It’s raining amateur photographers

Mi-am dat seama recent că un fotograf amator care are o super cameră și lentile scumpe este echivalentul unui programator amator care își cumpără cel mai meseriaș desktop de pe piață.

Dacă scrie cod o dată pe lună nu o să fie prea bun, indiferent de cât de mare era monitorul pe care a fost scris.

Așa că lasă SLR-ul ăla full frame să adune praf în debara și pune mâna pe iPhone și fotografiază tot ce prinzi. Este singurul mod în care vei deveni mai bun.

Ca să duc analogia și mai departe, eu am învățat programare pe un x286, în era Pentium-urilor. Când toată lumea avea Windows95 eu aveam MSDOS și programam Pascal. Acum fac fotografie pe film pentru probabil același motiv. Când unealta este frustrant de limitată ești forțat să devii mai bun ca să progresezi.

Eu am făcut aproape 4000 de poze cu iPhone-ul. Tu?

[update] Nu susțin că e musai să fii limitat ca să fii bun. Ci doar că practice makes perfect. Dacă faci un milion de poze cu SLR-ul, more power to you. Dar pune mâna și fă cât mai multe poze. Poze poze poze, cu orice apuci, SLR sau iPhone, nu contează!

11 Responses to “It’s raining amateur photographers”

  1. Cosmin says:

    Si eu tot cu 286 am inceput si era super frustrant in contextul in care altii puteau face chestii mult mai tari. Pe alte calculatoare compilarea in pascal era instantanee, sau cea in C++ rapida, pe 286 mai ales la nivelul la care eram atunci, imi punea frana, mai se si incalzea calculatoru, jocuri simplute nu mergeau, aveam monitor alb negru, practic nu era diferenta prea mare dintre el si un spectrum.

    E ok sa ai scule decente.

  2. Vivi says:

    Na, eu probabil nu eram la așa nivel ridicat așa că nu îmi punea frână. Probabil de-aia mă simt bine să fac și poze cu iPhone-ul. La nivelul meu mi se pare arhi suficient. 🙂

  3. Vivi says:

    Btw, eu nu susțin că e musai să ai echipament limitat. Ci că orice echipament ai avea, ce e important este să exersezi și să bagi cât poți dacă vrei să fii mai bun.

  4. Alex says:

    E ceva mic in postul tau care suna cam a “lauda-ma gura ca iti dau friptura”, o implicatie logica pe acolo pe care pari ca o faci, de genul “fotografii buni exerseaza mult, eu exersez mult deci..”. Poate ma insel..

    Nu neg ca “practice makes perfect” si ca e bine ca cineva care incearca sa invete arta pozatului ar face bine sa o exerseze. Dar:

    1. nu e necesar, ba chiar ar fi contraindicat, ca toata lumea sa devina fotograf bun. Cam la fel cum nu e de dorit ca toti sa se priceapa la programat calculatoare. E bine ca stiu sa le utilizeze, nu e necesar sa le si programeze… Multi posesori de slr-uri sau iPhoane sunt multumiti ca au o metoda de persistenta a memoriei, prin care sa arate lumii ce frumos bronzati erau pe plaja din Mamaia, sau ce zambet sexy aveau cu berea in mana alaturi de baietii din gasca. Mai multe subiecte gasesti pe FB

    2. Cu siguranta stii si tu multi oameni care fac mii de poze la fiecare concediu sau iesire, poze goale si fara rost(vezi punctul 1). Oamenii aceia pot face milioane de poze, dar nu vor reusi sa devina mai buni fotografi daca nu se straduiesc sa le imbunatateasca. Asa ca mai bine faci mai putine poze dar *gandite*, *muncite*, poze cu o compozitie, lumina, expunere intentionata. De-aia si tu ai rezultate mai bune pe film, pentru ca scapi de tentatia de a point-and-shoot-a orice si, limitat ca resurse si spatiu de stocare, cauti subiecte deosebite si le incadrezi si pregatesti tehnic dupa cum ai invatat..

    Concluzia mea ar fi ca nu trebuie sa faci mii de poze ca sa devii mai bun, ci ca iti sunt suficiente cateva sute – cata vreme te straduiesti mereu ca poza pe care o faci acum sa fie mai buna decat cea dinaintea ei.

    PS. si, de acord, iPhone 4 face cele mai bune poze dintre toate telefoanele, absolut comparabile cu ale aparatelor foto de buzunar din mai multe epoci.

  5. Vivi says:

    Fotografii buni exerseaza mult, eu exersez mult deci… sunt pe drumul cel bun în a deveni un fotograf bun.

  6. Andrei says:

    “sa fii limitat”. nu stiu de ce ma irita asa tare sa vad mancat un i din cuvint, dar vad des asta pe blogurile romanilor de aproximativ 25-35 ani.

  7. Cosmin says:

    @Vivi eu ma refeream ca aveam probleme cu compilarea si trebuia sa o fac de multe ori :).

    Am prins sensul ca e mult mai important exersatul decat sculele, dar ai exagerat putin in directia opusa (a sculelor slabe in loc de scule scumpe) pentru a iti sustine parerea.

  8. wickedpixel says:

    Si un DSLR ok cu un card de memorie de max 500mb/1Gb poate face treaba buna.
    Alteori, limitatul la fotografiat doar printr-un anumit tip de obiectiv. 🙂

  9. Vivi says:

    Normal că am exagerat, pentru că sunt dezamăgit de toți fotografii amatori care dau $10.000 pe aparatură și fac o poză la două luni.

    Nu sunt pasionați de fotografie, ci sunt pasionați de a da bani mulți ca să se simtă ei mai bine seara înainte de culcare, să se simtă profesioniști. Which is a great goal in itself i guess, not one that I agree with though. 🙂

  10. Mircea says:

    Inainte de a te apuca sa faci tone de poze e bine totusi sa citesti despre principiile fotografiei, compozitie, etc…macar sa ai o idee de ce faci tona aia de poze.
    Asta o spun la general, nu ma refer la cineva anume. Eu am un amarat de P7000 de $350.

Leave a Reply