Chinatown

Ca de fiecare dată când ajung prin Chinatown, chiar și doar să schimb metrourile, mă surprinde cât de divers este orașul.

Cât de fantastic este că atât de mulți oameni atât de diferiți trăiesc și locuiesc împreună, fără să își scoată ochii, uniți poate doar de faptul că fiecare are un vis pe care și-l urmează.

Cum să nu te simți în buricul pământului într-un oraș construit din atâtea vise?

8 Responses to “Chinatown”

  1. Vlad Stan says:

    Si pe mine m-a impresionat extrem de placut NY. Te invidiez si abia astept sa revin. Imi place ca vad in abordarea ta si tema viselor. AWESOME! Imagineaza-ti un loc unde sa stii visurile prietenilor ale NYlor ale tuturor. Asta e visul nostru la trigwee. Cand ai vreme te asteptam pe acolo!

    Cheers!

  2. Liviu says:

    🙂 atata timp cat exista pace si bunastare toata lumea traieste in liniste.

    Mie personal mi-e teama de orasele puternic multi-etnice pe vreme de criza nasoala, e.g. cum a fost in Marea Depresiune in 1929+, pe timp de razboi etc. Atunci lucrurile o pot lua razna rau de tot, mai ales ca oamenii nici nu mai sunt din aceeasi cultura si nu mai reactioneaza la fel.
    (Precizare: 9/11 nu intra in exemplele acelea, deoarece 9/11 a fost o mica criza pe o zona foarte restransa si foarte bine incercuita; expunerea media a fost extrem de mare, dar impactul ca zona si asupra individului a fost foarte mic)

    Q: ce s-ar intampla in NY daca s-ar produce ceva echivalent cu ce a facut Katrina in New Orleans? Eu cred ca acel “fără să își scoată ochii” ar fi diametral opus si ar iesi mai rau decat a iesit la New Orleans.

  3. Ovidiu says:

    @Liviu, Katrina a fost probabil rezultatul segregarii din NO, cu doua rase predominante, polarizate puternic, una cu resurse, alta fara. NY are cu totul alta structura etnica si desi exista separari, toate partile componente sunt mult mai strans integrate in cultura proprie a orasului. Iar apropo de 9/11, find acolo cand s-a intamplat, pot sa-ti spun ca impactul asupra individului a fost enorm.

  4. stai mah nitel, sa te simti “in buricul pamantului”???? ce cauta “in” acolo? cine esti si ce i-ai facut lui Vivi? 🙂

  5. Vivi says:

    L-am ascuns bine sub un layer de modestie care mi-a crescut în ultimii câțiva ani. 🙂 Vivi încă mai e aici, dar îl țin sub control. 🙂

  6. Ovidiu says:

    Q: ce s-ar intampla in NY daca s-ar produce ceva echivalent cu ce a facut Katrina in New Orleans? Eu cred ca acel “fără să își scoată ochii” ar fi diametral opus si ar iesi mai rau decat a iesit la New Orleans.

    **********

    Fals. Prin 89 San Francisco, care e extraordinar de divers (cel putin la fel ca NY) a trecut printr-o criza. A fost un cutremur, au cazut cladiri, au murit oameni. Toata lumea s-a ajutat cu toata lumea. Homelessii ajutau la dat molozul de- parte si la dezgropat oamenii. N-a fost jafuri, nu s-a furat din magazine si case (nu cit se credea ca ar trebuie sa fie).

    NO avea un conflict mocnit de sute de ani, e alta treaba. Alt oras care nu stiu cum s-a mentine e LA, care iarasi are o istorie de conflict inter rasial.

  7. Vivi says:

    Mi se pare că discuția asta despre orașe multi-etnice e cam nerealistă, din categoria “nu merg cu avionul că mi-e frică”.

    Ce o fi o fi, n-o să aleg să trăiesc sau nu într-un oraș bazat pe teamă de viitor, prefer să văd lucrurile pozitive.

  8. oook, fie – doar sa il mai lasi din cand in cand sa isi faca nitel de cap, zic eu.

    nici prea multa modestie nu e bine 🙂

Leave a Reply