Constatare amuzantă

În ultima vreme am tot lucrat la Harta Politicii, și singurul fel în care pot face asta este să nu citesc deloc știri sau bloguri despre politică românească.

Cele câteva bloguri despre politică la care m-am abonat le-am pus într-un cont separat și le citesc doar o dată pe lună, moment în care sentimentul de inutilitate devine copleșitor.

E o combinație între absurditatea majorității știrilor și tonul atoateștiutor și încrezător în opinia personală a autorilor care îmi crează un sentiment că ceea ce fac eu este minor, comparat cu telenovelele absurde atât de elocvent prezentate și autoritar interpretate.

Din același motiv evit să vorbesc și cu prieteni din românia despre asta, de multe ori aud același “da Vivi, e cool, dar e complet inutil”.

Și nu cred că cel mai tare mă afectează faptele în sine, oricât de absurde ar părea sunt ceva natural într-o democrație imatură ca a noastră, ci absența argumentelor și a calmului din comentariul politic, absența contextului și a analizei distante de care simt că este atât de mare nevoie dacă vrem să ajungem undeva.

18 Responses to “Constatare amuzantă”

  1. Vivi says:

    Nu, dar acum că l-am citit, mă simt mai bine. 🙂

  2. Filip says:

    Cred ca sunt multi care iti aprecieaza efortul facut pentru mentinerea celor doua harti care ofera printre cele mai interesante rezultate obtinute prin parsare de pe internetul din .ro.

    PS: ai un mic bug la linkul de aici: http://www.vivi.ro/politica/?cid=9&id=3391 , linkul de detalii duce catre localhost.

  3. jocker12 says:

    “dacă vrem să ajungem undeva” …… profund vivi….. ca pe blogurile politice….
    ce simpla ar fi politica shi viatza in general daca totul s-ar reduce doar la statistici….
    tu vivi ai putea fi senator….. ce zici?

  4. Ovidiu says:

    În niciun caz nu e inutilă Harta Politicii! Eu o am la bookmarks, o folosesc pe post de locul de unde aflu rapid o informaţie, mult mai repede decât din sursa oficială pe care ai prelucrat-o tu. E drept că nu folosesc la fel de mult toate secţiunile, dar şi că unele din cele mai noi nu le-am explorat suficient.

    Şi blogurile sunt bune, statistica goală e prea rece, e nevoie şi de idei. Mă rog, acum depinde şi de selecţia de idei…

  5. jocker12 says:

    am fost shi pe la “harta”…. din america oricum eshti rupt de realitate, iar filtrarea shtirilor nu spune nimic…. imagineaza-tzi ca “Vasile” de la “Racnetul Senatului” ia bani pe shtirile care le da shi s-a hotarit sa scrie despre “Broscaru”, parlamentarul care i-a zimbit blondei “Caprioara”, shi ea parlamentar de …. Baltzi…..
    teribil de interesant…. daca shi ea ii zimbeshte lui, iar spiritul ascutzit al lui “Vasile” prinde ceva din zbor, inseamna ca ai pus de o conspiratzie….

    Hai sa vedem, din cartzile de preistorie, cite frunze uscate mincau dinozaurii shi cite conuri verzi au consumat mayashii…. shi vei dezlega misterele omenirii, de fapt intimplari al caror secret se afla in spatele unor numere zglobii, gata sa fie culese frumushel de vivi din articolele on-line, publicate in toate limbile pamintului shi traduse cu google translate…..

    sau hai sa jucam “telefonul fara fir” despre politica din rom…. daca tot vrem sa ajungem undeva…..

    daca nu vrei sa vezi ca oamenilor din rom le lipseshte educatzia shi tuturor politicienilor shi intelectualilor, spiritul civic – total diferit de aritmetica precum tolerantza de spiritele romanilor – baga tare cu “harta” pina la un punct cind te vei descoperi cu parul alb in oglinda, colectzionar de idei shi proiecte pornite pe vremea cind zburai cu parapanta pe deasupra “damfului” din curbura carpatzilor fredonind formule matematice…..

    tu te incapatzinezi sa pariezi pe un cal mort….. nu crezi? o sa ai raspunsul imediat dupa alegeri, fiindca acolo numai gloabele compromise de ulcere shi febra tifoida mai alearga pentru un loc de shef in capul statului aflat shi el zanaticul, in moarte clinica de vreo citeva decenii bune….

    Bafta la tabele shi formule…. daca asta te face sa te simtzi bine….

  6. Tavi says:

    Ceea ce ai facut pana acum e extrem de interesant, si daca continui va deveni din ce in ce mai util.
    Ne-am obisnuit sa spunem generalitati despre politica fara sa le fundamentam pe date concrete. “Harta politicii” ar putea fi argumentul impotriva tuturor habarnistilor care “le stiu pe toate”.
    E f bine ca te-ai “rupt de realitate”.

  7. andrei says:

    vivi presedinte!

  8. mihai says:

    Lucrurile par un pic inutile si pentru ca in esenta Romania are doar formele democratiei, nu si fondul ei (spre deosebire de America).

    Uite ca exemplu titlul principal de azi de pe evz.ro: “PSD acuză: Băsescu vrea să fraudeze alegerile” (http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/869441/PSD-acuza-Basescu-vrea-sa-fraudeze-alegerile/)
    Asa ceva nu ai sa vezi niciodata intr-un stat cu adevarat democratic (e ca si cum Cheney l-ar acuza pe Obama ca vrea sa fraudeze alegerile din 2012, asta cu doar 2 luni inainte de alegeri). Asta nu e democratie (cu tot ce se intelege prin lucrul acesta: separarea puterilor in stat etc.) ci pur si simplu terorism politic (si nu ma joc cu cuvintele cand spun lucrul asta).

    Si crede-ma pe cuvant, pentru noi astia tinerii care am ramas pe aici ar fi mult mai deprimant sa ne mintim singuri si sa spunem ca avem un sistem politic functional. Nu este asa din pacate. Si e mult mai deprimant pentru putinii dintre noi care i-am citit pe Tocqueville, Adam Smith sau von Mises, ca atunci contrastul dintre cum ar trebui sa stea lucrurile si cum se prezinta ele in realitate este cu atat mai deprimant.

  9. rgrig says:

    @Vivi: Situl tău este foarte util: Este probabil singura sursă de informații politice din România care nu-mi provoacă greață. Mulțumesc.

    @dragos: Îmi place să cred că idioții trebuie ignorați dar e o vorbă care spune că „întâi îi ignori, apoi lupți și apoi pierzi.” Există o oarecare șansă să urmeze o perioadă neagră pentru rațiune cum a fost evul mediu. Alți oameni, cum ar fi Dawkins, cred că soluția este să-ți faci vocea auzită. Eu cred că putem avea un impact mare și în sistemul educațional, nu numai în presă.

    Între timp, putem să ne distrăm urmărind reacțiile idioților la fel cum un om se uită la animale la zoo. Cu alte cuvinte nu doar să-i ignorăm, dar să-i studiem. Chiar și unele comentarii de pe blogul tău oferă interesant material de studiu 😉

  10. Maria says:

    Curaj!

  11. jocker12 says:

    hai sa itzi mai dau un exemplu… de tolontan ai auzit?
    “Licitatia prin care s-a stabilit lista celor trei finaliste la brandingul de tara a fost contestata de toti jucatorii cu reputatie internationala (printre altii Landor, FutureBrand), inclusiv de singurul care s-a calificat in finala: Wally Olins si partenerii sai din Romania si din strainatate! Toate aceste companii au realizat ca Romania, prin Guvernul si prin ministerul condus de Elena Udrea, nu stie ce vrea de la un proces de branding, nu detine termeni de comparatie si, in consecinta, altereaza competitia fie din ignoranta, fie pentru ca doreste sa ofere licitatia cuiva anume.

    Contestatiile lor au fost recent respinse cu argumente perplexante, de genul “Pentru ca asa a apreciat Ministerul”.

    Ca vom risipi 2 milioane de euro nu e nimic nou. Potentialul exploziv al licitatiei sta insa in faptul ca pacalitii, “fiecare companie participanta a lucrat, probabil, cam 1.000 de ore, cu specialisti de cea mai inalta calitate” spune unul dintre cei care cunosc procesul, vor fi de aceasta data firme si oameni lideri mondiali de opinie si cu acces la resursele de influenta si inteligenta cele mai selecte ale planetei.

    Cu alte cuvinte, dupa cum marturisea unul dintre participantii scosi de pe lista fara sa stie de ce, “prin felul in care ati mistificat licitatia de brand de tara, ati reusit sa exportati stupoarea si dezgustul in cercuri de unde informatia va radia pretutindeni: in lumea business-ului, in politica, in marketing, comunicare si publicitate, in media, in zona universitara”. Peste tot unde conteaza va ajunge semnalul ca in Romania oamenii de la putere dispretuiesc gindirea logica si folosesc legile doar ca sa se acopere cu ele in urmarirea unor scopuri private. Iar ministerele si politicile publice incep sa le semene sefilor functionind ca un carnaval intr-o singura persoana.”

  12. Victor says:

    Lucrand la Harta Politicii aduci in lumea romaneasca o unealta utila – pentru ca o poti folosi pentru a reflecta realitatea . La urmatoarele alegeri sunt sigur ca multa lume va folosi harta politicii pentru a-si alege reprezentantii . Multumesc pentru ce ai facut !!!

  13. Vivi says:

    @Filip: am corectat.

    @Joker: mulțumesc pentru comentarii, exemplifici excelent atitudinea de care vorbeam în mesajul de mai sus. 🙂

    @Ovidiu: în forma actuală într-adevăr e totul prea rece (procentul de prezență e interesant dar nu spune multe). Adăugarea de știri este doar un început în pentru a schimba asta și a oferi o imagine ceva mai puțin matematică.

    @mihai: so very very true.

    Mulțumesc pentru gândurile bune.

  14. Liviu says:

    Keep it going. E buna Harta Politicii. Datatori cu parerea vor fi mereu, iar experti (si comentatori) despre politica+fotbal+sex sunt mereu mai multi decat in orice alt domeniu.

    Sugestie: ar fi tare daca ai pune acele bloguri (pe care momentan nu le-ai referit) candva intr-o comparatie, sa subliniezi frazele care nu au statistici in spatele lor sau cu statistici invers fata de opinia exprimata in blog.

  15. alexnicolae says:

    harta e un lucru bun. din punctul meu de vedere – ofera termeni ce comparatie reali, si intareste ideea ca exista termeni de comparatie! ca rezultatele administratiei si activitatii oamenilor angajati de cetateni ca sa le administreze banii din impozite si taxe, se pot masura!. Enorm de multe persoane din Ro se asteapta sa apara un gen de Mesia-Ceausescu a tot stiutor care sa rezove toate problemele. Daca cineva incepe sa construiasca o solutie, problema acestora va fi ca solutia nu e universala si ca nu rezova toate problemele. Realitatea e ca fiecare trebuie sa faca cate ceva. Orice in afara de faptul de a zice ca nu se poate si ca nu eu sunt responsabil de asta, ci aia (tipii rai, politicieni, securisti). Deocamdata in politica sunt implicati activ sub 100.000 de oameni care se finanteaza, se promoveaza, si se aleg, si administreaza banii intregii tari.

  16. Constatare amuzant– — Vivi—s developer blog…

    Un blog cu multe feeduri si cu un autor care citeste alte bloguri politice doar odata pe luna si i se pare deja inutilitate covarsitoare.Normal,doar e prin alte parti omul……

  17. Blegoo says:

    Ok, deci unde-i partea amuzanta a constatarii? Nu vad nimic de ras nicaieri.

Leave a Reply