Object fixation

Vivi's Glider

Voi continua seria de intelepciuni parapantistice cu ceea ce se numeste ‘object fixation’. Mi-am adus aminte de chestia asta vorbind zilele trecute cu o prietena careia ii este foarte teama de ceva anume (nu va ganditi ma la prostii 🙂 ).

Teoria (dar mai ales practica) presupune ca zbori si te apropii de aterizare. Locul de aterizare poate sa fie cat ditamai stadionul insa in mijloc are un copac catre care, nu se stie de ce, te indrepti si pe care iti doresti sa il eviti. De ce anume vrei sa nu aterizezi in copac cred ca e destul de clar. 🙂

Ei bine, daca singurul lucru la care te vei concentra este sa eviti copacul atunci poti sa fii absolut sigur ca vei ateriza in el. Indiferent cat de mare e stadionul, indiferent cat de mult loc ai avea, indiferent cat de singur si subtire este copacul, cu cat te uiti mai mult la el si cu cat te concentrezi mai mult sa il eviti, atat mai singur poti sa fii ca vei ateriza in el.

Cum faci sa nu pui totusi parapanta in copac? Te concentrezi la locul liber de langa, uiti ca exista copacul, uiti ca vrei sa il eviti. In loc sa te gandesti la ce vrei sa eviti te gandesti la unde vrei sa ajungi. Teoria este probata si rasprobata (din fericire nu de mine 🙂 ) si e cat se poate de serioasa.

Na, acuma nu vreau sa fac pe desteptul filozof si psihiatru asa ca ma voi abtine de la a emite sfaturi despre analogiile teoriei asteia in viata. Ganditi-va insa un pic la ea. Ganditi-va un pic la lucrurile pe care tot incercati sa le evitati si trageti ce concluzii vreti (nu degeaba o fi proverbul ala cu “de ce ti-e frica nu scapi”). 🙂

Va spun eu, pe bune, parapantistii sunt niste oameni foarte intelepti. 🙂

10 Responses to “Object fixation”

  1. Ana says:

    Si in acelasi timp “ai grija ce iti doresti, pentru ca s-ar putea sa ti se intample” 🙂

    Cred ca cele doua proverbe sunt varianta optimista si cea pesimista al aceluiasi lucru. In mare spun tot aia.

  2. Mihaï says:

    depinde de parapantist , sau de sofer – uite o analogie:

    un sofer merge pe o strada cu mai multe bezi, aglomeratie bara la bara, si se grabeste; observa ca banda cealalta merge mai repede, face repede schimbarea, dar chiar atunci noua banda se opreste si banda unde fusese incepe sa se miste ( chestia asta e interepretata frumos la inceputul filmului http://www.imdb.com/title/tt0151804/ )

    e bine sa fii proactiv, dar sunt doua tipuri de proactivi: cei inteligenti si cei prosti – limita nu e usor vizibila 🙂

    iata pe cineva care discuta despre limita asta:

    “the key to successful hiring was to hire people in the following order:
    * Smart and energetic
    * Smart and lazy
    * Dumb and lazy
    and do all you can to avoid hiring people that are
    * Dumb and energetic”
    http://www.sprez.com/articles/smartandlazy.htm

  3. crisss says:

    de ce sa te abtii? psihiatru e mai greu, si nici nu cred ca ti-ai dori… dar psiholog, pt o zi-doua-trei, poti incerca… 🙂

    oricum, ai mai avut tu niste posturi legate de zbor & stuff – metafore excelente, de altfel, pt viata reala…

    cat despre postul anei, imi dau si eu cu parerea: prima afirmatie nu este neaparat optimista. mai degraba e un avertisment 😀
    cred ca a spus-o o persoana impetuoasa care s-a si fript, odata trecuta euforia atingerii unui tel neindeajuns de bine gandit si planificat…

    ps: inca o poza “senina” SUPER! … si inca un “A” pt vivi, la una din materiile lui preferate, “photography” 🙂

  4. Vivi says:

    Mihai, comentariul tau nu are nici o legatura cu nimic.
    Criss, stii cum e, cele mai reusite poze ale mele sunt alea in care apar si eu. 🙂

  5. Dumi says:

    Vivi: misto post. One of those gems. Bravo.

    Ana: nu, sunt diferite.

    — “Ai grija ce-ti doresti […]” = gandeste-te bine de tot daca chiar iti doresti ceea ce crezi ca-ti doresti; s-ar putea sa fie doar ceva ce aparent ti-ar placea, doar pentru ca nu stii destule lucruri despre acel ceva, plus efectul irezistibil generat de faptul ca nu-l ai; e extrem de posibil ca odata ce-l ai sa nu-ti mai placa, si sa fi si investit o tona ca sa-l obtii. Varianta chinezeasca: “sa te fereasca Dumnezeu de blestemul rugilor implinite”.

    — “De ce ti-e frica nu scapi” = vizualizeaza (for lack of a better work) succesul, si nu evitarea esecului; concentreaza-te pe imaginea pozitiva si pe calea spre ea; nu vizualiza teama de esec pentru ca implicit vizualizezi esecul per se si te focusezi pe el. (nu, nu sunt in secta lu’ Bivolaru or something ;-), nu stiu cum imi vin numa’ cuvinte d-astea).

    –Dumi

  6. bobby says:

    eu auzisem de “object fixation” referitor la soferi 🙂

    spunea un psiholog ca, in cazul in care un sofer iese din sosea pe un camp in care exista un singur copac, exista sanse foarte mari sa se opreasca in respectivul pom, tocmai pentru ca incearca prea mult sa il evite.

  7. Vivi says:

    Well, tipul din clipul ala a facut mai multe greseli si era foarte foarte nepregatit pentru salt. Iar astia cu reportajul bat campii.

    1. Daca te uiti atent, inainte ca instructorul sa ii deschida parasuta tipul trage de un maner de la piept. Ala este manerul de largare al parasutei principale care face exact ce s-a intamplat in clip (da drumul la parasuta principala pentru ca, in caz ca e ceva in neregula cu ea, sa nu stea in calea rezervei pe care incerci sa o deschizi). Individul nu avea ce cauta la manerul ala, nu de acolo se deschide parasuta.

    2. Ti se repeta de zece mii de ori inainte de salt ca, daca e ceva in neregula, faci doua miscari: a) tragi de manerul rosu (de care a tras si tipul din clip) dupa care b) tragi de manerul care deschide rezerva (despre care tipul in clip parca n-ar fi auzit in viata lui).

    3. Rezerva este foarte controlabila. E suficient sa tragi de comanda ca sa te duca unde vrei tu si nu unde vrea ea. Faptul ca ala a ajuns ca prostu in sarmele electrice e vina lui, pe de alta parte e de inteles ca dupa ce a patit ceva sa nu mai rationeze perfect.

    Concluzia mea? Clipul este ‘jurnalistic’ pentru ca prezinta lucrurile de parca ar fi un sport unsafe 🙂 cand de fapt tipul din clip este prost antrenat si foarte nepregatit pentru salt.
    Un exemplu bun de jurnalism prost. 🙂

  8. Cosmin says:

    Chestia cu jurnalismul prost il poti observa peste tot, cand esti specialist pe cate un domeniu si incep pe la televiziuni/ziare sa exprime opinii din domeniul tau te crucesti. Dar discutia despre “jurnalism” isi are locul intr-un thread dedicat special :).

    Clipul asta mi s-a parut misto si chestia ca tipul a nimerit in cabluri e oarecum legata de object fixation.

  9. angeldust says:

    “object fixation” (in experienta mea) merge doar pana la un punct. trebuie si un mare grad de ghinion ca sa dai exact peste pomul ala. mi s-a intamplat de multe ori sa incerc sa evit un obstacol si chiar sa il evit cu succes. s-a intamplat si sa nu reusesc, dar foarte rar. se spune ca, daca ii intrebi pe cei care au avut un accident ce au vazut ultima oara inainte de impact, ei vor raspunde “stalpul” (sau obstacolul, etc). insa daca te intreb “ce ai vazut ultima oara inainte de a primi un pumn in fata?” o sa raspunzi “pumnul”. si in cazul asta nu e nici o legatura cu “object fixation” 🙂

Leave a Reply