Puterea ignoranței și a confirmării propriilor păreri

Am zis că stau departe de asta cu Băsescu, dar azi am fost luat prin surprindere când un român de aici, nu foarte la curent cu ce se întâmplă în țară, a venit să mă întrebe dacă particip la referendum și apoi a argumentat că lui i se pare foarte okay să fie dat jos Băsescu.

“Pentru că pentru prima oară în istorie PNL s-a aliniat cu PSD, și asta înseamnă că ceva e grav cu Băsescu dacă două tabere atăt de ideologic opuse s-au unit”. 🙂

Ceea ce m-a uimit cel mai tare a fost rezistența lui împotriva oricăror argumente, zic eu, raționale.

I-am spus să citească presa internațională, New York Times, ceea ce spun oficialitățile europene, analize din The Economist… și mi-a răpuns că ce știu ăștia, că ei sunt deconectați de realitatea din România, că Băsescu e rău și că sigur ăștia au trebuit să ia măsuri atât de agresive pentru că și Băsescu a făcut la fel.

“Păi dacă Băsescu ar fi încălcat regulile atât de absurd, nu s-ar fi sesizat Uniunea Europeană”, l-am întrebat? “Păi probabil că nu, că nu știu ei tot ce face Băsescu”. 🙂

Am rămas sincer perplex în fața puterii cu care ne place uneori să credem doar ceea ce se potrivește viziunii noastre asupra lumii.

15 Responses to “Puterea ignoranței și a confirmării propriilor păreri”

  1. Marius says:

    Iar daca dezbraci situatiile de genul celor prezentate de tine de prezent si de implicatiile sale negative, ajungi imediat cu gandul la operele lui Caragiale.

  2. Yoda says:

    Si totusi romanul ala are mare dreptate, voi “diaspora” sunteti total deconectati de ce se intampla in tara citind presa internationala.

    base a fost o calamitate pentru tara, lucru indiscutabil. Dar s-a angajat la niste privatizari pe nimic catre occidentali, la liberalizarea totala a pietei de gaze/carburanti/energie si din motivul asta e foarte iubit de vestici, le aduce profituri consistente. Pe vestici ii doare in posterior de calitatea vietii pe malurile Dambovitei, de verticalitatea morala a chiorului si din motivul asta au sarit ca niciodata sa-i ia apararea.

    Esti baiat foarte destept si in general echilibrat, nu intra in circul asta politic pentru ca te manjesti inutil. Nu uita “votarea” de 5 oameni per minut de la Paris, diaspora a fost si va ramane mereu cea mai usor manipulabila in privinta situatiei din tara.

  3. Vlad says:

    Nu ai fost in Romania sa intelegi de ce e ura asta. Eu unul am plecat din tara si din cauza lui. Un om mai conflictual rar mi-a fost dat sa vad, asa ca pe 29 ma prezit aci in Londra sa votez. Sa indemni lumea sa nu voteze asta ar trebui sa te nelinisteasca.

  4. Vivi says:

    Și el era tot din diaspora. Și eu nu vorbesc de diaspora deconectată, ci de datul înapoi a unor sisteme democratice, despre felul în care regulile sunt încălcate. Am vorbit în .ro și cu oameni sănătoși la cap, de la ONG-uri care se ocupă de politică, și ei erau de acord cu mine. Ce se întâmplă în România, felul în care se preia puterea, este îngrijorător.

    Aici nu e vorba de faptul că Băsescu este bun sau prost, ci de felul în care se încearcă să fie înlăturat, nedemocratic, și cum afectează asta imaginea României.

  5. Vlad says:

    Cum nu e vorba de Basescu cand pe buletinul de vot scrie in clar “cu el” sau “fara el”. Alegerile pentru componenta parlamentului, respectiv guvernului sunt in tomana. Daca lumea e ingrijorata de masurile luate de parlament si de guvern atunci o sa le poata exprima atunci.

    Cat de ipocrit sa fii sa le zici oamenilor sa nu vina la vot! Majoritatea decide! Nu e asta regula de baza a democratiei.

    Niciodata in viata mea nu mi-am vazut cunoscutii atat de divizati, pro sau contra. Asta e cel mai mare rau pe care l-a facut individul acesta.

  6. Vivi si Vlad vorbesc despre 2 lucruri diferite. Vivi se refera la imaginea Romaniei in afra granitelor, iar Vlad se refera la situatia economica a persoanelor din Romania.
    In SUA a fost o situatie similara cind presedintele Clinton a mintit in mai multe cazuri. Investigatiile au adus 11 motive de impeachment. Pentru ca a mintit trebuia dat jos, dar impeachment-ul presedintelui ar fi distrus imaginea, respectul, puterea pozitiei de presedinte al Statelor Unite in general in lumea internationala si diplomatica. Deci, cu toate ca presedintele mintise era mai important de prezervat institutia presedentiei decit de pedepsit omul/presedintele respectiv.

    Imaginea Romaniei ca membru al Europei este importanta mai ales in timpul acestui cutremur economic care zguduie Europa si reverberatiile pot distruge complet a tara mica si fara putere ca Romania.

    Alegerile pentru pozitii politice au fost manipulate de cind lumea si pamintul peste tot. Democratia da dreptul cetatenilor sa voteze cum le place, asta nu inseamna ca cetatenii vor vota spre binele tarii. Vezi situatia economica a tarii care a inventat democratia, Grecia.

    Ca sa intelegem politica as recomanda citirea atenta a lucrrarilor celui mai important istoric Roman, Nicolae Iorga. Sint valabile si azi dupa 80 de ani.

  7. Leo says:

    Cum adica e inlaturat intr-un mod nedemocratic? Ce e mai democratic decat un referendum?

  8. Alex says:

    Felicitari “romanului de acolo”. Mare dreptate are. E bine de stiut ca mai sunt romani in afara care au rezistat masinii de manipulare pdl-basescu.

  9. andrei says:

    Trebuie sa ne cunoastem istoria, ca sa nu bagatelizam anumite evenimente.

    Din prima dupa-amiaza, cand au inceput USL atacul in forta asupra statului de drept, mi-am dat seama ca e ceva grav de tot. Nu am avut nevoie de vreun analist sa-mi spuna daca “a fost sau n-a fost”.

    Cred ca multi romani nu gandesc cu mintea lor, ci cu mintea “analistilor”.
    Si dintre cei care gandesc, multi nu au educatia necesara ca sa puna in context ceea ce se intampla si sa discearna ce e grav si ce e doar un comportament reprobabil.

    In alta ordine de idei, incerc sa strang oameni ca sa cumparam / distribuim o carticica scrisa la modul neutru, fara interpretari ci doar cu bullet-listuri, despre Romania anilor 1945 – 1989. Am vorbit cu editura Memorialului Sighet si mi-a raspuns chiar autorul, imi pot da cartea cu 5 lei.
    http://www.dordecarte.ro/ROMANIA%20IN%20TIMPUL%20RAZBOIULUI%20RECE/9413

    Daca e cineva interesat sa contribuie cu idei/bani/distributie/contacte, ziceti. As vrea ca nimeni sa nu fie membru de partid.

  10. StefanV says:

    @vlad

    Nu exista nici-un argument pentru debarcarea lui Basescu. Singurul “argument” (daca poate fi numit astfel) este ura pe care media lui Voiculescu a insuflat-o unei parti din populatie. Si cand intra aceasta ura in discutie… nimeni nu mai vrea sa auda argumentele.

    Acum, pe bune, cine imi spune si mie, concret, ce articol din Constitutie a fost incalcat de catre Basescu?

  11. Dan says:

    @Vlad, unde e ipocrizia aia? Neprezentarea la vot este o strategie. Aaa, ca sloganul se schimba de la un an la altul, e alta treaba. Asa e politica 🙂

    Totusi, daca lumea e disperata din cauza lui Basescu, n-ar trebui sa se prezinte oricum masiv la vot? Daca lumea absenteaza, inseamna ca oamenii nu dau doi bani pe ce spun partidele politice.

    De asemenea, la ultimul referendum s-a votat reducerea numarului de parlamentari la 300 de “capete”. S-a miscat ceva in directia asta de atunci? Aaaa, vine dl. Socaciu si ne informeaza ca poporul este prea prost pentru a decide astfel de lucruri, opiniile fiind rezervate doar “elitelor”. E culmea cum “opinia poporului” conteaza doar cand au “elitele” chef.

    @Yoda, noi nu ne vindem tara!!!!!!!!11 Am mai auzit poezia asta prin ’91.
    Acum niste militari pensionari, condusi de un fost propagandist pe nume Dogaru, ne spune ca UE este un spanac, condus de Rusia. Observ ca, incet incet, Romania se reintoarce la nationalismul primitv al anilor ’80.

    Vorba aia, de ce am vandut Dacia francezilor, cand i-o puteam da lui X-ulescu sa faca un complex rezidential acolo? Crima, dom’le. Crima.

  12. Dan says:

    Scuze de greaseala gramaticala anterioara 🙂

    De asemenea, am uitat sa spun si de UE. Multi romani vad ca se plang ca vine UE cea rea si fura resursele patriei. Pai mai, oameni buni, n-ar trebui criticati aici negociatorii romani? Pe polonezi cum de “nu-i fura” UE? Pai ei au fost capabili sa negocieze, nu sa spuna “Yes M’am”, “Yes Sir”.

    Romania are cea mai mica rata de absorbtie a fondurilor UE. Si ce face statul roman? Te ingroapa in hartogaraie, daca vrei sa faci un proiect pe fonduri europene. De asemenea, trebuie sa angajezi o anumita firma de consultanta, care-ti ia 30%+ din bani. Si sa vezi coincidenta, firma apartine vreunui politician local. Este vina UE?

    Si cu toate astea, Romania tot e beneficiar net de pe urma UE. Insa minciuna cu “Romania contribuie mai mult decat primeste” este repetata non-stop de anumite trusturi media, incat unii mai creduli au devenit asa de convinsi de acest lucru, incat au impresia ca Romania tine in spinare tot UE-ul.

    Chiar daca pleaca Basescu sau nu, raul a fost deja facut. Ne-am intors cu zeci de ani in urma si ne indreptam cu pasi rapizi spre un nou model: Ucraina.

  13. Razvan says:

    Bun, eu am foarte multe argumente documentate din care reiese clar ca Basescu si ai lui nu au avut niciodata alta intentie decat sa fure… cat se poate si cum se poate. Si sunt absolut constient ca toti care vor ajunge in viitorul apropiat la putere in Romania vor fura (desi, probabil ca nu la fel de mult), dar ce ma deranjaza cel mai mult este felul in care fura… pe fata, fara niciun pic de rusine sau consideratie pentru oamenii din tara asta. In conditiile in care Hidroelectrica vindea energie la pretul de 130 lei/MWh catre “anumite” companii din Romania, desi pretul pietei este de 180 lei/MWh si le vinde atat de multa incat nu mai poate sustine consumul si este nevoita sa cumpere energie la pretul pietei, aducand prejudicii de 1,3 MILIARDE de euro, dati-mi voie sa cred ca este mai mult decat o simpla greseala.

    Dar, sa zicem ca asta este doar o speculatie. Hai sa ne uitam putin la ce se intampla zilele astea in Romania: procurorii DNA merg din casa in casa prin diverse sate (de ce doar in sate???) si obliga lumea sa JURE CU MANA PE BIBLIE ca au votat ei si nu altcineva in locul lor, intrebandu-i in mai multe cazuri chiar CU CINE AU VOTAT sau daca se uita la Antena 3!!!! WOW!!! Cu ce drept forteaza raspunsuri care divulga preferintele politice, incalcand dreptul la confidentialitatea votului?!?!?!?! Si am vazut scuze cum ca s-ar duce sa “ancheteze” doar localitati in care s-a inregistrat o prezenta la vot de peste 100%, ceea ce nu este adevarat, astfel de “anchete” fiind facut si in localitati cu 61% sau 63% prezenta. Nicaieri in lume nu s-a mai pomenit o asemenea incalcare a drepturilor fundamentale ale omului, indiferent ce scuze sau motive (fondate sau nefondate) ar exista!!! Dar probabil ca in Occident nu se aude despre aceste cazuri… Si asta pentru ca ar exista in jur de 250 de sesizari de frauda. Tin sa va reamintesc ca in 2009 au fost peste 600 de sesizari de frauda, in Franta fiind calculata o frecventa medie de 1 vot la 5 secunde pe tot parcursul zilei, dar nimeni (nu DNA, nu procuratura) nu s-a sesizat, nu a anchetat, nu a cercetat… nimeni nu a facut nimic!

    Cat despre faimosul cvorum, “presedintele” Basescu declara sus si tare ca in listele electorale permanente ar trebui inclusi si electorii din diaspora, invocand legea alegerii Presedintelui, dar (SURPRIZA!!!!) in 2009, acestia au fost inclusi doar pe listele suplimentare, neluand parte la cvorum. Sunt foarte multe lucruri de spus, dar concluzia este ca ce se intampla in Romania sub TIRANIA acestui “presedinte” trebuie sa ia sfarsit, pentru ca mai rau de atat nu se poate!!! Am auzit pe multi spunand ca USL (PSD in speta) sunt comunisti… hai sa ne uitam inca o data la evenimentele din zilele trecute si sa ne mai gandim cine este mai aproape de practicile comuniste. Iar Occidentul este normal sa ii ia partea, avand in vedere ca el, intotdeauna, a fost un “Yes man” in privinta tuturor doleantelor UE, cat cele ale SUA. Este normal sa nu vrea sa isi piarda omul, un caz similar fiind Mubarak.

    Ti se pare ca are putina logica ce spun? Sau poate dau si eu dovada de ignoranța?

  14. Jeroen Amariei says:

    Doar partial in context ,am senzatia ca si Basescu a facut destule dar coana UE este departe de a fi arbitrul incoruptibil – intr-o tara supercivilizata e “pe vine” partea a doua a unei legi care practic introduce certificatul de arian ( un caz de dublu standard a la carte) ,dar sa fiti convinsi ca onor UE nu va zice nimic.Nici nu stiu de ce folosesc majuscule ,educatia romaneasca o fi de vina….

  15. Axl says:

    avem UNPR in Parlament – fara sa fi fost ales prin vot – si Occidentul tace – este perfect democratic si perfect Constitutional – tot UNPR mai are si reprezentant in CCR – si Occidentul tace…

    avem o Angelica ingrijorata – si doi premieri alesi de catre poparele lor “demisi extrem de democratic” in doar cateva zile, ei sunt Papandreu si Berlusconi – se intampla in Europa – au fost inlocuiti cu doi tehnocrati….

    in ianuarie aveam o Piata Universitatii plina si se scanda jos Dictatura, atunci absolut toate institutiille statului erau sub controlul LOR si nici Angelica si nici Barosu’ nu erau ingrijorati – brusc sunt… – oare de ce?

    cat despre piata libera si masura libertatilor – avem banci si corporatii salvate de la faliment cu bani publici, si se intampa in cea mai putertnica tara din lume si avem un nazdravan in Ungaria, pe nume Orban, caruia i s-a dat peste manuta ca vroia sa ajute cu bani publici compania nationala de transport aerian – MALEV…., hm? cum vine asta – veti afla continuarea prin copy-paste si in Romania

    putina insurgenta nu strica
    si nu in ultimul rand – ochii si urichili ciulite

Leave a Reply