Haideți să haidem

Azi am ajuns din nou în locul meu favorit, consulatul României.

Tipul de la ghișeu îi dă doamnei niște acte, avea nevoie de trei foi notarizate. Doamna le ia, se uită pe ele, ceva nu era în neregulă cu două, lipsea whatever. Băiatul zice
– Okay, poate puteți să o notarizați măcar pe aia care este în regulă.
– Nu, nu îți mai notarizez nimic.
– Doamnă, vă rog frumos, nu pot veni săptămâna viitoare, încep chimoterapie, nu mai pot veni…
– Nu, azi nu e program cu publicul, nu îți notarizez nimic.
– Doamnă, mai devreme ați spus că mă ajutați, mi-ați dat să completez…
– Program cu publicul este Luni, Marți și Joi. Vino atunci.

Ce bine că e un geam între mine și doamnele de la ghișeu, înseamnă că nu pot să mă scuipe în față.

E drept că dacă știi să le manipulezi, le poți face să te ajute. Dacă știi să fii calm, zâmbitor, să vorbești respectuos, să nu te enervezi deloc, să accepți superioritatea lor și să le arăți că au putere asupra ta și tu ești doar un umil cerșetor, te vor ajuta.

Dar e umilitor ceea ce se întâmplă. E umilitor faptul că imediat cum le enervezi te tratează ca un căcat. E umilitor faptul că dacă nu înțelegi ceva se enervează, se acresc și te insultă. E umilitor că dacă nu intri în tiparele lor despre cum ar trebui să te comporți în fața autorității lor, mai au puțin și te scuipă.

Știe cineva unde pot face o plângere oficială împotriva serviciilor consulatului Român la New York?

33 Responses to “Haideți să haidem”

  1. Laura says:

    Vai cat am cautat sa fac o plangere ptr consultatul din New York dar si cel din Geneva. De fapt in perioada aia chiar mi s-a parut ideal sa apara ceva gen harta politicii ptr evaluarea serviciilor publice din Romania si in special ptr serviciile de consulat, ambasada.

  2. Sushimade says:

    Ministerul Afacerilor Externe, Directia Consulara. Acolo se fac plângerile.

    http://www.mae.ro/node/2876

  3. Poate o să dea si peste ea cancerul într-o zi. Să vedem atunci ce acreală mai produce.

    Vis-a-vis de plângere, cred că glumești.
    Proastele alea au fost învestite cu șpăgi și nu pot fi date la o parte cu una cu două.

  4. Dan says:

    Cred ca e mai degraba un mod de functionare al serviciilor consulare romane decat o situatie particulara la NY.

    O buna modalitate pentru plangere e la urna odata la 4 ani, dar ca sa fie cat de cat eficace trebuie un candidat care sa vrea sa schimbe in profunzime mentalitatea unei tzari intregi.

  5. Vivi says:

    Votatul e mult prea indirect și nu e treaba parlamentarilor să aleagă consulii și ajutoarele de consuli. Asta e chestie administrativă care ar trebui să meargă bine indiferent de cine este în politică.

    O să formulez o plângere clară și cât mai obiectivă, interesul meu nu este să le dau pe doamnele astea afară, ci doar să le forțeze ministerul să treacă printr-un curs de customer service or something.

    Nu e vina lor că sunt așa, eu înțeleg de unde vin, așa știu ele să se poarte pentru că nu știu mai bine.

    Îmi închipui că ele trăiesc într-un sistem în care toată lumea e așa și atunci e nedrept să dau vina pe ele, dar mi-ar plăcea să existe o soluție în care să nu simt că mă duc la dentist atunci când mă duc la consulat.

  6. Andrei says:

    O metoda testata cu succes la astfel de functionari – intreaba-i pe ei cum poti sa depui o plangere despre activitatea lor. Cere-le sa cheme un superior. Du-te intempestiv peste seful lor/ agata-l cand trece pe hol. Nu am ajuns pana acolo, de obicei s-a rezolvat dupa ce le-am intrebat de plangere despre ele.

  7. Cosmin says:

    Subscriu la ce a spus Andrei. Metada asta functioneaza extrem de bine. Cere sa vorbesti cu seful lor sau intreaba unde poti sa depui o plangere. Daca nu functioneaza, spune ca vrei sa depui o plangere chiar la ele si cere un numar de ordine pentru ea.

  8. Diana says:

    Hmm..tocmai am scris un comment care a disparut de pe radare! lol:))) Interesant! Spam maybe? I’m just checking!:))

  9. Vivi says:

    Uneori comentarii intră în Spam și nu îl verific deloc, e prea mult. Sorry. M-am uitat un pic acum prin SPAM dar nu l-am găsit.

  10. Diana says:

    Do it american style! Pitch niste ziare care ar avea interes intr-un asa subiect! Ziare romanesti si americane!

    P.S. O sa preiau si eu postul asta(if it’s ok with u). Poate daca suntem mai multi care se agita, cineva o sa “AUDA”. Desi…taaaare ma-ndoiesc! 😀

  11. Vivi says:

    Planul meu actual este ca înainte să fac gălăgie nenecesară, să dau ministerului the benefit of the doubt și să le scriu un email direct, cum zicea cineva mai sus la emailurile de aici http://www.mae.ro/node/2876

    Deși intuiția ne spune că astea sunt ignorate, cred că sunt legi ale UE sau de unde or fi care obligă statul să proceseze și să răspundă la orice fel de cereri.

    Vezi cum mi-a răspuns Ministerul Muncii la un email pe care l-am trimis acum vreo doi ani https://www.vivi.ro/blog/?p=1758

  12. Diana says:

    Haha…interesant cum s-au ostenit cei de la MM sa-ti raspunda!:))
    Sunt de acord cu tine, ca prima data sa mergi pe calea “legala”. Vei primi un raspuns frumos, semnat si stampilat. Ca vor cerceta bla-bla-uri din astea!Si apoi? Apoi tot trebuie un pic de galagie!
    A fost ceva scandal cu consulul din LA, am postat undeva pe blogul meu. Dar s-a scris foarte putin despre asta. Si este tot in functie iar persoana vizibila/de contact este acum Ovidiu Grecea(remember Sydney?). Asa ca la putin “scandal” putem da mai multe exemple! Cu siguranta vor mai aparea intre timp si altii din US cu “povestiri adevarate” despre consulatele romanesti!
    Blogul tau are mare vizibilitate , asa ca sanse ca cineva din presa romaneasca sa vada postul asta exista!
    BTW…e ok daca-ti preiau postul si scriu ceva pe blogul meu?

  13. Vivi says:

    Preia și scrie ce vrei tu. Supraestimezi presa românească, blogul meu și supraestimezi și senzaționalul știrii că “niște funcționari publici se poartă urât cu niște cetățeni”. 🙂

  14. Diana says:

    Haha…imi place ca esti optimist!:)))

  15. Sushimade says:

    Vivi, lucrurile nu mai stau chiar asa cu raspunsurile la sesizari. In acest moment sunt mari reduceri de cheltuieli (deci si de personal) si MAE de-abia asteapta sa vada pe cine mai da afara (e, sa-l mute in tara sau intr-un loc mai ferit) din lucratorii consulari. Scrie la mail-urile alea si tine-ne la curent. Chiar sunt curios.

  16. Radio Viva says:

    Imi facusem falsa impresie ca numai in Romania functionarii sunt cretini dar se pare ca specimene sunt peste tot pe planeta

  17. neagrigore says:

    există o pagină de contact şi pe blogul lui Baconschi http://baconschi.ro/contact/

  18. kellogs says:

    >>Știe cineva unde pot face o plângere oficială împotriva serviciilor consulatului Român la New York?

    nu, dar stiu unde poti face una neoficiala. Dar nu spun. Ca azi e Luni.

  19. Vivi says:

    Aceeași doamnă îi spune azi unei bătrânici, să tot fi avut pe la 70 de ani: “Vă rog nu-mi spuneți că nu mai vorbiți bine românește că mi se face rău… și e de-abia diminață”.

    Îmi venea să îi zic să ia un triferment ca să nu vomeze unde nu trebuie, să tacă din gură și să își facă treaba pentru care e pusă acolo. Doamna respectivă era de 25 de ani în state, a explicat răbdător fiul ei, așa că e normal că mai face unele greșeli de limbă.

    La care doamna de la ghișeu zice “atunci de ce nu vă duceți la un notar în engleză, că aici e consulatul româniei, aici lucrurile sunt în română”.

    Anywyas, mi-am rezolvat actele, acum o să compun o plângere și o să o trimit pe unde apuc. O să fac publică plângerea ca dacă și alții vor să dea copy-paste și să o trimită și ei, să aibă deja textul compus.

  20. Diana says:

    Si nu I-ai zis nimik “doamnei”? Nimik,nimikutz? Io recunosc ca nu m-as fi rabdat sa nu ii spun in cel Mai politicos mod posibil cat e de…romanca!

  21. Vivi says:

    Btw, am trimis plângerea, care sună cam așa:

    —-

    Către Ministerul de Afaceri Externe al României,

    Mă numesc Octavian Costache și sunt cetățean român. Locuiesc în Statele Unite din 2005, de aceea interacționez repetat cu Consulatul Românesc din New York.

    Aș dori să aduc în atenția dumneavoastră faptul că funcționarii din spatele ghișeului de la Consulatul României la New York au lipsuri serioase în pregătirea în domeniul relațiilor cu publicul. Îmi iertați limbajul informal, dar acești funcționari ne tratează pe toți ceilalți ca pe niște gunoaie. Sunt deseori agresivi, te reped dacă ceri prea multe lămuriri și te iau peste picior dacă li se pare că nu ești suficient de umil.

    Această atitudine afectează nu doar cetățenii români de peste hotare, dar sunt convins că dăunează și sănătății funcționarilor publici respectivi care trăiesc într-o stare continuă de agitație, agresivitate și stres.

    De aceea aș dori să întreb dacă este posibil ca Ministerul De Externe să finanțeze înscrierea acestor funcționari la un curs de Relații Cu Publicul. Un astfel de curs ar fi benefic imaginii României peste hotare, sănătății psihice a respectivilor funcționari și nu în ultimul rând celor care interacționează cu consulatul.

    Răbdarea și amabilitatea ar trebui să fie jobul lor, nu al nostru.

    Dacă finanțarea unui astfel de curs nu este posibil, aș dori să vă întreb ce anume se poate face pentru a îmbunătăți experiența expaților în interacționea cu consulatul.

    Am documentat câteva experiențe la care am fost martor la mine pe blog ( https://www.vivi.ro/blog/?p=3563, https://www.vivi.ro/blog/?p=3486, https://www.vivi.ro/blog/?p=2133) și veți vedea din comentarii că nu sunt singurul care se plânge de această situație.

    Cu respect și în speranța că îmi veți rezolva cererea de a înscrie acești funcționari la un curs de Relații Cu Publicul,
    Octavian Costache.

  22. Diana says:

    Io zic ca la fel de bine in loc de ” catre Ministerul de Afaceri Externe al Romaniei” puteai sa scrii ” catre Mos Craciun”! Macar acolo ai o Sansa ca moshul sa iti indeplineasca doleantza. :))

  23. Tim says:

    Eu am o curiozitate maxima.. angajatii respectivi sunt detasati sa lucreze full-time. De ce au program doar luni, marti si joi, si atunci doar citeva ore ?

    Cind locuiam in Riga, consulatul Romaniei avea program de lucru cu publicul doar joia intre 10 si 12. Ce faceau in rest, doar ei stiu, pentru ca acte sigur nu… am fost trimisi la ambasada din Vilnius sau in tara sa rezolvam cu o legalizare.

  24. Vivi says:

    Programul cu publicul în New York este luni, miercuri și joi, între 9am și 3pm. Celelalte zile sunt rezervate pentru programări.

  25. Diana says:

    Tim : si eu am fost curioasa si i-am întrebat pe cei de la consulatul din LA ce e cu programul de lucru cu publicul, ca seamănă a program de femei gravide. Si mi-au zis ca ei de fapt lucrează pe ora României. Ce fac? Informațiile colectate in timpul programului cu publicul sunt transmise la diferitele instituții din Ro pentru a se putea verifica si apoi emite actele românești dorite. Cam asta a fost explicație lor. 🙂

  26. Felix says:

    Nu cred că se va rezolva nimic în urma plângerii depuse. Poate dacă ai depune o plângere la poliție pentru calomnie ar fi mai umilitor pentru ele…

  27. Alexandru says:

    Haideti sa sunam intr-o zi “toti” si sa “ne plangem” de serviciile consulare. Ce ziceti? Sau o saptamana, sunam toti si facem plangeri, trimitem scrisori, ca si in “shawshank redemption”. Ce ziceti?

  28. Vivi says:

    În funcție de unde suni, ce o să se întâmple este că o să reușești să faci niște oameni să fie concediați, asta dacă ceea ce spui are cât de cât sens și nu doar suni așa furios la întâmplare.

    Sfatul meu după toată experiența asta este: dacă ai o plângere legitimă, nu ezita să o faci și să o trimiți pe cât posibil pe chain-ul de comandă, întâi la șef, dacă nu se schimbă nimic la șeful șefului și tot așa.

  29. ana says:

    Hmmm…deja sunt speriata cu tot ce am citit aici; eu am maine programare la consulat pt a-mi inscrie certificatul de casatorie american; am facut un dosar maaaare, pare lucrare de licenta; dar simt asa ca o sa ma intorc fara sa fi rezolvat nimic din cauza unei initiale pe care am trecut-o la numele tatei (initiala tatalui sau); am o saptamana de cand vb singura prin casa gandindu-ma ce strategie sa adopt cu functionarele de acolo (nu stiam de toate povestile astea, banuiam ca o sa fie dificil doar auzindu-le la telefon…)
    well, good luck for MEEE!!!!
    va tin la curent

  30. Vivi says:

    Well cu tanti astea cea mai bună metodă este să fie supusă, zâmbitoare și amabină indiferent cât de rău se poartă… și eventual te vor ajuta dacă ești așa.

    Dacă te simți bărbată, spune-le că ai auzit că dacă trimiți o petiție la minister lucrurile se rezolvă mult mai repede, și dacă ele cred că într-adevăr este așa sau nu, poate au vreun sfat să îți dea. 🙂

  31. ana says:

    Sper sa reusesc sa fiu amabila, dar daca cineva imi vb urat nu cred ca pot sa raspund zambind :D; sa nu ma ia cu tonuri superioare ca n-o sa tac :))) le arat si eu diplomele mele, sa vedem care e mai tare
    :)))) chiar daca am ceva timp de cand sunt aici, inca sunt uimita de atitudinea pe care o au romanii cu anumite functii mai sus puse. Cum ramane cu solidaritatea intre romani???? sau asta e ceva care se va invata peste muuulti ani.

  32. Diana says:

    Ana, sper ca ai toate stampilele necesare!Lol
    Vivi, ce se mai aude cu petiția, scrisoarea, plangerea, către ai sus-puși ? Sper ca ai pus-o si pe Christmas Wish-list ! Asta daca ai fost good boy si vine Moshul ! :))

  33. […] întreagă 1 și 2. Tweet {lang: 'ro'} idei, oameni, […]

Leave a Reply