Despre trafic.ro si internetul romanesc

Trafic.roDin cand in cand, pe forumurile de webmasteri sau aiurea, se trezeste cate cineva sa critice/protesteze/spuna ca trafic.ro nu e bun, ca nu contorizeaza bine, ca triseaza, ca merge prost si tot asa. Cei care fac insa asta uita insa niste lucruri.

Cum a pornit trafic.ro

Cam prin 1997 pe internetul romanesc domnea fenomenul top100.ro. Era pentru multi punctul de plecare, era topul bazat pe voturi date de vizitatori. Internetul romanesc era invadat de popupuri si popundere care te invitau sa votezi.

A fost una din cele mai negre perioade ale netului romanesc. A fost un fenomen care a murit foarte greu dar in parte a murit si datorita celor de la trafic.ro care au inlocuit nevoia posesorilor de site-uri de a se raporta unii la altii. Cei care nu au uitat era top100 sunt convins ca le sunt recunoscatori cel putin pentru asta. 🙂

De ce trafic.ro a avut succes

Pentru ca a aparut la momentul potrivit. A fost un inlocuitor bun pentru top100 pentru ca era bazat pe o metrica greu de fraudat si mai relevanta decat numarul de voturi. A aparut pe o piata imatura unde nevoia webmasterilor de a se raporta unii la altii era mai mare decat nevoia de a se depasi pe sine insusi. O piata unde succesul nu se putea masura in venituri pentru ca inca nu erau bani.

De asta Netbridge nu a avut succes cu trafic.ro in Canada, Spania, Noua Zeelanda sau Serbia. Acolo nu a fost nici un top100 pe care sa il inlocuiasca si probabil ca nici nu au intrat in momentul potrivit.

Trafic.ro nu va avea niciodata succes pe piete deja maturizate, este un serviciu care se adreseaza pietelor in curs de dezvoltare aflate foarte la inceput, cam cum era Romania acum 7 ani. Chiar si acolo este discutabil daca ar reusi sau nu, depinde si de contextul cultural al pietei, cat de mult isi doresc webmasterii sa se uite si la capra vecinului. 🙂

De ce trafic.ro a fost si este un lucru bun al internetului romanesc

Trafic.ro si internetul romanesc sunt un fenomen aparte din acest punct de vedere. Cred ca putine sunt tarile cu un serviciu de monitorizare care sa acopere atat de bine toate site-urile si toti utilizatorii romani de Internet.

Trafic.ro ne-a oferit tuturor posibilitatea de a ne raporta la cei mai buni decat noi si sa vrem sa ii depasim. Ne-a permis sa invatam de la concurenta si ma intreb cat de multi isi dau seama de asta.

Imi aduc aminte de vremea cand cinestiecastiga.ro a umplut Bucurestiul de afise. Am cascat ochii de uimire si am crezut ca vor navali utilizatorii la ei pe site. As fi tot crezut asa, poate am fi umplut si noi Bucurestiul de afise daca trafic.ro nu m-ar fi lamurit ca la vremea respectiva asta insemna o crestere cu 400 de utilizatori pe zi. Not much.

Trafic.ro iti permite sa vezi ce se intampla cu traficul oricarui site atunci cand isi schimba design-ul, cand isi schimba imaginea sau cand face vreo campanie online. Trafic.ro iti permite sa iti monitorizezi concurenta, sa le analizezi vizitatorii, de unde vin, cat de mult stau pe site, din ce tara sunt si ce rezolutie au. Informatii pe care cu totii le avem gratis, datorita trafic.ro si datorita tuturor celorlalti.

Pentru mine este impresionant ca, indiferent de motive, majoritatea webmasterilor romani au ales sa isi publice informatiile despre numarul de vizitatori. Este un exemplu de transparenta aproape unanima, o transparenta care ajuta pe toata lumea sa invete, sa se dezvolte si sa ia decizii mai bune.

Ce se va intampla cu trafic.ro

Netbridge a anticipat dorinta unora de a nu mai avea toate statisticile publice si a transformat statistici.ro intr-un trafic.ro privat dar cu clasament public. Au sperat ca piata se va fi maturizat suficient incat webmasterii sa nu mai vrea sa isi faca publice statisticile, dar sa doreasca inca sa se raporteze la ceilalti. Un model care nu a prins dar care a meritat incercat.

Au creat si varianta pentru acea piata complet matura in care toate statisticile sa fie private, au creat t3.ro, insa au ales momentul nepotrivit si proiectul nu este un succes. Inca ma mai intreb de ce nu il ofera gratis tuturor posesorilor de site-uri din boom.ro, sa ii ajute sa isi faca site-urile mai bune, sa ofere ceva mai mult decat concurenta, sa fie cu un pas inainte celorlalti.

Vor mai trece un an sau doi pana cand trafic.ro va incepe sa decada, daca nu va reusi sa se adapteze. Ne-am obisnuit prea mult sa ne cunoastem unii altora site-urile pentru ca webmasterii sa renunte atat de usor, insa in acelasi timp internetul romanesc incepe sa se maturizeze. Imi va parea rau cand nu vom mai putea invata unii de la altii prin intermediul trafic.ro.

Mi-ar placea ca cei care ii acuza sa aiba maturitatea sa se ridice dincolo de dramele lor personale, sa incerce sa rezolve problemele scriindu-le celor de la trafic.ro si incercand sa se lamureasca inainte sa dea cu piatra. Din pacate, e mult mai la indemana sa te revolti fara sa te gandesti daca ai sau nu dreptate. 🙂

36 Responses to “Despre trafic.ro si internetul romanesc”

  1. Eu vad trafic.ro folositor in trei moduri, esential:

    1. Ofera statistici mai coerente decat AWStats de exemplu(avantaj – departamentul de IT si cel de dezvoltare) si in acelasi timp relationeaza toate site-urile la acelasi sistem de masurare (nu poti, de exemplu, compara traficul de pe un site inscris in trafic.ro cu unul masurat de neogen sau cu unul masurat de AWStats – toate au partial dreptate si in acelasi timp toate au hibele lor, asa ca pentru a putea compara doua site-uri trebuie sa le compari relativ la acelasi sistem de masurare; deci cum trafic.ro e cel mai folosit, are sens ca toate lumea sa foloseasca trafic.ro mai departe pentru a se putea relationa corect).

    2. Este o importanta unealta de marketing. Pentru ca acele companii care vor sa cumpere publicitate, vor dori sa stie care sunt cele mai importante site-uri pentru targetul dorit. Aici intervine trafic.ro si este normal ca orice site care doreste sa vanda publicitate ar trebui sa “vina pe piata”, sa-si prezinte marfa, daca pot sa spun asa.

    3. Pentru a putea spune “suntem cei mai tari pe un anume segment” trebuie sa existe un sistem de coordonate – inca o data, trafic.ro. Fara el, ar fi mult mai dificil de obtinut statistici credibile.

    Concluzia mea este ca trafic.ro este esential pentru internetul romanesc. Suspiciunile care planeaza nu sunt insa numai la nivelul tehnologic, cat mai degraba la cel moral. Adica am auzit multe acuze la adresa lor cum ca ar “maslui” traficul. Ceea ce mi se pare greu de crezut. Dar si greu de combatut. Solutia? Pentru oricine este pus in aceasta dilema, in functie de nivelul paranoic, ar trebui sa isi instaleze concomitent si monitorul neogen. In felul asta poti vedea clar daca ai fost inselat sau nu. (cel mai probabil vei descoperi ca trafic.ro a avut dreptate si ca ai derulat o campanie jalnica 🙂 )

  2. Mihai says:

    De ce a credeti insa ca a avut Trafic.ro mai mult succes decat Statistici.ro, care, din cate imi amintesc, oferea statistici mai complexe?
    Un motiv ar fi problemele tehnice care apareau destul de frecvent la Statistici si codul cu destule erori.
    Un altul… lipsa de publicitate?

  3. andressa says:

    Sunt de acord cu faptul ca trafic.ro e un serviciu necesar si cu multe puncte tari.
    Cred insa ca si multe probleme trebuie remediate pe parcurs si ca feedbackul clientilor nu e format din tot felul de frustrari.

    Eu le-am scris un mail acum o saptamana la care nu au reactionat deloc, de exemplu. Le sesizam ca sunt multe site-uri care sunt gresit plasate in anumite categorii si ca daca pe unele le-au mutat din acest motiv, ar trebui sa mai verifice cateva. Sa vedem daca imi vor raspunde…

    Insa nu cred ca ar trebui sa ma abtin de la sugestii sau reclamatii doar pentru ca un serviciu e gratuit sau pentru ca are multe parti bune. De acord?

  4. Costin says:

    Cum iti explici anumite diferente intre ceea ce raporteaza cel din Spania cu cel din Romania pe acelasi site?

  5. Vivi says:

    Costin, habar nu am. De ce nu le dai un email? Ti se pare o intrebare relevanta pentru tot ceea ce am spus in mesajul de mai sus? Ti se pare ca faptul asta dovedeste ceva anume care ar trebui sa schimbe ceva in atitudinea mea (noastra) fata de trafic.ro?

    Poate ca sunt servicii gazduite in locuri diferite si din cauza asta pentru cineva din romania contorul din Spania se incarca mai greu sau deloc fata de cel din Romania. Poate cele doua contoare nu se impaca bine puse in aceeasi pagina.

    Nu sunt de la trafic.ro, ti-am oferit doua teorii care ar putea fi plauzibile.

    Mihai: de ce a avut trafic mai mult succes? Pentru ca desi statistici.ro oferea niste statistici in plus (cele mai vizitate pagini, trasee in site) mergea foarte greu si era si un pic mai greu de utilizat/inteles. Pentru o vreme au fost o concurenta reala dar statistici nu a reusit sa tina pasul.

  6. Filip says:

    Este intradevar interesanta evolutia trafic.ro si este foarte probabil in legatura directa cu existenta top100 dar si cu spiritul romanesc, cu mandria si cu dorinta de a-si afirma suprematia.

    Pe site-urile din afara sunt foarte rar statistici publice si asta pentru ca nu este nici un motiv pentru care vizitatorii si concurenta sa stie cate vizite ai, din ce surse si altele.

    Ca functii, timp de raspuns, usability este foarte bun si consider ca merita apreciere.

    Ce parere ai despre cifra de 6 milioane de unici in Romania pe care o intainteaza cei de la trafic.ro?

  7. Costin says:

    Ok. My bad. Nu isi avea locul aici la fel cum nu isi are locul aici ultima fraza a postului tau. Pare un fel de dojana batraneasca in incercarea de a-l cuminti pana si pe neimblanzitul Z()s() si unele din actiunile lui.
    In alta ordine de idei, e posibil sa intalnesti o multime de tristi care “arunca cu pietre” pentru ca probabil nu au ce face dar asta nu inseamna sa generalizezi fara sa te gandesti ca poate ultima fraza a postului tau e posibil sa fie perceputa 100% pupincurista iar ceea ce priveste o parte din cititorii tai sa fie 100% sf-ista.
    E posibil sa te socheze dar unii dintre noi chiar am intrebat (cu calm, telefonic sau prin e-mail si intr-un final prin bloguri) si chiar am adus argumente la ceea ce au afirmat despre trafic.ro. De ce? Pentru aceleasi motive care le-ai enumerat tu mai sus si anume pornind de la ideea ca trafic.ro intradevar e ceva BUN pentru .ro si plusand pot spune ca fiind de succes evident ca le urmaresti toate miscarile pentru a invata …
    Partea proasta e ca desi intrebarile au fost normale 99,99% au ramas doar in stadiul retoric si in spiritul web2.0 utilizatorului in aceste conditii i se face lehamite. Ultimul caz super cunoscut fiind din blogosfera si renuntarea acestuia intr-un final la scriptul trafic.ro in conditiile in care era de top la categoriile prin care s-a “plimbat” fara voia lui.

    Ca sa fiu “totusi” on topic, statistici.ro nu cred ca a avut sanse vreodata. S-a prezentat mereu cu mult sub liga trafic.ro.

    PS. Nu vreau sa intru in nici o polemica anti-trafic.ro. subiectul pentru mine fiind oricum depasit. Credeam ca pot sa aflu raspunsuri care pe alte cai nu s-a putut.

  8. zoso says:

    filip, institutul national de statistica spune 4 milioane.
    atunci cand ai mai multe surse, o crezi pe care care iti place mai mult.

    cc, uite o explicatie plauzibila. ispul meu ne oferea in trecut un ip unic la 1000 de insi pentru siturile din afara, in timp ce in romania aveam fiecare ipul lui. nu stiu cum si de ce, dar se facea. si asta se mai intampla si azi, nu mie, dar am auzit cazuri. e posibil sa fie de aici diferenta.

    eu am renuntat sa mai inteleg trafic.ro folosesc awstats si analitycs si aia e.

  9. Filip says:

    Parerea mea este ca pe relatia trafic.ro->NetBridge->Boom ar fi numai de castigat daca unui client i se expune faptul ca sunt 6 milioane online(asta inseaman undeva in jur de 50% din populatia urbana din romania) fata de o cifra inferioara si poate reala.

  10. Rezultatele gresite furnizate de trafic.ro sunt “frustrari” si “drame” ale utilizatorilor care anunta asta!?

    Ce feedback sa le dau? Ca au rezultate gresite? Ca nu contorizeaza tot? Pai rezultatele bune ar trebui sa fie principala lor grija, daca n-au rezolvat-o in atatia ani nu o vor rezolva dupa inca un mail de la un utilizator (de parca pana acum nu ar fi primit destule cu asta).

    Ne inviti sa le scriem celor de acolo. Ce sfaturi ai pt cei care au facut deja asta, si nu au fost bagati in seama? Niciun raspuns. Nicio schimbare.

    Prea multi oameni au observat aceleasi probleme. Cred ca e un argument sa plecam de la premisa ca sunt adevarate.

  11. adu says:

    Gabi, cel putin in ultimii 2 ani si cel putin pana la demisia lui Orlando, niciun mesaj trimis de utilizatori nu a ramas intentionat fara raspuns. Cand ai trimis ultima data un email la care nu ti s-a raspuns?

    Pe ce te bazezi cand afirmi ca se trimit multe mesaje pe o anumita tema? Rezultate “exacte” nu iti poate garanta niciun serviciu online, dar a spune ca “n-au rezolvat-o in atatia ani nu o vor rezolva” este fals si jignitor la adresa echipei de acolo. Nu numai ca s-au facut eforturi in acest sens, dar s-a si reusit reducerea aproape in totalitate a “pierderilor”.

    Din pacate s-a consumat prea mult timp cu prevenirea fraudelor si prea putin cu modernizarea serviciului. Chiar daca din diverse motive (probleme cu internetul, servere suprasolicitate in diverse momente etc.) trafic.ro nu a contorizat “tot”, nimeni din interior nu a sugerat/cerut vreodata ca un site sau altul sa fie avantajat. Ma intereseaza prea putin daca credeti sau nu ce-am scris aici, dar am simtit nevoia s-o fac.

  12. Vivi says:

    Costin, uite, ai ocazia sa primesti aici raspunsuri pe care pe alta cale nu le primesti. 🙂

    Adi, cum explici diferente dintre trackerul din spania si cel din Romania?

  13. adu says:

    Vivi, de cele mai multe ori cand se discuta pe forumuri/blog-uri despre problemele cu traficul se dau informatii vagi. Aproape intotdeauna se discuta de site-uri f mici, nu se spune care sunt ele, dar se dau diferentele in procente. Evident ca daca un site are 3 unici pe zi si unul din servicii inregistreaza 2 atunci se poate spune ca diferenta e de “peste 30%” 😀

    Nu stiu la ce site se refera Costin, dar am o presimtire ca nu are mai mult de 20 de unici pe zi asa ca ne cam pierdem vremea… Concret, la ce site apar diferentele? Apar tot timpul? Sunt tot timpul in plus la acelasi serviciu?

    In afara faptul ca serviciile sunt intr-adevar hostate in tari diferite, Romania si Spania, mai poate exista cel putin un motiv care apare frecvent: scripturile pentru cele doua servicii nu sunt inserate in aceleasi pagini.

    Costin, tu ce banuieli ai, de ce crezi ca apar diferentele?

  14. Nu am spus niciunde ca ar fi site-uri avantajate si altele dezavantajate.
    Mail recent nu am trimis la trafic.ro, dar am trimis la t3.ro. Intrebam ceva si nu mi s-a raspuns pana azi (aprox. 2 luni de la trimitere).

    In ultimul timp (ultimele luni), mai multi utilizatori s-au afirmat ca dintre toate contoarele folosite, Trafic le afiseaza cel mai mic nr de vizitatori. La toti e aceeasi problema! Pe asta ma bazez cand afirm ca problema inca exista!

    Daca spui tu ca se fac progrese pt imbunatatirea rezultatelor, ma bucur sa aud asta!

  15. Costin says:

    Da Adu. De cativa unici pe zi. Intre 5 si 8. Sute. Cf. traficurilor (caci le-am folosit pe amandoua, Spania vs. Romania, folosindu-ma ca sa am parte de cel din Romania de un iframe, inainte de marea schimbare, pe un site cu 1-2 unici pe zi pentru a fi irelevant).
    Am pus undeva la mine pe blog cateva intrebari retorice (pe care le puteti gasi si in e-mailurile primite de trafic si traceics pe adresele de contact). Search dupa trafic.ro si e un post “Trafic.ro (mai) merita?”.
    Poti citi si postul despre “capital de imagine”. Sunt doar intrebari retorice despre ceva ce multora ne-a placut si ni s-a facut lehamite si se cauta inlocuitori.

    Zoso: exemplul tau nu are nici o treaba cu subiectul in cauza.

  16. Costin says:

    O mica observatie caci e posibil sa ma fi exprimat prost. Am folosit cele doua coduri pe acelasi site! Traceics in mod corect pentru ca site-ul e in spaniola si trafic.ro folosind un iframe pe un site low trafic, pentru ca procedeul “iframe” se utiliza inca de prin 2003.
    Am facut testele astea pentru ca managementul traceics miroase ca tufele din Venetia. Vezi cazul “concursul” de unde am inceput sa imi pun intrebari, gasindu-l pueril. Si eu am dat/dau premii ce insumeaza vara asta aproximativ 8-900 de euro. Diferenta este caci chiar le-am / le dau. Mi se pare uber-cool sa zici ca dai premii si sa uiti dar in fine nu e job-ul meu traceics. Fiecare conduce dupa cum il taie capul numai ca ar fi fost interesant sa aflam cum faceti! 🙂

  17. mns says:

    Ceea ce mi se pare mie incorect este ca pentru multa lume trafic.ro reprezinta internetul romanesc. Nu esti in trafic.ro, nu existi. Peste tot se spune, in Romania exista 22.359 site-uri si 6123456 utilizatori de internet pentru ca asa zice trafic.ro. Asta e cel mai deranjant, daca nu esti cu ei, esti impotriva lor, daca nu esti in trafic.ro nu pupi publicitate si nu te baga nimeni in seama.

  18. Dan says:

    Nu am contestat niciodata utilitatea lui Trafic.ro (desi putem discuta si despre asta). Am spus pe unde am putut (nu am scris inca in presa, dar ma gandesc la asta) ca Trafic.ro nu este un serviciu fair.

    Citez de mai sus: “Nu esti in trafic.ro, nu existi “. Site-uri care l-au criticat dur pe Orlando au disparut brusc din Trafic.ro si asta e un exemplu banal.

    Trafic e folosit de oamenii care impart bugetele in publicitatea online. Ei dau bani in functie de ceea ce spune Trafic despre un site.

    In multe sensuri, Trafic este un Google pentru Net-ul romanesc.

    Acum, daca el imi arata 300 de unici pe zi si statisticile serverului imi arata 770 de unici pe zi, eu ce sa cred despre Trafic ro?

    A trecut perioada cand datele erau varza. Spunea “vizitatori in 24 de ore 300 si in ultimele 10 ore 400”. Acum le-au rezolvat cumva sa nu mai arate aiurea.
    Acum sunt altele: pe la ora 12 imi arata ca nu au fost decat vizitatori direct, la 16-00 vin de pe 50 de site-uri de nu le mai poate numara. Google Analytics imi arata 3 alti referreri care in Trafic.ro nu apar deloc, etc.

    Eu zic ca sistemul e dus. Ramane de vazut daca va avea cineva puterea si initativa sa lanseze ceva nou. Pina atunci, despre Trafic mai discutam.

  19. adu says:

    Vivi, dupa cum vezi, din nou blabla. Nici un nume de site ca sa putem vedea cu ochii nostri diferentele, nimic concret, plus o incercare (esuata) de a ne face sa citim retorica de pe blogul lui Costin.

    mns, nu te opreste nimeni sa faci un alt serviciu mai bun decat trafic.ro si sa-l folosesti cum crezi tu de cuviinta.

  20. Vivi says:

    Ma, internetul asta uneori parca este Telefonul Fara Fir. Se intampla ceva, fiecare aude ce vrea si da mai departe si altii o iau drept buna.

    1. Dan: Site-uri care l-au criticat pe Orlando au disparut? Te referi la zozo iar situatia a fost discutata in prea multe randuri si e prea ridicola ca sa insistam. Neputand fi argumentata cu dovezi incontestabile, fiecare o sa creada ce vrea.

    2. Dan: Compari mere cu pere cand te uiti la statisticile serverului tau si statisticile trafic.ro

    3. Costin: de dragul argumentatiei am fost si am sapat prin blogul tau si citit paragrafe intregi ca sa ajung la ce semnalezi (te durea mana ma sa pui aici direct link-ul? Parca n-ai fi dezvoltat site-uri sa stii cum se semnaleaza un bug).
    Vorbesti de un site spaniol (conquistamorella.com) pe care ai folosit trackerul celor de la un alt site (tocilarii.net) pentru inceputul lui Aprilie. La tine spui ca difera repartitia pe tari, aici spui ca difera numarul de vizitatori unici (intr-un experiment oricum crooked pentru ca folosesti contorul altora).

    Baza de date cu repartitia IP-urilor pe tari din trafic.ro a fost actualizata in toamna anului trecut.

    In plus, amesteci probleme tehnice cu probleme de marketing ale celor din Spania. Si faci asa o mare varza cu argumente in toate partile din care te astepti sa ai dreptate.

    Sunt convins ca pentru unii am scris degeaba mesajul initial, they will go on and on despre cat de rau este trafic.ro si cat de prost merge. Costin, nu e vorba de tine, ci de Mns sau Dan.

  21. Costin says:

    Vivi: cu vizitatorii a fost raspuns la afirmatia lui adu referitoare la siteuri cu trafic de cativa vizitatori. Am fost putin ironic. Scuze. Diferenta aparea la tara de origine a vizitatorilor. Deloc de neglijat, fiind vorba de cateva mii de hituri.
    Nu am amestecat nimic, sunt 2 probleme separate la care era interesant cate un raspuns. Atat.

    adu: ok my fault. Scuze de deranj. Cele doua cartonase galbene nu exista, sunt irelevante. Au ramas doar paginile de gen:
    http://www.traceics.com.es/concurso.php (pentru 31 martie 2005)
    si pe cealalta tema:
    http://stat1.traceics.com.es/stat/conquistamorellacom/vizitatori/domenii/2006/04/#stat
    http://stat.trafic.ro/stat/tocilariinet/vizitatori/domenii/2006/04/#stat
    La tema 2 s-a folosit ca si cobai conquistamorella.com, dupa cum spunea si Vivi, unde traceics raporteaza un aproape 50% procente SUA, lucru super dubios din puctul meu de vedere si al site-ului respectiv.
    Multumesc.

  22. zoso says:

    va dau eu material de studiu.

    Vizitatori în ultimele 7 zile: 10.815
    Current Week 15.400

    http://stat.trafic.ro/stat/omfg/
    http://extremetracking.com/open;sum?login=zosolino

  23. Vivi says:

    Zoso, trafic.ro defineste “vizitator unic” asa: http://www.trafic.ro/ajutor/clasament/

    Extremetracking cum il defineste?

  24. Darius says:

    Am eu o vag? impresie c?, din p?cate, oamenii ?i-au ales preferin?ele analizând dup? care-i rezulta mai mul?i vizitatori, sim?indu-se fura?i de toate cel?lalte servicii.

  25. Costin says:

    E stiut de ani de zile ca extremetracking arata cam dublu decat e ok sa fie. Diferentele au fost mereu mari intre Extremetracking vs trafic dar si de ex intre Extremetracking si awstats. E ok daca il folosesti timp indelungat. Ai cel putin o continuitate si un punct de referinta dar volumul de informatie raportat s slab.

  26. adu says:

    zoso, n-am gasit definitia pt “Unique Visitors” la extremetracking.com, asa ca probabil comparam mere cu pere, dar la afisari pt omfg.ro pe iunie avem
    http://extremetracking.com/open;reloads?login=zosolino
    http://stat.trafic.ro/stat/omfg/vizitatori/luna/#stat
    extremetracking/trafic.ro = 1825885/2061264 ~= 0.88

    Darius, ai dreptate, daca un serviciu arata mai multi “vizitatori” decat trafic.ro atunci acel serviciu e “mai bun”, daca arata mai putini… vreau sa vad cine o sa se planga de asa ceva 😀

  27. edragonu says:

    Sunt in mare parte de acord cu necesitatea unui serviciu gen trafic.ro pe o piata in dezvoltare. Dar tot 90% sunt convins ca la un moment dat trafic.ro a fost “hijacked” si e folosit mai mult ca o unealta de “shaping” pentru o retea de publicitate decit ca un serviciu echidistant, independent.

    Nu e nimic rau in a face clasamente, atita vreme cit, conditie ABSOLUT NECESARA, esti echidistant. Apartenenta trafic.ro la o agentie de publicitate, oricare ar fi aceea, nu face decit sa scada credibilitatea serviciului.

    Poate ar mai trebui adaugat faptul ca, acum doi ani, BRAT a avut o initiativa foarte puternica in piata pentru intrarea pe net. Trafic.ro a fost unul din cei care si-au dorit prezenta in aceasta competitie. Din pacate nu s-a intimplat nimic.

    Prezenta unui BRAT pe net ar fi benefica tuturor.

  28. Serban says:

    salut

    nu ai cum sa spui ca trafic.ro este un serviciu prost, sau ca nu e bun de nimic, sau cum s-a mai zis pe unele forumuri. acest lucru il pot spune numai cei care nu pot anticipa ce inseamna sa incepi si sa termini (oarecum) un asemenea proiect, cate implicatii sunt dpdv: uptime servere, conexiune internet, script, bazele de date – corupere, pierdere date, optimizare, query-uri pe secunda, etc. poate ca exagerez tehnic dar personal eu nu accept asemenea afirmatii despre un proiect care la urma urmei este GRATUIT!

    sunt sigur ca cei de la trafic isi stiu bine problemele, iar neconcordantele de trafic sunt in mare majoritatea din 2 motive: incercari de a influienta statisticile prin diferite tactici din partea utilizatorilor si problema de uptime pe care trafic.ro a avut-o si o are.

    cei care criticati trafic.ro, puneti in balanta si celelalte softuri asemanatoare. eu de ex am fost dezamagit sa vad ca si urchin oferit de google a avut probleme de uptime, si am ramas socat ca anumite features din trafic.ro nu aparea aici (la nivelul lor). nu e un lucru rau sa critici, pt ca pentru trafic.ro asta a insemnat progres, dar ganditi-va ca este un serviciu GRATUIT de care beneficiem cu totii (daca vrem!) si este normal ca atunci cand dai un feedback sa dai cat mai multe detalii (am vazut niste discutii mai sus “de ce ar trebui eu sa le spun ce si cum”).

    eu am ales acum 3 ani solutia trafic.ro pentru site-urile pe care le administram atunci (verasys), si am fost foarte satisfacut. acum nu mai folosesc trafic.ro deoarece mi s-a intiparit in minte ideea ca este un serviciu care are cateodata momente de lag (retin si acum iconita trafic.ro care nu se incarca in IE, si o aveam in footer, si din cauza asta nu se incarca site-ul si primeam telefoane ca nu merge site-ul – trebuia sa le zic sa foloseasca mozilla ca ala incarca codul pana intalneste ceva idle 🙂 ). eu momentan prefer metoda de urmarire a traficului in interior cu scripturi facute de mine pentru a putea jongla mai usor cu anumite date. cu toate acestea la toti clientii externi ce aveau site-uri mici si mijlocii le recomandam trafic.ro

    – am vazut un post pe seopedia cum ca trafic.ro masluieste statisticile. 🙂 sa fim seriosi. cu ce interes? eu ca vizitator al site-ului X ce ofera servicii cumpar pentru ca are vizitatori multi pe site sau pt ca ofera servicii competente?? aspectul acesta este nascocit de webmasterii ce considera ca “se dau mari” daca au un super trafic si apar peste nu stiu ce nume de site-uri. vizitatorii si clientii nu sunt interesati de trafic.ro, sunt interesati de continut: “content is the king” => trafic.ro nu are cum sa fie utilizat ca o unealta de marketing productiva.

    pe de alta parte intr-un scenariu cam aiuristic: ar putea influienta statisticile pentru a te face sa cumperi publicitate pe site-ul respectiv, si apoi contorul de la banner rotator sa fie masluit in momentul cand te-ai decis pe ce site(uri) iti faci publicitate in reteaua lor. MUHAHA. dar totusi, daca iti faci publicitate, clientii care cumpara, veniti de pe site-urile respective unde iti faci publicitate nu pot sa fie fictivi nu?

    eu zic ca ar trebui gandit mai constructiv in privinta trafic.ro. de ex. ce features ar trebui adaugate? ce ii lipseste fata de softurile existente de tracking sau de alte servicii online.

    urez succes echipei trafic in procesul de dezvoltare a serviciilor online!

  29. Tudor says:

    Hai sa o luam asa: gsp.ro tine artificial 5 site-uri(stelisti,dinamovisti, rapidisti,campionate si autof1). Spun artificial, pentru ca daca nu s-ar face redirectare din gsp catre ele, aceste site-uri sunt la pamant.

    Trafic.ro de ce permite chestia asta ? Pentru ca sunt interese mari in distribuirea publicitatii la aceste site-uri.
    Este acest serviciu gratuit, bla bla, cel mai bun, dar nu este corect si echidistant decat pentru muritorii de rand. Pentru baietii care au de primit bani, comisioane pe sub mana si alte chestii de gen, au tot interesul sa “masluiasca” aceste topuri.

    Toate bune, si scuzele de rigoare daca am gresit, dar nu orice ati spune, nu imi voi schimba parerea, pentru ca am vazut cu ochii mei cum functioneaza lucrurile.

  30. […] In iulie 2006 spuneam ca va mai trece un an sau doi pana ce trafic.ro va incepe sa decada si aveam dreptate. Acum cred ca va mai trece inca un an pana va deveni un site ignorat de jucatorii seriosi din online-ul romanesc, desi multe site-uri vor continua sa fie inscrise in sistem. […]

  31. criss says:

    Acum un an am inceput sa scad in trafic. Concurentul meu principal sa creasca pan acand a aajuns la dublu fata de mine.
    Mi-am spus: au muncit au bagat bani multi, trebuie sa fac eforturi. Ajung la o agentie de media si in vorba ajungem si la concurentul meu… Ei bine surpriza cine vinde publicitate pentru acesta? NETBRIDGE!
    Am schimbat serverul, am award stats si vizitatori dublu fata de ce zice trafic .ro.
    Daca fac o cautare dupa cuvant cheie in Trafic.ro site-urile mele care sunt insusi cuvantul cheie apar in pagina 2 de cautare dupa concurentul nenumit si alti neaveniti (din punct de vedere trafic fata de noi).
    Deci ce sa cred ca e corect Trafic.ro??
    Nu! As renunta cu draga inima dar vorba dvs. cei care au banii se uita in trafic.ro asa ca pana la un altul mai bun sau echidistant il folosim pe acesta.

  32. […] AÈ™ zice că nu e sfârÈ™itul lumii pentru ei, they had a good run, trafic.ro a fost util È™i a făcut mult bine internetului românesc. […]

  33. acela says:

    Trafic.RO e uimitor, si merita multe laude, dar are si hibe. De pilda, tu poti scrie ceva in forum? Eu nu pot. recent am inscris un site nou, si n-a fost activat fiindca se cere plata, desi n-am optat pentru servicii platite. Au schimbat politica? Le-am trimis email si inca astept raspuns. Un numar de telefon ca sa ii sun n-am gasit. E inca un site devenit mamut si care isi permite sa functioneze defectuos. Ce se va intimpla cu el? Daca o tine tot asa, ziceti si voi.

  34. […] Mie în general îmi place trafic.ro È™i de multe ori am spus de ce cred că a făcut bine internetului românesc. […]

  35. Adrian says:

    Eu am vazut de curand un nou site care spune ca este si va fi gratuit, site pe care il gasiti aici http://www.despretrafic.ro
    Am vazut ca de cand l-au pornit isi schimba in fiecare zi cate ceva si asta nu poate fi decat un lucru bun.
    Astept cu nerabdare sa vad ce o sa fie peste un an la ei.
    Cat priveste trafic.ro sau wta.ro cred ca nu are rost sa explic aici de ce sunt statisticile diferite pentru ca exista argumente destule . In concluzie nu fura nimeni traficul sau nu afiseaza corect.

  36. […] onorat că Zoso a ales să îmi insulte inteligenÈ›a afirmând că opiniile È™i analizele mele nu sunt interesante decât prin prisma faptului că lucrez la […]

Leave a Reply