Proiectele fara oameni talentati sunt ca barcile fara panze

Weblog.ro. Majoritatea bloggerilor au auzit de el, foarte putini il folosesc activ. Nu-mi spuneti ca are 10.000 de utilizatori, pentru ca o sa va rog sa mi-i aratati pe bloggerii activi si populari care scriu acolo si o sa dati din colt in colt. Pentru ca nu sunt.

Doar 10% din bloggerii romani activi sunt pe weblog, 30% sunt pe Blogger si 40% au wordpress (asa spune robloggerssurvey). Weblog este around de patru sau cinci ani si cu toate astea, majoritatea blogurilor bune sunt fie pe domenii proprii fie pe blogger.com.

Eu nu pot sa nu ma intreb de ce oare un proiect atat de simplu (sa faci o platforma de blogging nu e rocket science), pornit atat de demult, primul pe o piata pe care mult timp n-a mai existat alta platforma locala, n-a reusit sa se impuna? Nu e ca si cum n-ar fi avut ocazia, multi bloggeri au inceput acolo pentru ca nu stiau de unde sa inceapa, doar ca s-au enervat repede si s-au mutat la ‘solutii mai serioase’.

Foarte multi oameni spun despre Antonio Eram ca este un vizionar, ca el a fost tatal blogurilor. Antonio se alinta de fiecare data refuzand cu modestie. I simply don’t get it. In afara de faptul ca exista, weblog.ro nu are nici un merit. Nu este facut cu cap, sau cu grija pentru cei care il folosesc, nu e nici macar original.

Pentru mine, weblog este un exemplu de proiect care esueaza pentru ca ii lipseste pasiunea, un lucru care ma framanta din ce in ce mai des in ultima vreme. Imi dau seama din ce in ce mai des ca pasiunea pentru un anume proiect si dedicatia celor care lucreaza la el si cred in el este, in unele cazuri, mult mai importanta decat i se acorda credit.

Sa faci un proiect de care iti pasa cu adevarat este ca atunci cand ai o prietena pe care o iubesti. Ai grija de ea, iti pasa, iti doresti sa faceti numai lucruri frumoase impreuna, alegi cei mai frumosi trandafiri pentru ca vrei cu adevarat sa fie fericita. Daca nu o iubesti, gestul conteaza, fericirea ei nu mai este pe primul loc, relatia merge dar si daca nu merge, n-ar fi o tragedie.

Ar fi putut weblog sa detina acum 60% din piata romaneasca de blogging?
Eu cred ca da. Cu conditia sa fi avut omul potrivit ca project leader.

16 Responses to “Proiectele fara oameni talentati sunt ca barcile fara panze”

  1. zoso says:

    ca sa fie un proiect bun, e nevoie de bani.
    ori, weblog.ro a fost inceput din distractie.
    acum, cand au aparut banii, au aparut si problemele.

  2. andressa says:

    Zoso,
    eu nu cred ca banii au fost problema. Sunt zeci de exemple de proiecte incepute din pasiune si in voluntariat – nu neaparat site-uri – care au avut un imens succes si peste care au inceput sa curga sau nu banii la un moment dat (de obicei insa vin si banii unde exista calitate si performanta). Combustibilul care a lipsit pentru a ajunge pe primul loc nu cred ca au fost banii.

    Vivi,
    metafora ta cu prietena, in mod previzibil, mi-a placut la nebunie 🙂
    Insa cred ca e greu sa ne dam seama din exterior daca dezvoltarea proiectului a dus sau nu lipsa de pasiune. Cred ca noi vedem efectul – faptul ca platforma a esuat in a se impune, dar e greu de spus daca la un astfel de proiect leadershipul a fost cauza.

    Experienta ta cu doizece iti da cu siguranta posibilitatea de a vedea mai in profunzime problema, eu sunt o profana. Eu zic: au fost mai multi parametri de gestionat, poate tocmai gestiunea resurselor a lipsit.

    Vorbesc din experienta de lucru cu oamenii, de management al altor proiecte (offline) si as zice ca lipsa viziunii liderului e foarte importanta, insa mai sunt si alte obstacole de care te impiedici: motivarea oamenilor din echipa, de exemplu (nu poti lucra singur la nesfarsit, nu?).
    Weblog.ro are intr-adevar meritul ca exista, in acest moment. “Ce bine ca esti… ce mirare ca sunt….” Eu ii acord incredere: cred ca va evolua. Unii invata din greseli.

  3. Dragos Roua says:

    100% de acord cu vivi. Acum nu stiu daca dau cu bata in balta, si sincer, nu are legatura cu ideea principala a articolului, dar.. Imi amintesc ca vorbeam cu Antonio acum vreo 5 ani despre instrumente de analiza a traficului si el mi-a marturisit ca detine domeniul weblog.ro, care parea foarte potrivit. Ati inteles: web + log. Am stiut de acest lucru tot timpul si sincer, virajul lui Antonio de la web + log, la we + blog mi s-a parut destul de ilar. Nu la modul de bashcalie, ci la modul de: uite dom’le ce poate sa iasa. Cam cum s-au descoperit chestiile alea intamplator, penicilina parca, in timp ce faceau unii cercetari pentru cu totul altceva…

    Asta a fost un fapt divers. Care nu scuza startul ratat nu numai al lui weblog.ro ci si al multor alte proiecte. Romanesti. Sau de-aiurea.

    Si as mai adauga ceva: nu numai pasiunea este necesara. Ci si o oarecare… fidelitate? Daca te imparti la 10 femei pe care le iubesti cu pasiune – ca sa continui comparatia lui vivi – e clar ca 9 din ele o sa ramina usor incordate…

  4. orlando says:

    100% de acord cu Dragos 🙂
    Antonio “detine” si blog.ro … indirect desigur 🙂

  5. arix says:

    Un blogger serios isi tine blogul sub un domeniu propriu. Comparatia weblog cu blogger mi se pare oarecum fortata, weblog se adreseaza romanilor in primul rand. Cred ca weblog a fost un proiect care la vremea respectiva a vrut sa umple un gol in piata, din pacate entuziasmul inceputului s-a pierdut pe parcurs. Pacat cred ca atent dirijat se putea scoate bani frumosi din el.

  6. Alex says:

    Prima oara cand comentez pe blogul tau vivi.

    Nu sunt de acord cu TOT ce ai zis. Spre exemplu, din punctul meu de vedere te contrazici. Zici prima oara ca tb sa ai grija de proiect ca de iubita, apoi zici ca ii trebuie omul potrivit.

    Pai hai sa ne gandim asa. Daca felul tau de a fi nu e unul romantic si grijuliu, si esti vreun manelist care da cu pumnu nu inseamna ca nu poti face un project. Si invers, daca esti grijuliu cu iubita, si ii cumperi cadouri, asta nu inseamna ca nu te va insela cu altul.

    Ceea ce cred ca ai vrea tu sa zici este co reuniune a celor doua. Trebuie sa fie un bun project manager (leader) care sa se ingrijeasca de proiectul sau.

    Si o ultima chestie: un site cu alexa 31k, cu PR6 nu este un site de aruncat. Nu stiu cat va pricepeti (probabil ca va pricepeti) la seo si online marketing, dar un astfel de site nu e de aruncat. Poate ca doar n-au investit destul in promovare.

    Inchei cu niste intrebari: de ce nu scrii pe weblog ? De ce ai vrut vivi.ro? Pentru notorietate nu? Pentru imagine ? Pentru faptul ca pare mai profesional ? Pentru faptul ca iti apartine tie continutul?

    Alex

  7. Ionut Popa says:

    Faptul ca un blogger alege sa isi faca un nume prin cumpararea unui domeniu adecvat nu mi se pare o prostie, ci doar o dovada in plus de profesionalism. Iar ca om care a incercat sa foloseasca Weblog pe post de platforma de blogging free, alaturi de wordpress (veriunea free de pe http://www.wordpress.com) si blogger pot spune ca sunt putine motive pentru a apela la solutia Weblog.

  8. Alex says:

    Pai sa zicem ca suntem nationalisti.

    Sau poate ca suntem ofticosi ? Si nu vrem sa-i facem site-ul mai mare decat este ? Nici eu nu stiu. Doar ma intreb.

  9. Vivi says:

    Alex, manelistul care da cu pumnul nu poate face un proiect. Ala isi bate nevasta si si-o inseala. 🙂

    Am avut vivi.ro cu mult inainte de a avea blog, pentru ca aveam nevoie de un loc al meu pe web. Prefer sa am propriul meu wordpress pentru ca sunt un geek caruia ii place sa stie ca se poate juca cand vrea el in codul sursa. Ce mai imi place la wordpress este tema default pe care o si folosesc si o consider una din cele mai lizibile si ergonomice teme de bloguri out there.

    Nu in ultimul rand, succesul unui proiect este departe de a se identifica cu rankingul Alexa sau PageRankul site-ului. Foarte departe.

    @Dragos: ce pot sa mai zic decat… super tare. 🙂 Traiasca weblog.ro, acest copil din flori al lui Antonio Eram. 🙂

  10. Intr-un startup pasiunea e esentiala; niciodata nu vei face cu angajati car elucreaza pentru salariu ce vei putea face cu parteneri care lucreaza din pasiune.
    Concluzie: poti sa ai tu toti banii din lume, pasiune nu vei putea cumpara. Uitati-va la proiectele web, cele facute din pasiune sunt exact cele care au succes nebun.

  11. stefanM says:

    Weblog.ro este un proiect destul de mare care a fost inceput odata si multi s’au “bagat”, dar… a fost o dezamagire in the end. Eu insumi m-am bagat, dar nu mergea ceva, asa ca am preferat si eu site-ul meu personal. PR si alexa ranking sunt importante, dar succesul nu sunt date de ele. Probabil ca ar fi o idee daca ar exista niste planuri de marketing serioase: mi se pare ca proiectul a fost inceput ca sa moara. Nu exista promovare sau alte unelte care sa fie dezvoltate, insa a fost startul multor bloggeri! Deci poate daca “ne unim idelile bune” si antonio accepta, poate ca se poate face ceva cu el eventually. Critica e buna, dar in anumite cazuri poate continua in ceva constructiv.

  12. Alex says:

    Stefan iti pot da zeci si zeci de idei pornite pentru a scoate bani. Nu din pasiune. Digg.com – bani bani bani. Asta au vrut de la inceput, asta au facut.

    Site-ul de pixeli : chiar crezi ca ala avea pasiune pentru pixelii aia ? Era nevoie de bani. Chiar el a zis-o.

    Nu neg insa ca pasiunea asta te face mai creativ si iti da idei care pot fi castigatoare. Insa poti sa ai pasiune, ca daca nu ai bani si modalitatea de a te face cunoscut e greu. Citeam undeva pe un forum despre tipul care a zis ca daca un produs e foarte bun se vinde singur. Cineva nu era de acord cu el. Eu am zis ca sunt de acord dar ca si acolo trebuie inteleasa nuanta folosita. Daca afla cineva de tine iar ceea ce oferi tu este “necesar” unora, devii un succes. Se pare ca de weblog nu are INCA lumea nevoie. E mai simplu sa iei un domeniu si sa-ti pui propriul wordpress.

    Iar tu Stefan, ai dreptate 100%. COMPLET de acord.

    Alex

  13. Alex says:

    Si tot uit. Vreau de fiecare data sa va zic si uit. De ce sunt atat de populare blogger.com si wordpress.com? Si de ce toti posteaza aici ?

    Pai intai blogger.com si blogspot.com sunt ale lui Google. Mi se pare corect sa fie promovate si toata lumea sa le vrea. Inca o chestie aici. In SERP (Search Engine Ranking Position) la Google mai repede indexezi un blog despre “vandfan” decat ai indexa domeniul “vandfan.com/ro” etc. De ce ? 1) Pingul atunci cand apare post nou e dat din serverele lui Google catre Google (e ca si cum fiul isi striga tatal – imediat sare). 2) Google da o greutate mai mare domeniilor lor (un search pentru “news” va va da ca si rezultat news.google.com – nu prea e corect). Bun si cu asta termin argumentarea pentru care unii posteaza pe blogger/blogspot. Vor niste backlinks mai de valoare pentru site-urile lor reale.

    Apoi wordpress.com. Pai la ei e si mai simplu. Sunt printre primii care au oferit acest sistem de blogging sub un script usor de folosit (mai usor ca blogger – sincer). Si i-a indragit lumea.

    Sunt multe de discutat, dar mai zic odata : StefanM are perfecta dreptate. Alea sunt punctele lor slabe.

    Noroace si scuze de atatea explicatii 🙂

  14. NA says:

    Lack of passion. Bullshit.
    Not caring about it like it’s your only girlfriend. Bullshit.
    Poor execution. This says it all.

  15. Alex says:

    Sa fie un mod de a muta discutia pe alta pagina ? Un mod de a continua, sau de a inchide acest post ?

    Multa bafta tuturor, si spor la treaba in uikend 😉

Leave a Reply