Aș paria că…

În 10 ani, cărțile pe hârtie vor fi ce sunt azi discurile de vinil, o raritate pe care o găsești doar la magazinul ăla ciudat de la colț, care e pe moarte dar adaugă caracter cartierului.

32 Responses to “Aș paria că…”

  1. Tudor says:

    Umm, nu chiar:
    —-
    According to Nielsen Entertainment, vinyl record sales have been booming over the past four years. In 2009, 2.5 million albums were sold in the U.S., up from 1.88 million in 2008.

    In other words, digital music dominates, but analog isn’t dead yet.

    “As surprising as it may sound, LP sales are up again this year, and 2009 had the highest number of LP sales ever since we started tracking them,” said David Bakula, senior vice president of analytics at Nielsen Entertainment.
    ———–

    Sursa:
    http://www.computerworld.com/s/article/9187001/Forget_digital_tunes_analog_music_on_the_upswing

  2. Nicu Alecu says:

    De fapt, discurile de vinil au devenit ‘collector’s items”. Exact asta se va intampla si cu cartile. Eu as fi vrut sa pariez pe evolutia asta (in ce priveste cartile) inca de prin ’92, da’n-am avut cu cine paria 😉
    Si tot atunci as fi pariat pe moartea presei scrise in forma ei de-atunci (si de-acum), da’ nici pentru asta n-am gasit contra-parior. cuu toate astea, cei carora le-am enuntat intentia mea de pariiu au zis ca m-am tampit cu totul … iar acum aceeasi oameni au si citesc bloguri, rss feeduri, ziare online, e-books samd. Si chiar conturi pe face si alte “minuni” trendy ale netului.
    In concluzie, welcome to the club 😀

  3. Marian says:

    Probabil va muri in cazul unora ca tine sau ca mine, care am trecut la ebook readere – http://www.buhnici.net/review-kindle-3-in-romania. Dar piata de carti tiparite nu va muri prea curand. Mai sunt inca oameni care nu ar renunta niciodata la sentimentul pe care il au cand tin o carte in mana. Curios e ca asa eram si eu acum 1 luna, inainte sa imi iau Kindle. 🙂

  4. grigore says:

    O comparatie foarte proasta! In timp ce vinilul nu are prea multe avantaje (daca are vreunul?) fata de celelalte medii, cartea are o multime de avantaje ce nu pot fi depasite de noile tehnologii!

  5. decoder says:

    cartile sunt prin zona prea de mult timp ca sa dispara ca vinilurile sau casetele.

    e mult mai usor sa citesti o carte decat sa redai un vinil.
    nu-ti trebuie nici curent, nici aparat. in plus o carte poate rezista cel putin o generatie.

    iphone-ul meu 1g, pe care-l foloses ca reader deja incepe sa para demodat dupa 3 ani 😉

  6. Fmac says:

    Nu, cartile nu se compara cu vinilurile. Exact cum spune decoder pentru a citi o carte nu ai nevoie de nimic in plus.
    Cartile nu vor disparea in nici un caz in 10 ani, probabil niciodata, poate cel mult se vor demoda.
    Si asta o spun tocmai eu care detin o mica biblioteca pe iPad.

  7. ITist says:

    Si eu as paria ca le vom vedea bine mersi, fix linga cotidienele si revistele in continuare tiparite pe hirtie. Oricit ne-ar place noua sa credem ca noile tehnologii sint peste tot nu-i chiar asa. Mie mi se pare ca-i ca-n SF-urile de acum 30-50 de ani ce descriau anul 2000 ca zburind cu diverse vehicule printre zgirie-norii imensi in loc de condus masina, insa in continuare stau in trafic in fiecare dimineata doar sa ajung la serviciu. Si ce buna ar fi o scula de-ala zburatoare cu un e-reader ce stie de toate gros de numai citiva mm. 🙂 Dar mai e mult pina atunci, mult mai mult decit 10 ani, cred eu.

  8. Augustin says:

    Pui Kindle-ul la bătaie (miza de pariu, cum ar veni)? Pentru că eu sunt absolut convins că-n 10 ani nu o să se-ntâmple schimbarea de care spui.

    Mai degrabă aş zice că-n 10 ani Kindle-ul ăsta de-l ai în poză o să mai fie găsibil doar pe la magazinele alea de pe străzile lăturalnice ale cartierului în care găseşti televizoare cu lămpi, dischete şi nenumărate alte gadget-uri trecute de cele 18 luni termen de folosire, deci expirate…

  9. Vivi says:

    @Tudor: nu stiu din ce lume paralela sunt scoase numerele alea despre vanzarile de vinil si sper ca nu esti serios. Poate sunt niste batrani nebuni in Iowa care cumpara viniluri, dar nimeni, absolut nimeni din toata lumea pe care o stiu eu nu mai are sau nu mai cumpara viniluri. Tot din articolul respectiv reiese ca vinilul este cam 0.5-1% din vanzarile totale de muzica, care este exact ce vreau eu sa spun.

    @restul: da, imi pariez kindle-ul pe asta. 🙂 Sigur, cartile au niste avantaje tehnologice (no power required), dar acelasi lucru poate fi spus si despre kindle (greutate constanta indiferent cate carti iei cu tine, procesul de cumparare este instantaneu).

    @Marian are dreptate. Pana nu pui mana pe un kindle si il folosesti un pic, ai jura ca nu vei renunta niciodata la rasfoitul unei carti. 🙂 Si nici eu nu voi renunta, imi place sa am o biblioteca cu carti multe in ea. Dar majoritatea cartilor le voi citi probabil pe kindle.

  10. Skandalouz says:

    Kindle-ul tau peste 10 ani va fi ca un HC’89 azi :p
    Eu pariez pe Nook-ul meu ca vor trece mai mult de 15 ani 😀 insa conteaza si tara de care vorbesti 🙂

  11. Vivi says:

    Nu am sustinut niciodata ca Kindle-ul actual va mai exista peste 10 ani si ca nu va fi inlocuit de tehnologii mult superioare. Asta este inevitabil.

  12. Skandalouz says:

    I know. Era doar funny pariul 🙂

  13. ovidiu says:

    Sint “aplicatii” in care cartea scrisa rulz… La invatat si cercetare unde trebuie sa dai pagina inainte si inapoi de multe ori, e mult mai misto cu carti. Kindle e bun si nu e bun in calatorii, depinde de calatorie. De multe ori prefer o carte ieftina pe care daca o pierd, o ud cu cafea sa nu imi para rau. In general sint fan ereadere dar nu chiar in toate cazurile.
    Apoi ar trebui sa imbunatateasca contrastul. Toate pe care le-am vzut eu stateau prosta la asta.

  14. Liviu says:

    Vinilul e o tehnologie proasta, dpdv meu, cum a fost si caseta audio/video.
    Presa scrisa pe hartie e normal sa dispara – e un consumabil care omoara copaci rapid, expira imediat dupa ce a fost tiparita etc. Totusi, e utila daca zugravesti :))

    Cartea de hartie inmagazineaza “timp” in ea, are o “poveste” etc. Nu stiu sa explic, dar dintre toate, cartea pe suport hartie simt ca va exista mult timp de acum inainte.

    Similar, revistele care apar 1/luna s-ar putea sa reziste destul timp dupa moartea presei pe suport hartie. Nu stiu cat timp, dar vor rezista.

  15. Diana says:

    Ma alatur si eu pariului tau. Eu pun la bataie iPad-ul meu. Am facut curat deja in biblioteca, mai am cateva carti, doar pentru amintiri (a se citi carti tocite care arata ce tocilara eram eu pe vremuri). In rest nada.
    Cu ocazia asta am facut rost si de spatiu pentru bebe.
    Ca sa vezi :).

  16. Cătălin says:

    Dacă se întâmplă cum spui tu (și din păcate e posibil), am să-mi pierd toată încrederea în omenire. Îmi place să cred că lumea pune preț pe niște drepturi pe care le au cu cărțile, dar pe care le-ar pierde cu e-cărțile (de exemplu, de a cumpăra o carte în mod anonim sau de a împrumuta una de la o librărie). Sigur, aceste tehnologii pot fi implementate și în e-cărți, dar nu încolo merg lucrurile.

  17. Vivi says:

    Cătă, nu ți-ai pierdut deja încrederea în omenire cu venirea mp3-urilor? Este o situație analoagă în care CD-urile fizice le poți împrumuta anonim, dar mp3-urile cu DRM nu poți. Până la urmă s-a ajuns la mp3-uri fără DRM, poate la fel se va întâmpla cu cărțile (și lumea va cumpăra PDF-uri în loc de DRM stuff).

  18. […] cumva ca raspuns la recenta intrebare “Vor muri cartile tiparite?“, iata un posibil argument impotriva. […]

  19. ovidiu says:

    E mult mai important ca oamenii sa citeasca decit aiureala asta cu anonimitatea. Din partea mea sa plateasca toti bani si sa stie google si guvernu tot, numai sa citeasca. Ca de prosti anonimi sint satul. Au acces gratuit la cultura dar la ce le foloseste? Bibliotecile sint goale.

  20. Marian says:

    @ovidiu: Foarte tare comentariul tau!!!! :)))))))

  21. Tudor says:

    Nu e nici un univers paralel 🙂

    Discurile de vinil chiar au o oarecare revenire, si nu sunt numai in anticariate. Sunt multe formatii care vand la pachet varianta de disc pe vinil si mp3-uri la 320kbps. Argumentul e ca CD-urile din ziua de azi sunt facute cu un sunet destul de artificial. Audiofilii prefera vinilul fiindca e analog, deci sunetul e mai “cald” (asa zic ei). Parca am citit ceva despre ultimul album Arcade Fire — l-au trecut pe vinil intai inainte sa creeze varianta electronica pentru distributie pe iTunes, Amazon MP3, etc.
    In plus, discurile de vinil se preteaza mai bine pentru coperti interesante si colaborari cu artisti vizuali.

    Nu zic ca discurile o sa devina la vreun moment dat mediul dominant de distributie a muzicii, dar nici n-au murit si nu se gasesc numai in anticariate.

  22. ovidiu says:

    E u am prieteni audiofil, eu echipamente de zeci de mii de $ si nici unul nu vrea sa auda de vinil. Vinilul e in contradictie cu audiofilia, pentru ca sunetul nu e bun. Sint sigur ca exista un set de oameni care preferea vinil dar nu sint “audiofilii”, ci o mina de excentrici.

  23. phidas says:

    Inseamna ca nu s-ar mai taia paduri, ar disparea unele locuri de munca si alte chestii negative… cam nasol.

  24. Catalin says:

    Cand o sa dispara cartile si ziarele tiparite o sa incepem sa facem economie serioasa la copaci si o sa avem o multime de avantaje. Pe masura ce avanseaza tehnologia avanseaza putin si protectia mediului.

  25. deea says:

    La treaba cu copacii ma gandesc si eu toata ziua – la noi fundatiile de caritate care accepta donatii de haine si obiecte (incluzand DVD-uri, casete video si alte lucruri) au facut un top al cartilor pe care le primesc in numere mari. DAN BROWN! Lumea mai degraba ar da Dan Brown afara din casa la doar 5-6 luni dupa ce l-au citit decat sa se desparta de Harry Potter. Ceea ce spune multe.

    N-ai idee de cand tot vreau sa-mi iau un Kindle (din ce in ce mai mult de cand citesc ‘The Magic Mountain’ in hardback, ca era singura traducere decenta) dar ma gandesc la unele carti pe care mai degraba le-as vedea la mine pe raft. Nu “ca sa ma laud”, dar ca aspect estetic. Dip in and out. Semne. Lucruri care stiu ca exista, dar nu sunt la fel cu Kindle.

    Oh man, it’s hard.

  26. Vivi says:

    Planul meu este sa citesc chestiile usoare pe Kindle, si cand chiar imi place ceva si vreau sa o am forever, sa o cumpar pe hartie. Imi place sa am carti de hartie, sa le rasfoiesc.

    Un avantaj interesant al Kindle-ului este ca acum sunt multe carti vechi care nu mai sunt cu copyright si sunt pe degeaba. Acum citesc A Brave New World si am mai downloadat tot felul de clasice pe care s-ar putea sa le citesc. You can’t beat that.

  27. deea says:

    DA, exact asta vreau. Partea frustranta e mutatul de colo-colo din perioada asta (desi e mai mult vaicareala, m-am mutat de 2 ori in 4 ani), vreau sa am carti pe care sa le pastrez cand o sa am casa mea si n-o sa mai plec nicaieri dar mereu fac comparatia aia cu DVD-urile, uitand ca (vorba cuiva de mai sus) nu ai nevoie de aparate auxiliare sa citesti carti. Doar…citesti!

    Project Gutenberg ftw.

    3G or no 3G? 🙂

    Mai e pana la Craciun!

  28. Vivi says:

    3G. Si chiar mi-a fost util, am downloadat/cumparat vreo doua carti de care mi-a zis cineva cand eram in oras la cina. Instant gratification ftw. 🙂

  29. Maria says:

    Mă mir că nu s-a băgat nimeni la pariu. Pe ce pariem? Pe o carte la alegerea câştigătorului? (Câştigătorul va avea dreptul să aleagă şi formatul: electronic/pe hârtie). Da, da, hai să pariem.

  30. Marian says:

    Incet, incet se misca lucrurile si in Romania. Nemira vinde carti in format electronic si apar site-uri de gen http://www.booknote.ro

  31. iri says:

    eu sper sa nu se ajunga la asta. adica pe langa faptul ca mi se pare mult mai greu sa citesti carti in alt format (greu pe bune, ma dor ochii), se duce tot farmecul cartii. trebuie fosnit de pagini, semn de carte si mirosul specific. altfel nu merge

  32. kellogs says:

    Vivi says:
    September 30, 2010 at 7:04 pm

    Nu am sustinut niciodata ca Kindle-ul actual va mai exista peste 10 ani si ca nu va fi inlocuit de tehnologii mult superioare. Asta este inevitabil.

    Iar tehnologiile mult superioare vor fi inlocuite la randul lor si tot asa. Si ghici ce ? Ajungem sa facem calculator atomic pt ca sa citim o carte. Un overkill din care veacurilor nu va supravietui decat un candidat – inniciun caz nu acela care se inlocuieste la 10 ani 😉

Leave a Reply