Aniversare

Oricât de optimist o fi fost Brucan, nu cred că se îndoiește nimeni că acum e mai bine decât înainte și că, deși ocolit și lung, România e pe drumul cel bun.

33 Responses to “Aniversare”

  1. Nicu Alecu says:

    No offence, Vivi, dar părerea asta am auzit-o în 99% din cazuri în gura persoanelor care nu locuiesc zi-de-zi ceas-de-ceas în balega mioritică.
    Probabil că voi fi de acord cu ideea în clipa în care nu voi mai respira nici eu 24/7 aer pur din .RO … clipă care se apropie cu repeziciune!
    Până atunci însă … dă-mi voie să nu fiu de acord cu ultima parte: .RO nu este pe drumul cel bun!
    Da, e mai bine decât era acu’ 20 de ani, sau acu’ 10 ani, dar de aici și până la „drumul cel bun” e cale muuuuuult prea lungă.
    România e tot atât de „pe drumul cel bun” cât era și Dacia 1300 pe vremea nefericitei reclame pe aceeși temă, din opera cu același nume 😉

  2. ITist says:

    Vivi, nu ai observat chestia ca asta spun in general cei plecati? Cei din RO nu vad de multe ori luminita din capatul tunelului si viata e inca de multe ori grea (din ce platesc cheltuielile? cit e gazul si apa calda? etc.) Iar multi din astia ca noi ce traiesc in alte parti ne putem da apoi bine cu parerea despre pasii inainte facuti si perspectivele de tara. Totul depinde din ce parte a problemei esti plasat si privesti.
    Si eu zic asta, ca drumul e cel bun, desi cu multe hopuri, insa incearca sa-i spui asta cuiva din RO.

  3. Vivi says:

    Cei care sunt în afară sunt obiectivi. Ei pot privi lucrurile de la distanță, au mintea ceva mai destupată, au orizonturi ceva mai largi, și pot vedea imaginea de ansamblu.

    E ca atunci când un prieten este într-o relație complet nocivă cu o gagică. Toată lumea știe că nu e bine pentru el pentru că toți ceilalți văd lucrurile în perspectivă. Doar el e prost pentru că, prea implicat în amănunte, uită să privească în ansamblu.

    Și când toți ceilalți îi dau sfaturi, el le răspunde cu “nu e așa simplu, ce știi tu”.

  4. ITist says:

    Da, absolut de acord, doar priveste problema si din cealalta parte. Cuiva caruia ii e greu acum degeaba ii povestesti de directia in care se indreapta tara si perspectivelele ei imbucuratoare. Problema lui e acum si il apasa. Iar in situatia asta sint multi, din pacate.

    In exemplul dat de tine toate explicatiile prietenilor cad atunci cind persoana respectiva e orbita de dragoste, bat-o vina. Sigur ca apoi cind dragostea mai paleste isi mai deschide ochii, insa pina atunci e orb si surd pur si simplu.

    Avem si noi un rol sa tinem moralul ridicat, spunind celor din RO cum se vede din afara, pt. ca e clar ca nu-i dracul chiar asa negru.

  5. Diana says:

    eu, desi locuiesc in .ro, lucrez pentru o companie din austria si am contacte zilnice de afaceri numai cu exteriorul.
    nu am grija zilei de maine, stau bine merci pe un salariu mult peste media europeana, cu asistenta personala si masaje saptamanale.
    in momentul in care presedintele isi pune fata in parlament si un olimpic international in info si unul in fizica care locuiesc in afara tarii afirma ca au mintea mai limpede, imi dau seama ca sunt rupti de realitatea zilnica din romania. in momentul in care un fost primar condamnat pentru delapidare de justitie si pus sa plateasca pagube de milioane de euro, este numit ministrul economiei ca rasplata pentru cariera politica, am regretul ca nu am fost mai vehementa in campania electorala.
    dar acum stau si inghit, sperand sa apuc sa mai votez la niste alegeri democratice peste trei ani, in care serviciile secrete sa nu mai fie folosite pentru filmarea contracanditatilor politici.

  6. Vivi says:

    @Diana: astea sunt detalii care nu au legătură cu privirea de ansamblu. Eu nu susțin că acum e bine în România, deloc. Există probleme majore, corupție, de-aia nici nu vrea să mă întorc.

    Ceea ce încerc să spun este că președinții vin și pleacă, la fel și miniștrii, la fel și corupții. Au fost o grămadă de alte momente tâmpite și în ultimii 20 de ani și e normal să fie greu să privești în ansamblu dacă te implici emoțional în astfel de momente.

    Dar dacă încerci să privești pe termen lung, să zicem cum era România acum 20 de ani și cum e acum, ai zice că există progres? Dezvoltare economică, oportunități, uniunea europeană, etc?

  7. Diana says:

    Sigur, da, sunt multe oportunitati!
    Si pozitia noastra geografica atat de ciudata ne-a ajutat mult in aceasta ecuatie!

    Problema ramane manipularea gen David Copperfield, de a-ti arunca in fata lucruri marunte pentru a nu vedea elefantul roz. Presendintii nu vin si pleaca. 5 ani sunt multi in viata unui om si iti amintesc in timpul cui a fost lungit acest mandat. Imi arunc o privire in Rusia, si vad ca si acolo a fost modificata legislatia si acum Putin poate candida pentru al treilea mandat. Ciudat nu?

    Puterea corupe si de aceea este bine sa fie impartita in cat mai multe maini si pe termen cat mai scurt. Asa se intampla in toate statele democratice…

  8. Vivi says:

    Adică… cam cum a luat Iliescu al treilea mandat? 🙂

  9. Diana says:

    Da, cam asa, dar si mai rau. Putin poate candida din doua in doua mandate.

    Eu sunt liberala, asa m-a invatat Ioana sa fiu acum multa vreme, cand aveam vreo 12 ani si asa am ramas. Si viata m-a adus in situatii in care vreau conditii mai bune pentru mediul de afaceri decat protectie sociala.

    Dar asa cum am votat cu Iliescu in 2000, ca sa nu iasa Vadim, asa am votat acum cu Geoana, ca sa nu iasa Basescu.
    Si de aici regretul meu de a nu ma fi implicat intr-o campanie mai activa pentru liberali in primul tur.

  10. ITist says:

    In momentul in care discuti cu numele pe fata s-a dus discutia la modul general. Putin, Iliescu, Basescu, Geoana, liberali, bla-bla, discutia trece in alta clasa a tonului. Aici discutam de liniile generale, despre directii, nu despre specificul legilor Rusiei ce permite ce permite, sau ca Diana trebuia sa-i sprijine pe liberali mai mult.

    Pt. cazurile alea ca Diana (ce de multe ori ma revolta pur si simplu) spun simplu ca esti 100% romanca, desi spui ca lucrezi pe bani multi la o firma straina. Nu ti-ai cistigat libertatea, doar traiul de acum tie asigurat de o companie straina ce intimplator te plateste bine. Ai mai fi in stare sa te multi in alta parte in aceleasi conditii? Daca da, bravo, desi am dubii.

    Cei care traiesc in alta parte si s-au desprins de discutiile cu numele pe masa, vad deseori treaba de la alt nivel, superior. Acolo batea discutia initiala, nu coborim la rahaturi de zi cu zi.

    O zi buna.

  11. Diana says:

    Daca e mai bine decat acum 10 ani? Sigur ca este!
    Daca e mai bine decat acum 2 ani? Nu as mai fi asa de sigura… Si cand spun asta nu vorbesc despre situatia mea personala pe care am adus-o in discutie numai pentru a contracara discutii precum ca noi, locuitori din romania, suntem manati de grija facturii de gaze :-).
    Libertatea se degradeaza putin cate putin, niciodata abrupt.
    Unii spuneau ca era bine in anii ’70, se puteau duce in Europa si studiau dupa carti straine. Eu nu pot spune acelasi lucru despre 1987…

  12. Ovidiu says:

    Vivi, cred ca esti optimist. Nu e rau, dar nu sunt de acord cu tine. Eu privesc Romania tot din afara, dar ce vad e ca putinul progres nu tine pasul cu regresul, mult mai bine hranit. E ca un fotbalist scapat liber pe contra-atac, singur cu portarul. Faza frumoasa, aplauze. Apoi vine un aparator din spate si ii trage un sut bine plasat in tibie. Atacantul cade, arbitrul tace. Aplauzele se linistesc. Repeta faza cu alti jucatori, alti arbitrii, aceiasi decizie, la nesfarsit.

  13. ITist says:

    @Diana
    “Daca e mai bine decat acum 2 ani? Nu as mai fi asa de sigura”

    Da’ unde in lume e mai bine acum decit acum 2 ani? Daca nu stiai afla ca lumea intre timp a luat-o un pic la vale, iar ce se intimpla in RO este oarecum similar din acel punct de vedere cu alte tari. Somaj, scaderi, stres, nervi, etc.

  14. Vivi says:

    @Ovidiu: da, sunt un optimist. 🙂

  15. In nici un caz nu au trecut anii astia (20) degeaba. Cu bune si cu rele n-am nici un dubiu ca Romania merge inainte si ca situatia din tara de acum nici nu are termen de comparatie cu cea de dinainte de ’89.
    Si, oricum, fiecare popor isi are destinul pe care-l merita, nu?!

  16. mihai says:

    @diana
    Doar nu crezi sincer ca Basescu vrea sa schimbe constitutia ca sa fie pentru a treia oara presedinte? Spune-mi te rog ca nu crezi asta. La fel, vad ca vorbesti despre “libertatea care se degradeaza putin cate putin”. Da-mi te rog un exemplu concret in care libertatea ti-a fost ingradita, tie sau altor persoane din romania care au vrut sa-si exprime parerea politica.

    Logic ca lucrurile sunt mult schimbate in bine fata de acum 20 de ani, si faptul ca ne indreptam sau nu in directia cea buna tine doar de noi, si nu de alte fortze oculte sau dictaturi inchipuite. Imi place ca am ajuns o natiune de plangaciosi, asta in timp ce stam cu plasma in casa si cu cheile de la diesel-ul motor 2l in buzunar.

  17. Albert says:

    frate nu te supara dar nu vad ce drum bun vezi tu? nu ai drum deloc…nu ai nimic in romania…nu vezi ca pana si votul ti-l fura dar sa-ti mai faca ceva…totul e 3,4ori mai scump ca in orice tara din UE…avem cele mai mari taxe din Europa si care este rezultatul la atatea taxe….ZERO iti spun eu…in Bucuresti nu e o parcare facuta de stat…1na macar…Berceanu tipa in gura mare ca a facut autostrada de 40km imi pare rau pt el aia e centura si a costat 11mil euro Km si in Italia de ex se toarna cu 7,8 mil euro….asa ca ce sa mai zic…

  18. Darael says:

    Directia e spre “mai bine” ? Poate vazuta din afara. Pentru ca de acolo nu se vad detaliile, nu se simte viata, trairea.
    Este si reversul: eu nu pot spune cum traiesti tu acolo, chiar daca cites 100 de ziare, siteuri economice si blogul tau.

    Revenind la tendinte: sanse au fost pentru tara aceasta. Dar treptat, treptat se revine la partidul stat, la controlul deplin al justitiei, guvernului si parlamentului, la disparitia opozitiei si, ceea ce e mai grav, la promovarea incompetentei, coruptiei si furtului pe fata. Inca putem sa vorbim liberi, dar nu stim pana cand… telefoanele ne sunt ascultate, procuratura face dosare pentru cei anti-putere (si scapa pe cei cu puterea)… iar societatea civila dispare treptat.

    Chiar oameni de la care asteptai ceva s-au inregimentat pentru o functie si 3 lei ridicand osanale celui mai iubit si mai bun intre romani. Poate altii nu pot face asta, dar eu pot sa compar cu vremurile dinainte de 89. Stiu ce inseamna un propoagandist si un laudator de serviciu… erau pline ziarele si postul de tembeliziune de ei; ca si acum. Poate acesta e cel mai bun exemplu ca drumul nu este cel bun, ca avem mari probleme aici.

    PS> Total offtopic: s-a relansat proiectul de distrugere la Rosia Montana ca obiectiv guvernamental. Pentru ca baietii veseli au nevoie urgenta de banuti (in scop propriu, sa nu te gandesti la binele neamului). Asta spune tot despre directii.

  19. Vivi says:

    @Daral: hei, mai ușor cu teoria conspirației. Hai să păstrăm discuția la un nivel inteligent.

  20. LVR says:

    Eu sunt de acord cu autorul: România e pe drumul bun, foarte ocolit şi cu multe gropi.

    @albert: – ce e mai scump decît in oricare ţară din UE, ai un exemplu? (eu stau în AT, nu găsesc nimic cu diferenţe mari de preţ, iar diferenţele, mici, sunt şi într-un sens şi în celălalt)
    – de unde ai informaţia că RO are cele mai mari taxe din UE? eu ştiu că le avem printre cele mai mici (deşi sunt multe la număr şi asta e o prb). vezi, de exemplu http://en.wikipedia.org/wiki/Tax_rates_of_Europe
    – în italia autostrăzile sunt private şi plăteşti pînă la 1€/10 km (cam cît costă şi combustibilul per 10km), nu sunt convis că am fi fericiţi/mulţumiţi cu asemenea autostrăzi. Autostrăzile, în construcţie, din RO măcar sunt/vor fi ale statului şi taxa pentru ele va fi inclusă în vignete (nu comentez faptul că, întradevăr, era cazul să le cam avem deja terminate pe unele, dar de, pînă în 2004 am fost comunişti – ca să fiu puţin cîrcotaş)

    @Darael: dacă existau şanse ca un pardit să devină partid stat după alegerile astea s-a cam lămurit treaba că nu prea se mai poate, din fericire. Cu toate că a fost o campanie de kko aş zice că există partea bună pe care trebuie să o observăm – echibibrul dintre marile forţe politice.

  21. angeldust says:

    se poate spune ca ro. a fost pe drumul cel bun (vazut de mine din afara) pana acum 2-3 ani. acum nu mai sunt sigur.
    vivi, din nefericire ceea ce spune darael nu e fictziune.
    stiu din surse sigure ca telefoanele unor oameni cu anumite functzii (detalii pe privat daca vrei) sunt ascultate. de asemenea, s-a instituit ceva numit “functzie influentzabila politic” si – de exemplu – chiar cand te duci la banca intri la alte dobanzi si alte conditzii decat o persoana normala. e in plan ca sa se schimbe organizarea justitziei asa incat judecatorii sa nu mai intre la consiliul superior al magistraturii ci sa depinda de ministerul justitziei (politic adica-stii ce inseamna asta). de asemenea, in caz ca nu ai aflat, toti sefii directziilor (gen sanepid, inspectorat scolar, garda financiara etc.) nu mai sunt numitzi prin concurs (se mai furau concursurile pana acum, dar macar se incerca o imagine de decentza) ci sunt numitzi politic direct (s-a dat ceva lege acum un an-doi). iarashi inutil sa detaliez consecintzele.
    daca ti se pare abracadabrant, sunt de acord ca este. insa nu uita ca vorbesti de ro.
    intr-adevar daca vorbesti de hdi si alte chestii – romanii o duc mai bine acum decat in anii ’90. in principal asta are de-a face cu europa si cu faptul c-au fost atat de fraieri incat sa ne integreze (inca numi vine sa cred…) de-asta e/a fost ro. pe drumul cel bun.
    personal, o sa mai astept vreo 2-3 ani pana sa ma decid daca aceasta situatzie momentana va reusi sa deraieze trenul de tot sau e doar un (mare) sughitz. acum chiar nu sunt sigur.

  22. bogdan says:

    Vivi, total de acord cu tine: ca să vezi că în România e mai bine decât înainte şi că România se află pe un drum bun, trebuie s-o ştefăneşti de aici, nu ? 🙂

  23. Tinkerbell says:

    Vivi a spus: Romania e pe drumul cel bun. Cei care sunt în afară sunt obiectivi. Ei pot privi lucrurile de la distanță, au mintea ceva mai destupată, au orizonturi ceva mai largi, și pot vedea imaginea de ansamblu.

    Nu pot fi de acord. Cei care sunt in afara sunt nostalgici dupa tara in care s-au nascut si au crescut. Toate arata mai bine de la distanta.

    Eu sunt optimista prin natura, am observat ca asta s-a mentinut la mine constant de-a lungul timpului. Totusi, daca acum cativa ani, cand nu ma loveam de lipsurile si problemele de zi cu zi, credeam ca dificultatile traiului aici sunt pasagere, acum am ajuns la concluzia ca sunt o constanta si ca daca vreau sa traiesc in Ro si sa fiu cat de cat multumita trebuie sa imi cobor asteptarile. Poate ca peste cativa ani voi avea o alta perspectiva, dar acum asta este.

    Cred ca nivelul de trai este un criteriu foarte important atunci cand vorbesti despre drumul pe care se afla o tara. Si in mai toate graficele Romania este la coada ca nivel de trai. Sunt state din Africa in care se traieste mai bine ca la noi.

  24. Blegoo says:

    Păi… să le număram, coane Costache, nu?
    Steagurile… realizările… alea-alea.

    LIBERTATE.
    Da, asta avem. Putem să înjurăm în gura mare guvernu’… nu că asta ar face vreo diferență. Putem să călătorim… dacă avem bani, desigur. Putem să facem pipi pe trotuar. Oricum o dai… e mai bine.

    DEMOCRAȚIE.
    Avem și asta… mai mioritică ea, democrația noastră… da’ vorba e: o avem. Votăm răul cel mai mic, veșnic… că n-avem cum să votăm “mai bine”, nu? Hai, că aici ar cam trebui să știi și tu, ce naiba…

    STAREA NAȚIUNII.
    Păi… judecând după ce zic cei din țară și după cum ne evalueză străinii… suntem o țară coruptă… politic, economic și social. Da’ stăm bine la capitolul religios. Construim biserici în neștire, de parcă ar veni anu’ 2000.

    ECONOMIA.
    Care este ea. Am vândut flota… am privatizat ce mai rămăsese de la Ceașcă… și am ajuns la ce zice alde Davidescu colea: http://tiny.cc/UVZDz
    Adică:
    “…Structura economiei în 1989: 14,5% agricultură, 46% industrie, 5,5% construcţii, restul comerţ şi servicii. După 20 de ani: 6,5% agricultură, 23,5% industrie, 10% construcţii, 60% comerţ şi servicii…”
    Deci: nu cred că scăderea cu mai mult de 50% , economic vorbind, la agricultură și industrie e ceva care ne pune “pă drumu’ ăl bun”.
    Desigur, după economistu’ Lucian Davidescu, ar fi bine să ajungem la 90% comerț și servicii… cam ca Norvegia, zice el.
    Adică, se ne servim între noi, și să ne vindem pingelele unu’ altuia, pingele chinezești, din moment ce oricum nu mai producem nimic.

    CULTURA.
    Las pe alții, mai destoinici decât sunt eu, să dea cu presupusa. Nuș’ cum se vede din America, de la tine din Niu Iorc, da’ de la mine din coteț se vede jalnic.

    ÎNVĂȚĂMÂNT.
    Habar n-am… există așa ceva în România… acuma?

    RELAȚII EXTERNE.
    Vezi Elena Băsescu și Parlamentu’ European.

    NIVELUL DE TRAI.
    Cam cum zice Tinkerbell, cu un comentariu mai sus.

    BOBORU’.
    Dacă ai 5 milioane de cetățeni, la orice moment dat… care sunt plecați la muncă în străinătate… ajungi și te întrebi dacă asta e ceva cu care să ne mândrim. Desigur, ne mândrim cu tine, cu Eduard… da’ ceva îmi spune că voi n-o să vă repatriați curând. O să vă repatriați… NICIODATĂ.

    CONCLUZIA:
    E adevărat că de la distanță lucrurile capătă altă perspectivă. Lipsa de ochelari de vedere, ori lentile de contact însă… poate duce la imagini eronate. România… a fost pe drumul cel bun… cam foo… 2-3 luni de zile. Cândva demult. În prezent, garnitura mioritică e pe linie moartă, după ce a greșit vreo 2 macaze.

  25. Vivi says:

    @Blegoo: faptul că libertatea și democrația există este bine. Spui că nu e mare lucru de făcut, dar asta e și vina noastră, la fel și parte din corupție. Faptul că libertatea și democrația există înseamnă că site-uri ca hartapoliticii.ro pot exista și mai mult, pot face o diferență. Dacă mai mulți ar face asta, am putea avansa mai repede, dar românul e și special, îi place să se uite la drobul de sare și să se plângă.

    Economia, până înainte de criza economică mondială, a fost una cu cele mai mari creșteri din Europa. PIB-ul din link-ul pe care tu l-ai dat tu este în creștere.

    Cultura: cinema-ul românesc este pe val, underground-ul românesc a crescut foarte tare în ultimii câțiva ani. Vorbeam acum doi ani cu chitaristul de la Urma și îmi spunea cum în România aveau clar din ce în ce mai multe concerte.

    Sigur că sunt multe probleme cu România. Este în mod cert mai bine decât acum 20 de ani. Este mai bine și decât acum 10 ani. Singura întrebare este: peste 10 și peste 20 de ani crezi că lucrurile vor fi mai bine, sau mai rău?

  26. Blegoo says:

    @Vivi: Voi fi scurt… stimabile… scurt-scurt! 🙂

    • Nu știu unde am spus că nu e mare lucru de făcut; poate reiese din context.
    • hartapoliticii.ro – la aia mă refeream când ziceam că tu trebuie să știi.
    • Nu mă plâng – încerc să fiu realist, nu optimist.
    • Economic, am fost în creștere; oare… să spun datorită cui? Foreign invest… ptiu!, era să-mi scape. 🙂
    • Cultura: aha; ei, depinde cum definești termenul “cultura”, nu? Dacă definiția este legată de câte “Madonne” vin prin ro, la concertat, da, avem cultură. Cinema-ul mioritic e subiect de discuție, în lipsă de altceva mai bun pe moment. Nu pentru valoarea reala, a lui, care este.
    Nu disprețuiesc argumentele tale, spun doar că nu au valoare generală. Exemplele tale sunt similare cu argumentul că noi, românii… știm să tăiem porcul de Crăciun mai bine decât oricine în Europa… dacă nu în lume.
    Așa și e… dar nu așa măsori nivelul cultural.
    • “…Este în mod cert mai bine decât acum 20 de ani…”
    Da.
    Aici… nu pot să te contrez, deși aș vrea. Realistic, obiectiv vorbind… e mai bine. Dar asta nu înseamnă DELOC că am fi pe vreun drum (mai) bun.
    Obiecția mea se referă strict la afirmația ta ca am fi “…pe drumul cel bun”.
    E mai bine decât acum 20 de ani… doar fiindcă eram (acum 20 de ani) doar cu o treaptă deasupra unei situații gen Pol-Pot.
    Ca națiune, eram aproape de implozie sociala, economică, culturală.
    Normal că e mai bine… ar fi fost dificil să creezi ceva “mai rău”. Ar fi implicat instituirea “Stării de Asediu” la nivel național… ori asta implica MUNCĂ.

    Drumul cel bun… asta implică o viziune, o filozofie, un plan oarecare.
    N-avem.
    Suntem (România) pe linia moartă, locomotiva pufăie… avem ceva presiune la cazan… avem chiar și apă caldă! Dar astea nu se datorează la ce facem/producem noi, românii… astea sunt conecții la diferite furtune de alimentare străine. Pe moment, tragem presiune de la UE, nu?
    Economic, cultural, social…

    În final… orice fel de comparații de natură economică (gen PIB și alte bălării) sunt înșelătoare prin natură. Sunt statistici, zic.

    Dacă tu vrei să te menții optimist (nimica rău în asta) eu zic totusi să citești și istorie. Chestia cu “…Suntem pe drumul cel bun..” sună EXACT cum erau editorialele din Scânteia prin anii ’50-’60.
    Și nu era o minciună… atunci. Ne dezvoltam, făceam, dregeam… festivale mondiale ale tineretului, chestii-trestii.

    A fost… un drum bun.

  27. Tinkerbell says:

    Vivi a spus: Sigur că sunt multe probleme cu România. Este în mod cert mai bine decât acum 20 de ani. Este mai bine și decât acum 10 ani. Singura întrebare este: peste 10 și peste 20 de ani crezi că lucrurile vor fi mai bine, sau mai rău?

    In mod cert este mai bine decat acum 20 sau 10 ani, macar pentru faptul ca ne-am invatat sa avem opinii :D. Eu am incredere ca o sa fie mai bine peste o vreme, mai ales daca scapam de politicieni. Glumesc.

    Am incredere, pentru ca prietenii mei sunt niste oameni competenti in domeniile lor si mi se pare ca, daca toata lumea isi face bine treaba, n-are cum sa fie decat mai bine. Sa punem problema si invers, ce poate sa fie mai rau decat un nivel de trai mai jos decat cel din Madagascar, ca in prezent? Cand esti jos este bine macar ca nu mai ai de unde sa mai cazi.

    O sa fie mai bine si cand opinia publica o sa stea cu ochii pe politicieni tot timpul, nu numai la alegeri. Politicienii nostri imi par niste amatori mai periculosi chiar decat studentii, pentru ca in vreme ce studentii stiu ca nu stiu (la o materie), politicienilor nu li se pare necesar sa invete in primul rand ce inseamna sa fii politician. Cati au facut o scoala pentru asta? Stiu, generalizez, cu siguranta sunt si unii care sunt buni acolo unde sunt, dar mi-ar placea sa vad ca lucrurile se fac dupa o metoda.

    Cam astea. 😀

  28. Tinkerbell says:

    Sorry pt dublu post, dar n-am edit.

    Va fi mai bine peste 10, 20 de ani dar problema este ca eu traiesc aici azi si ca salariul este mic raportat la ce am de facut cu el, unii functionari publici au impresia ca sunt niste Luceferi nemuritori si reci si ca simpla lor prezenta acolo este o favoare pentru tine, muritorul de rand, vanzatoarele de la supermarketuri au instaurat restul sub forma de bomboane si guma de mestecat cand nu au bani marunti (o sa pastrez cateva bomboane sa le dau si eu lor cand nu mai am eu marunti) si tot asa.

  29. Blegoo says:

    @Tinkerbell: Sigur ca o să fie mai bine peste 10 ani. Garantez. E mai bine acuma, decât era acum 300 de ani, nu? Acum 200 de ani, nu? E chiar mai bine decât acum 100 de ani. Asta încerc să-i spun lui Vivi. Dar nu așa cântărești progresul…

  30. Blegoo says:

    Deci, sa exemplificam “cultura” românească:
    “…Timpul trece greu, pe langa timp alerg. Nu mai am directie, important e ca mai merg…”
    Paraziții… desigur.

  31. fanel says:

    ii usor sa arunci cu cacuta inspre de unde ai plecat, mai greu e sa construiesti ceva acolo…fiecare face ce vrea, dar va rog daca o sa fie vreodata bine sa nu reveniti ca invingatori aroganti, sa reveniti ca oameni normali. “Noi” restu’ mai speram si mai visam.

    Cu drag,
    Un Romanas.

  32. angeldust says:

    m-am mai gandit…
    intr-un final, depinde ce asteptari ai.
    in anii 90 era rau. dar lumea nu sta in loc. e de asteptat ca, odata cu timpul, lumea (in general) sa evolueze. e de asteptat ca odata cu timpul nivelul de trai sa creasca. asta e o regula generala. mai sunt sughitzuri (nivelul de trai a scazut incepand cu anii 70 pana in 90, nu?) dar asta nu e regula, ci exceptzia. e de asteptat ca nivelul de “civilizatzie” in ro sa creasca pana la a ajunge nivelul de civilizatzie din restul ue.
    aici nu ne intzelegem. noi, cei care am plecat stim cum era cand am plecat si observam ca acum e mai bine (ceea ce e in legea firii, e “normal”). concluzionam deci ca romania nu a stat in loc si e “pe drumul cel bun”.
    cei care au ramas observa ca rata de schimbare a lucrurilor negative este mai mica decat in alte tzari/mai mica decat “normal”. sau decat si-ar dori ei. in concluzie, dp lor de vedere romania e pe un drum nu foarte bun. ei vad schimbari foarte mici => romania e pe drumul cel rau.
    as pune un grafic, dar nu stiu cum.
    ideea e ca, atata timp cat lucrurile in ro se schimba prea incet (si atata timp cat se tot fac pasi inapoi in capitole importante de genul coruptzie, control, libertate) atunci romania e pe un drum “rau”.
    atata timp cat graficul este sub “ce ar terbui sa fie”, romania NU e pe drumul cel bun.
    si-acum le numaram:
    coruptzia a crescut (comparativ cu inceputul anilor 2000).
    de furat, se fura mai mult ca atunci (sunt bani de la ue).
    libertate este mai putzina (libertatea nu se refera numai la posibilitatea de a urla cat te tzin bojocii ca sistemul e rau – desi si aia e ingradita, vezi pumnii datzi la copii-au dat clipul si in australia) ci se refera la posibilitatea de a incepe o afacere (de exemplu). pot da exemple gramada de situatzii cand oamenii au fost facutzi “legal” de indivizi “cu spate”. asta nu e libertate. de asemenea libertatea politica e ingradita (vezi oameni obligatzi sa intre in anumite partide ca altfel nu mai primesc bani din fonduri europene ?!?) poate ca nu e mai rau ca acum 10 ani (capitolul coruptzie), dar nu cred ca e mai bine. deci s-a stagnat=>drumul nu e bun.
    intr-un final, drumuri sunt mai multe decat nuantzele de gri. intr-adevar romania nu e pe drumul negru (inapoi la paine pe cartela), clar nu e pe drumul alb si problema e ca nici macar nu e la culoarea 127.
    depinde ce asteptari ai.
    noi, astia de afara, avem timp ca vedem ro o data pe an/la doi ani, etc. observam cu aplomb filozofic ca “parca e mai bine acum”.
    cei care au ramas, n-au luxul asta.
    ca de obicei, problema de perspectiva.

  33. R.R says:

    Ce gluma proasta! Daca ai tupeul sa strigi in gura mare, bucata asta de “articol” aruncata flegmatic in scris, intr-o statie de metrou sau RATB din Bucuresti si daca scapi nevatamat atunci da, chiar cred. Sau chiar la tara, caci acolo e si mai grav.

Leave a Reply