Ce este si ce nu este Web2.0

Cristi Manafu m-a intrebat ce este si ce nu este web2.0, pe scurt.

Web1.0 era internetul pe care doar acei oameni care aveau resursele sau cunostintele necesare isi puteau publica online gandurile si continutul pe care il produceau. Ei erau companii, webmasteri, geeks, oameni care se pricepeau la tehnologie.

Web2.0 este internetul unde oricine stie sa foloseasca un browser isi poate publica gandurile online. Web2.0 este atunci cand mama isi poate face blog despre retete culinare, fara sa stie ce este aia gazduire web, html sau fisier. Web2.0 inseamna colaborare si comunicare intre oricine si oricine, online, cu rezultate imediate. Web2.0 este internetul utilizatorilor, in care cu totii putem participa la comunicare, nu doar cei putini care stiau sa faca asta in web1.0.

Cea mai raspandita conceptie gresita: Web2.0 inseamna folosirea AJAX.

Daca nu sunteti de acord, sunt convins ca va veti grabi sa comentati. ๐Ÿ™‚ Parerea altora (tot de pe la noi, tot intrebati de Manafu), o puteti citi aici.

14 Responses to “Ce este si ce nu este Web2.0”

  1. Sergiu says:

    Destul de dragut in legatura cu web 2.0 este si filmuletul asta daca nu l-ai/l-ati vazut inca.
    http://www.youtube.com/watch?v=6gmP4nk0EOE

  2. redecs says:

    desi mama trebuie sa stie ce este ala un fisier (ca doar stie sa foloseasca si browserul) web2.0 este mult mai usor de folosit si aduce multa interactivate.

  3. :)) interesanta explicatie .. ๐Ÿ˜› probabil ca o parte dintre cititori vor carcoti dar.. trebuie sa existe si latura asta ๐Ÿ˜€

  4. redecs says:

    pana acum nu prea vad carcotasi… si nici nu as vrea sa vad, pentru ca explicatia data de Vivi este una dintre cele mai corecte despre buzzword-ul web2.0

  5. Petre Stelian Dragomirescu says:

    O parere la care subscriu, in legatura cu web 2.0, este cea a lui John Stan Iank – sintetizata de el intr-un interviu acordat recent.

    Vine web 3.0 puternic din spate. OMFG !

  6. Dumi says:

    @redecs: pana acum nu prea vad carcotasi…

    Trebuie sa-mi cer scuze in mod public… eu sunt de obicei responsabilul cu carcoteala pe blogul lui Vivi ๐Ÿ˜‰

    Doar ca, zau, uneori chiar are dreptate ๐Ÿ˜‰ de exemplu acum cu web 2.0. A fost scurt si la obiect… ce pot sa fac? Vivi, da si tu ceva mai debatable, you need to vivify the discussion ๐Ÿ™‚

    –D

    p.s. Interesant cum 2.0 a ajuns un trend: nu se mai poarta generation X, generation neXt, the new/ all-improved blah-blah… nu, acum e 2.0. Cred ca spune multe despre cat de important a ajuns webul (hai sa zicem de fapt internetu’ in general), in momentul in care poti sa zici 2.0 si sa stii ca targetu’ automat asociaza cu “ah, ca internetu’ asta nou, meseriash” ๐Ÿ™‚

  7. aparent eu says:

    Cea mai decenta explicatie pe care am auzit-o. Si chiar daca am beneficiat de WEB 2.0 sa o aud. Mi-e dor de WEB 1.0.

    telnet…MUD…FTP…talker.com…red hat 5.4 :)) – de vremea cand /. , the reg reprezentau ceva.

    De vremea cand putei purta o discutie decenta pe orice subiect aproape cu oricare dintre cei prezenti pe net. Cand yahoo era doar un directory de bookmark-uri, cand puteam sa imi fac mail pe yahoo cu numele mic, cand puteam sa pacalesc yahoo-ul si sa intru in orice cont, si sa fiu in primul ladder ( sau cum ii zicea) la sah pe yahoo. De vremea cand ROMTELECOM purta o discutie de la MONOPOL la OM cu tine :))

    Fuck si acum mai tin minte IP-ul primului provider la care ma conectam 193.231.242.1 si primul user furat – alinab password: balina =))

    I LOVE WEB 1.0!!! I MISSING YOU!!! :))

  8. radio 2.0 user generated content

    – reclama auzita in autobuz parca la kiss FM:daca ai centura neagra la dat cu presupusul, trimite sms si castigi un premiu, in caz ca presupui bine [caci noi din sediul radioului nu mai avem idei si teme pe care sa ne aberam].- farsele prin telefon- su…

  9. arix says:

    web 2.0 nu are nici o legatura cu ajax cu xml sau alte tehnologii in voga care se invart astazi in jurul spatiului web. Web 2.0 este un mod superior de strucurare a informatiei si se invarte in jurul web-ului semantic a ontologiilor web (OWL) si alte chestii destul de greu digerabile. Din pacate nu cred ca va face viata utilizatorilor mai usoara si nici nu va scoate webdesigneri la pensie.

  10. Marian says:

    “Cea mai raspandita conceptie gresita: Web2.0 inseamna folosirea AJAX.”

    AJAX nu a fost nimic revolutionar. Pentru ca de fapt tehnologia exista inca de prin ’99-’00. Da, nu era asa frumos impachetata, nu auzise toata lumea de ea, dar ea exista.

  11. AJAX says:

    si totusi uite ce zice wiki despre asta:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Web20buzz.png

    Deci web2.0 are legatura cu ajax. Web 2.0 inseamna si folosirea ajax si a altor tehnologii care in final iti dau posibilitatea implementarii unui mediu userfriendly pentru mamica.

  12. mumu says:

    web != internet
    web20 = user generated content, pastel colors, ajax

    ditai bigshotu la gugle ar trebuie sa stie chestii de genul asta, nu? sau programatorii in javra nu au cunostinte despre tehnologii elementare?

  13. […] April 25th, 2007 at 4:59 pm (citatul zilei, business, blogging) multi au incercat definitii… ce-i aia web 2.0? […]

  14. Sorin says:

    Vivi este foarte gresit ce ai scris in articolul de mai sus. Cred ca ar trebui sa ma cercetezi un pic inainte de-a scrie un articol. Nu vreu acu sa sara toti cu gura sa-mi zica cat de inselat sunt in privinta asta.

Leave a Reply