Despre sfaturi si consultanta

Sunt un tip destept care gandeste mult si are tendinta sa stie ceea ce spune. Atunci cand gresesc macar am niste idei bune si directii interesante de explorat sau cel putin o experienta din care s-ar putea invata ceva. 🙂

Imi dau seama din ce in ce mai des ca, pentru a reusi sa dai un sfat care chiar sa fie urmat, ai nevoie de doua ingrediente principale:

The Way1. Trebuie sa ai respectul celui caruia ii oferi consultanta.
Te cunoaste si accepta ca esti destept, fie nu te cunoaste si a auzit ca ai fi destept, sfatul ti-a fost solicitat / acceptat din unul din aceste motive. Daca ceri si bani pentru consultanta, cu atat mai bine, intri in a doua categorie. 🙂

Daca cel care te asculta nu te respecta, vei da sfaturi degeaba iar respectul nu poate fi inlocuit cu nici un alt sentiment (prietenie, drag, nu merg). Poate candva in viitor va ajunge la un “da, pana la urma am ajuns sa fac asa, aveai dreptate atunci demult cand imi spuneai ca…” dar nu va mai conta.

Cine ar urma sfaturile celor pe care nu ii respectam? 🙂

2. Nu da mai multe sfaturi decat vrea sa auda interlocutorul tau.
Pare evident dar greu de luat in seama faptul ca oamenii nu vor sa auda mai multe pareri decat solicita. Exista o limita a lucrurilor despre care acceptam ca gresim sau nu le facem bine. Primul pas este sa acceptam ca avem nevoie de un sfat, si apoi sa il primim. Invers nu merge (decat rar).

Faptul ca ti se permite sa iti dai cu parerea despre ceva anume nu extinde permisiunea la mai mult, oricat de evident si de bun simt ar fi ca sunt si alte locuri in care sfaturile tale ar prinde bine. De multe ori prioritatile celui caruia ii dai sfaturi sunt altele, el nu considera importante aceleasi lucruri.

E important sa asculti, sa iti dai seama ce e important pentru cel pe care il sfatuiesti si sa iti adaptezi sfaturile la problemele cu care el se confrunta in acel moment. A da sfaturi despre lucruri pe care celalalt nu le considera prioritare inseamna pentru el ca nu intelegi cu adevarat situatia lui si nici macar nu va incerca sa te asculte. De ce ar asculta pe cineva care nu stie cum e sa fii in situatia lui?

Si mai rau, daca dai sfaturi despre lucruri pe care interlocutorul tau ‘stie’ ca le-a facut bine cel mai probabil vei reusi sa pari un infumurat prea plin de el. 🙂

Concluzia?
Daca aveti de dat sfaturi, dati-le celor care le vor, cand le vor, oricat de tentant ar fi sa va exersati muschiul atoatestiutor. 🙂

Ironic, prietenii sunt primii carora ne vine sa le dam sfaturi. Ei sunt cei de care ne pasa si carora le vrem binele. Ganditi-va numai de cate ori ati stiut ca prietenii vostrii calca stramb si ati incercat in zadar sa le explicati adevarurile evidente. Evidente pentru voi, ca ei tot ca ei au facut. 🙂

13 Responses to “Despre sfaturi si consultanta”

  1. raluca says:

    Mi-a placut postul tau. E interesant si am descoperit in el multe adevaruri 😉
    Totusi, as avea o obiectie… m-a deranjat prima fraza:

    “Sunt un tip destept care gandesc mult si am tendinta sa stiu ceea ce spun.”

    De ce spun ca m-a deranjat? Pt ca, dupa pronumele relativ “care”, este corect sa se foloseasca un verb la persoana a 3-a. Asadar, fraza ta, pt a fi corecta dpdv gramatical, ar trebui sa sune cam asa :
    “Sunt un tip destept, care gandeste mult si are tendinta sa stie ceea ce spune.”
    Acum urmeaza o maaaare rugaminte – te rog frumos sa nu te superi pt ca ti-am atras atentia!! Stiu…a fost un sfat nesolicitat, dar eficient 😉 Sper sa-l iei in considerare!

  2. Vivi says:

    Am corectat, multumesc. Se mai intampla. 🙂

  3. Cred ca este unul din primele 5 articole scrise pe acest blog. Bravo mai tip destept. 🙂

  4. 'mericanu' says:

    “Sunt un tip destept care gandeste mult si are tendinta sa stie ceea ce spune.”

    esti un tip modest, dar fericit. sper ca nu e asta fraza de inceput cind dai un sfat, sau cind oferi consultanta.

  5. Vivi says:

    Marius, stii ca era cu dedicatie pentru tine, nu? 🙂
    Cat despre cum am inceput mesajul… nu mai stiu exact ce voiam sa spun cu inceputul ala. Acum nu mi se pare ca se mai leaga asa de tare… cred ca ideea era ca da, pentru ca stiu ce spun sunt in pozitia sa dau sfaturi. Eh well…

  6. […] Am vazut ca Vivi are un post interesant despre lucruile pe care le vede el ca fiind foarte importante la un consultant. M-am gandit ca are dreptate in privinta faptului ca trebuie sa te pricepi la domeniul in care dai consultanta. […]

  7. […] Primul post pe care l-am scris pe blog a fost legat de consultanta (nu pun linkul lui aici pentru ca era usor penibil si nici nu vanez afisari ). am citit pe blogul lui Vivi un post foarte bine scris despre consultanta. apoi am vazut comment-ul corelat cu articolul de pe pagina lui Alin Popescu […]

  8. anca says:

    “De multe ori prioritatile celui caruia ii dai sfaturi sunt altele, el nu considera importante aceleasi lucruri.[…]A da sfaturi despre lucruri pe care celalalt nu le considera prioritare inseamna pentru el ca nu intelegi cu adevarat situatia lui si nici macar nu va incerca sa te asculte.”

    I totally agree.Si pe cat de adevarat, pe atat de….”painful” (pentru noi, cei care dam sfaturi) in momentul in care vrem sa ii spunem cuiva ca ar fi mai bine sa isi schimbe prioritatile…. Asta e un sfat greu de dat..(de cele mai multe ori ne impiedicam de “regula” 2)
    Mi-a placut articolul.E interesant, si cu sfaturi (:D) bune si “corecte”, daca pot spune asa. Si aplicabil…aproape in orice domeniu/situatie.

  9. bobby says:

    concluzia postului este ca oamenii care te respecta cel mai putin iti sunt prietenii? 😀

  10. Vivi says:

    In probleme legate de partea profesionala, prietenilor nu le place sa stie ca prietenii lor sunt mai buni ca ei. Tine de orgoliul fiecaruia. Si cum cu prietenii ne intalnim cel mai des, nu vrem sa ni se reaminteasca atat de des ca exista oameni mai buni ca noi in orice.

    Legate de lucrurile personale… Prietenii intra in categoria aceia a oamenilor ca toti ceilalti. In problemele personale nimeni nu stie mai bine ca mine ceea ce traiesc eu. 🙂

  11. fifi says:

    Legat de punctul 2
    Cum crezi ca se pune problema “consultantei” cind mama o ofera copilului?
    1. un “copil” cere consultanta vreodata?( in probleme mai personale)
    2. cum poate o mama sa-si exercite sfaturile daca nu e ascultata?
    concluzie:
    din respect, copilul zice ca a inteles , desi nu face ca ea.
    o mama stie ca ‘repetitia e mama invataturii….'( oare e pur Romaneasca?)

  12. Valentin says:

    M-am lovit de problema asta mai ales la serviciu si ma tot gandesc de ceva vreme cum poti totusi determina pe cineva sa-ti urmeze sfatul chiar daca nu ti l-a solicitat. Ai vreo sugestie?

  13. mihai says:

    in consultanta (as a job) s-ar mai putea adauga lejer si “Intotdeauna sa ai cateva sfaturi in plus fata de cele care ti-au fost cerute”. Este intotdeauna bine sa iti faci temele mai bine decat ti se cere initial, in mod cert va fi nevoie de ele mai tarziu.

Leave a Reply