Criza programatorilor in Romania

Se pare ca si in Romania a inceput sa fie foarte greu sa angajezi programatori, dupa cum ne spune un articol din Business Magazin. Tendinta nu este probabil surprinzatoare, aceeasi ingrijorare o auzeam si acum cateva luni despre America, lumea se plange cum numarul de absolventi de CS scade si inscrierile pentru departamentele de Computer Science deasemenea.

O veste proasta pentru industrie in general, o veste buna pentru noi care suntem deja pasionati si buni la asa ceva, devenim mai cautati fara sa trebuiasca sa facem nimic pentru asta. ๐Ÿ™‚

Cred ca articolul uita sa dea vina tocmai pe industrie IT din Romania care, prin politica agresiva de angajare de studenti nu a facut decat sa promoveze niste standarde foarte joase pentru calitatea programatorilor. Iar acum probabil ca presiunea pusa pe studenti va fi din ce in ce mai mare pentru ca tentatia de a se angaja prematur va fi din ce in ce mai mare. Salariile din IT cresc odata cu cererea, Romania prea repede inainte nu merge, calitatea facultatilor nu creste in acelasi ritm (si poate nici macar in aceeasi directie :-)).

In acelasi timp ma gandesc ca ideea de a ajunge cat mai repede in industrie va fi cu atat mai proasta pe termen mediu. Jobul in timpul facultatii este o cale sigura catre mediocritate si plafonare, iar programatori mediocri si plafonati sunt convins ca se gasesc chiar si acum. Ei sunt toti cei care in ultimii cativa ani s-au plafonat si mediocrizat programand Java si Php si crezand ca facultatea nu foloseste la nimic. ๐Ÿ™‚

Si ce-as mai sublinia eu in articol ar fi ca salariile oamenilor de top sunt mult mai mari si mai aproape de cele din strainantate decat a oamenilor de la baza. Oameni de top nu inseamna oameni cu doi ani de experienta in industrie, ci oameni care gandesc si care sunt cu adevarat foarte buni.

Anyway, legat de subiect, imi place ca exista www.stagiipebune.ro. Sper sincer sa mearga bine.

Via Alex Brie, via Dan Anghel.

27 Responses to “Criza programatorilor in Romania”

  1. marius says:

    Multe firme mari (Alcatel,Siemens) cauta programatori mediocrii si refuza programatorii buni.

    Stiu exemple de cazuri cand x a zis ca s-ar putea imbunatatii y si z proces/program iar sefii i-au cam taiat macaroana. Iar x se plictiseste la un moment dat de venit cu idei si se duce la alte firme unde este ascultat.

  2. sorecarul says:

    Vivi, no offence, da ce-are Java si php de mediocrizeaza oamenii? Te rog sa ignori tonul cam …ironic al intrebarii daca este de natura sa te deranjeze. Intrebarea insa, ‘imbracata’ provocator sau nu, ramane.

  3. Vivi says:

    Java si Php in sine nu au nimic. Era doar un fel de a spune.

    Ma refeream mai degraba la stereotipul “angajam programator php”, un anunt de job destul de intalnit si care (pentru mine) devenise intr-o vreme echivalentul ideii de “angajam om care sa faca munca de jos, sa dea cu sapa si sa produca site-uri php pe banda, fara sa gandeasca prea mult”.

  4. mns says:

    La noi in mare cred ca exista 2 sau 3 posibilitati pentru tinerii programatori.

    1. Se angajeaza la o firma mai mare (daca au norocul asta), firma care ii va exploata la maxim si poate ii va trata cat de cat omeneste.

    2. Te angajezi la o firma mai mica unde iar te exploateaza pe un salariu de nimic. Pe langa asta ajungi sa lucrezi pentru niste oameni ce nu vor decat sa te stoarca la maxim.

    3. Lucrezi de unul singur ca freelencer, si astfel ajungi sa faci pagini web in “pehashpe+maieskiuel” ๐Ÿ˜€

    In ultimele doua cazuri e dezastru pentru ca vei ajunge sa lucrezi probabil in domeniul web. Am vazut pe foarte multi ce au o mentalitate de genul: “pai ce sa lucrez eu pentru 200 de euro, asa iau ceva de pe net, il modific in limita abilitatilor mele (reduse de obicei) si sunt si eu si clientul multumit”. Astfel e plina tara de programatori “pehashpe” si de webdesigneri. Pe langa asta majoritatea angajatorilor iti cer sa te pricei si la programare si la design, adica un fel de 3 la 10mii. Am incercat sa lucrez cu o astfel de persoana, mie intotdeauna mi-a placut programarea, dar aveam mare nevoie de bani si am facut un compromis. Primul lucru pe care mi-l spune omul a fost: “vreau siteul meu sa arate exact ca si “site.de”, mi-a dat si un logo facut de el (era logoul siteului “site.de” modificat). Am renuntat, a vazut ca nu tine a dat si el inapoi si am revenit la proiect, am incercat sa respect (in ceea ce priveste partea de HTML) standardele web. Degeaba, ma pune sa-i bag scripturi de vreme si schimb valutar, chiar daca site-ul nu avea nici o treaba cu vremea sau cursul valutar, dar “sa fie acolo ca da bine”, validarea se duce. Dupa inca cateva saptamani de peripetii, am renuntat. Mi-a parut rau pentru ca dupa o vreme de munca mi-am dat seama ca nu mai era vorba de bani, proiectul respectiv putea sa fie ceva nou pe piata din Romania, eram nerabdator si entuziast pentru ca in timp ce lucram imi veneau foarte multe idei, in incercarea de a le realiza si invatam multe, dar nu a fost sa fie. Oricum, am luat ce am facut pana atunci, pentru ca a avut pretentia sa-i ramana lui site-ul gratuit (nu eram nebun sa-i las “copilasul” ๐Ÿ˜€ la calre am lucrat cu atata pasiune stiind ce avea de gand sa faca cu el si stiind cine mi-ar fi continuat munca), acum cand am timp mai lucrez la el cu speranta ca poate voi reusi sa-l scot si singur. Am povestit mica mea intamplare pentru ca multi poate trec prin asa ceva, lucrand cu asemenea oameni ajungi sa faci compromisuri, te plafonezi si ajungi sa faci totul mecanic.

  5. aa says:

    Hm… dupa ce am dat o raita pe site, ca sa-mi fac o idee despre tine, concluzia mea este ca in ciuda performantelor tale, inca nu te-ai desprins de modul de gandire artizanal de a produce soft. Pentru imaginatie si idei personale exista sourceforge, dar intr-un proiect industrial libertati de genul celor dorite (poate nu explicit) de tine duc pur si simplu la dezastru. Ca sa nu fiu considerat OT asta inseamna ca “programator mediu” inseamna o resursa previzibila, care produce rezultate previzibile, iar majoritatea managerilor nu dorm din cauza gestiunii riscurilor, iar reducerea lor este o prioritate.
    In esenta, vreau sa spun ca IT-ul nu este un scop in sine, ci pur si simplu o metoda de rezolvare a unor probleme.

  6. Daniel says:

    Firmele mari prin definitie au o inclinare in a angaja si promova mediocritati, e verificata si ras-verificata.

    Cat despre ‘criza’, nu e nici o criza, butonarii trebuie doar sa fie platiti corect, si atunci se va gasi si mana de lucru. Este vechea lege a cererii si a ofertei. Daca te astepti sa angajezi cu pret de rahat atunci sa nu te plangi ca nu gasesti oameni.

  7. sorecarul says:

    re: 2 sau 3 posibilitati pentru tinerii programatori.
    1. …firma mai mare …care ii va exploata la maxim si poate ii va trata cat de cat omeneste.
    2. …firma mai mica unde iar te exploateaza pe un salariu de nimic. ..ajungi sa lucrezi pentru niste oameni ce nu vor decat sa te stoarca la maxim.
    3. Lucrezi de unul singur ca freelancer

    Welcome to the brave world of capitalism! (sau ‘Tot inainte’ era mai bine :))

    Parerea lui Robert A. Heinlein, punct de vedere pe care eu il sustin:

    “A human being should be able to change a diaper, plan an invasion, butcher a hog, conn a ship, design a building, write a sonnet, balance accounts, build a wall, set a bone, comfort the dying, take orders, give orders, cooperate, act alone, solve equations, analyze a new problem, pitch manure, program a computer, cook a tasty meal, fight efficiently, die gallantly. Specialization is for insects.

  8. perfect de acord cu tine… sunt niste baieti foarte specializati, geniali as zice, dar numai pe o “nisa” foarte ingusta, le zice autisti… de ce sa vrem global cu orice pret (concurentza, competitie, ego si lipsa de perspectiva) sa fim ca ei ?

  9. dorin says:

    Vivi, cererea creaza oferta. In .ro cel putin, asta e regula. Mai avem pana sa apara “bile” suficient de tari incat sa schimbe regula asta. Oamenii asta vor, logo-uri modificate pe site-uri care sa contina vremea si cursul valutar. Nu seamana cererea din USA cu cererea din .ro, si o sa mai dureze pana se va intampla asta. Aparitia unor programatori care gandesc out of the box nu face decat sa creasca presiunea in the box, si ii face pe primii sa vanda la preturi bune site-urile facute de ei (doizece e un bun exemplu). Cred ca daca te-ai intoarce anul asta in .ro si ai incerca sa fructifici experienta de peste ocean ai starni replici de genul “well, inca unul care crede ca a descoperit roata, fara sa isi dea seama ca la noi se invarte altfel decat la americani”. Nu poti sa sari peste etape, poti doar sa le parcurgi mai repede, si asta cred ca face web-ul romanesc. Apropos de etape neparcurse inca, vezi cum si-a furat-o Steaua de la Boro, si gandeste-te daca s-ar fi intamplat asta intr-un campionat obisnuit cu calificari in optimi/sferturi macar. E valabil in toate domeniile… Mi-e dor de replica ta “Dorin, orice e posibil, doar timp si bani sa avem” si imi vine sa iti spun acum “Ai dreptate, orice e posibil, dar nu merita inca….” Atunci cand internetul romanesc o sa o ceara, o sa apara si programatorii de care e nevoie – pana atunci migratia continua…

  10. arix says:

    Cred ca trebuie avute in vedere mai multe aspecte:
    1.dupa ani de crestere este timpul ca IT-ul sa mai si stagneze si chiar sa intre in usoara recesiune. Este o chestie normala si se manifesta in orice industrie.
    2.tehnologiile au evoluat foarte rapid ceea ce a facut imposibila adaptarea la ele. Un programator bun de java se formeaza in 2 ani sa zicem, conversia lui la altceva dureaza sa zicem un an, daca mai punem la socoteala ca din programare nimeni nu iese la pensie este normal sa apara o criza de programatori multi din ei dupa 30, 35 de ani trec in management, vanzari, consultanta etc.
    3. scolile ce pot face, ca sa ajungi programator trebuie totusi ABC-ul nu poti sa te apuci direct de java fara sa cunosti conceptele de baza.
    4. da, suntem poate o tara de webdesigneri pentru ca asta se cere si din asta iese banul asta este capitalismul oferi ceea ce se cere, pastram filozofia si ideile geniale pentru noi ca altfel murim de foame in casa.
    5.off topic – ce aveti frate cu php-ul si cu modificarea codului scris de altii nu de asta sa inventat POO ca sa reutilizam codul sau ma rog poate sunt unii pe aici care au rescris MFC-ul de la zero….. ๐Ÿ™‚

  11. Cristian Vat says:

    Nu ai ce face, oamenii se plafoneaza. Mai ales in ultimul timp au fost multe lucruri noi cu care multi nu pot tine pasul.
    Si sa fim sinceri, pe multi nici nu-i intereseaza. Vor sa invete acolo un php/java, sa faca bani si sa-i cheltuiasca…nu prea se gandesc la viitor.

    Pe de alta parte..ar trebui sa fim fericiti cei care chiar suntem interesati de IT si lucram mult in domeniu…devenim mai valorosi ๐Ÿ™‚

  12. mns says:

    Problema la noi e si din scoli. Eu in primul an de facultate am ramas socat de cate persoane ce au fost la profil de biologie, engleza, literatura au dat la Politehnica. La noi nu exista consiliere, faci 4 ani in liceu ceva si apoi toti se trezesc ca e cool sa mearga la un profil tehnic. Apoi tot ei se plang ca din 120 de persoane trec doar 20 la programarea calculatoarelor in primul an. Eu unu dupa ce am facut 4 ani de informatica in liceu nu am chef ca si la facultate sa stau dupa toti paralelii ce nu stiu nici macar un “Hello world” sa-ti faca in C. Acum cand ma uit in urma situatia e si mai si, pentru ca acum nici in liceu nu se mai face mare lucru, singurii care vor reusi in domeniul asta sunt cei ce sunt pasionati de programare, nu cei care trec prin facultate cumparand proiecte si furand.

    “5.off topic – ce aveti frate cu php-ul si cu modificarea codului scris de altii nu de asta sa inventat POO ca sa reutilizam codul sau ma rog poate sunt unii pe aici care au rescris MFC-ul de la zero….”

    Pai gandeste-te ca majoritatea cand le spui de POO se gandesc la ceva personaj din south park, dar cand iei o aplicatie de pe net, care mai si e scrisa prost si plina de buguri si exploituri, o mai modifica gigel care a invatat singur php intr-o luna ce vrei sa iasa?

  13. Marian says:

    Subscriu la cele scrise de daniel

    mns: generalizezi. nu toate aplicatiile de pe net sunt “scrise prost, pline de buguri si exploituri”.
    iar daca gigel stie sa programeze de cativa ani dar a invatat php singur intr-o luna cred ca sunt sanse foarte mari sa iasa ceva bun.

  14. sorin says:

    Treaba cu criza este cat se poate de reala. Motivul este cresterea rapida intr-un timp scurt a cererii de programatori (firme mari care au angajat mii de programatori).

    Cu timpul treaba o sa se mai rezolve dar pana atunci salariile vor creste foarte mult pentru programatori.

    Problema este ca acum nu mai gasesti nici programatori slabi ๐Ÿ™ din categoria celor care pun pe CV un limbaj pentru ca au avut de scris la scoala un proiect de 10-20 linii in el.

  15. Mihai says:

    Hmmm, interesanta discutie. Eu unul nu sunt deacord cu “Jobul in timpul facultatii este o cale sigura catre mediocritate si plafonare, iar programatori mediocri si plafonati sunt convins ca se gasesc chiar si acum.”. Chiar as vrea sa imi demonstrezi asta. Stiu nenumarate exeple care au terminat facultatea si inca cu medii mari si “de pomana”.

  16. Calin M. says:

    Hot, ce pot sa zic, pana la urma incet, incet, invatam regulile de piata sau…. ma rog simtim presiunea ei, eventual profitam de aceasta oportunitate(programmerii).Cat despre companii mari vs companii mici, personal ambele variante mi se par interesante cat timp sunt pe zona de crestere, ca daca au ajuns intr-o zona de stabilitate s-a zis si cu oportunitatile tale de dezvoltare, te trezesti blocat de unu’ Mr. Manager din Vest , care iti arata el cum se pune coada la pruna si poti sa fii tu expertu’ lu peste ca de ala nu treci.Pot sa va zic cum e in TM, piata e aproape inchisa, marii jucatori au absorbit foarte multi programatori, majoritatea butoneaza prin Siemens,Alcatel, insa n-am vazut ceva cu adevarat provocator in anunturile lor de angajare, plus ca platesc conform cu politicile lor, bine stabilite dinainte, de parca pe noi ne intereseaza politicile lor.Am mai auzit plangeri din partea colosilor cum ca vezi Doamne, absolventii sunt slab pregatiti, ca nu mai au ce face cu ei.Pai la un salar mediu de 4, 5 sute de euro ce vor sa gaseasca software architects?

  17. CC says:

    Am citit si eu comentariile voastre, si pot sa ma amestec si eu in subiect, fiind implicat foarte direct in fenomen.
    Concluzia mea este ca : “multi stiu sa scrie linii de cod, dar foarte putini sunt cu adevarat programatori”
    NU mai exista oameni cu adevarat BUNI, si cu un oarecare bun simt si nu este vorba deloc de bani. Sunt multi care accepta sa lucreze pe salarii mai mici, dar pentru firme de renume mondial (si asta pentru ca suna bine in CV) si asta este de laudat. Ai si multe de invatat dintr-o astfel de experienta.
    Dar sunt si foarte multi care desi habar nu au ce inseamna sa programezi, au invatat sa scrie niste linii de cod din lectii “Cum sa inveti ORICE in 7 zile” si au pretentii de salarii minim 1000EUR + masina si telefon clar! (nu l-am auzit pe nici unul sa aibe pretentie la LAPTOP ca sa poata sa mai lucreze si in weekend in cazul in care nu termina ce are de facut)
    Si problema nu ar fi asta, dar cand ii dai un test si iti spune ca e mai greu sa faca o conexiune la baza de date de la zero (chiar si cu HELP-ul disponibil) pentru ca acasa are coduri scrise si da cu copy-paste…deja nu mai e nimic de spus.
    [as mai adauga din articol ca Axigen cere mai mult decat sa fi progrator php+mysql pentru ca ei isi propun sa faca un server de email]

  18. Strainu says:

    Vivi, ce mi se pare mie ciudat e ca te ei de php/java, si apoi ne spui de stagiipebune, in care oferta pentru softisti e 90% Java/.NET/dezvoltare web…. Vreun motiv special?

  19. Numlock says:

    Situatia e chiar interesanta. In ritmul asta s-ar putea sa ajungem sa importam programatori….
    Probabil din India pentru ca doar acolo mai gasesti ieftin si la kilogram.

    Asa, de curiozitate, stie cineva unde pot gasi niste statistici cu salariile programatorilor in Romania? Eventual defalcat pe specialitati / experienta / etc…

  20. […] Post-ul lui Vivi de aici, mi+a dat multe de a scrie mai multe post-uri despre programare ?i programatori ๎n general dar, ๎n special, care este diferen?a dintre programator ?i analist-programator. […]

  21. Alina says:

    stiu ca post-urile sunt cam vechi dar mi s-au parut interesante si ma bag si eu putin in seama cu speranta ca poate cineva imi va raspunde:
    ca student in anul 2 la AC cum ar trebui sa privesc viitorul meu .. m-am apukat singurica de invatat java de vreo 3 luni pt ca mi-am zis “asa nu se mai poate” .In facultate nu se invata absolut nimik.. lumea pika pe capete la un examen gen programarea calculatoarelor ceea ce mi se pare penibil .. notele se iau mai mult pe noroc ; si revin.. in facultate chiar nu se invata. As vrea si eu pe cineva care sa ma indrume .. fa asta .. citeste asta.. asa.. cat de cat .. pt ca putere de munca si vointa am dar din pacate nici indrumatori nu gasesti. Recunosc .. este si vina mea k nu am dat la info dar acum ce sa fac?
    invat de una singura.. de pe unde prind si eu.. si mai citesc cate un post care blameaza studentii ce invata singuri … ei stiu sa tasteze nu sa programeze cu adevarat…
    Sunt dezorientata si frustrata .. recunosc asta in numele multor studenti care se afla in situatia mea..
    Vrem sa invatam.. de dam silinta dar nici macar nu stim de unde sa incepem

  22. pepys says:

    Salutare.. Foarte interesante discutii, chiar daca nu sunt acum foarte recente.. Lucrez in domeniu de 2-3 ani, i’m php addicted.. ๐Ÿ™‚ Impreuna cu PHP lucrez cu MySQL, PostgreSQL, CSS, Javascript, Smarty, HTML. Ma gandesc sa fac si mai mult decat atat, ce orientari mi-ati sugera? Vreau sa mai raman ceva timp in programare web, dar ma gandesc cu ce se mai poate imbina bine in afara de ceea ce stapanesc deja..

    Mai concret ma gandesc la Java, e un curs bun pe http://www.infoacademy.ro/course.php?p=java, scrie acolo printre altele “Pesoanele carora li se adreseaza cursul: Persoane care doresc sa profeseze in web design/development”, si stiu si eu ca se pot imbina f bine. Nu stiu insa daca chiar se merita, adik cat de mult se poate integra Java in PHP, cum anume.. Ati putea careva sa-mi dati niste exemple de site-uri/aplicatii web based cu PHP si JAVA in ele?

    Va multumesc mult ๐Ÿ˜‰

  23. Toto says:

    Omule, nu stiu ce fel de persoana esti si ce mentalitate ai tu relativ la conditiile de trai, dar tine sa iti precizez ca nu suport sa stau 5 in camera de camin de 2 bani, sa stau sa miros putoarea dupa niste rapanosi si sa ma multumesc cu cei 50 – 100 RON de la mama de acasa.

    Nu mai abera cand vorbesti de studenti si de angajarea lor. Nevoia de bani te face sa lucrezi. Nu ma complac in conditii de 2 bani, mai ales daca stiu ca pot sa aleg ceva care sa ma propulseze. Uite asa m-am angajat din anul 1 ca programator pe Delphi. (Va rog nu comentati despre acest IDE daca NU stiti care e treaba cu el!)

    Ca sa nu mai zic ce inveti in facultate… poti sa stai foarte bine relax si sa inveti singur acasa fara sa te streseze niste oameni frustrati cu cursurile lor facute mai putin concrete si de inteles.

    Cand ai bani, incepi sa filosofezi despre existenta.

    Scriu cod de la 9 ani, cand altii se jucau cu sula in nisip. Imediat fac 22 si am experienta (pe cartea de munca 2 ani). Mediocru nu sunt din moment ce ma cauta firmele in Iasi ca nu stie nimeni Delphi ca lumea.

    Hai, spor in toate!

  24. yiedyie says:

    Si cu cat ai colegi de munca mai slab pregatiti mai pus pe castig, e o placere ca in Flight over the cucus nest sa lucrezi intr-un mediu ca asta mai ales sa ai si sefi din generatia asta, bafta

  25. Calciu Sorin says:

    Interesant post.
    Eu am facut liceul de Informatica unde am invatat Pascal si am facut o gramada de joculete in mediul grafic, unul din ele e un joc de sah la care am lucrat un an timp de 4-5 ore pe zi, m-am dedicat foarte mult programarii in liceu.

    Acum sunt student la A&C Bucuresti si vreau sa stie toti ca aici nu se invata nimic si materiile sunt depasite. Profesorii nu vor sa-si paraseasca posturile ca sa nu piarda banii, deci nu vor sa lase pe altii tineri sa ne invete ce ar trebui. Cand mi-am seama de asta, la sfarsitul primul an de facultate, am inceput sa invat C#, asa ca o vara intreaga am facut asta, citind carti de 1000+ de pagini si parcurgand toate exemplele. In 3 luni eram deja expert, facusem si niste programe asa de proba.

    In Romania ca programator nu se poate trai, toti vor sa te exploateze la maxim. Cel mai urat lucru pe care nu-l pot suferi este ca firmele trateaza programatorii ca pe maimute. Ei sunt creierele, ei gandesc, ei scriu ce e mai greu dar toti cred ca slujba lor nu aduce nimic bun. Ei ar trebui sa incaseze banii din vanzari si nu sefii. Nu-mi vine sa cred ca programatorii sunt tratati in halul asta (ma refer la programatorii buni care s-au dedicat). Sunt priviti doar ca cobai! A se vedea cum incearca cei de pe rentacoder.com sa trateze programatorii, ca pe masini de scris cod care le pot aduce venituri fabuloase.

    Vrand sa scap din jocul nebunilor care alearga dupa bani nemunciti am inceput sa lucrez la proiecte singur. Momentan detin http://www.coolrgb.com si vreau sa vand soft singur. Mai lucrez si la Scale.NET (un editor SVG programat in C# si WPF). Idei am, am si timp dar nu bani, de aceea sunt obligat sa ma reangajez ca sa pot avea bani. Banii imi pot aduce timp, acest timp il pot folosi sa lucrez la proiecte personale.

    Parerea mea: nu va limitati doar a lucra la serviciu. Am colegi care au si serviciu si totusi au reusit sa puna pe roate si site-uri, unul din ele ar fi myclar.ro. Daca imi iau scarba aia de diploma, doar asa pt parinti, poate o sa plec in strainatate, se pare ca mentalitatea e alta acolo, chiar si scolile sunt altele, oamenii sunt mai respectati. Romania: tara cui poate fura mai mult.

  26. Vaduva Tibi says:

    Citind tot de aici mi-am dat seama de un singur lucru (fara suparare nu am absolut cu nimeni e doar o parere) si anume acela ca nu prea va place lucrul in echipa… Lucrul in echipa este fundamental daca nu accepti ideii de la toti si nu lasi si tu de la tine (pentru ca si alti lasa de la ei cand dumneavoastra aveti o idee) nu o sa ajungeti departe!
    Referitor la faptul ca daca lucrezi in facultate te vei plafona ESTE UN MARE FALS!!! Eu asta am facut pentru ca nu aveam cum sa traiesc cu banii de la “mama si tata” am luat hotararea sa ma angajez si am luato din usa-n usa si mam angajat am plecat iar mam angajat si tot asa asta pentru a face rost de bani. Dar plafonarea vine in alt moment si anume in momentul in care esti si multumit cu ce salariu ai dar daca nu esti multumit si intotdeauna vrei mai mult nu te vei plafona ba chiar iti fa fi de foarte mare folos. Teorie stiu multi practica putini!!!!!!!!
    Am observat foarte multi “programatori php” aici care din punctul meu de vedere nu au mari perspective in acest limbaj de programare!!!
    As dori sa stiu si eu de la acestia daca ei au implementat sau macar daca au auzit de cineva sa implementeze un proiect in php (de ex un magazin on-line) care sa aiba vreo 3-4 accesari pe secunda… Raspuns: niciodata nu se va face un asemenea proiect intrun limbaj “slab” precum php!!!! (asta vazand ca toti goniti dupa bani in viata ceea ce ete normal dar nu va ganditi si invers ce ofer eu firmei respective ca aceasta sa imi dea mie acea gramada de bani sau daca dumneavoastra ati fi sefu iati da unuia ca dumneavoastra atatia bani pentru ce face ? intotdeauna ganditi si invers nu numai cum var place dumneavoastra)

    Pentu programatori java tineti minte un lucru: JAVA nu este un limbaj de programare in care bagi niste instructiuni intro cutiutza le amestecati le invartiti si dupa 9 luni iese proiectul si vreti sa fie si bine optimizat si sa nu va invartiti pe forumuri sa intrebati cum se face un anumit lucru pentru ca “programul dumneavoastra consuma resurse ca nebunu” sau “JAVA cel mai jalnic limbaj, slab optimizat, etc”.

    Pentru programatorii web:
    Prgramarea web nu inseaman cate ceva din fiecare ci mult mai mult !!!
    Ganditiva asa ca sa faci un site serios si pentru a te angaja cineva pe niste salarii pe care doriti ar fi sa stiti JAVA sau .NET, Baze de date, HTML, CSS, XML, JavaScript (JavaScript nu este JAVA!!!), AJAX…. Nu va ganditi ca daca ati invatat php si mysql veti avea asa hop si un salariu de vreo 1000 euro asa de la inceput. Va trebui sa pleci tot de jos sau cel putin asta e parerea mea! Va trebui sa confirmi dupa care sa primesti.

    In final sa concluzionez. Nu trebuie sa va ganditi niciodata ca daca ai invatat ceva gata esti as. In programare mai ales in programarea web totul evolueaza trebuie sa fi in pas cu tehnologia trebuie sa inveti mai tot timpu in fiecare zi vei intalni lucruri noi (tin minte ca un profesor in timpul facultati, profesor de programare, imi zicea astfel: Programarea inseaman ceva nou! Daca ar fi ceva repetat si monoton sar face un program si nu am mai exista cu totii…).
    Sfatul meu pentru cei care sunt inca la liceu este sa puna mana pe carti si sa invete programare nu neaparat acele probleme obosite si anume cum faci o broscuta sa sara din 7 in 7 conditionata de niste restrictii si asa mai departe sau probleme de genul un postas nush cum trebuie sa duca scrisorile si prostii de astea care ajunta dar pana la un punct cand devin absolut inutile!!!

    Inca un lucru si acesta foarte important!!! Nu sperati ca daca va duceti in nu stiu ce companie veti avea prea mult timp liber ca asta nu se va gasi. Veti fi foarte ocupati si va vor exploata sefi cum si dumneavoastra ii veti exploata pe cei care va vor fi subalterni cu timpu. Sunt cateva conditi daca munciti mai mult si mai bine compania va avea profituri mai mari si va avea de unde sa va dea salariu daca veti fi multi si o sa munciti mai putin o sa se imparta suma pentru salarii la mai multi si veti castiga mai putin iar inca ceva o companie (serioasa, cu un brand puternic) va va platii salariile chiar daca aplicatia creata de dumneavastra are succes la public fie ca nu. Daca faceti asta acasa veti lua bani doar pe cele care au succes pe cele care nu au nu veti lua nici un ban. Si ganditiva la aplicatiile mare la care veti muncii un an si dupa care va treziti ca publicului nu ii place sau ca in acelasi timp cu dumneavoastra altcineva a dezvoltata o aplicatie similara mai buna, mai ieftina si dumneavoastra ati lucrat degeaba.

    Lucrurile nu sunt chiar atat de simple si ganditiva si la noroc in viata ๐Ÿ™‚

  27. George says:

    Pe noi ne deranjeaza mai mult pasaportul biometric, cu chip, sau oricum ii mai spune, si sa le dai voie sa-ti ia amprentele ?!
    Ce suntem infractori?!, nici in strainatate nu se iau amprentele chiar daca pasapoartele contin chip. Este necesar sa afacem o petitie (a se citi scandal) pentru scoaterea amprentelor de acolo unde nu trebuie sa ajunga. Petitia e simplu de facut, dar avem nevoie de publicitate pe forumuri si etc, sa trezim cunostinta oamenilor.

Leave a Reply