Despre punctul de vedere al celuilalt

Mi-ar placea sa stiu refuza politicos. Pentru a nu stiu cata oara mi s-a intamplat din nou sa vrea cineva sa intre in vorba cu mine pe messenger.

Salut, buna, salut, ti-am vazut site-ul si imi place ce ai facut, felicitari, multumesc, bine. Neavand timp dar mai ales chef de bla bla am raspuns mai in doi peri incercand sa imi dau seama daca omul ala chiar vrea ceva de la mine. Nu voia nimic, doar sa vorbim. Pot sa te adaug in lista mea de messenger? Nu, si asa am prea multi in lista. De ce iti raspund asa sec? Pentru ca n-am timp de pierdut si daca n-ai nimic de spus nu pot decat sa iti tin pumnii si sa iti urez succes.

Si-aici apare, previzibil, reactia celuilalt: esti arogant si cu aere de superioritate; uiti de unde ai plecat. Hopa. Cum adica uit de unde am plecat? Doar pentru ca am Yahoo Messenger ar trebui sa fiu amabil la dispozitia oricui vrea sa vorbim doar pentru ca vrea sa vorbim? 🙂 Doar pentru ca am site, blog si povestesc lucruri inseamna ca am timp de taclale? Nu sunt Maica Tereza sa fiu la dispozitia tuturor doar pentru ca ei simt ca vor sa vorbeasca cu mine.

Ca de fiecare data, m-am simtit ca si cum as fi oprit de un necunoscut pe strada doar pentru ca mi-a vazut poza undeva. Ma simt stanjenit si imi pare rau sa las omului ala o impresie proasta. Da, mi-ar placea sa stiu refuza politicos si inca nu reusesc sa fac asta. Sa zambesc, sa dau din cap ca da si sa plec mai departe. Incep sa cred ca aia cu “daca taceai filozof ramaneai” nu e o idee asa de rea. 🙂

Dorin imi povestea cum, atunci cand l-a intalnit pe Duckadam intr-un context oarecare ii venea sa il bata pe umar si sa il intrebe prieteneste “ce mai faci mai Helmut?”. 🙂 Doar il cunoastem cu totii atat de bine, pentru noi a aparat penaltiuri in finala cupei campionilor… e practic prietenul nostru si ne stim atat de bine, nu? E Helmut al nostru.

Dar oare Duckadam l-o mai recunoaste pe Dorin dintre toti ochii care il priveau din spatele televizoarelor Elcrom? 🙂

Duckadam

28 Responses to “Despre punctul de vedere al celuilalt”

  1. Mihaï says:

    Dupa mine, un refuz frumos, este sa ii oferi o alternativa omului.

    Exemple:
    * daca are o problema, zic : lasa-mi un email cu detalii cat mai directe
    * are ceva de comentat la o opinie a mea, ii ofer posibilitatea sa puna un comentariu pe blog
    * ma intreaba ce mai zic… ? , raspund: citeste ultimele inregistrari pe blog, sau daca nu prea am avut timp recent sa mai scriu, ii promit ca o sa actualizez curand blog-ul cu ce mai zic

  2. andressa says:

    Da, am uitat de unde am plecat, ne-am ratacit! 🙂

  3. mns says:

    1. Ignore la toti cei ce nu sunt in lista ta.
    2. Deny la toti cei ce vor sa te adauge in lista (asta daca nu ii cunosti).

    Functioneaza perfect. Ajuta si la spam, nu am mai primit un mesaj cu doneaza sange, Yahoo se inchide, de cateva luni bune.

    Cel mai enervant e ca multi nu inteleg ca lista din messengere e o chestie privata, vorbesti cu cine vrei si cu persoane cunoscute *cat de cat*.

  4. edragonu says:

    He he, mi se pare ca te cam rasfeti. Daca n-ai chef sa vorbesti cu cineva nu vorbesti. Asta e natural. Dar sa scrii dup-aia pe blog despre chestia asta mi se pare rasfat :-))

  5. Daniel says:

    “Dar sa scrii dup-aia pe blog despre chestia asta mi se pare rasfat”

    well, eu ii zic altfel: nitel vedetism. 🙂

  6. Mihaï says:

    mi se ca e mai bine sa te rasfeti (chiar sa fii nitel un anumit tip de vedeta), decat sa intri in starea cand refuzi comunicarea si sa fii chiar multumit cu starea de egocentrism in care te-ai afla

  7. Mihai says:

    Woooww, vivi mi-a placut comparatia cu Helmut. Sigur si pe tine vor se te cunoasca o gramada de telespectatori fani! Masele sunt la picioarele tale domnule!

  8. zip says:

    exista o setare pe mess exact pt a evita pov de genul asta.

  9. andressa says:

    Dar daca nu lasi pe nimeni care nu e in lista sa iti scrie un mesaj, pierzi sansa de a discuta cu amicii care iti descopera adresa. Iti limitezi din propria libertate, propriul confort. E ca si cum ti-ai scoate telefonul din priza pentru ca te suna noaptea un nebun.
    E dreptul tau sa nu fii hartuit pentru ca ai messengerul deschis si injurat daca nu ai timp sau chef sa discuti cu cineva.

    Iar remarca despre “vedetism” e foarte ieftina. Comparatia cu Helmut nu incerca sa sugereze ca da autografe in stanga si in dreapta, ci sa ilustreze senzatia de a te afla de cealalata parta a ecranului / monitorului. Sa vezi pe cineva si sa iti placa nu presupune disponibilitatea acelei persoane de a sta de vorba sau de a te cunoaste.

    Si nu, nu e vorba de mii de admiratori care stau lipiti de usa ta. Nici nu e nevoie de mii. E suficient ca doi-trei sat e injure saptamanal pentru ca ai treaba si nu stai ore intregi sa vorbesti despre nimic pentru a vrea sa scrii un text ca cel al lui vivi.

  10. wp says:

    “omg, look at me, i’m a star ! I feel so violated !” 😀

    …destul de aiurea ca tocmai un angajat de la Google sa nu poata sa faca fata “spamului” primit de la lumea care-i gaseste adresa paginii la linkuri sponsorizate pe Google…
    ______

    … eu vizitez blogul asta… de dragul informatiei it, si nu am strambat din nas nici la topicurile “my life” sau cele mai personale… da’ cred ca deja devine prea… personal … zic asta in comparatie cu restul blogurilor din lista ta, sau cele de genul asta… poate e bine, poate nu… vezi asta din reactia comentariilor…

  11. narcis says:

    huh .. intr-o oarecare masura suferi de vedetism. am mai vazut niste posturi in care ziceai ca daca e blog-ul tau si ca daca nu le convine sa citeasca, atunci sa nu mai citeasca (parca asa-mi aduc aminte). ok, ai dreptate aici. dar atunci, de ce ai mai adaugat la motoare de cautare ? de ce ti-ai pus link de pe site? poate ca omul cauta niste informatii .. si ajunge la tine pe site. apoi vede ca ai si blog si intra si citeste. si intra in vorba cu tine. si tu zici ca de ce te deranjeaza. pai .. stii ca-i o vorba, “cum iti asterni, asa dormi”. mai gandeste-te si la asta.

    uneori esti arogant si te crezi superior. stii cum am aflat eu de tine? la galaciuc. erau participantii mai mari care vorbeau de unu “vivi”. si i-am intrebat cine-i tipu? si au inceput sa-mi zica niste lucruri care nu sunt tocmai placute. nu-ti contesta nimeni munca. nu-ti contesta nimeni abilitatile si aptitudinile. dar la partea comportament, stai putin cam prost.

    cand mai am timp, iti mai citesc blog-ul. vreau sa zic ca intr-o zi am stat si m-am uitat la fiecare post. e interesant. dar .. dupa ce am citit acest post, raman putin cam ingandurat: daca intr-o zi o sa vreau sa vorbesc cu tine, ai sa procedezi la fel? de ce mai “sfatuiesti” tinerii sa mearga sa faca practica? sau sa nu se angajeze? de ce faci asta atata timp cat tu nu ai timp de ei?

    vrei sa te scuzi frumos? pai faci in felul urmator: “imi cer scuze, nu pot sa vorbesc acum. sunt putin ocupat. daca este ceva important, te rog sa-mi trimit un e-mail si am sa-ti raspund cand timpul imi permite”.
    ps: nu v-a invatat asa ceva la google? (ca fapt divers .. am fost intr-un magazin .. si pe tejghea .. langa casa de bani, scria “clientii trebuie intampinati cu buna-ziua”. daca s-a ajuns la asa ceva .. )

    in fine .. nu vreau sa te superi pe mine. cred ca ar fi alternative.

    bafta.

  12. mns says:

    Asta e un blog, nu un magazin. Nu dai bani pentru a-l citi. Daca cineva vrea sa te contacteze, poate sa o faca si pe mail, nu trebuie sa le raspunzi tuturor pe messenger, poate nu ai timpul necesar si nici dispozitia de a ii asculta pe toti. Oricum la noi e o moda sa o ai cat mai mare (lista de messenger), chiar daca nu vorbesti cu nici jumatate din contacte.

    Andressa, cu amicii ai un contact si in viata reala, telefon etc, nu cred ca poti pierde mare lucru.

  13. narcis says:

    dap, de acord cu mns. dar uite ca sunt si persoane care te cauta pe mess. ce sa le faci alora? ii dai in pizda ma-sii? nu prea cred. asta e.

  14. andressa says:

    “nu-ti contesta nimeni abilitatile si aptitudinile. dar la partea comportament, stai putin cam prost.” – vivi isi recunoaste modest in post incapacitatea de a refuza politicos.
    eu cred ca ii intelege pe cei care il contacteaza, ce ne spune este ca putini il inteleg pe el.

  15. Adi says:

    – Salut, ai un minut?
    – Salut, cine esti?
    – aaa… ti-am gasit adresa pe un forum… as avea o intrebare.

    slap! ignore 🙂

  16. edragonu says:

    Cu riscul de a ma repeta: parerea mea e ca postul asta e doar un rasfatz. S-a inflamat lumea in comentarii dar nu cred ca e vorba de vedetism. Trebuie sa incerci sa pui un pic lucrurile in context: omul are un real succes de cariera, a plecat din tara si e in cu totul alt sistem, iar la loculde munca relatiile banuiesc ca sunt oricum numai empatice si calde nu. Succesul, ca si insuccesul, genereaza o cantitate considerabila de stress. In conditiile astea e normal sa te “vaiti” putin, asa, cit sa te bage lumea in seama. Dar de la aici pina la Britney Spears of the digital world e cale lunga… Mai ales ca pe blogul tau scrii realmente ce ai tu chef sa scrii. Which reminds me: cind mai scrii ceva cu adevarat interesant pe blog, Vivi? 🙂

  17. Andrei says:

    Nu am o lista prea mare de contacte, dar pentru ca mi-am dat adresa cu mai multe ocazii, incerc sa ii elimin din start pe cei care nu spun lucruri interesante in maxim 3 minute. Daca omul are o problema care ma priveste in mod direct, atunci stau si discut prieteneste, in limita timpului disponibil.

    In ceea ce priveste post-ul, cred ca Vivi vrea sa “loveasca” o cantitate cat mai mare de messenger-isti cu o singura piatra.

  18. Dan Filip Radu says:

    superstarule…. hahahaha inca un pic si or sa inceapa sa te agaseze paparatii, reporterii si fanele…

    c’mon man, te cam rasfeti

  19. eralu says:

    nu inteleg ce tot intoarceti kestiunea si pe o parte si pe alta, blogul este pesonal (“This is my personal blog. The views expressed on these pages are mine alone and not those of my employer” – citat din footerul site-ului) si poate scrie orice, daca nu iti place cum scrie nu mai revii, si citesti ceva mai folositor, nu cred ca vivi dezvolta servicii pentru noi si sincer nu mi se pare normal ca o persoana necunoscuta sa te contacteze pe mess fara a avea un motiv intemeiat, putea sa o faca pe mail…iar daca omul avea timp si placere ii raspundea…daca nu asta e…si sa fim seriosi oricare dintre noi care ar ajunge la o companie importanta in afara ar fi privit la fel, so move on people and don’t waste time….cum fac eu acum 😀

  20. Daniel says:

    Varianta civilizata, ne-bananiera:

    “- Salut, ai un minut?
    – Salut, cine esti?
    – aaa… ti-am gasit adresa pe un forum… as avea o intrebare.
    – Imi pare rau sunt extrem de ocupat, nu am timp. (close window)”

    abia daca dupa asta tipul insista in continuare, slap ignore

  21. Mircea says:

    De ce oare ti-ai postat adresa de email de la Yahoo pe site?? Daca nu vrei sa fii contactat pe messenger? Nu te-ai gandit la asta?

    Fa-ti o alta adresa care eventual sa faca forward la aia de la Messenger si public-o pe aia. Si ai rezolvat problema! (ma rog, acum e cam tarziu ca deja multi o au sau o mai gasesc prin vreun cache de server sau pe alte pagini)

    Prietenii oricum iti stiu adresa reala+ID-ul de messenger…iar prietenii cu care ai pierdut legatura iti vor trimite un email pe emailul afisat pe site iar dupa aceea vor primi ID-ul de messenger din manutele tale.

  22. Mircea says:

    ——–
    Dar daca nu lasi pe nimeni care nu e in lista sa iti scrie un mesaj, pierzi sansa de a discuta cu amicii care iti descopera adresa. Iti limitezi din propria libertate, propriul confort. E ca si cum ti-ai scoate telefonul din priza pentru ca te suna noaptea un nebun.
    ——–

    Vezi chestia cu forward-ul de mai sus…pana si telefoanele au posibilitatea de forward.

    In alta ordine de idei, odata ce ti-ai postat pe web adresa reala de email (cu ID-ul aferent) sau nr de telefon pe site poti sa fii sigur/a ca vei fi contactat/a direct mai devreme sau mai tarziu!

    Chiar ma mira ca nu te-ai gandit la posibilitatea asta, Vivi.

    Sau, poate te-ai gandit…dar…ai lasat adresa reala de email ca e cool sa fii contactat de necunoscuti (asta aratandu-ti ca esti citit) si e si mai cool sa ajungi sa-i respingi?

    Stiu ca blogul e ceva personal…si postezi ce vrei pe el…dar datele de contact sunt si mai personale si daca le-ai afisat pe site atunci probabil ca tu nu le consideri atat de private.

    Cat priveste contactarea ta de necunoscuti…nu se stie niciodata cine te contactateaza, nu se stie niciodata cu cine stai de vorba…asa ca “nu am timp…nici acum nici altadata” nu e o prea buna alternativa….parerea mea. E bine tot timpul sa iti lasi o poarta deschisa, un loc de buna ziua…

    Acum daca tu consideri ca cei din tara nu mai sunt la nivelul tau…si nu ai ce sa discuti cu ei…asta e :)..

    Sper sa nu ma “injuri” ptr postul asta :)…

  23. andressa says:

    Mircea, nu ca as fi avocatul lui Vivi, dar ce nu e clar din “daca n-ai nimic de spus nu pot decat sa iti tin pumnii si sa iti urez succes.” ?

    Sa iti lasi adresa de email sau ID-ul de mess inseamna ca vrei sa fii contactat. Si chiar vorbesti cu oamenii. Dar daca nu ai ce vorbi?? Dupa cateva replici, spui la revedere. “Si-aici apare, previzibil, reactia celuilalt: esti arogant si cu aere de superioritate” – da, putini inteleg ca a avea adresa accebisila nu inseamna ca stai ore intregi pe chat vorbind despre nimicuri.

    Poate acum e mai clar! 🙂

  24. Wow! Cati au comentat!

    Eu observasem faza cu Helmut, si mi-a placut. Pentru ca oamenii te considera prietenul lor daca le intri in case, de pe micul ecran, in fiecare zi… Si te saluta pe strada, pentru ca tu *chiar esti prietenul lor*! Nu, ei nu sunt prietenii tai, relatia reciproca nu e adevarata… Dar de ce va plictisesc cu probleme personale? 🙂

    Iar apropo de uzata afirmatie: “ai uitat de unde ai plecat”, un foarte bun prieten de-al meu are o vorba: “Da, mah! Am uitat, si vreau sa uit de unde am plecat! Pentru ca acolo era rau, si eu vreau si merit sa-mi fie bine!”. Subscriu!

  25. Mircea says:

    ————
    Mircea, nu ca as fi avocatul lui Vivi, dar ce nu e clar din “daca n-ai nimic de spus nu pot decat sa iti tin pumnii si sa iti urez succes.” ?

    Sa iti lasi adresa de email sau ID-ul de mess inseamna ca vrei sa fii contactat. Si chiar vorbesti cu oamenii. Dar daca nu ai ce vorbi?? Dupa cateva replici, spui la revedere. “Si-aici apare, previzibil, reactia celuilalt: esti arogant si cu aere de superioritate” – da, putini inteleg ca a avea adresa accebisila nu inseamna ca stai ore intregi pe chat vorbind despre nimicuri.

    Poate acum e mai clar!
    ————-

    Da, e clar ca voi probabil va dati seama din cateva cuvinte schimbate cu un om cate parale face :)…si cuvintele alea schimbate pe messenger unde e mai greu sa stii cine se afla in fata ta decat daca ar fi cu adevarat in fata ta. Nu comparati o discutie pe internet cu unan fata in fata. cea de pe internet trebuie in general sa dureze mai mult ca spiritele sa se conecteze…si nu se conecteaza din primele replici decat destul de rar.

    Andreea, ai uitat ca si tu ai avut o problema cu viza americana…si m-ai contactat pe messenger 🙂 ptr informatii? (un prieten comun ti-a dat adresa mea)

    Puteam foarte bine sa iti inchid mesengerul in nas (ce, sunt eu ambasada sau am pile acolo?)…dar nu, eu te-am ascultat…si am incercat sa te ajut cu ce pot (informatii in general)…iar asta mi-a luat ceva timp…dar l-am dat ca nu se prabuseste lumea daca dau cuiva necunoscut 10 minute din viata mea. Nu o iau niciodata la goana cand trebuie sa ajut un om…nu intorc niciodata spatele unui om cunoscut sau necunoscut care vrea sa ma intrebe ceva.

    Cum am spus, nu se stie niciodata peste cine dai in viata…dar probabil ca la voi curtoazia fata de necunoscuti (ca sunt si necunoscuti care sunt oameni ca lumea – nu automat orice necunoscut e periculos) e cam lipsa…imi pare rau sa spun asta.

    Sper ca ai inteles si tu asta :)…

    Varianta mea la ceea ce a spus Daniel:
    —————-
    – Salut, ai un minut?
    – Salut, cine esti?
    – aaa… ti-am gasit adresa pe un forum… as avea o intrebare.
    – Imi pare rau sunt extrem de ocupat, nu am timp. (close window)”
    —————-

    – Salut, ai un minut? (omul iti cere 1-2-5 minut nu toata viata…)
    – Salut, cine esti? (intrebare normala…desi mai politicos ar fi “Salut, poti sa-mi spui cine esti? “)
    – aaa… ti-am gasit adresa pe un forum… as avea o intrebare. (explicatie simpla…si apoi urmeaza o intrebare…mi se pare normal)
    – Imi pare rau sunt extrem de ocupat, nu am timp. (close window)” (aici macar un pic de politete in a asculta intrebarea omului! Nu pot sa cred ca nu ai 1-2-5 minute la dispozitie ptr a asculta MACAR intrebarea omului…abia apoi daca-l poti ajuta cu ceva il ajuti daca nu sau esti prea ocupat in momentul ala ai spui frumos “Imi pare rau sunt extrem de ocupat, nu am timp acum…scrie-mi pe mail fiindca folosesc messengerul mai mult ptr probleme legate de munca…”…sau daca intrebarea omului neinteresanta atunci poti sa mai adaugi “imi pare rau dar nu te pot ajuta…”)

  26. andressa says:

    Esti acel Mircea? Pai, aveam adresa ta de la un prieten comun pentru o informatie precisa: informatii pe un subiect anume.
    Noi aici discutam despre cu totul altceva.
    Am “cazut de pe topic”.

  27. Mircea says:

    Iar eu puteam foarte bine sa nu iti raspund :)…sau sa te pasez (sa te trimit pe site-ul ambasadei din doua cuvinte)…ca primele noastre schimburi de cuvinte nu au fost prea la subiect :)…si, culmea, eu chiar lucram in timpul ala! Dar am avut rabdare sa iti aud pasul…

    Ce daca un prieten comun ti-a dat adresa mea :)? Nu e acelasi lucru daca un prieten de al tau da adresa ta altora (si nici macar nu te anunta inainte?) Iar aia incep sa te contacteze unul dupa altul? (prietenul comun nu m-a anuntat dinainte ca ma va contacta cineva sa ma intrebe de chestii de ambasada!…m-a anuntat abia dupa ce tu ai intrat in vorba cu mine)…

    Tii minte ca si eu ti-am cerut politicos sa ma introduci la Vivi ca sa fac cunostinta cu el in perspectiva calatoriei mele in NY?Ma gandeam ca poate mergem la o bere (nu prea am cunostinte acolo)…ti-am cerut politicos SA MA INTRODUCI TU 🙂 (desi ai vazusem adresa pe net si puteam sa ma bag in seama singur).

    Tii minte ce a raspuns el? “Nuuuu! Nu am nevoie sa mai cunosc pe altii…ca sigur poate o sa-mi ceara sa le bag o pila la Google sa-i angajeze si pe ei! blablabla”…

    Nici macar acolo o prezumtie de nevinovatie nu mi-a acordat 🙂 (ca tot suntem in America)…

    Iar eu numai la Google nu voiam sa ajung :)) (nu sunt atat de bun incat sa lucrez acolo)…eram nou in America si voiam si eu sa cunosc alti romani de pe aici (mai ales din locurile pe care planuiam sa le vizitez).

    Asta crede el ca ai cer toti aia care il contacteaza? Sa fie angajati la Google?? :)…sau ai cer luna de pe cer??

    Din tot ceea ce am citit eu pe site-ul lui se desprinde o anume aroganta (sunt sigur ca multi simt la fel)…o anume aroganta care nu e neaparat de bun augur…e bun intr-adevar…dar…nu e chiar atat de bun sau nu e cel mai bun :)…intotdeauna va exista cineva mai bun! Chiar si la Actionscript 🙂 (el nu cunoaste pe altcineva mai bun ca el la Actionscript…dar…cati cunoaste de fapt? Poate niciunul fiindca nu isi da silinta sa cunoasca…iar cu atitudinea de genul asta nici nu o sa cunoasca. O sa stea in paradisul lui crezand ca e cel mai bun…).

    Si, culmea, aceeasi aroganta o simt si cand citesc blogul tau, Andreea :)…si asta am simtit-o si din discutiile noastre :)…

    Sub aspectul asta va potriviti ;)…

    Mai reveniti totusi printre oameni…mai uitati-va in jur…mai lasati nasul putin mai jos…si veti fi mult mai apreciati (mai ales Vivi ca totusi el a facut niste lucruri demne de lauda…dar se pare ca laudele l-au ajuns din urma:)…)

    Parerea mea…

  28. Mircea says:

    ————–
    Noi aici discutam despre cu totul altceva.
    Am “cazut de pe topic”.
    ————–

    Nu discutam despre altceva. Discutam de acelasi lucru…dar cu un exemplu concret: tu si cu mine pe messenger

    Nu incerca sa deviezi atentia folosind tertipuri jurnalistice (si se stie ca esti jurnalista 😉 )…