Ce să faci când ți se fură tot

Acum o săptămână și jumătate ajungeam fericit pentru a doua oară pe pământ lisabonean, doar pentru ca în primele 15 min de odihnă pe niște trepte să mi se fure ghiozdanul cu tot ce aveam. Laptop, camera (digitală și pe film), unul din telefoane, my kindle, portofel, cărți de credit și, cel mai important, toate actele. 🙂

De aceea mă gândesc că ar fi util să scriu prin ce-am trecut, în caz că se mai întâmplă și altora. 🙂

În primul rând, DON’T PANIC! S-au dus și nu se mai întorc, relaxează-te, că dacă te enervezi nu îți vin actele înapoi. Freedom’s just another word for nothing left to lose. 🙂 Bucură-te un pic de acest sentiment. Gândește-te cât de mult ne atașăm de niște lucruri lumești și bucură-te că ai fost scăpat de ele. Și nu în ultimul rând, gândește-te că dacă ai răbdare și niște bani, absolut totul se rezolvă.

După ce te-ai relaxat un pic, du-te la poliție și declară-ți actele furate. De la poliție ia o hârtie care spune că actele ți-au fost furate, hârtia asta o să îți fie absolut necesară în continuare. Citește-o bine și asigură-te că scrie ce trebuie pe ea.

Apoi cu hârtia asta du-te la consulatul României unde ți se dă o hârtie cu care poți călători înapoi în țara unde ești cetățean. Hârtia asta e foarte ușor de obținut (din moment ce ți-a fost furat tot, nu ai nevoie de nimic pentru ea) și e simplu să călătorești înapoi.

Întors în țară, acum trebuie să îți refaci pașaportul și, în cazul meu, dovada că sunt rezident permanent ca să mă pot întoarce în NY.

Cel mai important aici este să te duci la serviciul pașapoarte și să întrebi clari ce anume ai nevoie pentru pașaport. Nu contează ce scrie pe net și în nici un caz să nu crezi că știi ce acte ar trebui. 🙂 Du-te și întreabă. Eu de exemplu am fost întâi la ambasada SUA de unde mi-am luat o foaie care spunea că sunt rezident permanent, sperând că îmi pot face pașaport ca rezident în altă țară. Greșit. 🙂 Acea hârtie nu era suficientă pentru serviciul pașapoarte.

Dacă ai toate actele necesare (în principiu certificat de naștere, buletin, o taxă, foaia de la poliție tradusă legalizat) pașaportul durează două ore.

Apoi la ambasada US foaia care să mă ajute să intru în US a durat încă două ore. Plus alte câteva drumuri pentru o poză, niște telefoane, toate actele mele au fost gata în vreo patru zile, și asta doar pentru că nu m-am stresat eu prea tare.

Dacă te stresezi și ești genul care dă mii de telefoane și se trezește de dimineața ca să ajungă departe, cred că totul s-ar putea rezolva cam în două zile. 🙂 Eu sunt un comod și nu m-am grăbit.

Deci, niște sfaturi pentru viitor:

  • Întotdeauna lasă un credit card sau niște cash în bagajul cu haine. Dacă ți se fură ăla de mână, e bine să ai cu ce să ajungi acasă. Eu aveam niște cash, plus că un credit card era stocat în Orbitz, și mi-a fost ușor să îmi cumpăr bilet de avion.
  • Fii relaxat și amabil. Va trebui să vorbești cu mulți oameni care trebuie să te ajute, dacă ești nervos și încruntat nu vei ajunge nicăieri.
  • Meditează un pic asupra efemerității lucrurilor lumești. Este o experiență unică prin care nu vei trece des.
  • Ține-ți iPhone-ul în buzunar. Când ai pierdut totul este inestimabil să ai un mijloc de comunicare la tine.

Una peste alta o experiență interesantă, îmi pare rău că n-am stat mai mult în Lisabona dar n-a fost rea nici săptămâna neplănuită din București. 🙂 Și cel mai important, am devenit puțin mai zen.

35 Responses to “Ce să faci când ți se fură tot”

  1. zoso says:

    portofelul, cheile, banii şi telefonul se ţin în buzunar. niciodată in rucsac.

  2. Augustin says:

    Ţine-ţi iPhone-ul în buzunar? iPhone-ul? Deci nu Nexus One?!? 🙂

    ps/ Iară comentează inteligentul ăsta de zoso?

  3. .pm says:

    zen? …prea calm. mult prea calm. mai era sa zici ca te-ai intins jos si ai facut rofl juma de ora dupa ce ai avut patzania. am eu fluturi in burta cand citesc lista de pierderi 🙂

    anyway, bine de stiut ca se iese relativ usor din problema cu actele. 🙂

  4. Diana says:

    Daca ti-ai rezolvat pasaportul,restul sunt floare la ureche! Oricum nu multa lume ar reactiona rational in astfel de situatii!
    Anyway…welcome back to real world!

  5. Nicu Alecu says:

    Mda. Zen-ul este de invidiat! Cred ca ma enervam de-mi sareau fulgii …
    In plus, de data asta sunt de acord cu Vali (nota bene – nu se intampla des): pockets have been invented for good reasons! 😛

  6. StefanZ says:

    Interesanta experienta. Legat de treaba cu “DON’T PANIC”, ai dreptate, doar ca nu stiu cate persoane sunt ca tine, sa-si pastreze calmul in conditiile in care sunt la mii de km distanta de casa.
    Desi singurul lucru care mi-a fost furat a fost un MP4 Player, simtul de conservare imi spune sa-mi impart banii in 2 locuri. O parte in portofel si alte cateva hartii in alt loc, in caz ca se intampla ceva si sunt foarte departe de casa, macar sa am bani sa dau un telefon la cineva sa spun ce si cum. Overall, totul e bine cand se termina cu bine.

  7. Ioana says:

    Vai doamne! Unde erai?

  8. erikk says:

    Si eu am patit acum vreo 2 saptamani cam acelasi lucru , mi-a disparut laptopul din camera de camin . This is it 🙂

  9. sandu ionut says:

    pockets have been invented for good reasons! Asta e raspunsul…ahhh si putina atentie nu strica…

  10. […] s1.parentNode.insertBefore(s, s1); })(); M-am trezit la realitate dupa articolul acesta. Si anume, furtul unui rucsac in care ai toate “bogatiile” tale, de la telefoane, […]

  11. a says:

    Eu votez cu zen şi multă ciocolată, vin şi prieteni 🙂

  12. EW says:

    Pentru acte, bani + card principal exista borseta de picior, pe sub blugi. Pentru telefon, cardul de memorie al aparatului si maruntis, borseta uzuala. Doar mancarea, hainele si aparatul foto pot sta in rucsac. Pentru laptop: TrueCrypt. Telefonului i se face backup regulat pe desktop, mai ales inainte de calatorii.

  13. Dan says:

    Vad ca multa lume din It / web e din ce in ce mai constienta de multe lucruri, de e-ul interior. ex : http://www.tudormateescu.ro 🙂

  14. Vivi says:

    Partea oarecum interesantă este că eu de obicei sunt foarte atent cu chestiile astea. Îmi las mereu actele în hotel. Sunt cu mare grijă la ghiozdan mai ales când călătoresc prin țări pline de români (Franța, Italia, Spania). Nu mi-a mai fost niciodată furat nimic.

    Dar așa se întâmplă uneori, omul nepotrivit în locul nepotrivit la momentul nepotrivit, ghiozdanul mi-a fost furat fix în cele 30 de minute când încă nu intrasem în apartamentul pe care îl închiriam, venit după avion (când nu îmi țin portofelul în buzunar că e incomod), obosit.

    Oricâtă atenție ai avea, mai devreme sau mai târziu vei trece și printr-un moment din ăsta când planetele pur și simplu sunt aliniate aiurea.

  15. Liviu says:

    Omg, nasol.
    Eu m-as fi panicat, really acum.

    1. Dar n-ai avut si tu acte, bani, carti de credit etc. in buzunare? Adica ai pus all eggs in one basket, i.e. rucsacul?
    Stiu ca e incomod sa tii portofelul in buzunar pe avion, dar eu si pe avion tin portofelul si celularul in buzunar, oricat de incomod ar fi pe ideea ca e mai bine incomod cateva ore decat sa ma trezesc cu ele lipsa (da, mereu m-am gandit ca pana si din avion la plecare imi poate zbura careva ghiozdanul).

    2. Cat mai aveai de stat prin Elvetia din cele x luni? Sau nu te mai intorceai in Elvetia dupa episodul Lisabona?

    3. Cum ti-au furat rucsacul cand stateai pe trepte? Nu aveai vreo mana bagata pe sub o bretea sau tinut macar in fata ta? L-ai lasat liber complet?

    4. Da, cu actele la hotel lasate de acord.
    Aici stiu un pont in plus: sa ai pe strada o copie xerox a pasaportului, just in case. Daca vrea politia ceva, le arati copia, iar daca nu le place vor veni la hotel sa vada originalul.

    Anyway, corect: “omul nepotrivit în locul nepotrivit la momentul nepotrivit”. Asta e. Se mai intampla.

  16. CC says:

    nu e “politically correct” sa zici asa ceva despre tarile pline de romani 😉

  17. Bogdan says:

    Datele de pe laptop sau telefon le securizezi, criptezi cumva? Exista riscul sa ti se compromita conturi de email? Nu ai spus nimic legat de asta si m-ai facut curios in privinta solutiilor de protectie pe care le folosesti in caz de furt, pierdere.

  18. Supergoblenuri says:

    Ce sa faci? , injuri un pic si o iei de la capat

  19. Andrei Daniel says:

    Sincer foarte utile informatiile, desi sper sa nu trec prin asta niciodata pentru ca e multa bataie de cap!

  20. Ovic says:

    Foarte, foarte interesat si eu de un raspuns la intrebarea lansata de Bogdan.

  21. Exact! Daca ne poti oferi un raspuns la intrebarea lui Bogdan…

  22. ORI says:

    cum sa ramai calm intr-o astefel de situatie? :-\

  23. carmen says:

    bine de stiut.. iar faptul ca ai avut inapoi toate actele in 4 zile!! este de admirat si trebuie sa te consideri norocos. Eu era cat pe ce sa nu mai pot pleca in luna de miere pentru ca nu reuseam sa scot un nou buletin in timp util (am ajuns la aeroport cu buletinul perforat – de la primarie si pt ca mi-am schimbat numele… iar la aeroport l-au intrebat pe al meu proaspat sot daca nu vrea sa plece singur, ca pe mine nu ma pot lasa sa ies din tara)… si etc etc in vreo 3 zile abia de mi-a iesit noul buletin.

  24. Vivi says:

    Din păcate nu mi-am protejat datele deloc. Calculatorul meu nici măcar nu avea parolă. Dacă chiar aș vrea să îmi protejez laptopul, probabil mi-aș instala PGP (http://www.symantec.com/business/products/videos.jsp?pcid=pcat_info_risk_comp&pvid=wd_encryption_1) așa cum am pe laptopul de la servici.

  25. vim says:

    Adica nici o injuratura, nici o referire la origini, nimic – nimic ? Nu cred ca puteam sa imi refuz aceasta “placere”.

  26. Precis ti-au fost furate de vre-o sosie de-a lui zoso

  27. […] principiul “sunt destul de deştept să lucrez la google, dar nu destul de deştept să ştiu că actele, banii,…” sau “ce trebuie să am la mine când ies din casă”, azi avem noutăţi. Chestii de avut în […]

  28. bbn says:

    Alte idei pentru cei casatoriti, cum sunt eu (sau ma rog, cu “accesoriu” de incredere): cash-ul sta impartit, la orice card exista duplicat si pe numele celuilalt, lista cu nr. tel. banca emitenta si serie card pastrat criptat in telefoanele ambilor pentru a avea posibilitatea blocarii cardurilor disparute. Posibilitatea de a fi lasati amandoi simultan fara “posesiuni” este totusi extrem de mica.
    Asta dpdv financiar. Idealul este un American Express Platinum pentru cei ce se califica (ha, ha), cu asta nu ramai niciodata pe alte plaiuri, ca te aduc ei acasa, doar sa le stii numarul de telefon.
    Copii dupa pasaport/CI care se tin in buzunar, originalul se lasa intotdeauna la hotel.
    Si la final… NICIODATA nu scoateti (nici “afara” nici in RO) un portofel plin de cash si/sau carduri sau un teanc impresionant de bani “la vedere”!!! Este magnet curat pentru baietii cu spirit de observatie:-)

  29. am invatat cateva lucruri esentiale: trebuie sa savurez momentul ca am ramas in curu’ gol si ca e obligatoriu sa am iPhone.

  30. mihai says:

    o faci sa sune de parca n-ar fi vina ta ca ti s-a furat tot

  31. corcodusul says:

    Am o mica obiectie referitoare la primul tau sfat (“Întotdeauna lasă un credit card sau niște cash în bagajul cu haine.”).
    Din experienta mea si a altora, in cazul in care calatoresti cu avionul, nu e bine sa pui cash in bagajul pe care-l predai la cala. Sunt unii angajati binevoitori prin aeroporturile lumii (momentan imi aduc aminte de Budapesta, dar sigur mai sunt si altele), care fac un semn discret pe geanta imediat dupa ce o scaneaza si vad ca este cash in ea. Mai tarziu, colegii lor care manipuleaza bagajele in drumul spre avion recunosc semnul respectiv, iti desfac geanta si te usureaza de respectivul cash (doar cei naivi mai cred ca un lacat sau un cifru sunt infailibile, mai ales ca baietii nu se dau in laturi sa taie si geanta la o adica).
    De aceea, am si eu un sfat: Daca considerati necesar sa lasati cash in geanta de cala, inveliti geanta in folie de plastic. Mai ales in cazul in care calatoriti pe o ruta mai lunga, schimbati mai multe avioane si transferul bagajului se face automat (atunci baietii devin mai curajosi, pt. ca pagubitul observa lipsa banilor doar la destinatie si e mai greu de depistat exact pe care aeroport s-a desfasurat “operatiunea”).

  32. karma says:

    hiozdanul cu tot ce aveam. Laptop, camera (digitală și pe film), unul din telefoane, my kindle, portofel, cărți de credit și, cel mai important, toate actele.

    Am sa iti explic punct cu punct felul fragrant in care ai gresit si de ce ti-ai luat o smetie peste fetisoara. Ai provocat karma cu vanitate si ti s-a intors in fata.
    1.Vorbesti de ghiozdan. Inteleg ca lucrezi in IT si esti obisnuit sa iti cari laptopul in el,dar atat ! Ghiozdanul nu este o poseta. Este un bagaj de pus in spate.
    2.E cel putin penibil sa iti iei unealta de lucru in excursie. Lucrezi sau te relaxezi ? Si sa nu imi spui ca e pt wifi pentru ca ai wifi pe telefon. (nu e ifon,e telefon)
    3.E permis sa iti tii camera digitala in rucsac. Dar aia pe film la ce naiba ai luat-o ? Ori esti fotograf ori esti dansator…
    4. …kindle…aicea a fost picatura care a umplut paharul. Iti imaginai ca o sa citesti carti rezemat de fantana arteziana din Lisabona ? Si asta o sa iti aduca puncte la populatia feminina (sau masculina, caci, vorbim totusi de un kindle!)
    5. Faptul ca iti tineai actele si cardurile in rucsacel denota imaturitate grava. Candva trebuia sa te desprinzi de copilarie…

    Hai ca o sa fie bine !

  33. Andrei says:

    In viata mi s-au intamplat destule rahaturi ca sa stiu ca uneori pur si simplu se aliniaza gresit planetele. Multe evenimente, fiecare cu sansa mica de aparitie, se intampla in acelasi timp.

    That being said, in mare sunt de acord cu ce a zis karma mai devreme.
    Ziceai vivi ca e incomod sa tii portofelul in fata. Total de acord… but it’s worth it! Am preferat sa mi se faca gaura( la propriu) in buzunarul din fata la niste blugi relativ scumpi, doar pt ca am vrut sa am mereu – fara exceptie – portofelul in buzunarul din fata.

    Oricum, mindsetul tau a fost bun, odata ce ti s-a intamplat beleaua, felicitari.

  34. Andrei says:

    Te felicit pentru atitudinea relaxata. Pana acum nu mi s-a furat nimic si nici nu imi doresc sa se intample acest lucru. Sfaturile sunt foarte utile.
    Stiu ca pare demodat/incomod dar exista si varianta cu borseta.

  35. Alex says:

    Salut Vivi,

    Imi pare rau ca a trebuit sa treci prin asta. In schimb mi se pare foarte util articolul asta, multe din chestiile de aici nu le stiam.
    Cand calatoresc eu imi tin pasaportul, telefonul si banii in ceva de genul: http://goo.gl/Rq24O. E util daca te prinde o ploaie torentiala sau mergi singur la plaja sau inot.

Leave a Reply