Despre raportarea de spam

Recent Matt Cutts (care conduce echipa de Webspam la Google) a cerut spam reports anume pentru website-urile în câteva limbi, printre care și limba română. Un post recent al lui Zoso mă face să simt nevoia să clarific anumite lucruri despre spam, Google și internetul românesc.

Țin legătura cu oamenii care se ocupă de analiza spamului. Acești oameni există, raportările valide de spam se iau foarte în serios și efortul de a raporta spam pe internetul românesc nu este o pierdere de vreme.

Iată însă câteva motive pentru care asta nu este întotdeauna evident:

Multe din semnalările de spam sunt incomplete
Toate câmpurile din formularul de raportare de spam sunt foarte importante. A spune că un site face spam nu este de ajuns. Trebuie și un exemplu concret de căutare unde rezultatele sunt poluate, împreună cu o descriere a motivului pentru care rezultatul respectiv este spam și link-uri concrete către paginile care dovedesc asta.

Rezultatul raportului de spam nu este întotdeauna cel așteptat
Doar pentru că ai raportat un website despre care tu ești convins că face spam nu înseamnă că va fi eliminat complet sau pentru totdeauna din rezultatele de căutare Google.

Deși uneori se fac și penalizări manuale, de cele mai multe ori se preferă îmbunătățirea algoritmilor automați de detectare de spam. Semnalarea spam-ului rămâne însă esențială, chiar dacă nu există întotdeauna un rezultat direct și vizibil al respectivei raportări.

Nu există răspunsuri publice pentru raporturile de spam
Probabil cea mai frustrantă parte este lipsa de răspuns pentru fiecare semnalare. Deși unele tehnici sunt foarte clare și cunoscute, altele sunt mai puțin clare. A spune exact ce măsuri se iau sau dacă ceva este sau nu considerat spam înseamnă a valida eforturile spammerilor.

În afară de faptul că a fost analizat în detaliu nu vă pot spune ce s-a întâmplat cu clubafaceri.ro. În același timp însă, dacă mai găsiți căutări unde clubafaceri.ro apare cu rezultate nerelevante vă rog să le raportați. Dacă sunt raportări valide vor fi analizate încă o dată.

În concluzie
Vă rog să luați foarte în serios apelul lui Matt pentru raporturi de spam și să încercați să trimiteți raporturi clare, concrete și valide. Contează și ar ajuta mult echipa de spam, dar mai ales va ajuta la îmbunățirea calității rezultatelor pe google.ro.

Dacă ați trimis un raport și nu vedeți nici o schimbare în timp vă rog să îmi spuneți. În măsura în care am timp voi încerca să mă asigur că echipa de spam l-a primit.

6 Responses to “Despre raportarea de spam”

  1. add says:

    ti se ia, daca ai cautat ceva in romana si ai vazut cum arata indexul te iei cu mainile de cap, prima pagina aproape ca nu are rezultate cu continut original

    http://www.google.com/search?hl=en&source=hp&q=importator+caramizi&cts=1273604301579&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=

    de ce au atat relevanta jegurile alea de saituri? de ce pe prima pagina sunt numai MFA-uri si in primele 8 rezultate nu e nici un site al unui “importator de caramida”?

  2. add says:

    alt exemplu:

    http://www.google.com/search?hl=en&q=Caramizi+Pavele++tulcea&cts=1273604701074&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=

    de ce e clubafaceri pe pozitia 3, si cu subrezultat sau cum ii zice, cu 2 pagini cu “Nu exista firme pentru selectia facuta, dati click peInapoi sa va intoarceti in pagina anterioara.”?

    Daca am raportat de atatea ori si nu s-a luat vreo masura ce m-ar face sa mai pierd timpul in continuare?

  3. Vivi says:

    @add: așa cum spuneam mai sus, un raport de spam corect include nu numai căutarea afectată, dar și o explicație a motivului pentru care crezi că site-ul respectiv face spam și tehnica de spam prin care face asta.

  4. add says:

    eventual si cum sa modifice algoritmul, c’moon, nu le mai lua apararea ca n-ai dreptate in cazul asta, Google isi protejeaza “partenerii” si nu ia masuri impotriva lor pentru ca si-ar taia implicit veniturile.

    eu pot sa inteleg asta, vreau doar sa nu mai fie ipocriti.

  5. […] scriibest postsgoodies « Mirci încă e preşedintele PSD Cinemagia.ro spam Dacă Vivi spune că tre’ sa raportăm, tre să raportăm! Nu comentăm!Şi acum în cor: de cine aparţine Cinemagia? De NCH! Cu ce se […]

  6. Constantin says:

    Desi eram un adept al luptei impotriva webspam-ului, deocamdata o sa o las mai moale, pentru ca nu mai merita sa-ti canalizezi energia/timpul/efortul in acest sens.

    (Ex site raportat de 2 ani pe continut duplicat si nimic 🙂 ).
    La partea cu formularul, cei de la Google gresesc mult daca trateaza formularele “incomplete” diferit.

    De ce? Pai, simplu, cele mai multe webspam-uri le-am descoperit intrand dupa un anumit query si navigand pe site. Ca utilizator ce sa fac? Sa incep sa rulez query posibil ca, Google sa aibe formularul complet?

    Mi-a ajuns deocamdata cu raportatul webspam-ului si depistarea acestuia. Poate pe viitor…mai mult…

Leave a Reply