Arta de a spune “N-ai dreptate”

Cei care ma cunosc, chiar si cei care imi citesc blogul, stiu deja ca sunt destul de plin de mine si cred ca de multe ori am dreptate. 🙂 Deloc surprinzator deci, sunt pus deseori in situatia in care cred ca ceilalti nu au dreptate. 🙂

Am testat si ultratestat abordarea “n-ai dreptate, eu cred ca…”. Nu merge. 🙂 Cei care au mai testat-o poate au observat ca, de cele mai multe ori, interlocutorul nu reuseste sa treaca de reflexul declansat de aceasta abordare brutala. Intotdeauna se impotmoleste in partea in care il contrazici, nereusind sa priceapa decat aparent substanta mesajului pe care incercai sa il transmiti. Discutia se lungeste la nesfarsit, fiecare repetandu-si argumentele over and over, niciodata ascultandu-se unul pe celalalt.

Cu totii credem in ceea ce spunem, mai mult sau mai putin, si daca incepi prin “nu ai dreptate” restul mesjaului este nul. Cum adica, EU sau nu am dreptate? Nu, tu nu ai dreptate, nu conteaza ce argumente ai, hai sa ti le spun eu pe ale mele. 🙂 Probabil e ceva uman sa nu reusesti sa treci peste momentul in care cineva te contrazice atat de lipsit de tact.

Desi in viata de zi cu zi am renuntat demult sa mai incerc astfel de diplomatii si manipulari ale cuvintelor si exprimarilor (pentru ca pur si simplu nu reusesc 🙂 ), sa constizezi lucrul asta mi se pare foarte important. Este important in orice conversatie care are ca miza ceva mai mult decat a decide daca Pepsi e mai bun decat Cola.
Este important atunci cand vrei ca punctul tau de vedere sa fie cu adevarat inteles, e important atunci cand vrei sa ai o sansa sa influentezi pe cineva.

14 Responses to “Arta de a spune “N-ai dreptate””

  1. Ai imbatranit sau vrei din tot sufletul sa te maturizezi? 😛

  2. Mihai says:

    Vivi, ce s-a intamplat cu tine? Cu o asemnea… schimbare? 😀

  3. Deci …

    E al treilea post scris de tine (parca) pe care il citesc, in care spui cat de plin de tine esti si ca noi toti stim.

    TRUE. 😈

    Dar la baza, esti un tip mai incapatanat. Atat. 😀

  4. Dragos says:

    Ai putea, in schimb, sa intelegi _tu_ mai bine punctul lor de vedere, abia dupa care daca l-ai inteles destul de bine vei avea puterea sa-i convingi de altceva ( asta daca nu ti-ai schimbat tu opinia in proces 🙂 )

  5. Lulu says:

    ” Inteleg ce spui, dar eu cred ca….” . La mine merge chestia asta. “Nu ai dreptate, eu cred ca….” a descurajant pentru interlocutor. Hei, macar tu iti pui problema.

  6. Dumi says:

    Vivi, daca chiar crezi in ce-ai scris, felicitari!
    Uite si-o recomandare: http://www.amazon.com/gp/product/0671027034/104-0058646-0795956?v=glance&n=283155 — Dale Carnegie, “How to win friends and influence people”. Titlul nu e bine ales, suna a “cum sa slabesti 100 kg in 3 zile”, dar cartea chiar are pasaje foarte bune. Nu sunt “trucuri”, sunt chestii care se invart ca topica in jurul mesajului tau.

    –Dumi

  7. Cos says:

    Parerea mea: Cola e mai bun ca Pepsi. 🙂

  8. Vivi says:

    Poate ca sunt mai matur decat credeti voi. 🙂
    Majoritatea nici macar nu ma cunoasteti personal. 🙂

    Cat despre carti despre cum sa iti faci prieteni si sa manipulezi… o sa zic pas de data asta. 🙂 Pentru mine, nu merge sa fiu altfel decat eu insumi si cred ca solutiile altora nu mi se potrivesc pana nu ajung eu singur la ele.

  9. Dumi says:

    Well, ce sa zic, have it your way.
    Nimeni nu zice sa fii altfel decat tu insuti, ar fi aiurea sa porti o masca tot timpul.
    Dar la chestia cu “solutiile altora nu mi se potrivesc pana nu ajung eu singur la ele”: well, ai de ales intre a da singur cu capul de toate chestiile posibile si a invata the hard way, sau a vedea ce au facut aia dinaintea ta si poate ceva-ceva o sa gasesti folositor. E ca si cand ai spune ca n-o sa folosesti algoritmul lu’ Dijkstra (asa se scrie?) pana nu-l descoperi tu insuti. Oricat de meserias esti tu, exista o vaga sansa ca problemele de care te lovesti sa fi fost experimentate si de altii inainte.
    Eu personal consider ca e mai ieftin sa invat si de la altii, unde “invat” se citeste “sa inteleg de ce la ei a functionat”, nu sa memorez tips & tricks.

    –D

  10. Vivi says:

    Ma, se pare caa cel putin astea din cartea asta nu prea iti ies. 🙂
    Pana acum, trebuia sa ma fi convins deja sa o cumpar. 🙂 De unde trag eu concluzia ca de fapt nu e o carte asa buna. 🙂

  11. Dumi says:

    Hmm, dac-as avea vreun interes in a te convinge, poate m-as stradui. Da’ intrucat Carnegie nu-mi da x% referral… 😉
    Eu doar am mentionat o carte pe care am considerat-o buna, si care adreseaza chestii similare cu cele din postul tau. Oricum din ultimele 2 comments-uri imi pare ca postul a fost scris intr-un moment in care regretai ca n-ai fost mai flexibil/ diplomat si in felul ai pierdut ceva… insa momentul a trecut foarte repede.

    –D

  12. DaRiuX says:

    Da, fii tu insuti… asa cum esti! Si daca reusesti sa faci pe cineva sa creada ce spui tu chiar daca nici tu nu crezi nu e un lucru rau. Parerea mea! 😉 Dar totusi, e important sa accepti sa parerile altora. 🙂

  13. Dimitrie says:

    Merita citit tot : http://www.paulgraham.com/bronze.html , dar ce are legatura cu discutia e acest fragment :
    “If you want to learn what people want, read Dale Carnegie’s How to Win Friends and Influence People. When a friend recommended this book, I couldn’t believe he was serious. But he insisted it was good, so I read it, and he was right. It deals with the most difficult problem in human experience: how to see things from other people’s point of view, instead of thinking only of yourself.
    Most smart people don’t do that very well. But adding this ability to raw brainpower is like adding tin to copper. The result is bronze, which is so much harder that it seems a different metal.”

  14. sey says:

    Now we’re talking! 🙂

Leave a Reply