrala a bastinasilor.

  10. Camy says:

    C’mon, tot au si ei niste virturi: supravietuiesc, 1 la mana, sunt mandri de etnia lor (their way is the best way si pe cuvant daca nu e asta o virtute…ma rog, tre’ sa mai imbatranesti sa fii de acord cu asta..) – 2 la mana, plus, cea mai importanta din punctul meu de vedere, putin le pasa de crede unul sau altul. Nu sunt populari, dar nici nu fac caz din asta 🙂
    Revenind la bucatarie, totusi: nimic notabil, asta este.

  11. TyT says:

    Eu stiu de tigaia tiganeasca si un sos tiganesc …

  12. Alex says:

    @Camy as avea o remarca in legatura cu popularitatea lor si anume de fiecare data cand fac ceva prin Europa/SUA trimit avioane pline de tigani in Romania, iar in legatura cu ceva specific tiganesc ar fi cam ceea ce fura de la unul altul oriunde in lume s-ar afla ei

  13. Samira says:

    Mancare furata de la vecina , carnea ciordita de la vecinul …:))

  14. wlfp says:

    In Polonia exista placek po cygansku (placinta tiganeasca) – un fel de clatita mare umpluta cu ghiveci de legume. Se serveste cu sos de rosii. Nu stiu daca are legatura cu tiganii.

  15. MIOARA OPREA says:

    “NU AU VIRTUTII”-ESTE ERONAT SCRIS”
    “NU AU VIRTUTI’- ESTE CORECT.

  16. MIOARA OPREA says:

    Mi-ar place sa nu mai radem de acesti tigani care sunt de multe ori mai buni si mai saritori decat oricare dintre noi cei care ne spunem romani.Nu sarim sa ne ajutam semenii asa cum o fac tiganii si pe mine ma fascineaza tare acest lucru.

  17. ragulin says:

    Ce-am facut, mancav-as gura
    De va tot luati de noi?
    Ne-mbranciti, ne dati de-a dura
    Si ne porecliti cioroi.

Leave a Reply